Τρίτη 20 Απριλίου 2021
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Ν. Φαρμάκης: «Διαθέσαμε 15 εκατ. ευρώ για το τελευταίο “Εξοικονομώ” αλλά ως Περιφερειακό Συμβούλιο διεκδικούμε ισχυρή βελτίωση των όρων του νέου προγράμματος»  

Δημοσιεύθηκε

στις

Έως και 35% περισσότερα είναι τα νοικοκυριά της Δυτικής Ελλάδας που εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα “Εξοικονομώ – Αυτονομώ” συγκριτικά με τους προηγούμενους κύκλους, βάσει όσων στοιχείων  παρουσιάστηκαν κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη, σήμερα Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2021.

«Αξιοποιούμε κάθε δυνατό πόρο προς το συμφέρον των πολιτών της Δυτικής Ελλάδας. Στο πρόσφατο και τελευταίο κύκλο του “Εξοικονομώ” δόθηκε το μεγαλύτερο ποσό που έχει δοθεί ποτέ στην περιοχή μας και  αυτό συνέβη, διότι εμείς, ως Περιφερειακή Αρχή, δεσμεύσαμε το ποσό των 15 εκατ. ευρώ από το Περιφερειακό Επιχιερησιακό Πρόγραμμα “Δυτική Ελλάδα 2014-2020”, με αποτέλεσμα ο συνολικός προϋπολογισμός να διαμορφωθεί σε πάνω από 51 εκατ. ευρώ για τις περιφερειακές ενότητες Αιτωλοκαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας. Αυτή ακριβώς είναι η συνεισφορά της ίδιας της Περιφέρειας για να ενισχυθεί ο πολίτης της Δυτικής Ελλάδας» ανέφερε μεταξύ άλλων κατά την τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης, Νεκτάριος Φαρμάκης, καταθέτοντας ωστόσο την άποψη ότι τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις του προγράμματος χρήζουν αναμόρφωσης με στόχο μια δικαιότερη κατανομή, αλλά και συνολική κάλυψη των πραγματικών αναγκών.

Με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε ο Περιφερειάρχης, στον τελευταίο κύκλο του προγράμματος “Εξοικονομώ – Αυτονομώ” υποβλήθηκαν 7.985 αιτήσεις και εγκρίθηκαν 2.360, ενώ ο επιλέξιμος προϋπολογισμός ανήλθε σε  51.413.348 ευρώ. Σε αντιδιαστολή, το 2015 καταγράφηκαν μόνο 2.584 ολοκληρωμένες αιτήσεις και ο επιλέξιμος προϋπολογισμός ήταν στα 27 εκατ. ευρώ.

«Δίνουμε αγώνα για να εξασφαλίσουμε πόρους για τον πολίτη της Δυτικής Ελλάδας» πρόσθεσε ο κ. Φαρμάκης, σημειώνοντας πως ακόμα και ο προϋπολογισμός των 51 εκατ. ευρώ δεν είναι αρκετός για να καλύψει το σύνολο των πραγματικών αναγκών της Δυτικής Ελλάδας και για τον λόγο αυτό, τίθεται από το σύνολο των Περιφερειών – φυσικά και από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας – η ανάγκη διασφάλισης πρόσθετων χρηματοδοτήσεων ώστε να ενταχθούν στο πρόγραμμα και οι ωφελούμενοι που επελέγησαν αλλά έμειναν εκτός χρηματοδότησης λόγω εξάντλησης των πόρων.

Σημειώνεται πως το θέμα εισήχθη στη συνεδρίαση από την παράταξη «Δυτική Ελλάδα – Δικαίωμα στην Πρόοδο» με προτάσεις για αλλαγές ως προς τους επόμενους κύκλους του προγράμματος που υλοποιεί το Υπουργείο.  «Μας βρίσκουν σύμφωνους οι προτάσεις σας, οι οποίες σε σημαντικό βαθμό συμπίπτουν με αυτές της αντιπροσωπείας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδας» ανέφερε από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Φυσικών Πόρων και Χωροταξίας, Λάμπρος Δημητρογιάννης που ήταν και ο εισηγητής εκ μέρους της Περιφερειακής Αρχής, συμπληρώνοντας μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο των διεκδικήσεων να διευρυνθούν οι προτεινόμενες παρεμβάσεις ώστε να ενισχυθεί η οικοδομική δραστηριότητα και τα συναφή επαγγέλματα, να υπάρξει σταθερή χροηματοδοτική ροή έως 2030, το νέο “Εξοικονομώ” να αναδιαμορφωθεί με τη συνδρομή των Περιφερειών και των Τεχνικών Επιμελητηρίων, να υπάρξει σαφής εξειδίκευση στην εξοικονόμηση και αυτονόμηση, αλλά και να προβλεφθεί ενίσχυση των ευάλωτων νοικοκυριών μέσω ελάχιστου ποσό επιχορήγησης, μέρος του οποίου θα είναι  μη επιστρεπτέο.

Ο κ. Δημητρογιάννης επεσήμανε ότι η σημερινή Περιφερειακή Αρχή ενίσχυσε με 15 εκατ. ευρώ τον προϋπολογισμό του προγράμματος για τη Δυτική Ελλάδα,  έναντι 1 εκατ. ευρώ που είχαν έως τώρα διατεθεί.

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πάτρα: “Ξήλωσαν” το περίπτερο

Δημοσιεύθηκε

στις

Έστω και μετά από αρκετούς μήνες από τη στιγμή που έχουν κατατεθεί αιτήματα από περιοίκους, η αρμόδια αρχή προχώρησε στο ξήλωμα περιπτέρου από τη συμβολή των οδών Καποδιστρίου και Μπενιζέλου Ρούφου.

Τα «Αιχμηρά» εδώ και αρκετό καιρό είχαν αναφερθεί στο ζήτημα με το κλειστό περίπτερο το οποίο εμπόδιζε τη διέλευση των πεζών και ειδικά μαμάδων που μετά βίας περνούσαν με το καρότσι από το σημείο την στιγμή που ακριβώς μπροστά λειτουργεί παιδικός σταθμός.
Εδώ και λίγες μέρες το περίπτερο έφυγε από εκεί και απομένει τώρα να τοποθετηθούν πλακίδια που θα συνθέτουν το πεζοδρόμιο, χωρίς κανένα μπάλωμα που θα εγκυμονεί κινδύνους για τους διερχόμενους.

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Μείωση της τάξης του 30% στα λύματα της Πάτρας

Δημοσιεύθηκε

στις

Απογοητευτικά είναι τα αποτελέσματα από το ιικό φορτίο κορονοϊού στα λύματα ιδίως στην Αττική και στον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης. τα δείγματα ελήφθησαν από τις 12 έως τις 18 Απριλίου 2021. Στην Αττική τα λύματα εκτοξεύθηκαν κατά 171% και στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης κατά 360%.

Τα δείγματα προέρχονται από την Περιφέρεια Αττικής και τις πόλεις της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας, του Βόλου, του Ηρακλείου, των Χανίων, του Ρεθύμνου, του Αγίου Νικολάου Λασιθίου, της Πάτρας, της Ξάνθης και της Αλεξανδρούπολης.

Ποσοστιαία μεταβολή στη μέση εβδομαδιαία συγκέντρωση του ιικού φορτίου του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα ανά 100.000 κατοίκους την εβδομάδα 12-18 Απριλίου 2021 σε σχέση με την εβδομάδα 5 – 11 Απριλίου 2021.

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Άνοδος κρουσμάτων στην Αχαΐα-Αναλυτικά η κατανομή

Δημοσιεύθηκε

στις

Την ώρα που οι επιδημιολόγοι συνεδριάζουν για να αποφασίσουν τα μέτρα που θα εισηγηθούν στην κυβέρνηση για τις μέρες του Πάσχα, κι ενώ η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ήδη ανακοίνωσε την δική της πρόταση για το πώς θα λειτουργήσουν την Μεγάλη Εβδομάδα οι εκκλησίες, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη, 20 Απριλίου 2021, τα ευρήματα του τελευταίου 24ώρου για τον κορονοϊό: 3789 κρούσματα, 847 διασωληνωμένοι και 87 θάνατοι.

 

Δείτε αναλυτικά την κατανομή ανά περιφέρεια, σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία του ΕΟΔΥ:

 

Περισσότερα
Advertisement
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα