Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Ο εφιάλτης των διακοπών ρεύματος επέστρεψε-Τα αποκαλυπτικά έγγραφα του ΑΔΜΗΕ και το έργο που έχει «κολλήσει» από τις αντιδράσεις στα Καλάβρυτα

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο εφιάλτης των μπλακάουτ στην ηλεκτροδότηση επέστρεψε μετά το δεύτερο σε διάστημα δύο ετών βραχυκύκλωμα σε νευραλγικής σημασίας υποδομή του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Και συγκεκριμένα στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης Κουμουνδούρου ισχύος 400 kV, απ’ όπου μεταφέρονται τα φορτία ηλεκτρικής ενέργειας των μονάδων παραγωγής ρεύματος για την Πελοπόννησο, τη Δυτική Αττική, μέρος του κέντρου της Αθήνας και τον Πειραιά.
Η ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας, όπως προκύπτει από ανακοίνωση του αρμόδιου για την ηλεκτροδότηση υψηλής τάσης ΑΔΜΗΕ αλλά και έγγραφα του ίδιου του Διαχειριστή, κρέμεται από εξοπλισμό και Κέντρα Υπερυψηλής και Υψηλής Τάσης των δεκαετιών του ’70 και του ’80.
Τα δύο Κέντρα Υπερυψηλής Τάσης είναι καταπονημένα, όπως αποκαλύπτεται από τον ίδιο τον ΑΔΜΗΕ στα δύο τελευταία Δεκαετή Προγράμματα Ανάπτυξης του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, του 2019 και του 2020.
Το μπλακάουτ, σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ, δεν θα είχε παρασύρει την Πελοπόννησο αν ολοκληρωνόταν ο λεγόμενος Δυτικός Διάδρομος (Μεγαλόπολη – Πάτρα – Δυτική Στερεά Ελλάδα) μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Το έργο ύψους 110 εκατ. ευρώ έχει κολλήσει στις αντιδράσεις μοναχών της Ιεράς Μονής Αγίων Θεοδώρων Καλαβρύτων

Ροή ειδήσεων

Advertisement