Τρίτη 20 Απριλίου 2021
Connect with us

Μαγειρική

Γλυκιά τάρτα κολοκύθας με φύλλο     

Δημοσιεύθηκε

στις

  

 

Υλικά (για ένα μεγάλο ταψί)

6 φύλλα κρούστας

1½ κιλό σάρκα κίτρινης κολοκύθας

1 φλιτζάνι σιμιγδάλι

2 φλιτζάνια ζάχαρη

2 κουτ. σούπας κανέλα τριμμένη

1 κουτ. γλυκού γαρίφαλο κοπανισμένο

2 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο, λιωμένο

λάδι για το άλειμμα των φύλλων

κανέλα για το πασπάλισμα της πίτας

Εκτέλεση:

Αποβραδίς τρίβετε την κολοκύθα στον τρίφτη και απλώνετε τα τρίμματα πάνω σε μια πετσέτα για να στεγνώσουν όσο περισσότερο γίνεται. Το πρωί τα βάζετε σε ένα μεγάλο μπολ και τα ανακατεύετε με τη ζάχαρη, την κανέλα και το κοπανισμένο γαρίφαλο. Αφήνετε να μαριναριστούν για 1 ώρα και ρίχνετε μέσα το σιμιγδάλι ανακατεύοντας καλά, για να κρατήσει τα υγρά του μίγματος. Τέλος, ρίχνετε στη γέμιση και το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύετε καλά. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Παίρνετε ένα μέτριο στρογγυλό ταψί του φούρνου, το λαδώνετε και απλώνετε τα έξι φύλλα με τέτοιο τρόπο που να καλυφθεί ο πάτος και τα τοιχώματα του ταψιού, λαδώνοντας τα φύλλα ένα-ένα. Αδειάζετε μέσα το μίγμα της γέμισης, το ισιώνετε με πιρούνι, σκεπάζετε το ταψί με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και ψήνετε την τάρτα στο φούρνο για 45 λεπτά περίπου. Την ξεσκεπάζετε και συνεχίζετε το ψήσιμο μέχρι να κάνει μια χρυσή κρούστα. Τη βγάζετε και, όσο είναι ακόμα ζεστή, την πασπαλίζετε με μπόλικη κανέλα. Τρώγεται ζεστή αλλά και κρύα.

Μαγειρική

Κροκέτες) ψαριού με σάλτσα πιπεριάς Φλωρίνης 

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

800 γρ. φιλέτο φρέσκου μαγιάτικου ή μπακαλιάρου

3 μεγάλα αβγά

ξύσμα από 2 λεμόνια

180 μαγιονέζα

1 πιπεριά Φλωρίνης, 150 γρ.

1 μεγάλη σκελίδα σκόρδου, τριμμένη

1 κουτ. γλυκού καπνιστή πάπρικα

σιμιγδάλι ψιλό για πανάρισμα

ηλιέλαιο για τηγάνισμα

φέτες λάιμ ή λεμονιού για γαρνίρισμα

εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Ψήνετε στον φούρνο στους 180°C την πιπεριά Φλωρίνης για 15 λεπτά. Αφαιρείτε την μεμβράνη και τα σπόρια και την πολτοποιείτε στο ραβδομπλέντερ με μία κουτ. της σούπας ελαιόλαδο. Σε μικρό βαθύ σκεύος τοποθετείτε την μαγιονέζα μαζί με το τριμμένο σκόρδο, τον πολτό πιπεριάς, την καπνιστή πάπρικα και ανακατεύετε να αποκτήσετε μια ομοιογενή σάλτσα. Κόβετε το φιλέτο ψαριού σε κύβους 4 εκατοστών και αλατοπιπερώνετε. Σε μπασίνα χτυπάτε τα αβγά, προσθέτετε το ξύσμα από το μισό λεμόνι και τρίβετε φρέσκο πιπέρι. Βουτάτε τα κομμάτια ψαριού στο αβγό και τα πανάρετε με το σιμιγδάλι καλύπτοντάς τα πλήρως και τα τινάζετε για να αφαιρέσετε το περιττό. Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά αρκετό ηλιέλαιο (μέχρι λίγο κάτω από την μέση) και αφού βεβαιωθείτε ότι έχει ανεβεί η θερμοκρασία τηγανίζετε από όλες τις πλευρές μέχρι να αποκτήσει ένα ξανθό υπέροχο χρώμα και ακουμπάτε σε απορροφητικό χαρτί. Σερβίρετε σε ρηχό πιάτο με το ξύσμα από το υπόλοιπο λεμόνι και τις φέτες λάιμ. Προσέχετε να μην τηγανίσετε το ψάρι σε πολύ δυνατή φωτιά. Μπορείτε να αντικαταστήσετε το ψάρι με καλαμάρι ἠ σουπιές.

Περισσότερα

Μαγειρική

Ρυζόπιτα με σοκολάτα    

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 8 μερίδες)

1 πακέτο φύλλο κρούστας

200 γρ. ρύζι Καρολίνα ή γλασέ

1 λίτρο γάλα

200 ml κρέμα γάλακτος

1 κουτ. σούπας κορνφλάουρ διαλυμένη σε 2 κουτ. σούπας νερό

300 γρ. ζάχαρη

1 κουτ. γλυκού βανίλια

50 γρ. βούτυρο φρέσκο

100 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα σε σταγόνες

1 φλιτζάνι φρέσκο βούτυρο λιωμένο, για το άλειμμα των φύλλων

Για το σιρόπι

350 γρ. ζάχαρη

400 ml νερό

χυμό από ½ λεμόνι

1 ξυλάκι κανέλα

Εκτέλεση:

Βάζετε άφθονο νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα και, μόλις πάρει βράση, ρίχνετε το ρύζι. Ανακατεύετε και αφήνετε να μαγειρευτεί για 15 λεπτά από τη στιγμή που θα ξαναπάρει βράση. Το σουρώνετε και το αφήνετε στην άκρη. Σκουπίζετε την κατσαρόλα από το νερό και ρίχνετε μέσα το γάλα. Βάζετε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και αφήνετε να πάρει μια βράση. Προσθέτετε το ρύζι, ανακατεύετε καλά και χαμηλώνετε τη φωτιά. Αφήνετε να βράσει για 10 λεπτά ανακατεύοντας τακτικά. Προσθέτετε την κρέμα γάλακτος, το διαλυμένο κορνφλάουρ, αφήνετε να πάρει μια βράση και ρίχνετε τη ζάχαρη και τη βανίλια. Ανακατεύετε καλά και αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Προσθέτετε το βούτυρο και τις σταγόνες σοκολάτας και ανακατεύετε καλά μέχρι να λιώσουν. Αφήνετε την κρέμα να κρυώσει καλά. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Βουτυρώνετε καλά ένα βαθύ ταψί και στρώνετε πέντε φύλλα βουτυρωμένα. Αδειάζετε την κρύα κρέμα και την στρώνετε με ένα κουτάλι. Σκεπάζετε με άλλα πέντε φύλλα κρούστας επίσης βουτυρωμένα. Χαράζετε την πίτα σε κομμάτια, ραντίζετε με λίγο νερό και ψήνετε για 1 ώρα. Βγάζετε την πίτα από τον φούρνο και την αφήνετε να μισοκρυώσει. Σε κατσαρόλα βράζετε όλα τα υλικά για το σιρόπι για 6 λεπτά. Σιροπιάζετε τη ρυζόπιτα (χλιαρή πίτα, καυτό σιρόπι). Αφήνετε να σταθεί για 10 λεπτά και σερβίρετε.

 

Περισσότερα

Μαγειρική

Χταπόδι κοκκινιστό με πατάτες

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

1 χταπόδι μεσαίο

1 κιλό πατάτες κομμένες κυδωνάτες

1 φλιτζανάκι του καφέ ξίδι

½ κουτ. γλυκού πιπέρι κόκκινο

½ κουτ. γλυκού πιπέρι γλυκό

2 κουτ. σούπας πελτέ τομάτας

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα με δύο ποτήρια νερό βάζετε το χταπόδι ολόκληρο, προσθέτετε λίγο ξίδι και το αφήνετε να ζεματιστεί. Το αποσύρετε από τη φωτιά, βγάζετε το χταπόδι και το κόβετε σε κομματάκια. Ξαναρίχνετε το χταπόδι στην κατσαρόλα, προσθέτετε τα δύο είδη πιπεριού, τον πελτέ τομάτας, το ελαιόλαδο και αφήνετε να βράσει για περίπου 2 ώρες. Προσθέτετε τις πατάτες και αφήνετε να βράσει το σύνολο για άλλα 30 λεπτά περίπου μέχρι να πιει τα υγρά του. Σερβίρετε το φαγητό ζεστό στα πιάτα.

Περισσότερα
Advertisement
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα