Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

«Το Καρναβάλι» τραγουδημένο από τις κρατούμενες των φυλακών Αβέρωφ

Δημοσιεύθηκε

στις

Toυ Χρήστου Γιαννόπουλου*

Πολύς λόγος έγινε για την επιλογή της ορχήστρας του Χορευτικού τμήματος Π.Ο. Δήμου Πάτρας να συμμετάσχει στην μουσική παραγωγή του Καρναβαλικού Οργανισμού Δήμου Πάτρας με το τραγούδι «Το Καρναβάλι» που τραγουδήθηκε από τις πολιτικές κρατούμενες στις γυναικείες φυλακές Αβέρωφ που εκφράσανε μ΄ αυτό τον τρόπο την θέλησή τους για χαρά και ζωή παρ΄ όλες τις τραγικές συνθήκες που βίωναν.

Χαρακτηριστικοί οι στίχοι «Το καρναβάλι κίνησε μπήκε μες τους θαλάμους τριγυρνά. Φέρνει το γλέντι και το τραγούδι τις πίκρες πέρα τις πετά…»
Όλα αυτά τα χρόνια η πορεία του Χορευτικού Τμήματος του Δήμου Πάτρας έχει να επιδείξει εκτός των άλλων την προσφορά όλων των μελών και στελεχών του για ένα καλύτερο κόσμο που όλοι λεύτερα θα μαθαίνουν, θα στοχάζονται και θα εκφράζονται μακριά από της αξίες του χρήματος και του κέρδους. Για ένα κόσμο ισότητας, δικαιοσύνης, χωρίς φτώχια χωρίς ανέργους, χωρίς ξεριζωμένους, χωρίς ναρκωτικά και βία, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Αυτές είναι προτεραιότητες για μας και εκφράζονται σε κάθε μας δραστηριότητα, σε κάθε δουλειά μας. Γι΄ αυτό άλλωστε είμαστε ερασιτέχνες (όχι εθελοντές) γιατί κάθε μέρα κάθε ώρα κάνουμε πρόβα τζενεράλε για τον κόσμο που ονειρευόμαστε και παλεύουμε.
Η διασκέδαση και η ψυχαγωγία για μας εντάσσονται σ΄ αυτό το πλαίσιο χωρίς η περίοδος των αποκριών και οι καρναβαλικές εκδηλώσεις να βγαίνουν έξω απ΄ αυτό. Δεν ξεχνάμε την καρναβαλική περίοδο ούτε την ανεργία, ούτε την φτώχια. Δεν ξεχνάμε τις χιλιάδες παιδιά που από το υστέρημά τους και με μεγάλη δυσκολία θα βρουν τα χρήματα για να πληρώσουν την στολή τους, δεν ξεχνάμε αυτά που δεν θα βγουν στο καρναβάλι γιατί τα χρήματα δεν περισσεύουν, δεν ξεχνάμε αυτούς που δεν θα πάνε στους καρναβαλικούς χορούς γιατί είναι απολυμένοι, δεν ξεχνάμε τους καρναβαλέμπορους, δεν ξεχνάμε τα ναρκωτικά, το αλκοόλ, τον εκφυλιστικό και πρόστυχο χαρακτήρα της διασκέδασης που προωθείται από τους επιτήδειους, την προσπάθεια της δήθεν αστικής τάξης της πόλης μας να επιβάλλει τους δικούς της όρους στην διασκέδαση και την ψυχαγωγία εμπορευματοποιώντας την ανάγκη των ανθρώπων και ιδιαίτερα των νέων για ζωή και δημιουργία.
Όχι κύριοι εμείς δεν θα κρύψουμε τα σκουπίδια κάτω από το χαλί. Για μας που αγωνιζόμαστε και οραματιζόμαστε να δούμε τον άνθρωπο δημιουργικό κι΄ ευτυχισμένο μην μας ζητάτε να ξεχάσουμε μέσα στο «καρναβάλι σας» το παράδειγμα αυτών των γυναικών που μια ζωή αγωνίστηκαν, αφιερώνοντας την ζωή τους. Όλες τους φυλακισμένες για τα πολιτικά τους πιστεύω που αγωνίζονταν για καλύτερη ζωή, προσδοκώντας την μέρα που θα ζουν ελεύθερες σε ένα αλλιώτικο κόσμο. Στις σημερινές δύσκολες συνθήκες που περνάμε για μας είναι φωτεινό παράδειγμα για το πως πρέπει ν΄ αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες της σημερινής βάρβαρης πραγματικότητάς που μας έχουν επιβάλλει που και εσείς είσαστε θιασώτες.
Θα τελειώσω αφιερώνοντας σας τους τελευταίους στοίχους του τραγουδιού «Το Καρναβάλι» από τις γυναικείες φυλακές Αβέρωφ
“Το καρναβάλι δεν θέλει σίδερα θέλει ελεύθερη απλωσιά, μα στην ψυχή μας κλείνουμε κόσμους που φτερουγίζει η λευτεριά… ”

*Ο Χρήστος Γιαννόπουλος είναι Υπεύθυνος Χορευτικού τμήματος Π.Ο. Δήμου Πάτρας

 


Ροή ειδήσεων

Advertisement