Τετάρτη 17 Απριλίου 2024
Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

Ο δεύτερος Βαλκανικός Πόλεμος και η συνθήκη του Βουκουρεστίου- Του Βασίλη Μπεκίρη

Οριστική διανομή των εδαφών

Δημοσιεύθηκε

στις

Η Συνθήκη Ειρήνης η οποία υπεγράφη στο Λονδίνο στις 17 Μαΐου 1913, μεταξύ των συμμάχων, των Βαλκανικών χωρών και της Τουρκίας, έθεσε τέρμα στον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο και ευνοούσε σημαντικά τη Βουλγαρία. Αντίθετα, η Ελλάδα, η Σερβία και το Μαυροβούνιο είχαν αδικηθεί πάρα πολύ από τη διανομή των εδαφών. Ειδικότερα η Ελλάδα είχε αδικηθεί στην περιοχή της Μακεδονίας, αλλά περισσότερο ήταν αβέβαιη η τύχη των νησιών του Αιγαίου πελάγους και της Βορείου Ηπείρου.

H ΠΛΕΟΝΕΞΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

Εκείνο όμως που είχε στενοχωρήσει περισσότερο τους συμμάχους αλλά και τη Ρουμανία, η οποία δεν είχε συμμετάσχει στον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο, ήταν η πλεονεξία της Βουλγαρίας που είχε ανησυχήσει όλους τους πρώην συμμάχους. Έτσι, μετά την υπογραφή της Συνθήκης Ειρήνης στο Λονδίνο για τον τερματισμό του Α΄ Βαλκανικού Πολέμου, στην ουσία άρχιζε ένας δεύτερος πόλεμος, ο οποίος ανεξάρτητα από τις θυσίες και τα ανθρώπινα θύματα υπήρξε ευεργετικός για την Ελλάδα.

Βέβαια, οι διαθέσεις των Βουλγάρων είχαν φανεί από την αρχή των εχθροπραξιών, όπου παραβλέποντας άλλα μέτωπα και άλλες διεκδικήσεις, εκινούντο προς τη Θεσσαλονίκη με στόχο να την κατακτήσουν.

ΙΔΙΑ «ΓΡΑΜΜΗ» ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΕΡΒΟΥΣ

Πρέπει εδώ να επισημάνουμε, ότι τα ίδια αισθήματα έναντι των Βουλγάρων είχαν και οι Σέρβοι. Το γεγονός αυτό οδήγησε σε μια προσέγγιση και έτσι στις 22 Απριλίου 1913 υπεγράφη μεταξύ Ελλάδας και Σερβίας ένα προκαταρκτικό πρωτόκολλο συμμαχίας μεταξύ των δύο χωρών. Βέβαια η επίσημη Συνθήκη καθυστέρησε να υπογραφεί και υπεγράφη στις 19 Μαΐου 1913, διότι οι Σέρβοι ήθελαν να βοηθήσει η Ελλάδα τη Σερβία και στην περίπτωση που υποστεί επίθεση από την Αυστροουγγαρία. Τελικά η Ελλάδα εδέχθη και εκείνον τον όρο, διότι ήθελε οπωσδήποτε τη συμμαχία με τη Σερβία. Πρέπει εδώ να σημειώσουμε, ότι η Ελλάδα υπέγραψε τον όρο για την Αυστροουγγαρία αποφασισμένη να μην τηρήσει τον όρο αυτό, διότι σε μια τέτοια σύρραξη θα αναμειγνύονταν οι μεγάλες Δυνάμεις, όπως και έγινε το καλοκαίρι του 1914.

Ροή ειδήσεων

Advertisement