Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Αργύρης Τζουβελέκης: : «Λοιμωξιολόγοι και Πνευμονολόγοι μπροστάρηδες στον αγώνα κατά του κορωνοϊού

Published

on

Της Τέτας Γιαννάρου

Με «βαρύ» βιογραφικό και ανάλογο επιστημονικό εκτόπισμα επελέγη Δ/ντήςτης νέας Κλινική Covid -19, ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Διευθυντής του Πνευμονολογικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών Αργύρης Τζουβελέκης.

Η εν λόγω κλινική που άνοιξε χθες στο ΠΓΝΠ, στο πλαίσιο του σχεδιασμού ενδυνάμωσης του Συστήματος Υγείας, ώστε να ανταποκριθεί στις παρούσες αυξημένες ανάγκες ασθενών με λοίμωξη covid-19, αλλά και να καλύψει μέρος των αναγκών στην περίπτωση ενός απευκταίου ενδεχόμενου ραγδαίας επέλασης της πανδημίας.
Με αφορμή την ανάληψη των νέων καθηκόντων του η «Γ» υπέβαλε στον Καθηγητή Α. Τζουβελέκη ερωτήματα αφορώντα στη νέα κλινική, στα αίτια αύξησης των κρουσμάτων και στα επί επιπλέον μέτρα.
Με πρόταγμα τη βεβαιότητα ότι το «παιχνίδι» αναχαίτισης της πανδημίας κρίνεται στις Κλινικές και όχι στις ΜΕΘ, των οποίων ναι μεν ο ρόλος είναι καθοριστικής σημασίας και σώζει ζωές, εν τούτοις στις κλινικές δίνεται η μάχη με ζητούμενο να μην οδηγηθούν οι ασθενείς στην ΜΕΘ.
«Προς τούτο», επισημαίνει ο καθηγ. Τζουβελέκης «οι Κλινικές πρέπει να είναι άρτια εξοπλισμένες και στελεχωμένες. Με δεδομένη την αύξηση των κρουσμάτων στην περιοχή είναι προφανές ότι ασκείται πίεση στα δύο Νοσοκομεία αναφοράς, κυρίως στο Νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας αλλά και στο ΠΓΝΠ και απεύχομαι να αυξηθεί αυτή η πίεση που θα σημάνει περαιτέρω διασπορά της πανδημίας. Το ότι άνοιξε μια επί πλέον Κλινική προστατεύει στην παρούσα φάση το Σύστημα Υγείας και αυτό είναι μείζον ζητούμενο».
Ο ίδιος επεσήμανε ότι στον αγώνα κατά της πανδημίας δεν περισσεύει κανείς. Παράλληλα τόνισε, ότι Λοιμωξιολόγοι και Πνευμονολόγοι θα δώσουν ενωμένοι τον αγώνα κατά της νόσου Covid-19 και ελπίζουν όλοι στο βέλτιστο αποτέλεσμα.
«ΤΗΡΗΣΗ ΜΕΤΡΩΝ ΣΑΝ
ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΘΕΤΙΚΟΙ»
Ανήσυχος εμφανίζεται ο καθηγ. Τζουβελέκης για το επόμενο 15νθήμερο το οποίο θεωρεί κρίσιμη περίοδο για την εξέλιξη της πανδημίας στην περιοχή.
«Είναι ιδιαίτερα κρίσιμες οι επόμενες 15 μέρες. Πρέπει με κάθε τρόπο να ελεγχθεί η πανδημία. Να δημιουργηθεί τοίχος ανάσχεσης με την υπεύθυνη στάση όλων των πολιτών. Είναι αναγκαία η ενεργοποίηση της συλλογικής και ατομικής ευθύνης. Αποτελεί χρέος η υπεύθυνη συμπεριφορά από όλους γιατί αυτή, σε μεγάλο ποσοστό θα καταπολεμήσει τη πανδημία», δηλώνει εμφατικά Παράλληλα, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την ενδημική διασπορά της νόσου, της οποίας το μείζον αίτιο είναι οι ασυμπτωματικοί φορείς, οι οποίοι εν αγνοία τους προκαλούν υπερμετάδοση.
«Είναι προφανές» τονίζει, «ότι στην προκειμένη περίπτωση δεν μπορούν να γίνουν ιχνηλατήσεις. Άρα ο καθένας μας θα πρέπει να φέρεται σαν να είναι αποδεδειγμένα θετικός και επομένως μεταδίδει τη νόσο συμβάλλοντας στη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων. Σε αυτό το πλαίσιο τα αυστηρά μέτρα θα προστατεύσουν την κοινότητα και αλλά και καθέναν από εμάς».

ΕΝΘΕΤΟ
ΣΧΕΔΙΑΣΕ ΣΤΟ ΥΑLE «ΟΠΛΟ»
ΑΝ 1 ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ
Να υπενθυμίσουμε ότι ο Αργύρης Τζουβελέκηςείναι ένας διακεκριμένος επιστήμονας με περγαμηνές, αφού σχεδίασε σε συνεργασία με τον καθηγητή Πνευμονολογίας Pr. Naftali Kaminnsi του παγκοσμίου φήμης πανεπιστημίου Yale των ΗΠΑ, έναν καινούργιο και πολλά υποσχόμενο φαρμακευτικό παράγοντα κατά της νόσου covid-19.
Ο συγκεκριμένος φαρμακευτικός παράγων με την ονομασία ΑΝ-19 (sobetirome) βρίσκεται στην φάση ΙΙ των κλινικών δοκιμών και βασίστηκε σε πειραματικά δεδομένα της ερευνητικής ομάδας της οποίας ηγήθηκε ο Αργύρης Τζουβελέκης κατά τη διάρκεια των μετα-διδακτορικών του σπουδών στο πανεπιστήμιο Yale και έχουν δημοσιευθεί στο NatureMedicine ένα από τα πλέον έγκριτα ιατρικά περιοδικά παγκοσμίως.
Τα αποτελέσματα της εν λόγω μελέτης καταδεικνύουν ότι ο συγκεκριμένος φαρμακευτικός παράγοντας είναι αποτελεσματικός έναντι της πνευμονικής ίνωσης καθώς και της οξείας πνευμονικής βλάβης από επιβλαβή ερεθίσματα, όπως οι ιογενείς λοιμώξεις. Η μηχανιστική του δράση τον καθιστά μοναδικό κατά του κορωνοϊού, καθώς αποτελεί τον μοναδικό παράγοντα που λειτουργεί μέσω προστασίας του οργάνου στόχου του ιού δηλ. του πνεύμονα.

Ροή ειδήσεων

Advertisement