Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Σας παραδίδουμε με πόνο τα κλειδιά μας»-Σήμερα και στην Πάτρα η συμβολική κινητοποίηση των καταστηματαρχών εστίασης και αναψυχής

Δημοσιεύθηκε

στις

«Η πόρτα είναι κλειδωμένη 2 φορές. Τα λουλούδια θέλουν πότισμα, έχουν
μαραθεί και το ηλεκτρικό ρεύμα είναι κομμένο, χρειάζεται επανασύνδεση. Οι λογαριασμοί βρίσκονται στο πρώτο τραπέζι δεξιά πίσω από την πόρτα.

Καλή επιτυχία και καλές δουλειές».
Με αυτό το υστερόγραφο στην υπεύθυνη δήλωση που θα συνυπογράψουν ως πρώην επαγγελματίες εστίασης, οι καταστηματάρχες του κλάδου στην Πάτρα θα παραδώσουν συμβολικά τα κλειδιά των επιχειρήσεών τους, οι οποίες εξακολουθούν να παραμένουν κλειστές λόγω του κορωνοϊού.
Η συμβολική κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 11 το πρωί στην πλατεία Όλγας, ενώ λόγω των έκτακτων περιοριστικών μέτρων που ισχύουν στην Πάτρα, θα συμμετέχει μόνο το Δ.Σ. του Συλλόγου Καταστηματαρχών Εστίασης και Αναψυχής Ν. Αχαΐας, χωρίς κόσμο.
Οι καταστηματάρχες θα παραδώσουν με πόνο τα κλειδιά των επιχειρήσεών τους, ενώ στην υπεύθυνη δήλωση που θα καταθέσουν αναφέρεται μεταξύ άλλων πως «οι επιχειρήσεις Εστίασης σε κάθε γωνιά της Ελλάδας βάζουν οριστικά λουκέτα.
Καθημερινά, οι συνάδελφοι παραδίνονται σένα βάναυσο πόλεμο. Το τοπίο είναι
θολό, τίποτα δεν ξεκαθαρίζεται και τα δελτία τύπου δεν αποτυπώνονται στην
πραγματικότητα.
Με υποσχέσεις δεν αντιμετωπίζεται ο όλεθρος, δεν πληρώνονται οι
απαιτήσεις. Δεν είναι δυνατόν να λειτουργούμε μόνο για να συντηρούμε τις θέσεις
εργασίας , να στοιβάζουμε τιμολόγια και λογαριασμούς. Να συσσωρεύουμε χρέη
και να βλέπουμε τις θυσίες και τους κόπους μιας ολόκληρης ζωής να εξανεμίζονται.
Οι φωνές μας δεν ακούγονται δεν ευαισθητοποιούν τους κυβερνώντες. Η Εστίαση
βρίσκεται πολλά χρόνια στην εντατική και αργοπεθαίνει . Απαιτεί διάσωση.
Ο εμπαιγμός δεν μπορεί να συνεχιστεί. Δεν βάζουμε πλάτη άλλο, καταντήσαμε
από νοικοκυραίοι επαίτες. Οι οικογένειές μας στηρίζονται σε μας. Έχουμε
δικαίωμα στην επιχειρηματικότητα.
Το ποτήρι ξεχείλισε, η οργή και η αγανάκτηση δεν μπορεί να κρυφτεί πλέον.
Αδυνατούμε να συνεχίσουμε. Τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά. Η
κοινωνία δεν θα απολαμβάνει πια τις υπηρεσίες μας.
Σας παραδίδουμε λοιπόν με πόνο, τα κλειδιά των επιχειρήσεων μας.
Ξεκλειδώστε τη φυλακή μας. Επιχειρήστε εσείς, αφού θεωρείτε ότι αυτό είναι
εφικτό. Εμείς, πνιγήκαμε στον ωκεανό της αδιαφορίας, της εγκατάλειψης, των
υποχρεώσεων, των δανείων, των οφειλών, της φτωχοποίησης. Πάρτε τα κλειδιά κι’
ανοίξτε το οξυγόνο. Θέλουμε να ζήσουμε».
«ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ» ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ
Πάντως, ο «στραγγαλισμός» που υφίσταται η εστίαση πιέζει ασφυκτικά την κυβέρνηση, ενώ αυτό που τρομάζει περισσότερο τις επιχειρήσεις, αλλά και τους εργαζόμενους είναι η έλλειψη χρονικού ορίζοντα για το τέλος της υγειονομικής κρίσης. Η συρρίκνωση του τζίρου, μετά από τόσους μήνες κλεισίματος, δημιουργεί ανησυχία με το delivery να μην μπορεί από μόνο του να δώσει τις απαραίτητες ανάσες. Την ίδια ώρα, παρά τα μικρά διαλείμματα ανοίγματος στο λιανεμπόριο η επιβολή αυστηρότερων μέτρων και οι συχνές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας έχουν επιφέρει σοβαρές επιπτώσεις και ο προβληματισμός στην κυβέρνηση είναι διαρκής για τις εξελίξεις στο οικονομικό πεδίο και φυσικά για το πότε τα υγειονομικά δεδομένα θα βελτιωθούν.
Από την κυβέρνηση διαμηνύεται πως για όσο διαρκεί η πανδημία, η οικονομική στήριξη θα συνεχιστεί, με τρόπο στοχευμένο όμως αφού είναι άγνωστο πόσο θα διαρκέσει αυτή η περιπέτεια, ενόψει και του τρίτου κύματος Από τον επαγγελματικό κόσμο υπάρχει προφανώς ανησυχία για τη διάρκεια της έξαρσης και για το ενδεχόμενο ενός ολικού lockdown, ενώ έχει προκαλέσει ιδιαίτερο προβληματισμό η πολυφωνία, που πολλές φορές παρατηρείται στις δημόσιες τοποθετήσεις, προκαλώντας σύγχυση και αβεβαιότητα.
ΜΕΙΩΣΗ 50% ΤΟΥ ΤΖΙΡΟΥ ΤΟ 2020
Η εστίαση κινείται σε κινούμενο έδαφος και ο κλάδος εκπέμπει πολλαπλά καμπανάκια μετά από τέσσερις μήνες “λουκέτου” λόγω του δεύτερου lockdown, ενώ για το 2020 ουσιαστικά ήταν ανοιχτός κυρίως το καλοκαίρι. Με βάση τα στοιχεία της ΓΣΕΒΕΕ το 95% επιχειρήσεων κατέγραψε μεσοσταθμική μείωση του τζίρου της τάξεως του 53,3% το 2020 ενώ το 75% των επιχειρήσεων έχουν προχωρήσει σε αναστολές συμβάσεων περίπου 200.000 εργαζομένων. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, με απώλειες της τάξης των 3,2 δισ. ευρώ έκλεισε το γ’ τρίμηνο πέρυσι για τις επιχειρήσεις της χώρας που δραστηριοποιούνται στην παροχή καταλυμάτων και στην εστίαση. Για τις επιχειρήσεις του κλάδου υπηρεσιών εστίασης με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων ο κύκλος εργασιών τον Νοέμβριο 2020 ανήλθε σε 56.080.717 ευρώ, σημειώνοντας μείωση 53,4% σε σχέση με τον Νοέμβριο 2019, οπότε είχε ανέλθει σε 120.232.839 ευρώ.
Η ΝΕΑ ΔΕΣΜΗ ΜΕΤΡΩΝ
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε νέα δέσμη μέτρων για το επόμενο διάστημα ενώ από την κυβέρνηση τονίζεται πως δαπανήθηκαν σχεδόν 2 δισεκατομμύρια για την εστίαση. Τα μέτρα είναι:
1) Διατηρείται και για τον Μάρτιο η πλήρης απαλλαγή από την καταβολή ενοικίων για τα καταστήματά σας.
2) Το μισθολογικό κόστος θα παραμείνει μηδενικό, καθώς οι εργαζόμενοι σε αναστολή θα εξακολουθούν να αποζημιώνονται από την Πολιτεία.
3) Διατηρείται ο μειωμένος Φ.Π.Α. σε καφέ και μη αλκοολούχα ποτά έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2021. Θα επεκταθεί και στις μεταφορές, στα θέατρα, στους κινηματογράφους, όταν αυτοί θα λειτουργήσουν, αλλά και στο τουριστικό πακέτο ως και τον Δεκέμβριο.
4) Τέταρτον, το κράτος θα καλύψει, όπως έχουμε ήδη ανακοινώσει, πάγιες δαπάνες των επιχειρήσεων που χτυπήθηκαν από την περασμένη άνοιξη.


Ροή ειδήσεων

Advertisement