Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2021
Connect with us

Μαγειρική

Αρνίσια παϊδάκια με σάλτσα μπάρμπεκιου              

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Υλικά (για 4 άτομα)

2 κιλά αρνίσια παϊδάκια

½ ματσάκι ρίγανη φρέσκια, ψιλοκομμένη

½ ματσάκι θυμάρι φρέσκο, ψιλοκομμένο

έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για την σάλτσα μπάρμπεκιου

2 κουτ. σούπας ηλιέλαιο

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο πολύ ψιλοκομμένο

¼ κουτ. γλυκού αλάτι

1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά

1 φλιτζάνι πετιμέζι

2 κουτ. σούπας ξίδι κόκκινο

3 κουτ. σούπας σάλτσα Ουόρσεστερσάιρ (Worcestershire)

1 φλιτζάνι κέτσαπ

1 φλιτζάνι χυμό τομάτας

1 φλιτζάνι νερό

1 φλιτζάνι χυμό ανανά

Εκτέλεση

Αλατοπιπερώνετε τα παϊδάκια, τα πασπαλίζετε με ρίγανη και θυμάρι, ραντίζετε με λίγο ελαιόλαδο και ανακατεύετε. Τα αφήνετε σε μπολ να μαριναριστούν για μερικές ώρες έως και 1 μέρα σκεπασμένα στο ψυγείο. Βάζετε ένα μικρό σκεύος να ζεσταθεί, ρίχνετε το ηλιέλαιο και σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύετε καλά. Σιγοβράζετε τη σάλτσα σε μέτρια φωτιά για 40 λεπτά, ανακατεύοντας ανά τακτά διαστήματα. Αν θέλετε η σάλτσα να γίνει πιο πηχτή, την αφήνετε λίγο περισσότερο στη φωτιά. Ψήνετε τα παϊδάκια σε σχάρα ή σχαροτήγανο καλά ζεσταμένο για 4 λεπτά από την κάθε πλευρά. Σερβίρετε όσο είναι ζεστά και συνοδεύετε με τη σάλτσα που ετοιμάσατε και πατάτες τηγανητές.

Μαγειρική

Χριστουγεννιάτικα μπισκότα

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για μία δόση)

100 γρ. βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)

ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - ΑΧΑΪΑ - ΑΙΓΙΑΛΙΑ

100 γρ. ζάχαρη

1 αβγό

1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ

1 βανίλια

280 γρ. αλεύρι μπλε (μπορεί να χρειαστεί περισσότερο)

Εκτέλεση:

Βάζετε όλα τα υλικά μαζί σε ένα μπολ και πλάθετε καλά ώστε να δημιουργήσετε μια ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια. Παίρνετε τη ζύμη και την τοποθετείτε επάνω στο τραπέζι, ή σε μεγάλο πάγκο, ανάλογα, και την ανοίγετε με τον πλάστη μέχρι να φτάσει στο πάχος που θέλετε να έχουν τα μπισκότα. Καλό είναι να μην την κάνετε πολύ χοντρή γιατί δεν θα ψηθεί ομοιόμορφα. Έχετε έτοιμες τις κουπ πατ με τα χριστουγεννιάτικα σχέδια και αρχίζετε το κόψιμο. Κάθε φορά που μεταφέρετε τα σχέδια σε ταψί που έχετε καλύψει πρώτα με λαδόκολλα, παίρνετε τη ζύμη που περισσεύει, την ξαναπλάθετε, την ανοίγετε και επαναλαμβάνετε μέχρι να τελειώσει η πρώτη ύλη! Γεμίζετε ένα ή δύο ταψιά (καλό είναι να μην τα κολλήσετε μεταξύ τους γιατί αυτά απλώνουν λίγο με το ψήσιμο) και τα τοποθετείτε στις ράγες του φούρνου τον οποίο έχετε προθερμάνει στους 180°C στον αέρα. Σε ένα 10λεπτο είναι έτοιμα ή μόλις ροδίσουν (ανάλογα με τον φούρνο). Μπορεί να τα δείτε κάπως μαλακά ακόμη, όμως μην τρομάξετε. Θα σκληρύνουν πολύ γρήγορα. Αν τα αφήσετε περισσότερο από όσο χρειάζεται, όμως, θα γίνουν… παξιμάδια. Στο τέλος, μπορείτε να τα αφήσετε όπως είναι ή να τα στολίσετε με διάφορους τρόπους.

 

Περισσότερα

Μαγειρική

Αγριογούρουνο στιφάδο στη γάστρα με σφολιάτα            

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

1 φύλλο σφολιάτας

2,5 κιλά αγριογούρουνο, κομμένο σε μεγάλα κομμάτια

4 κουτ. σούπας μέλι

100 ml ουίσκι

400 ml κόκκινο κρασί

300 ml ζωμό κοτόπουλου

3 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας

2 ξυλάκια κανέλας

Για τα κρεμμύδια στιφάδο

2 κιλά κρεμμύδια κοκκάρια, καθαρισμένα και χαραγμένα στα 4

2 κουτ. σούπας ζάχαρη

2 κουτ. σούπας ξίδι

Για τη μαρινάδα

400 ml κόκκινο κρασί

100 ml ουίσκι

10 κόκκους μπαχάρι

2 φύλλα δάφνης

2 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε φέτες

1 κουτ. γλυκού κόκκους πιπέρι

1 κουτ. γλυκού γαρίφαλο, ολόκληρο

Εκτέλεση:

Αδειάζετε σε μεγάλο μπολ όλα τα υλικά της μαρινάδας και βάζετε μέσα το αγριογούρουνο. Καλύπτετε με μεμβράνη, το μεταφέρετε στο ψυγείο και αφήνετε να μαριναριστεί για 8-10 ώρες. Κατόπιν, αφαιρείτε το κρέας από τη μαρινάδα, το σκουπίζετε με χαρτί κουζίνας και το μεταφέρετε σε μια στρογγυλή γάστρα. Σουρώνετε τη μαρινάδα, πετάτε τα υγρά και μεταφέρετε τα στερεά υλικά στη γάστρα μαζί με το αγριογούρουνο. Σε κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά ρίχνετε τα κρεμμύδια, ζάχαρη, ξίδι και νερό μέχρι να καλύψετε τα κρεμμύδια. Βράζετε 15΄. Μόλις είναι έτοιμα, τα αφαιρείτε με τρυπητή κουτάλα και τα μεταφέρετε στη γάστρα. Βάζετε στη γάστρα το μέλι, το ουίσκι, το κρασί, τον ζωμό λαχανικών, τον πελτέ τομάτας, τα στικ κανέλας, ανακατεύετε, σκεπάζετε τη γάστρα. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα για 3 ώρες. Βγάζετε το αγριογούρουνο από τον φούρνο. Αφήνετε να κρυώσει η γάστρα και από πάνω σκεπάζετε με φύλλο σφολιάτας αντί για το καπάκι. Κολλάτε καλά τη σφολιάτα στα εξωτερικά τοιχώματα του σκεύους και συνεχίζετε το ψήσιμο για 1 ώρα ακόμα.

Περισσότερα

Μαγειρική

Μοσχαράκι στο πήλινο με πιπεριές Φλωρίνης       

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

1 κιλό μοσχάρι (ποντίκι ή χτένι)

4 – 5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

2 κουτ. σούπας αλεύρι

2 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας

2 φλιτζάνια κονιάκ ή κρασί

1 φλιτζάνι χυμό τομάτας

3 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών

4 – 6 πιπεριές Φλωρίνης

10 – 12 κλωναράκια θυμάρι φρέσκο

1 κουτ. γλυκού κόκκους πιπεριού

1 κεφάλι σκόρδο, κομμένο στη μέση οριζόντια

250 – 300 γρ. φέτα

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Προθερμαίνετε το φούρνο σε 200οC, στον αέρα. Κόβετε σε μέτριες μπουκιές το μοσχάρι και αλατοπιπερώνετε. Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζετε 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρέας από όλες τις πλευρές, έως ότου πάρει ένα ωραίο χρυσαφένιο, βαθύ χρώμα. Προσθέτετε τις 2 κουτ. σούπας αλεύρι και τον πελτέ, ανακατεύετε 2-3 φορές και σβήνετε με το κονιάκ ή το κρασί. Αφήνετε το αλκοόλ να εξατμιστεί και προσθέτετε το χυμό τομάτας, το ζωμό κι ανακατεύετε. Κόβετε και αφαιρείτε κοτσάνι και σπόρια από τις πιπεριές Φλωρίνης και θρυμματίζετε τη φέτα σε χοντρά κομμάτια. Γεμίζετε τις πιπεριές, σπρώχνοντας τη φέτα για να βάλετε περισσότερη ποσότητα. Σε μεγάλο πήλινο προσθέτετε διάσπαρτα τα κλωναράκια θυμάρι και τους κόκκους πιπεριού. Από πάνω τοποθετείτε τις πιπεριές Φλωρίνης, ραντίζετε με ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνετε. Με μεγάλη κουτάλα αδειάζετε προσεκτικά το κρέας με όλα τα υγρά και ενδιάμεσα από τα κομμάτια τοποθετείτε το σκόρδο (δύο κομμάτια) με τις κομμένες πλευρές προς τα πάνω. Καλύπτετε με αλουμινόχαρτο και ψήνετε στο φούρνο για 2 ώρες. Στη 1 ώρα ανοίγετε λίγο το αλουμινόχαρτο και βεβαιώνεστε ότι υπάρχουν αρκετά υγρά (αν όχι, τότε προσθέτετε μία κούπα ζωμό). Αφαιρείτε από το φούρνο, αφήνετε να κρυώσει και απολαμβάνετε.

Περισσότερα
ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - ΑΧΑΪΑ - ΑΙΓΙΑΛΙΑ
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα