Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Υγεία

Politico: Πρόβλεψη για εμβολιασμό στην ΕΕ έως τέλος Αυγούστου- Πού βρίσκεται η Ελλάδα

Δημοσιεύθηκε

στις

Δυσοίωνες, σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις είναι οι προβλέψεις για την πορεία του εμβολιασμού στις χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς οι αρχές βλέπουν τον αρχικό τους προγραμματισμό όχι μόνο να πέφτει έξω αλλά να δυσκολεύονται ακόμη και να συνεχίσουν τον εμβολιασμό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Politico, κανένα κράτος-μέλος της ΕΕ δεν θα πετύχει τον κοινό στόχο για τους εμβολιασμούς, εάν δεν βρεθεί λύση με την AstraZeneca και μάλιστα εάν αυτοί συνεχίσουν με τους σημερινούς ρυθμούς, οι Βρυξέλλες στο τέλος του καλοκαιριού θα δουν κάποιες χώρες της Ένωσης μετά βίας να ξεπερνούν το 30% της κάλυψης του ενήλικου πληθυσμού, ενώ ορισμένες θα είναι ακόμα και κάτω από το 20%.

Μία τέτοια εξέλιξη όχι μόνο φέρνει προ των πυλών ένα πανευρωπαϊκό τρίτο κύμα της πανδημίας αλλά βάζει στον πάγο και την οικονομία αφού θα συνεχίσουν να υφίστανται σκληρά μέτρα και τοπικά lockdown προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω επιβάρυνση των συστημάτων υγείας.

Πάντως, η ανακοίνωση της AstraZenca, ότι μέχρι το τέλος του Μάρτη θα παραδώσει 60% λιγότερα εμβόλια από τα συμφωνηθέντα με την ΕΕ λόγω «προβλημάτων στην παραγωγή» επέφερε μια σοβαρή κρίση τόσο σε υγειονομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο.

Η απόφαση της ΕΕ να ενεργοποιήσει το άρθρο 16 της Συνθήκης για το Brexit, το οποίο επιτρέπει στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ να αποφασίζουν και να δρουν μονομερώς, εφόσον υπάρχει κάποια μη αναμενόμενη, αρνητική επίπτωση από τη συμφωνία αυτήν, εμποδίζοντας με αυτόν τον τρόπο τις εξαγωγές εμβολίων από την Ιρλανδία προς τη Μεγάλη Βρετανία, προκάλεσε θύελλα σε Μπέλφαστ, Δουβλίνο και Λονδίνο.

Πέρα από το ζήτημα των εμβολίων, η απόφαση της ΕΕ τίναζε με το «καλημέρα» ένα από τα πιο βασικά σημεία της συμφωνίας του Brexit αλλά και της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Βόρεια Ιρλανδία: Επανέφερε δηλαδή το «σκληρό» σύνορο μεταξύ της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας. Τελικά, ύστερα από τη γενική κατακραυγή, η ΕΕ αποφάσισε να πάρει πίσω την απόφαση. Μάλιστα, το Bloomberg χρεώνει αυτή την αστοχία προσωπικά στην επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

 

 


Ροή ειδήσεων

Advertisement