Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πρεμιέρα για το νέο εμβόλιο-Τη «σκυτάλη» παίρνουν από την Δευτέρα τα Κ.Υ. Χαλανδρίτσας και Άνω Πόλης

Published

on

Της Μαρίας Σπ. Ορφανού

Πρεμιέρα κάνει την Δευτέρα και στην Αχαΐα το νέο εμβόλιο της Astra Zeneca κατά του κορωνοϊου για την ηλικιακή ομάδα 60-64, ενώ την «σκυτάλη» παίρνουν τα Κέντρα Υγείας Χαλανδρίτσας και Άνω Πόλης Πατρών τα οποία εντάχθηκαν στην εμβολιαστική γραμμή του σχεδίου «Ελευθερία».

Η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας άνοιξε την Τετάρτη, ενώ σήμερα ανοίγει το σύστημα για να προγραμματίσουν ραντεβού και οι πολίτες από 75 έως 79 ετών οι οποίοι θα κάνουν το γνωστό εμβόλιο της Phizer.
Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, έχουν παραλειφθεί οι πρώτες 45.000 δόσεις του εμβολίου της Astra Zeneca και οι πρώτοι εμβολιασμοί στην ηλικιακή ομάδα 60-64 με το εμβόλιο αυτό στη χώρα θα ξεκινήσουν την Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου, ενώ σταδιακά αναμένεται αύξηση των εμβολιαστικών κέντρων.

Όπως έχει ενημερώσει ο κ. Θεμιστοκλέους, στόχος είναι να ενεργοποιηθούν άμεσα 750 εμβολιαστικά κέντρα τον Φεβρουάριο και μέχρι το τέλος Μαρτίου να έχουν εμβολιαστεί οι πολίτες των ηλικιακών ομάδων από 60 έως 64 και από 75 έως 79, οι οποίοι ανέρχονται περίπου σε 1 εκατομμύριο.

Μέχρι χθες είχαν γίνει 481.198 εμβολιασμοί πανελλαδικά, εκ των οποίων 361.534 της 1ης δόσης και 119.664 της 2ης.
ΑΠΟ ΤΟ ΑΙΓΙΟ ΣΤΗ ΧΑΛΑΝΔΡΙΤΣΑ
ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΤΡΑ ΣΤΗΝ ΝΑΥΠΑΚΤΟ

Ωστόσο, η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των πολιτών ηλικίας 60-64 ετών επεφύλαξε εκπλήξεις, καθώς δημότες της Αιγιάλειας καλούνται να μεταβούν στο Κέντρο Υγείας Χαλανδρίτσας ή στο Κέντρο Υγείας της Άνω Πόλης, ενώ αντίστοιχα δημότες της Πάτρας τους μετακινεί ακόμη και στη Ναύπακτο. Μάλιστα, το γεγονός προκάλεσε την αντίδραση του Ιατρικού Συλλόγου Αιγίου, ο οποίος με επιστολή του
προς τον Διοικητή της 6ης ΥΠΕ, το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ, ζητά την άμεση λειτουργία των Κέντρων Υγείας Αιγίου και Ακράτας ως Εμβολιαστικά Κέντρα, που πληρούν τις προδιαγραφές, τη στιγμή που ο προγραμματισμός εμβολιασμών για τις ηλικίες 60-64 ετών κλείνεται στα εμβολιαστικά κέντρα Άνω Πόλης Πάτρας και Χαλανδρίτσας και είναι εξαιρετικά δύσκολο για τους κατοίκους της περιοχής να μετακινηθούν.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή «ο προγραμματισμός εμβολιασμών για τις ηλικίες 60-64 ετών με το εμβόλιο της ASTRA-ZENECA κλείνεται μόνο στα εμβολιαστικά κέντρα Άνω Πόλης Πάτρας και Χαλανδρίτσας. Η χιλιομετρική απόσταση των απομακρυσμένων χωριών της Ανατολικής Αιγιάλειας μέχρι την Χαλανδρίτσα είναι μεγαλύτερη από 100 χιλιόμετρα και τουλάχιστον μιάμιση ώρα διαδρομή με ΙΧ, ενώ και από το κέντρο του Αιγίου απέχει 60 χιλιόμετρα.

Όπως ασφαλώς καταλαβαίνετε είναι εξαιρετικά δύσκολο για τους κατοίκους της περιοχής μας να υποβληθούν σε αυτή την ταλαιπωρία προκειμένου να εμβολιαστούν, εκτεθειμένοι στους κινδύνους μιας τόσο μεγάλης μετακίνησης, με σημαντικό οικονομικό κόστος και με αποχή από την εργασία τους.

Αν και ο αρχικός σχεδιασμός των εμβολιαστικών κέντρων προέβλεπε για την Αιγιάλεια 4 κέντρα εκτός του Νοσοκομείου Ανατολικής Αχαΐας (Αιγίου), δεν έχει λειτουργήσει κανένα. Τα 2 υπάρχοντα κέντρα υγείας της περιοχής μας, Κέντρο Υγείας Αιγίου και Κέντρο Υγείας Ακράτας, ενώ πληρούν τις προδιαγραφές, δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες για την λειτουργία τους.

Ζητάμε την άμεση λειτουργία των παραπάνω 2 Κέντρων Υγείας με ταχύτατες διαδικασίες στελέχωσης και επαναπροσδιορισμό των ραντεβού της ηλικιακής ομάδας 60-64 στην περιοχή μας».

Η ΕΞΗΓΗΣΗ

Σύμφωνα με τις υγειονομικές Αρχές ο ορισμός των ραντεβού σε Κέντρα Υγείας μακριά από τον τόπο κατοικίας των πολιτών έγινε γιατί στα υφιστάμενα εμβολιαστικά κέντρα που χορηγείται το εμβόλιο της Phizer δεν γίνεται να χρησιμοποιηθεί και το εμβόλιο της Astra Zeneca, ενώ την ίδια ώρα, τα Νοσοκομεία είναι επιφορτισμένα με την χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου σε πολίτες και υγειονομικούς. Συνεπώς ο διαχωρισμός ήταν υποχρεωτικός, ενώ όπως όλα δείχνουν από σήμερα που ανοίγει η πλατφόρμα και για τους πολίτες από 75-79 ετών θα ενεργοποιηθούν κι άλλα εμβολιαστικά κέντρα και στην περιοχή της Αιγιάλειας.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement