Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Ζητείται… κολχικίνη-Αυξημένο το ενδιαφέρον στα φαρμακεία της Πάτρας, αλλά απαιτείται συνταγή γιατρού

Δημοσιεύθηκε

στις

Στα φαρμακεία της Πάτρας συρρέουν από τη Δευτέρα δεκάδες πολίτες, για να την προμηθευτούν ακόμη και με…εκκλήσεις, την κολχικίνη καθώς γνωρίζουν πως απαιτείται συνταγή γιατρού.

Η κολχικίνη αποτελεί μια θεραπευτική προσέγγιση για όσους ασθενείς έχουν διαγνωσθεί με κορωνοϊό και παραμένουν στο σπίτι τους.
Η κολχικίνη που αποτελεί αντιφλεγμονώδες φάρμακο χρησιμοποιείται κυρίως σε ρευματικά νοσήματα (ουρική αρθρίτιδα) και σε καρδιολογικά προβλήματα (περικαρδίτιδα).
Μάλιστα όπως αποκάλυψε σε συνέντευξη του ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, που διαγνώστηκε θετικός στον κοροναϊό, λαμβάνει κολχικίνη.
«Δεν είναι λίγοι εκείνοι, που αναζητούν το πολυπόθητο φάρμακο, προκειμένου να το… προμηθευτούν για παν ενδεχόμενο», τόνισε στη «Γ», φαρμακοποιός της Πάτρας.
Τα άτομα που ζητούν το συγκεκριμένο φάρμακο είναι πελάτες των φαρμακείων, κυρίως 60 – 65 ετών, τα οποία αν και είναι ενημερωμένα για το ότι χρειάζεται συνταγή γιατρού, εντούτοις σπεύδουν σε φαρμακοποιούς, των οποίων είναι πελάτες, και σε κάποιες περιπτώσεις, καταφεύγουν, ακόμη και σε παρακάλια.
Σε αυτό συμβάλει και η οικονομική του λιανική τιμή, που είναι στα 5,20 ευρώ το κουτί, ποσό που δεν είναι αποτρεπτικό για κάποιον που θέλει να το έχει… προληπτικά στο σπίτι του.
Όπως εξηγούν, όμως οι φαρμακοποιοί, σε καμία περίπτωση η κολχικίνη δεν δίνεται χωρίς ιατρική συνταγή, η οποία μάλιστα φυλάσσεται για δυο χρόνια καθώς αποτελεί φάρμακο ελεγχόμενης διάθεσης, όπως τα ναρκωτικά και κάποια βαριά αντιβιοτικά.
Από το μικροσκόπιο πάντως, δεν έχει ξεφύγει και η αζιθρομυκίνη, που αποτελεί αντιβίωση για το αναπνευστικό. Η συγκεκριμένη αντιβίωση, για την οποία δεν απαιτείται συνταγή γιατρού, αναφέρεται πως ενδείκνυται στα σχετικά πρωτόκολλα για τον κορωνοϊό, με αποτέλεσμα να έχει σημαντική ζήτηση από άτομα άνω των 50 ετών, που φαίνεται να είναι τα πιο αγχωμένα για το ενδεχόμενο νόσησης από κορωνοϊό.
Στο πλαίσιο αυτό δεν είναι λίγοι και εκείνοι που ρωτούν για το πόσο ασφαλές και αποτελεσματικό είναι το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, με αποτέλεσμα οι φαρμακοποιοί να μετατρέπονται και σε συμβούλους των πελατών τους.


Ροή ειδήσεων

Advertisement