Τρίτη 20 Απριλίου 2021
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Στο «φως» το αρχαίο Γυμνάσιο-Στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας η β’ φάση του έργου στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας

Δημοσιεύθηκε

στις

Η Αρχαία Ολυμπία, κοιτίδα της γης της φλόγας – που για εμάς είναι η Δυτική Ελλάδα – αποτελεί την κορωνίδα των θησαυρών του τόπου μας και ένα κορυφαίο σύμβολο του ελληνικού και παγκόσμιου πολιτισμού που όλοι οφείλουμε να λάμπει πολύ δυνατά, εντός και εκτός Ελλάδας» τόνισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, με αφορμή την απόφαση ένταξης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» του έργου «Αποκάλυψη και Ανάδειξη Γυμνασίου Αρχαίας Ολυμπίας – Β Φάση» που υπέγραψε ο ίδιος.

Το έργο είναι προϋπολογισμού 603.573,12 ευρώ και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

Πρόκειται για ένα ακόμα έργο που αποσκοπεί στην αποκατάσταση του αρχαίου Γυμνασίου και το οποίο περιλαμβάνει δύο υποέργα: Το πρώτο αφορά την αποκάλυψη και ανάδειξη επιπλέον τμήματος της ανατολικής στοάς καθώς και τμήματος της εσωτερικής αυλής του αρχαίου Γυμνασίου, ενώ το δεύτερο υποέργο αφορά την αποκατάσταση / αναστήλωση των κιόνων της ανατολικής στοάς, στοχεύοντας στην αναστύλωση και διευθέτηση των διάσπαρτων αρχιτεκτονικών μελών που αποκαλύφθηκαν με τις ανασκαφικές εργασίες της χρονικής περιόδου 2013-2015.
Με την ολοκλήρωση της πράξης θα αποδοθούν στο κοινό 30 επιπλέον μέτρα του αρχαίου Γυμνασίου και θα επιτευχθεί η βελτίωση της αναγνωσιμότητας και κατανόησης όχι μόνο του αρχαίου Γυμνασίου αλλά και του συνόλου του αρχαιολογικού χώρου της Ολυμπίας από το ευρύ κοινό.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΜΝΗΜΕΙΟ
Σημειώνεται πως το αρχαίο Γυμνάσιο είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά μνημεία του αρχαιολογικού χώρου της Ολυμπίας, το οποίο ήταν χώρος προπόνησης, σωματικής προετοιμασίας και ψυχικής καλλιέργειας των αθλητών, το οποίο ήταν άμεσα συνδεδεμένο με το αθλητικό ιδεώδες του Ολυμπισμού.
Η πρώτη φάση ανασκαφής του αρχαίου Γυμνασίου, στον αρχαιολογικό χώρο Ολυμπίας, ξεκίνησε από το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο κατά τα έτη 1878-1880, συνεχίστηκε το 1936, ενώ το 2013 εγκρίθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού η συνέχιση της αποκάλυψης – ανάδειξης του αρχαίου Γυμνασίου που έφερε στο φως 50 μ. της στοάς επιπλέον από το ήδη αποκαλυφθέν τμήμα του Γυμνασίου.
Μετά την υπογραφή της απόφασης ένταξης, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού, Νίκος Κοροβέσης, ανέφερε: «Η πλήρης αποκάλυψη του αρχαιολογικού χώρου της Ολυμπίας είναι μία προσπάθεια με παρελθόν, παρόν και μέλλον. Μία προσπάθεια που αποτελεί υποχρέωση ως προς την ιστορική μας μήτρα, αλλά και χρέος σε ό,τι αφορά τις αναπτυξιακές δυνατότητες του τόπου μας δια μέσω της ιστορίας και του πολιτισμού. Η ανάδειξη της Ηλείας ως τουριστικός προορισμός παγκόσμιας εμβέλειας, συνδέεται άρρηκτα με όλες τις δράσεις ανάδειξης της Ολυμπίας που η περιφερειακή Αρχή έχει ήδη δρομολογήσει και θα συνεχίσει να δρομολογεί και στο άμεσο μέλλον».

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Μια παλιά ΕΔΕ

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Με μια παλιά Ε.Δ.Ε. που είχε διαταχθεί για μια υπόθεση στο Πανεπιστήμιο Πατρών, τι έχει συμβεί; Έχει ολοκληρωθεί; Και ποια ήταν τα αποτελέσματα της;

 

 

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Λιγοστοί και… me rapid test!

Δημοσιεύθηκε

στις

 

H χθεσινή εκδήλωση της επίσημης εκκίνησης διαβούλευσης του νέου ΕΣΠΑ, πραγματοποιήθηκε στο αρχαιολογικό μουσείο της Πάτρας, παρουσία ελαχίστων φορέων λιγοστών παρόντων που εκπροσωπούσαν και τις ενότητες των φορέων της περιοχής (π.χ. την αυτοδιοίκηση α’ βαθμού εκπροσώπησε μόνο ο πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας, Θανάσης Παπαδόπουλος) ενώ οι περισσότεροι φορείς παρακολούθησαν την εκδήλωση διαδιικτυακά.

Φυσικά, όσοι ήσαν παρόντες στο μουσείο φορούσαν μάσκες και τηρούσαν τις αποστάσεις. Και όχι μόνο… Υποβλήθηκαν και σε rapid test! Έξω από το μουσείο υπήρχε κλιμάκιο του ΕΟΔΥ που διενεργούσε τεστ σε όποιον προσερχόταν στο κτίριο.

 

 

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Η κρίση μας πήγε… 50 χρόνια πίσω!

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Σχεδόν… ανατριχιαστικό αλλά και ενδεικτικό της μεγάλης πληγής που άφησε στη χώρα η 10ετής οικονομική κρίση, ήταν αυτό που είπε χθες από την Πάτρα ο ΓΓ του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Δημήτρης Σκάλκος: «Σε επίπεδο σύγκλισης με τις άλλες χώρες της Ευρώπης, η οικονομική κρίση μας πήγε πέντε δεκαετίες πίσω» ανέφερε, υπογραμμίζοντας με αυτό τον τρόπο την ανάγκη που έχει η χώρα να επιταχύνει στο νέο ΕΣΠΑ και να καλύψει το χαμένο έδαφος.

Περισσότερα
Advertisement
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα