Κυριακή 7 Μαρτίου 2021
Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

Covid-19: Εκκλησία και Εμβολιασμός-Της Αντωνίας Ρηγάτου

Δημοσιεύθηκε

στις

Οι πολίτες δεν είναι προετοιμασμένοι για την πανδημία Covid – 19 και δεν είναι σε ετοιμότητα για πανδημίες γενικά. Παρά τις προειδοποιήσεις των ειδικών στο παρελθόν για μεγαλύτερη επαγρύπνηση απέναντι στη πανδημία, «τώρα αρχίζουμε να ετοιμαζόμαστε για το σπίτι μας που καίγεται», λέει χαρακτηριστικά ο Αμπ Όστερχαουζ.Άραγε, τί πρέπει να γίνει γι’ αυτό; ​

Στις πανδημίες πρέπει σύσσωμη η κοινωνία να ακολουθεί τα μέτρα της Κυβέρνησης. Τα μέτρα αυτάδιαμορφώνονται κατόπιν συνεννόησης με τους ειδικούς επιστήμονες που μελετούν τα επιδημιολογικά δεδομένα. Παρά το γεγονός, ότι σε πολλές χώρες διεθνώς υπήρξαν διαφωνίες, σχετικά με το αν έπρεπε να επιβληθεί καραντίνα και περιορισμοί την ώρα που ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό δεν είχαν αναπνευστήρες και προστατευτικό εξοπλισμό, λίγες κυβερνήσεις έδειξαν να έχουν σχέδιο για το τι μπορούσαν να κάνουν. Ανάμεσα σε αυτές τις κυβερνήσεις ήταν και η ελληνική Κυβέρνηση με δεδομένο ότι αντέδρασε με γρήγορα αντανακλαστικά. Για την ακρίβεια, επέβαλε καθολικό και αυστηρό απαγορευτικό ήδη από τα μέσα Μαρτίου το 2020. Έτσι, με το απαγορευτικό πέτυχε την καθυστέρηση της μετάδοσης του ιού.

Από την δική τους πλευρά, η Ιερά Σύνοδος και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αντέδρασαν θετικά στην εφαρμογή των μέτρων που όρισε η Κυβέρνηση. Όμως υπήρξαν οι εξαιρέσεις οι οποίες δεν βοήθησαν την κατάσταση, αντιθέτως την επιδείνωσαν αισθητά. Το ίδιο συνέβη στην περίπτωση της Εκκλησίας. Μία μερίδα ιεραρχών και κληρικών στον δημόσιο λόγο τους υποστηρίζουν ότι η μάσκα είναι φίμωτρο, ειρωνεύονται όσους βάζουν την  μάσκα και εφαρμόζουν τα μέτρα καθώς επαναλαμβάνουν σε κάθε κήρυγμά τους ότι ο κορωνοιός είναι ιστορία συνωμοσίας. Μάλιστα, υπάρχουν περιπτώσεις ιερέων που δεν δέχονται τον κόσμο που φοράει μάσκα στην Eκκλησία. Τα ανωτέρω μετέδωσαν στους πολίτες ένα κλίμα διχαστικό για το αν η πανδημία είναι πραγματικότητα, προκαλώντας σύγχυση στο έργο των επιδημιολόγων και των επιστημόνων της υγείας.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και πολλοί κληρικοί μεταξύ των οποίων ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων Ιερώνυμος όπως και ο τ. Μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος, ο Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος Γεώργιος Χρυσοστόμου βρέθηκαν θετικοί στον SARS-Cov-2. Παρά τις εξαιρέσεις που υπήρξαν, δεν λείπουν οι ιεράρχες με μετριοπαθή και συνετή στάση απέναντι στην πανδημία. Για το συγκεκριμένο ζήτημα, ευθύς εξ΄ αρχής ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου Ιερόθεος τήρησε επιστημονική και ξεκάθαρη θέση υπέρ της τήρησης των μέτρων που αποφάσισε η Κυβέρνηση.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος είχε επισημάνει την αναγκαιότητα η Εκκλησία να συνεργαστεί με την Πολιτεία ως προς την κατεύθυνση αυτή. Ειδικότερα, αναφέρει «Λόγω της περιπέτειας μου, της δοκιμασίας μου, παρόλο που θα ήθελα να είμαι και εγώ από τους πρώτους που θα έκαναν το εμβόλιο, δεν μου το επιτρέπουν οι γιατροί μου, αλλά λίγο αργότερα». Περαιτέρω, σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος δήλωσε ότι θα κάνει το εμβόλιο, όταν έρθει η σειρά του. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός,ότι ο Πατρών Χρυσόστομος σε επικύρωση της συνολικής συνετής πρακτικής του απέναντι στα μέτρα για τον κορωνοιό, υπογράμμισε ότι θα περιμένει να έρθει η σειρά του για να κάνει το εμβόλιο, χωρίς να επιδιώκει να μπει σε σειρά προτεραιότητας λόγω του αξιώματός του. Ο Μητροπολίτης είπε χαρακτηριστικά «Δεν είναι σωστό να προηγηθούμε έναντι άλλων». Επιπλέον δε και ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος είχε επισημάνει ότι «το συγκεκριμένο εμβόλιο όπως κάθε εμβόλιο στις εποχές των πανδημιών είναι το σωτήριο μέσο για την επίτευξη μιας συλλογικής ανοσίας με την οποία προφυλάσσουμε τόσο τον εαυτό μας όσο και τους συνανθρώπους μας».

Τα συνετά παραδείγματα του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και του Μητροπολίτη Πατρών Χρυσόστομου και Μεσσηνίας Χρυσόστομου θα πρέπει να ακολουθήσει σύσσωμη όλη η Εκκλησία. Σε αυτή την κρίσιμη χρονική περίοδο, αν η Πολιτεία και η Εκκλησία συνεργαστούν με κοινή γραμμή υπέρ του εμβολιασμού και της τήρησης των μέτρων που θέτουν οι ειδικοί επιστήμονες για την ασφάλεια των πολιτών, το μέλλον της χώρας θα είναι αδιαμφισβήτητα ευοίωνο.

 

 

*Η Αντωνία Ρηγάτου είναι Δημοσιογράφος και Αναλύτρια στο Κέντρο Διεθνών και Στρατηγικών Αναλύσεων. Επίσης, είναι Διπλωματούχος στη «Σύγχρονη Δημοσιογραφία» στο ΕΑΠ και πτυχιούχος «Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων» στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Τέλος, έχει βραβευτεί από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών και έχει λάβει υποτροφίες Αριστείας.

Άρθρα-Συνεργασίες

GOLDEN VISA: Θύμα του Covid19 ή επενδυτική φούσκα;- Του Στάθη Κατσαντά

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο χρόνος που πέρασε (2020) έφερε έναν ακόμη προβληματισμό σχετικά με την εφαρμογή του προγράμματος  GOLDEN VISA για τη χώρα μας.

Μπορεί  ένας βασικός λόγος της καθολικής πτώσης του ενδιαφέροντος για την GV να είναι η πανδημία, αλλά σίγουρα δεν είναι ο μοναδικός.

Σύμφωνα με στοιχεία που διαθέτει το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, το 2020 εκδόθηκαν 400 περίπου νέες άδειες σε ενδιαφερόμενους πολίτες προερχόμενους εκτός ΕΕ με κατώτερο ποσό επένδυσης τα 250.000 ευρώ για αγορά ακινήτου.

Ο αντίστοιχος αριθμός που εκδόθηκε το 2019 ήταν περίπου 3500 άδειες και το 2018 1800 άδειες. Εύκολα διαπιστώνουμε ότι η πτώση για το 2020 αγγίζει το 95% σε σχέση με το 2019.

Το γεγονός ότι για να πραγματοποιηθούν πράξεις αγοροπωλησίας, θεωρείτο αναγκαίο, εκτός από μία σειρά δικαιολογητικών που απαιτούνται, να υπάρχει και φυσική παρουσία των υποψηφίων επενδυτών και φυσικά, τα κλειστά σύνορα ή οι περιορισμοί για την πραγματοποίηση ταξιδίων από διάφορες χώρες, συνετέλεσαν  στην αρνητική αυτή εξέλιξη.

Στη χώρα μας το ελάχιστο απαραίτητο ποσό επένδυσης είναι τα 250.000 ευρώ και σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές  χώρες εμφανίζεται ιδιαίτερα χαμηλό. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι από το 2014 έως το 2020 στη χώρα μας εκδόθηκαν 8.000 περίπου άδειες, με πιθανό πλήθος ωφελούμενων 24.000 άτομα ( μέλη οικογενειών) και με συνολικό τζίρο αγορών 2 δις ευρώ.

Επίσης στη χώρα μας  το μίνιμουμ ποσό των 250.000 ευρώ, είναι ανεξάρτητο από την ηλικία / παλαιότητα του ακινήτου και αυτό λειτουργεί ανισσόροπα σε σχέση με τη λειτουργία του προγράμματος. Σε άλλες ευρωπαικές χώρες, για τα παλαιά ακίνητα απαιτείται ποσό επένδυσης 350.000 ευρώ ενώ για τα καινούρια 500.000 ευρώ. Συνεκτιμούμε εδώ ότι στην αγορά παλαιών ακινήτων, ο επενδυτής θα χρειαστεί να εκτιμήσει και το κόστος ανακατασκευής.

Ο θεσμός του προγράμματος του  GV με τον τρόπο που λειτούργησε τα προηγούμενα έτη στη χώρα μας, έφερε ανισότητες  στη διαχείρισή του καθώς οι εμπλεκόμενοι στις πράξεις αυτές, δεν ήταν πάντα σύννομοι ( συμβολαιογράφοι, δικηγόροι, μηχανικοί, λογιστές, μεσίτες, μεταφραστές). Αυτό έγινε κυρίως γιατί η προηγούμενη κυβέρνηση, δεν έδωσε ιδιαίτερο βάρος στις τυπικές διαδικασίες και μηδένιζε έτσι την εφαρμογή των όσων ο νόμος απαιτούσε.

Ενδεικτικό παράδειγμα της προχειρότητας είναι ο ιδιοκτήτης καταστήματος εστίασης σε νησί που γνωρίζεται με Κινέζο τουρίστα και επιτυγχάνει να του πουλήσει τρεις γκαρσονιέρες στην συνολική τιμή των 250.000 ευρώ, πολύ πάνω από την αντικειμενική αξία καθώς και πάνω από την πραγματική εμπορική αξία. Ο συγκεκριμένος καταστηματάρχης υποκατέστησε  το επάγγελμα του μεσίτη, του δικηγόρου, του λογιστή, του μηχανικού, κατέληξε στη συμβολαιογραφική πράξη της αγοραπωλησίας και ο Κινέζος πολίτης απέκτησε την  GV και μαζί το πλεονέκτημα να χρησιμοποιεί πλέον την Ελλάδα, ως εφαλτήριο για την υπόλοιπη Ευρώπη.

Αξιοσημείωτα στοιχεία αποτελούν επίσης, η προέλευση εθνικότητας των ενδιαφερομένων, όπου κυριαρχούν Κινέζοι, Τούρκοι, Ισραηλίτες, Αιγύπτιοι, Ρώσοι. Ενδιαφέρον προκαλεί και η επιλογή περιοχής για αγορά, που κυρίως είναι τα νησιά του Ιονίου και Αιγαίου πελάγους, η περιοχή της Χαλκιδικής και της Αργολίδος αλλά κυρίως η Αττική με επίκεντρο την Αθήνα.

Το νέο ενδιαφέρον που περιμένουμε να εκδηλωθεί σχετικά με την απόκτηση της  GV, ακούει στο όνομα Ηνωμένο Βασίλειο, μετά την εφαρμογή του  Brexit , και την διάθεση των Άγγλων πωλητών να εκμεταλευθούν το σχετικό ευεργέτημα και να αποκτήσουν ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα στα πλαίσια του σχετικού νόμου.

Αυτό που τελικά μένει σαν απορία, είναι αν η GV αποτελεί για τη χώρα μας μια επενδυτική προοπτική για οικονομική ανάπτυξη ή είναι μια φούσκα που κυρίαρχα λειτούργησε να ξεπουληθούν στο κέντρο της Αθήνας ακίνητα φιλέτα, χωρίς καμία προοπτική και με μοναδικούς οφελούμενους κάποιους «έξυπνους» αλλοδαπούς καθώς κι ένα πλήθος Ελλήνων επιτηδείων μεσαζόντων

Περισσότερα

Άρθρα-Συνεργασίες

«Μας είχε χτυπήσει τον κώδωνα προεκλογικά»-Του Νίκου Μοίραλη

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Το προηγούμενο χρονικό διάστημα εντάθηκε ο δημόσιος διάλογος εντός και εκτός ακαδημαϊκής κοινότητας για τις επικείμενες συγχωνεύσεις τμημάτων του Πανεπιστημίου Πατρών.
Η σύγκλητος και ο νέος πρύτανης πορεύονται στη γραμμή χωροταξικής συγκέντρωσης των τμημάτων στη Πάτρα και ταυτόχρονο κλείσιμο των περιφερειακών τμημάτων σε Αμαλιάδα, Πύργο, Αγρίνιο, Μεσολόγγι και Αίγιο.
Αντιθέτως οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας, το περιφερειακό συμβούλιο ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ και πολλά δημοτικά συμβούλια των 2 νομών επιθυμούν την περαιτέρω στήριξη των τμημάτων εκτός Πατρών και την συνέχεια της λειτουργίας τους με μεγαλύτερη χρηματοδότηση από το υπουργείο παιδείας.
Οφείλουμε να ανατρέξουμε στην προεκλογική περίοδο των Αρχαιρεσιών του ΑΕΙ ΠΑΤΡΑΣ και θα συνειδητοποιήσουμε πως η σημερινή πρυτανική αρχή είχε δημόσια τοποθετηθεί υπέρ της συγκέντρωσης των τμημάτων στην «ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ» ενώ αντίθετα το πρυτανικό σχήμα που υπερασπιζόταν την στήριξη των επαρχιακών τμημάτων ηττήθηκε.
Αξίζει να καταγραφεί πως τα πρώην περιφερειακά τμήματα των ΤΕΙ στήριξαν πανηγυρικά τον κο ΜΠΟΥΡΑ γνωρίζοντας τις προθέσεις του και ουσιαστικά με την ψήφο τους νομιμοποίησαν τις επερχόμενες μεταρρυθμίσεις.
Αυτό που επιβάλλεται να πράξουν το πολιτικό σύστημα και η αυτοδιοίκηση είναι να συζητήσουν με τους καθηγητές, το επιστημονικό προσωπικό και τους φοιτητικούς συλλόγους και να αφουγκραστούν τις ανησυχίες τους και τις προθέσεις τους.
Οι ελλείψεις μόνιμων καθηγητών, η υποχρηματοδότηση, η εγκατάλειψη των υποδομών, το απαρχαιωμένο πρόγραμμα σπουδών, η απαξίωση στις επιλογές των ενδιαφερομένων στο μηχανογραφικό ήταν οι αιτίες που φτάσαμε στο σήμερα.
Αν δώσουμε λύσεις σε αυτά τα θέματα μπορούμε να μιλάμε για διατήρηση των περιφερειακών τμημάτων αλλιώς η υιοθέτηση της πρότασης ΜΠΟΥΡΑ θα φαντάζει μονόδρομος για την ομαλή λειτουργία του πανεπιστημίου Πατρών.
Τα ακαδημαϊκά κριτήρια πρέπει να κρίνουν τη πορεία των ιδρυμάτων κι όχι τα οικονομικά δεδομένα στήριξης των επαρχιακών πόλεων.

*Ο Νίκος Μοίραλης είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΙΝ.ΑΛ., δημοτικός σύμβουλος Πατρέων

 

Περισσότερα

Άρθρα-Συνεργασίες

Το «μπράβο» που δεν ειπώθηκε ποτέ-Γράφει η Αμαλία Γ. Κουσαδιανού- Διδάχου

Πτυχιούχος Φιλοσοφίας- Συγγραφέας

Δημοσιεύθηκε

στις

Βρισκόμαστε στην δίνη καταγγελιών και αποκαλύψεων για σεξουαλικές παρενοχλήσεις και βιασμούς από ηθοποιούς κυρίως, που εφ’ όσον αποδειχθούν και δικαστικά και όχι από τις παντός είδους τηλε- εκπομπές θα τους μετονομάσουμε σε ανηθικοποιούς. Εννοείται ότι δεν τίθεται καν θέμα σχολιασμού για το ειδεχθέστερο έγκλημα της παιδεραστίας, της ασυζητητί καταδικαστέας.

Με αφορμή όλα αυτά, παρουσιάζεται ταυτόχρονα μία χρυσή ευκαιρία για «εθνική περισυλλογή» επειδή παρόμοιες νοσηρές καταστάσεις, ιδιαίτερα όσες αφορούν σε νεαρά άτομα, φέρνουν στην επιφάνεια και αναδεικνύουν την σημασία και επίδραση της οικογενειακής αγωγής, αλλά και της επαγρύπνησης, η οποία δυστυχώς έχει βαφτιστεί ως «καταπίεση». Και αυτό, προς χάριν μιας ελευθερίας που μεταλλάχτηκε σε ελευθεριότητα. Κι ας θυμηθούμε εδώ το προ πολλού αμερικανόφερτο «be your self» -να είσαι ο εαυτός σου- με αναπάντεχα αποτελέσματα σε περιπτώσεις διαστρέβλωσής του.

Καταλυτικός είναι και ο ρόλος της παιδείας και εκπαίδευσης, αλλά και επιτακτική η ανάγκη για την διατήρηση και ενδυνάμωση αξιών και αρχών, που κι αυτές δυστυχώς έχουν περιβληθεί μάλλον με γραφικότητα. Και βέβαια σημαντικός είναι ο ρόλος της ιδιοσυγκρασίας.

Όλοι οι παραπάνω παράγοντες σφυρηλατούν την προσωπικότητα του ανθρώπου. Και από αυτήν εξαρτάται η δύναμη ή η αδυναμία του καθενός για την αντιμετώπιση αντιξοοτήτων στην πορεία της ζωής του.

Είναι όμως κρίμα που στην παρακμιακή αυτή ατμόσφαιρα, καταπνίγηκαν οι τοποθετήσεις κάποιων ηθοποιών, που θα άξιζαν έναν έπαινο. Ένα «μπράβο» που όμως δεν ειπώθηκε ποτέ! Καμία εκπομπή και κανένα δημόσιο πρόσωπο δεν αναφέρθηκε και στην «άλλη όψη» του νομίσματος. Γι’ αυτό θεωρούμε ότι οφείλουμε να την αναδείξουμε.

Η Βάνα Μπάρμπα, νεαρή τότε, εγκατέλειψε την Αμερική όπου της ανοιγόταν δρόμος διεθνούς καριέρας, επειδή της ζητούσαν επίμονα να δειπνήσει με τον παραγωγό. Προφανώς κατάλαβε περί ποιου «φαγητού» επρόκειτο, αρνήθηκε, αποχαιρέτησε το χολιγουντιανό όνειρό της και επέστρεψε στην Ελλάδα. Μπράβο κυρία Μπάρμπα!!

Η επίσης ηθοποιός, Άννα Τσουκαλά, που μεσουρανούσε πριν χρόνια σε τηλεοπτικές σειρές αποκάλυψε ότι, τελειόφοιτη μόλις της Σχολής Κουν και αναζητώντας δουλειά, έπεφτε στα χέρια διεστραμμένων. «Τα παράτησα όλα, έφυγα για την Αμερική, δούλεψα ως οικιακή βοηθός, έπλενα ακόμη και σκάλες», είπε. Τώρα, παντρεμένη στην Αμερική, έχει μια λαμπρή καριέρα. Μπράβο κυρία Τσουκαλά!!

Η Κατερίνα Διδασκάλου, η «μεγάλη κυρία» του θεάτρου και της τηλεόρασης, μια γυναίκα υψηλού μορφωτικού επιπέδου και σπάνιας ευαισθησίας (μόλις πρόσφατα αποκάλυψε για την εδώ και χρόνια έμπρακτη στήριξή της σε άστεγο), αναφέρθηκε στην δική της εμπειρία και αντίδραση: «ναι, έχω παρενοχληθεί σεξουαλικά στο παρελθόν, αλλά πήγα αμέσως εκεί που έπρεπε, τον «κανόνισα» και το θέμα έληξε». Μπράβο κυρία Διδασκάλου!!

Αν λοιπόν, πρέπει να συμπονούμε τους ενήλικες εκείνους που κυνηγώντας το όνειρό τους στο σανίδι, τον στίβο κι όπου αλλού, βίωσαν τραυματικές καταστάσεις λόγω της αδυναμίας τους για πρόβλεψη ή έλεγχο ή αποφυγή της «ενέδρας», αν πρέπει να τους εγκωμιάζουμε για το θάρρος τους να σπάσουν την μακρόχρονη σιωπή τους, πρέπει να μπορούμε και να υποκλινόμαστε στην δύναμη και το «μεγάλο όχι» όσων προχώρησαν αλώβητοι ως άνθρωποι αφού κατάφεραν να μην παγιδευτούν σ’ αυτό το ίδιο όνειρό τους.

Καλή η λάμψη και οι προβολείς, καλή η δόξα και η πρωτιά, αρκεί οι διακαείς πόθοι γι’ αυτά να μην καταλήξουν σε δεσμώτες και καταντήσουν εφιάλτες.

Φθάσαμε στο τέλος της ενδεικτικής αναφοράς μας στην αγνοημένη πλευρά, στην «άλλη όψη» του νομίσματος, στον αντίποδα του «me-too», όπου ανήκουν οι τρεις κυρίες και όλες σαν αυτές. Οι άξιες ως πρότυπα! Τους καταθέτω το προσωπικό μου «μπράβο». Και υποκλίνομαι! Τόσο απλά!

 

Περισσότερα
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα