Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πάτρα:Καταστροφικό το χειρόφρενο- Σοβαρά προβλήματα για τις σχολές οδηγών

Published

on

ΤΟΥ ΠΡΟΚΟΠΗ Χ. ΚΟΓΚΟΥ
«Χειρόφρενο» διαρκείας έχουν «τραβήξει» εδώ και λίγους μήνες οι ιδιοκτήτες των σχολών οδηγών Ν. Αχαΐας λόγω των μέτρων για την πανδημία και ο κλάδος αντιμετωπίζει πλέον σοβαρό πρόβλημα βιωσιμότητας καθώς είχε χτυπηθεί και προ covid-19.

Τι εννοούμε;;
Ο κλάδος των σχολών οδηγών, τα τελευταία 4-5 χρόνια έχει δεχτεί πλήγμα από απεργίες των εξεταστών που άφησαν στο «πάγο» αρκετούς μήνες τους ιδιοκτήτες, αλλά και από το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που επίσης ταλαιπώρησε την διαδικασία με τον κορωνοϊό να δίνει ίσως- το τελειωτικό χτύπημα στο κλάδο…

Γ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ:

«Έχουμε μείνει χωρίς βοήθεια»

Η «Γ» αφουγκραζομενη τα προβλήματα των ιδιοκτήτων, μίλησε χθες με τον πρόεδρο του Σωματείου Εκπαιδευτών Οδήγησης Ν. Αχαΐας Γιώργο Παναγιωτόπουλο ο οποίος μας περιέγραψε τα προβλήματα και παράλληλα τα αιτήματα που έχουν καταθέσει ώστε να υπάρξει μια μικρή βοήθεια για όλα τους επαγγελματίες του χώρου…
Ως κλάδος εμείς έχουμε το εξής πρόβλημα που μας διαχωρίζει από τους υπόλοιπους.
Πρώτα από όλα αυτό το άνοιξε κλείσε, το βιώνουμε από το 2016 λόγω της αποχής των εξεταστών και το πρόβλημα έγινε εντονότερο το 2019 όταν ήμασταν κλειστοί για 8 μήνες λόγω του νομοσχεδίου που προσπαθούσε να περάσει η τότε κυβέρνηση.
Και προσέξτε μια λεπτομέρεια, είμαστε κλειστοί χωρίς ούτε μια μέρα απεργίας από εμάς, η γενικότερα δική μας υπαιτιότητας.
Τα 4 τελευταία χρόνια είναι ζήτημα αν έχουμε δουλέψει τα μισά.
Από εκεί και πέρα επειδή το 2019 είχαμε μειωμένο τζίρο, το 2020 που δουλέψαμε λίγους μήνες, φαινόμαστε κερδοφόροι και έτσι δεν μπορούσαμε να ενταχθούμε στις επιστρεπτέες προκαταβολές. Έχουμε βρεθεί σε αυτό το τεχνικό κενό και δεν έχουμε πάρει ούτε μια βοήθεια, ούτε μείωση στα τέλη κυκλοφορίας, έστω κάτι για να μας ανακουφίσει.
Έχουμε κάνει επαφές με βουλευτές για να μας βοηθήσουν, το έχουν αναδείξει αρκετά και θέλω να πιστεύω πως θα στηριχτεί ο κλάδος, αλλιώς θα μείνουν λίγες σχολές στην Πάτρα αφού είναι δεδομένο πως αρκετοί συνάδελφοι δεν θα καθίσουν να περιμένουν για πολύ, θα κλείσουν και θα κάνουν επαγγελματική στροφή».
Ο κ. Παναγιωτόπουλος έκανε αναφορά και στα ζητήματα του κλάδου ώστε να ανασάνει από το γεγονός πως είναι στο πάγο τόσους μήνες…
«Έχουμε καταθέσει στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αίτημα, για να χρηματοδοτήσει μέσω ΕΣΠΑ το κλάδο μας αλλά και συγκεκριμένη πρόταση στο υπουργείο Ανάπτυξης για να προχωρήσουν σε μια μορφή οικονομικής στήριξης το επόμενο διάστημα» κατέληξε ο πρόεδρος του σωματείου».

ΡΕΝΑ ΜΠΑΣΚΟΥΤΑ:

«Άμεσα οικονομική ενίσχυση»
Στο ίδιος μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις της γενικής γραμματέας του σωματείου, Ρένα Μπασκούτα η οποία στάθηκε και στα αιτήματα που του κλάδου ζητώντας άμεσα οικονομική ενίσχυση.
«Μιλάμε για ένα κλάδο που βολεύεται συνεχώς τα τελευταία 4-5 χρόνια, η αρχή έγινε το 20167 με τις απεργίες των εξεταστών, στη συνέχεια είχαμε τα πολύμηνα διαλείμματα το 17΄ και το 18΄ ενώ το 2019 είχαμε το ανεφάρμοστο νομοσχέδιο της προηγουμένης κυβέρνησης που μας καθήλωσε για 10 μήνες» είπε αρχικά η Ρένα Μπασκούτα και πρόσθεσε: «Δυστυχώς ήρθε ως κερασάκι στη τούρτα η πανδημία να μας καθηλώσει και να κλείσουμε τα μαγαζιά μας με κρατική εντολή.
Βέβαια στο 2o lock down , η κυβέρνηση έχει αφήσει ένα ποσοστό 5% ανοιχτό σχόλες οδηγών για τα επαγγελματικά οχήματα ώστε να δίνονται πιστοποιητικά επαγγελματικής ικανότητας όμως και αυτό δεν λέει τίποτα. Για παράδειγμα στην Αχαΐα, μόνο 8 σχολές είναι ανοιχτές αυτή την στιγμή και τα τρέχοντα έξοδα δεν βγαίνουν, υπάρχουν τα ενοίκια, ασφαλιστήρια συμβόλαια στα οχήματα, τα τέλη κυκλοφορίας που πρέπει να πληρωθούν μέχρι τέλος Φεβρουαρίου και για μένα παράδειγμα φτάνει το ποσό των 5000 ευρώ.
Επειδή λοιπόν ο κλάδος έχει φτάσει σε τέλμα και δεν υπάρχουν τα χρήματα, θα πρέπει η κυβέρνηση της ΝΔ να καταλάβει το πρόβλημα και να μας ενισχύσει οικονομικά.
Κατανοούμε πως συνολικά ως κλάδος, είμαστε μικρό ποσοστό της κοινωνίας όμως από εμάς περνά ένας μεγάλος όγκος ανθρώπων που παίρνει διπλώματα και ο ρόλος μας είναι ουσιαστικός.
Σε αυτό το σημείο να ευχαριστήσουμε τους βουλευτές της Ν.Δ. κ. Αλεξόπουλου και Φωτήλα γιατί μας άκουσαν και κάνουν ενέργειες για να μας βοηθήσουν».

 

Θ. ΜΠΟΚΑΡΗΣ

«Πολλά τα προβλήματα, θέλουμε άμεσα στήριξη»
Από την δική του πλευρά ο Θύμιος Μπόκαρης, τόνισε: «Πραγματικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι πολλά και σοβαρά. Είμαστε κλειστοί τόσους μήνες και δεν ξέρουμε πότε θα ανοίξουμε με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει κανένας προγραμματισμός. Η Πολιτεία θα πρέπει άμεσα να κάνει κινήσεις και να μας στηρίξει με τα αιτήματα τα οποία έχει καταθέσει και ο πρόεδρος του σωματείου, Γιώργος Παναγιωτόπουλος. Ελπίζω σύντομα να υπάρξουν ευχάριστα νέα».


Δ. ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ:
«Περνάμε Γολγοθά, θέλουμε βοήθεια»
Από την δική του πλευρά, ο Δημήτρης Καλογήρου, σημείωσε: «Στην κυριολεξία περνάμε Γολγοθά γιατί δεν είναι μόνο ο κορονοιος αλλά και οι απεργίες που έχουν ξεκινήσει και μας πλήττουν από το 2017. Στην αρχή ήταν η απεργία των εξεταστών, μετά το νομοσχέδιο που δεν μας άφησε να δουλέψουμε και τώρα ήρθε η πανδημία. Έχουμε σοβαρό πρόβλημα, η πολιτεία πρέπει να μας στηρίξει, εκτός από τα ενοίκια, δεν υπάρχει κάτι άλλο και πολλοί συνάδελφοι αντιμετωπίζουμε πρόβλημα,
Ζητάμε να μας ενισχύσουν, για παράδειγμα, να μην πληρώνουμε τέλη κυκλοφορίας, να μπει ο κλάδος σε ένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ που θα μας στηρίξει σε πολλές μορφές ενώ πρέπει να δοθούν και φοροαπαλλαγές καθώς δεν έχουμε δουλέψει τους περισσότερους μήνες το 2020».

 

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement