Σάββατο 20 Απριλίου 2024
Connect with us

Πολιτισμός

Ανάγκη η τέχνη και ο πολιτισμός-Οι δράσεις και ο προγραμματισμός του Πολιτιστικού Οργανισμού εν μέσω κορωνοϊού

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Πολιτισμός εν μέσω πανδημίας βρέθηκε στο επίκεντρο της διαδικτυακής συζήτησης που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του forum με τίτλο ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 2020 που διοργανώνει η εφημερίδα «Σύμβουλος Επιχειρήσεων».

Η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Κατερίνα Γεροπαναγιώτη στην διάρκεια της τοποθέτησής της επεσήμανε εισαγωγικά, ότι «το πρόβλημα του πολιτισμού και των ανθρώπων της τέχνης, δεν αφορά μόνο τους καλλιτέχνες. Η έλλειψη δια ζώσης πολιτιστικής δραστηριότητας είναι κοινωνικό πρόβλημα. Ως δημοτική αρχή, αφετηριακή μας γραμμή είναι ότι ο πολιτισμός όπως η υγεία, η μόρφωση, η εκπαίδευση είναι κοινωνικό δικαίωμα. Αφορά όλο το λαό και πρέπει να εξασφαλίζεται με ευθύνη του κράτους». Όπως είπε «η Πολιτεία δεν βλέπει τον πολιτισμό ως προστιθέμενη αξία, γι’ αυτό εμείς ως δήμος δίνουμε ανάσες πολιτισμού στον πατραϊκό λαό να εμψυχώνεται, να ψυχαγωγείται σε συνθήκες δύσκολες, που η ανεργία, η εντατικοποίηση της δουλειάς, τα ανύπαρκτα ωράρια είναι ο κανόνας στη ζωή μας.
Τόνισε επίσης ότι η «πανδημία του κορωνοϊού λειτούργησε ως καταλύτης στο βάθεμα της οικονομικής κρίσης, πλήττοντας το εισόδημα, τις εργασιακές σχέσεις, τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων και μεταξύ αυτών των ανθρώπων του πολιτισμού.
«Οι κυβερνήσεις αλλάζουν, αλλά μένει σταθερή αξία το ποσοστό χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό, να είναι το εξευτελιστικό 0,04%. Είναι ψέμα ότι δεν υπάρχουν χρήματα για τον πολιτισμό και των ανθρώπων σε αυτό. Η αλήθεια είναι ότι χρηματοδοτήσεις γίνονται για το επιχειρείν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η απόρριψη του αιτήματος της επιχορήγησης της Δημοτικής Πινακοθήκης με 122.800 ευρώ για την ανάπτυξη του πολιτιστικού υλικού της, με το αιτιολογικό ότι το έργο δεν ανταποκρίνεται στις δυνατότητες του Υπουργείου, τη στιγμή που δόθηκαν επιχορηγήσεις ύψους 1.828.140 ευρώ σε δράσεις ψηφιακού πολιτισμού κυρίως σε ιδιωτικές επιχειρήσεις», ανέφερε.
Σύμφωνα με την κα Γεροπαναγιώτη, όλες οι δομές πολιτισμού στο Δήμο χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από το Δήμο, ενώ την ίδια ώρα οι ελλείψεις προσωπικού είναι μεγάλες.
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΕ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ
Σε ό,τι αφορά τον απολογισμό και την αποτίμηση του 2020 η κα Γεροπαναγιώτη έκανε αναφορά στις παρεμβάσεις – πρωτοβουλίες στήριξης των ανθρώπων του πολιτισμού, με τον οργανισμό να έχει καλύψει από «ίδιους πόρους» του προϋπολογισμού ποσό ύψους 100.000€ για μισθοδοσία όλων των καθηγητών μουσικών και εικαστικών, με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου, που απασχολούνται στο Δημοτικό Ωδείο και στο Εικαστικό Εργαστήρι.
«Στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας, πραγματοποιήθηκαν το 2020, δωρεάν 45 μουσικές και θεατρικές παραστάσεις, 32 κινηματογραφικές προβολές σε όλη την έκταση του Δήμου και 10 παραστάσεις θεάτρου σκιών, που έχουν υπερβεί το ποσό των 200.000,00 €, χρήματα που στήριξαν τους καλλιτέχνες της πόλης μας και έδωσαν ανάσα στις γειτονιές μας. Σε συνεργασία με φορείς της πόλης και μουσικά σύνολα του Οργανισμού που πραγματοποίησαν συναυλίες και στα νοσοκομεία.
Η αξιοποίηση του διαδικτύου και η Ψηφιοποίηση των αρχείων αποτέλεσε μία ακόμα σημαντική παράμετρο για τις δράσεις του Πολιτιστικού Οργανισμού, καθώς όπως πρόσθεσε, ολοκληρώθηκε το έργο «Ψηφιοποίησης Συλλογών της Δηµοτικής Βιβλιοθήκης Πατρών» που ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2019 και διατέθηκε στο κοινό το περιεχόμενό του, ενώ έγινε από τη Δημοτική Πινακοθήκη διαδικτυακή – ψηφιακή έκθεση εικαστικών και συμμετείχαν συνολικά 121 έργα πατρινών καλλιτεχνών», ανέφερε και υπενθύμισε ότι το 2020 εμπλουτίστηκε η Δημοτική Βιβλιοθήκη με 1028 νέους τίτλους βιβλίων.
ΝΕΟ ΚΤΙΡΙΟ ΣΤΗΝ ΙΧΘΥΟΣΚΑΛΑ
Τέλος, η κα Γεροπαναγιώτη τόνισε πως νέοι χώροι θα αξιοποιηθούν για τις πολιτιστικές ανάγκες στην πόλη, κάνοντας αναφορά στο νέο κτίριο στην ιχθυόσκαλα όπου μέσα στο 2021 θα γίνει μεταφορά του Εικαστικού Εργαστηρίου και διαμόρφωση των εξωτερικών υποδομών του χώρου, για να αναπτυχθούν εικαστικές δράσεις και στο Καταφύγιο κάτω από τα Ψηλαλώνια, το οποίο αγκαλιάστηκε από τους Πατρινούς.
«Εμείς θα συνεχίσουμε με μοναδικό προσανατολισμό, ο πολιτισμός να υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες. Ο Πολιτισμός και τα επιτεύγματα της ανθρώπινης πνευματικής δημιουργίας δεν μπαίνουν επ’ ουδενί στη λογική κόστους. Διεκδικούμε άμεση χρηματοδότηση από τα αντίστοιχα Υπουργεία για την κάλυψη των αναγκών στον τομέα του Πολιτιστικού Οργανισμού, των γραμμάτων, των τεχνών και του θεάτρου», κατέληξε.

Ροή ειδήσεων

Advertisement