Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2022
Connect with us

Ποδόσφαιρο

Αθλητικός νόμος: Κατάργηση Football League, αναμόρφωση ΕΕΑ, επαναφορά ιδιώνυμου και… γήπεδο ΠΑΟΚ

Δημοσιεύθηκε

στις

Όπως καταγράψαμε νωρίτερα, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο το νέο αθλητικό σχέδιο νόμου που σύντομα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Σε αυτό υπάρχουν διατάξεις που αφορούν:

-αλλαγές στην Επιτροπή Επαγγελματικού,

-εκσυγχρονισμό του νομικού πλαισίου που θα διέπει τους συνδέσμους οπαδών (με αυστηροποίηση για τους οπαδούς μέσω επαναφοράς του ιδιώνυμου και ελάφρυνση για τις ΠΑΕ με περιορισμό της ευθύνης των διοικήσεων),

-κατάργηση της Football League (όπως σας είχαμε γράψει από την περασμένη Δευτέρα),

-διάταξη που επιτρέπει στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ να χρηματοδοτήσει η ίδια τα έργα στο Καυταντζόγλειο (που ανήκει στο δημόσιο) ώστε να αγωνίζεται εκεί για όσο διάστημα θα κατασκευάζεται το νέο γήπεδο.

Πιο συγκεκριμένα, το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

 

Α. Αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού

 • Παραμένει ανεξάρτητη και μη υποκείμενη σε εποπτεία και οποιονδήποτε έλεγχο νομιμότητας ή σκοπιμότητας από τον Υφυπουργό Αθλητισμού, ή οποιοδήποτε άλλο όργανο της Κυβέρνησης ή της ΓΓΑ.
 • Τα μέλη της διορίζονται με απόφαση του Υφυπουργού Αθλητισμού, κατόπιν σύμφωνης γνώμης της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.
 • Η σύνθεση της ΕΕΑ:

-Ο Πρόεδρος (και ο αναπληρωτής του) πρέπει να συνταξιούχος ανώτατος ή ανώτερος δικαστικός λειτουργός.

Τα υπόλοιπα έξι μέλη (και οι αναπληρωτές τους) ως εξής:

-Καθηγητής εν ενεργεία ή ομότιμος ή αναπληρωτής ή επίκουρος ΑΕΙ στο γνωστικό αντικείμενο της οργάνωσης και διαχείρισης αθλητικών οργανισμών ή οποιουδήποτε κλάδου του Εμπορικού Δικαίου.

-Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω με εμπειρία σε θέματα δικαίου εταιρειών.

-Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω με εμπειρία σε θέματα αθλητικού δικαίου.

-Πτυχιούχος ΑΕΙ, οικονομολόγος, με άδεια άσκησης επαγγέλματος από το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας.

-Δύο πρόσωπα εγνωσμένου κύρους και με επιστημονική κατάρτιση από τον χώρο του αθλητισμού.

 

 • Η απόρριψη χορήγησης πιστοποιητικού ή η ανάκλησή του, εφόσον αφορά σε κωλύματα θα οδηγεί σε αποβολή της ομάδας από τις διοργανώσεις. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση θα τιμωρείται με αφαίρεση βαθμών.

 

 • Τα δικαιολογητικά για χορήγηση πιστοποιητικού θα υποβάλλονται έως 30/06 τρέχοντος έτους και οι έλεγχοι θα ολοκληρώνονται έως 31/07.

 

 

Β. Διατάξεις εναρμόνισης με ολιστική μελέτη FIFA-UEFA

 

 • Οι εκλογές της ΕΠΟ θα διεξάγονται εντός των μηνών Ιουνίου και Ιουλίου του έτους διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων και τουλάχιστον 30 ημέρες πριν από την έναρξη της αγωνιστικής περιόδου, σε αντίθεση με τις εκλογές όλων των άλλων Ομοσπονδιών που διεξάγονται τους μήνες έπειτα από την διεξαγωγή των ΟΑ (δεν αφορά τις αρχαιρεσίες που έχουν ήδη προκηρυχθεί στην ΕΠΟ).

 

 • Για την αντιμετώπιση της βίας επικαιροποιείται και εκσυγχρονίζεται το νομικό πλαίσιο που διέπει τις Λέσχες Φιλάθλων. Εξορθολογίζονται τα τοπικά και χρονικά όρια της αστικής ευθύνης των ομάδων και ταυτίζονται πλέον με τα αντίστοιχα όρια της πειθαρχικής τους ευθύνης.

 

 • Τα αντίγραφα ποινικών μητρώων μελών του ΔΣ Λεσχών, που υποβάλλονται κατ’ έτος για τη χορήγηση άδειας λειτουργίας από τη ΓΓΑ, θα είναι του τελευταίου διμήνου πριν την υποβολή τους.

 

 • Δυνατότητα δημιουργίας Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λεσχών Φιλάθλων από τουλάχιστον 10 Λέσχες διαφορετικών μεταξύ τους ομάδων.

 

 • Νέο σύστημα διενέργειας οργανωμένων μετακινήσεων φιλάθλων φιλοξενούμενων ομάδων και κυρώσεις για πράξεις βίας και πρόκλησης επεισοδίων.

 

 • Επανεισάγεται η απαγόρευση αναστολής και μετατροπής των στερητικών της ελευθερίας ποινών για αδικήματα αθλητικής βίας (ιδιώνυμο)

 

 

Γ. Εθνική Πλατφόρμα Αθλητικής Ακεραιότητας (Ε.Π.ΑΘΛ.Α)

 

 • Κάθε έκθεση σχετική με ύποπτους χειραγώγησης αγώνες θα κοινοποιείται πλέον στην Ε.Π.ΑΘΛ.Α, ως αρμόδιο όργανο της Πολιτείας για την αξιοποίηση τέτοιων εκθέσεων κι όχι στην ΕΕΑ.
 • Η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων, κατόπιν εισήγησης της ΕΠΑΘΛΑ, θα μπορεί να αποκλείει διοργανώσεις, αθλήματα, ομάδες, αθλητές κλπ από γεγονότα που προσφέρονται προς στοιχηματισμό

Δ. Αναδιάρθρωση επαγγελματικών κατηγοριών ποδοσφαίρου

 • Καταργείται η Football League και οι επαγγελματικές ποδοσφαιρικές κατηγορίες περιορίζονται σε Super League 1 και Super League 2 και διαμορφώνονται τρία αυστηρότερα κριτήρια βιωσιμότητας και ανάπτυξης:

O To Μετοχικό Κεφάλαιο των ΠΑΕ στη SL2 δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 250.000€.

O Η εγγυητική επιστολή του καταθέτουν στην ΕΕΑ δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 100.000€

O Τουλάχιστον οι μισοί ποδοσφαιριστές, που δηλώνονται στο φύλλο αγώνα του πρωταθλήματος, πρέπει να πληρούν τις προϋποθέσεις συμμετοχής στην Εθνική μας ομάδα, οποιασδήποτε ηλικιακής κατηγορίας.

Επιπλέον, με τη συμπλήρωση των 18 ετών απελευθερώνονται οι μεταγραφές των ερασιτεχνών αθλητών, ώστε να εκλογικευτούν και να περιοριστούν οι ισχύουσες έως σήμερα δεσμεύσεις. Η αρχή της ελεύθερης επιλογής σωματείου είναι βασική και ουσιώδης για την ελεύθερη σωματική καλλιέργεια και την προστασία του δικαιώματος της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας. Έτσι, το όριο της ενηλικίωσης επιλέγεται ως εύλογο ώστε να μην πληγεί και των δικαίωμα των σωματείων όπου ανήκουν οι αθλητές, να μην εμποδίζεται η παραγωγική διαδικασία και να συνδυάζεται με τα συνταγματικώς κατοχυρωμένα δικαιώματα.

Επίσης, συμπληρώνεται νομοθετικά η δυνατότητα χρηματοδότησης, από Αθλητικές Ανώνυμες Εταιρίες, παρεμβάσεων σε αθλητικές εγκαταστάσεις που ανήκουν στο Δημόσιο και δίδεται η δυνατότητα συμψηφισμού του κόστους των παρεμβάσεων αυτών με τα μισθώματα χρήσης των εγκαταστάσεων (π.χ., Καυτανζόγλειο και χρήση του από την ΠΑΕ ΠΑΟΚ).

Ακόμη, οι ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού που δεν καταχωρούν τις αθλητικές τους εγκαταστάσεις στην πλατφόρμα «ΠΕΛΟΠΑΣ» δεν θα εντάσσονται στα Προγράμματα Άθλησης για Όλους και στα άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία της ΓΓΑ.

 

ΠΗΓΗ: sporfm.gr

Παναχαϊκή

ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ- Κ19: Υποδέχεται το Αιγάλεω για την τέταρτη νίκη

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Στην τελική ευθεία μπαίνει και η προετοιμασία της Κ19 της Παναχαϊκής η οποία φιλοξενεί την Κυριακή (11/12) στα Προσφυγικά (12:30μ.μ.) το Αιγάλεω για την 6η αγωνιστική του πρωταθλήματος υποδομών της Super League2.

Οι κοκκινόμαυροι που βρίσκονται ψηλά στον βαθμολογικό πίνακα (2η) σε πέντε αναμετρήσεις, μετράνε 3 νίκες μια ισοπαλία και μια ήττα έχοντας μαζέψει… 10 βαθμούς. Το Αιγάλεω από την άλλη μεριά βρίσκεται στην 8η θέση έχοντας αγωνιστεί σε τρία παιχνίδια και μετράνε 2 νίκες και μια ήττα (6 βαθμούς).

Το παιχνίδι με το «Σίτυ» δεν είναι εύκολο για το συγκρότημα του Χάρη Ράντου όμως οι κοκκινόμαυροι έχουν πολύ καλή ψυχολογία και δίψα για διακρίσεις.

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Γήπ. Αστριτσίου, 11π.μ.: Ηρόδοτος-Καλλιθέα

Γηπ. Βαρυπέτρου, 11:30π.μ.: Χανιά-Ηλιούπολη

Γηπ. “Θ.Ι. Βαρδινογιάννης”, 12μ.: Επισκοπή-Απόλλων

Γηπ. Ερυθραίας, 2:30μ.μ.: Κηφισιά-ΟΦ Ιεράπετρας

ΚΥΡΙΑΚΗ 11 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Γηπ. Προσφυγικών, 12:30μ.μ.: Παναχαϊκή-Αιγάλεω

Ρεπό: Προοδευτική, ΠΑΟ Ρουφ, Καλαμάτα

Περισσότερα

Παναχαϊκή

Γ. ΣΙΚΑΛΙΑΣ: «Είναι καλή ομάδα, ο κόσμος τη δυναμώνει»

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Ο 36χρονος πορτιέρο του Αιγάλεω, Γιώργος Σικαλιάς μιλάει στη «Γ» για το παιχνίδι με την Παναχαϊκή

Ένα ακόμη δύσκολο παιχνίδι δίνει την προσεχή Κυριακή η Παναχαϊκή, υποδεχόμενη στην έδρα της για την 6η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Super League 2 το Αιγάλεω, σε μια αναμέτρηση, που θυμίζει παλιές εποχές.

Και τούτο το λέμε διότι οι δύο σύλλογοι κατά το παρελθόν συναντήθηκαν στην «παλαιά» Α΄ Εθνική κατηγορία με τις μάχες των δύο ιστορικών σωματείων να είναι «ομηρικές», είτε γίνονταν οι αγώνες εντός ή κι εκτός έδρας.

«ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ»

Ο κατάλληλος άνθρωπος για να μιλήσει για το παιχνίδι που έρχεται δεν είναι άλλος από τον έμπειρο γκολκίπερ του Αιγάλεω, Γιώργο Σικαλιά. Ο 36χρονος πορτιέρο μιλώντας στη «Γ» ανέφερε: «Θα είναι ένα δύσκολο παιχνίδι, όπου από την πλευρά μας θα πρέπει να είμαστε απόλυτα συγκεντρωμένοι προκειμένου να κατακτήσουμε τη νίκη. Η Παναχαϊκή είναι μια πολύ καλή ομάδα και σίγουρα με την παρουσία του κόσμου της δυναμώνει». Και πρόσθεσε: «Ωστόσο θεωρώ ότι βρισκόμαστε σε πολύ καλή αγωνιστική κατάσταση και πιστεύω ότι θα είναι πολύ ενδιαφέρον παιχνίδι κι από τις δύο ομάδες, που θα προσπαθήσουν η κάθε μια από την πλευρά της να φτάσει στην επίτευξη των τριών βαθμών».

«ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ»

Ωστόσο, χθες η ΠΑΕ Παναχαϊκή εξέδωσε ανακοίνωση που έκανε λόγο για δημοσιεύματα, που αφορούν την Κ19 και την προώθηση παικτών στην πρώτη ομάδα. Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει: «Η ΠΑΕ Παναχαϊκή, ύστερα από ενημέρωση που έλαβε σχετικά με κάποια δημοσιεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας, θέλει να διαψεύσει όλο το ρεπορτάζ που αναφέρεται στην προώθηση παικτών από την Κ19 στην 1η ομάδα. Η προώθηση παικτών στην 1η ομάδα αποτελεί μια μελετημένη διαδικασία, στην οποία συμμετέχουν οι προπονητές και τα στελέχη τόσο της 1ης ομάδας όσο και της Κ19. Την διαδικασία επιλογής παικτών ολοκληρώνουν με την απόφασή τους η διοίκηση της ΠΑΕ. Η διαδικασία αυτή έχει οριστεί με αυτό τον τρόπο ώστε να αποφύγουμε περίπλοκες και δυσάρεστες καταστάσεις που δημιουργούνται από το περιβάλλον των νεαρών ποδοσφαιριστών μας. Κυρίαρχο μέλημά μας είναι το καλό της ποδοσφαιρικής ομάδας της Παναχαϊκής μας και μόνο. Δεν θα επιτρέψουμε προσωπικά συμφέροντα να παρεμβαίνουν και να αλλοιώνουν την προσπάθειά μας». Το σίγουρο πάντως ήταν ότι δεν παρέστη στο παιχνίδι με την Ηλιούπολη εκτός έδρας (νίκη με 3-0), ο τεχνικός Σούλης Παπαδόπουλος. Αντ’ αυτού τον αγώνα παρακολούθησε ο επικεφαλής της ΠΑΕ Πέτρος Σταθάκης.

ΜΕ ΑΤΡΟΜΗΤΟ ΣΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ Η Κ19

Τον Ατρόμητο Πατρών θα αντιμετωπίσει η Κ19 της Παναχαϊκή στο Κύπελλο Ερασιτεχνών, αγώνας που θα ξεκινήσει στις 14:30 με διαιτητή τον Τηλιγάδα.

ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Ο ΤΣΙΤΣΑΡΗΣ ΤΟΥ ΑΙΓΑΛΕΩ

Σε ρυθμούς Παναχαϊκής μπήκε το Αιγάλεω που ξεκίνησε την προετοιμασία του. Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει: «Μετά την αποφόρτιση και αποθεραπεία της Δευτέρας, το Αιγάλεω μπήκε από σήμερα σε κανονικούς ρυθμούς προετοιμασίας ενόψει της αναμέτρησης με την Παναχαϊκή (11/12) στο πλαίσιο της 6ης αγωνιστικής του Β’ ομίλου της Super League 2. Το πρόγραμμα στην πρωινή προπόνηση στο «Στ. Μαυροθαλασσίτης» ξεκίνησε με την απαραίτητη προθέρμανση και εν συνεχεία περιελάμβανε αερόβιες ασκήσεις και τακτική στην κατοχή και κυκλοφορία μπάλας. Ο Κώστας Τσίτσαρης ακολούθησε ατομικό πρόγραμμα και γυμναστήριο. Επόμενη προπόνηση έχει προγραμματιστεί για αύριο Τετάρτη (07/12) το πρωί στο προπονητικό κέντρο Εδέσσης».

ΑΧΑΪΚΗ ΔΥΑΔΑ ΣΕ ΕΞ ΑΝΑΒΟΛΗΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Αχαϊκή δυάδα θα έχει σήμερα το εξ αναβολής παιχνίδι της Super League 2 (3η αγωνιστική), ανάμεσα στον Απόλλωνα Σμύρνης και τον Ολυμπιακό Β΄ που θα αρχίσει στις 15.00. Διαιτητής θα είναι ο Ανδριανός (Αχαΐας), με βοηθούς τους Οικονόμου (Αχαΐας), Αρμακόλα (Κυκλάδων), ενώ 4ος διαιτητής θα είναι ο Ρούτσης (Κορίνθου). Το άλλο παιχνίδι της ίδιας αγωνιστικής που θα ξεκινήσει επίσης στις 15.00, είναι αυτό ανάμεσα στον ΠΑΟ Ρουφ και την Κηφισιά.

 

Περισσότερα

Ερασιτεχνικό

ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ: Πολλά ντέρμπι και ενδιαφέροντα

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Αρκετά ντέρμπι περιλαμβάνει το σημερινό πρόγραμμα του Κυπέλλου Ερασιτεχνών της ΕΠΣ Αχαΐας με τον Παναιγιάλειο να αναμετράται ξανά με τον Κεραυνό Αγίου Βασιλείου στο δημοτικό στάδιο Αιγίου. Οι δύο ομάδες είχαν συναντηθεί και προ ημερών για το πρωτάθλημα της Α΄ κατηγορίας. Από την άλλη, ο Άρης Πατρών φιλοξενεί τον Δία Σαραβαλίου, στο γήπεδο Προσφυγικών.

Ο Πανμοβριακός Ριόλου θα τεθεί αντιμέτωπος με τη Δόξα Νιφορεΐκων. Ο Ατρόμητος Λάππα θα υποδεχτεί στην έδρα του τον Διαγόρα Βραχνεΐκων, ενώ η Αχαϊκή παίζει εντός έδρας με τον Ίκαρο Λακκόπετρας.

Αναλυτικά το πρόγραμμα με τους αντίστοιχους διαιτητές είναι οι εξής: (14:30): Δημοτικό Στ. Αιγίου, Παναιγιάλειος-Κεραυνός Αγίου Βασιλείου, Πετρόπουλος, ΕΠΣΑ «Α. Κάνιστρας», Άτλας Α.Σ.-Αετός/Αστραπή, Γιαννόπουλος, «Κ. Ζάρρας» (Σαραβαλίου), Αχαιός Σαραβαλίου-Πήγασος Μπεγουλακίου, Ταξιάρχης, Προσφυγικών, Άρης Πατρών-Δίας Σαραβαλίου, Πράνταλος, Ριόλου, Πανμοβριακός Ριόλου-Δόξα Νιφορεΐκων, Χρονάς, Λάππα, Ατρόμητος Λάππα 2015-Διαγόρας Βραχνεΐκων, Οικονόμου, Δημοτικό Κ. Αχαΐας, Αχαϊκή-Ίκαρος Λακκόπετρας, Μπακόπουλος, Τέμενης, Αστήρ Τέμενης-Αιγείρας Ακράτας ΑΕ, Μάρδας.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα