Υγεία
Μείωση 16% στα κρούσματα και 10% στους θανάτους
ΑΙΣΙΟΔΟΞΑ ΤΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΥΓΕΙΑΣ
Δημοσιεύθηκε
1 εβδομάδα πρνστις

Αισιόδοξα είναι τα νέα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας όσον αφορά την πορεία της πανδημίας παγκοσμίως καθώς όπως ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα καταγράφηκε μείωση της τάξης του 16% στον αριθμό των κρουσμάτων και 10% στον αριθμό των θανάτων.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων ανήλθε σε παγκόσμιο επίπεδο την περασμένη εβδομάδα σε 2,7 εκατομμύρια και των νεκρών σε 81.340.
Όπως αναφέρεται, πέντε από τις έξι περιφέρειες του κόσμου για τις οποίες δίνει στοιχεία ο ΠΟΥ κατέγραψαν διψήφια μείωση του αριθμού των μολύνσεων, με εξαίρεση την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, όπου και καταγράφηκε αύξηση ύψους 7%.
Τα κρούσματα μειώθηκαν κατά 20% στην Αφρική και στην περιφέρεια του δυτικού Ειρηνικού, κατά 18% στην Ευρώπη, κατά 16% στην αμερικανική ήπειρο και κατά 13% στη νοτιοανατολική Ασία.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το στέλεχος του ιού που εντοπίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο είχε καταγραφεί σε 94 χώρες, ενώ το στέλεχος από τη Νότια Αφρική έχει εντοπιστεί σε 46 χώρες. Όσον αφορά το στέλεχος που αρχικά ταυτοποιήθηκε στη Βραζιλία, αυτό έχει εντοπιστεί σε 21 χώρες.
Σχετικά θέματα
-
Κουφοντίνας: Επιδεινώθηκε σοβαρά η υγεία του – Ανακοίνωση του νοσοκομείου Λαμίας
-
1630 νέα κρούσματα κορωνοϊού-64 στην Αχαΐα-Αυξάνονται οι ασθενείς στις ΜΕΘ
-
Αχαΐα: Ήδη πάνω από 2.100 κρούσματα!
-
Ιαπωνία – Κορωνοϊός: Στα 337 τα νέα κρούσματα στο Τόκιο το προηγούμενο 24ωρο
-
Κορωνοϊός: Τι είναι το «μπράτσο Covid» και πόσο πρέπει να σας ανησυχεί- Μια παρενέργεια μετά το εμβόλιο
-
Στην κορυφή η Πάτρα-Που εντοπίστηκαν τα σημερινά 122 κρούσματα της Αχαΐας
Υγεία
Κορωνοϊός: Τι είναι το «μπράτσο Covid» και πόσο πρέπει να σας ανησυχεί- Μια παρενέργεια μετά το εμβόλιο
Δημοσιεύθηκε
1 ημέρα πρνστις
26 Φεβρουαρίου 2021 23:00
Τον γύρο του κόσμου κάνει τον τελευταίο καιρό η είδηση ότι στο εμβόλιο εναντίον της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός παρατηρήθηκε μία νέα παρενέργεια. Η παρενέργεια αυτή γρήγορα απέκτησε την ονομασία «μπράτσο Covid» (Covid arm), γιατί εκδηλώνεται γύρω από το σημείο του εμβολιασμού.
Η εν λόγω παρενέργεια παρατηρήθηκε σε άτομα που έκαναν το εμβόλιο της εταιρείας Moderna. Πρόκειται για ένα μεγάλο, κόκκινο εξάνθημα που προκαλεί έντονο κνησμό και είναι ζεστό στην αφή. Σε μερικούς πάσχοντες συνοδεύεται από έντονο οίδημα και πόνο. Πόσο σοβαρό είναι όμως;
«Είναι μια αβλαβής αντίδραση που τυπικά υποχωρεί μέσα σε 24 ώρες έως μία εβδομάδα», απαντά η Dr Esther Freeman, αναπληρώτρια καθηγήτρια Δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. «Είναι ένα γνωστό φαινόμενο, που μπορεί μεν να είναι δυσάρεστο, αλλά δεν προκαλεί ανησυχία».
«Το μπράτσο Covid είναι ουσιαστικά μία όψιμη αντίδραση δερματικής υπερευαισθησίας», λέει ο καθηγητής Ανοσολογίας Dr. Thaddeus Stappenbeck, διευθυντής του Τμήματος Φλεγμονής & Ανοσίας στο Ερευνητικό Ίδρυμα Lerner της Cleveland Clinic, στο Οχάιο. «Προκαλείται διότι τα κύτταρα του ανοσοποιητικού αντιδρούν στα μυϊκά κύτταρα που έχουν δεχθεί το mRNA εμβόλιο. Απλώς η αντίδρασή τους είναι λίγο υπερβολική, διότι εκλαμβάνουν την πρωτεΐνη που αυτό παράγει ως λοίμωξη την οποία πρέπει να καταπολεμήσουν επιθετικά».
Όπως εξηγεί ο Dr. Stappenbeck, η αντίδραση αυτή συνήθως χρειάζεται μερικές μέρες για να αναπτυχθεί. Γι’ αυτό και συχνά δεν εκδηλώνεται την ημέρα που κάνει κάποιος το εμβόλιο αλλά κάποια από τις επόμενες.
Από την πλευρά της, η Dr. Freeman τονίζει ότι το μπράτσο Covid είναι μία σπάνια αντίδραση στο εμβόλιο. Η Dr. Freeman ηγείται μιας παγκόσμιας βάσης δεδομένων όπου καταγράφονται τα δερματικά συμπτώματα της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, αλλά και οι δερματικές εκδηλώσεις των εμβολίων.
Στη βάση αυτή έχουν δηλωθεί μερικές δεκάδες περιστατικά της όψιμης δερματικής αντίδρασης υπερευαισθησίας στο εμβόλιο της Moderna. Οι ειδικοί δεν αποκλείουν να υπάρχουν και κάποια ακόμα, αλλά γενικώς εκτιμούν πως το φαινόμενο δεν είναι πάρα πολύ συχνό.
Οι ειδικοί τονίζουν ότι αυτού του είδους η αντίδραση δεν είναι πρωτοφανής. Ανάλογη «διογκωμένη κοκκινίλα» παρατηρείται συχνά και με άλλα εμβόλια, όπως του τετάνου ή της ανεμευλογιάς.
Στην πραγματικότητα, αυτού του είδους η υπερευαισθησία «παρατηρείται στο 2-9% των ανθρώπων που κάνουν εμβόλια», λέει ο Dr. Praveen Buddiga, επίκουρος καθηγητής Ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο (UCSF). Ακόμα και με το τεστ για τη φυματίωση μπορεί να παρατηρηθεί, προσθέτει ο Dr. Stappenbeck.
Τι να κάνετε
Για τους πάσχοντες από αυτή την αντίδραση στο εμβόλιο κατά της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός, το μείζον ερώτημα είναι τι να κάνουν. Οι συστάσεις των ειδικών είναι απλές. «Για να καταπραΰνετε τον πόνο και την φλεγμονή, να τοποθετείτε για λίγα λεπτά ψυχρά επιθέματα πάνω στο μπράτσο», συνιστά ο Dr. Stappenbeck. «Μπορείτε επίσης να πάρετε κάποιο απλό παυσίπονο για τον πόνο. Η ανάπαυση και η παγοθεραπεία είναι καλές λύσεις για όλες τις φλεγμονώδεις καταστάσεις».
Αυτό που δεν πρέπει να κάνετε είναι να αποφύγετε την επόμενη δόση από το εμβόλιο της Moderna, τονίζει η Dr. Freeman. Ούτε πρέπει να κάνετε δεύτερη δόση από άλλο εμβόλιο, προσθέτει.
Κι αν ανησυχείτε ότι θα ξαναπονέσετε, «να κάνετε τη δεύτερη δόση στο άλλο μπράτσο, για να διευκολύνετε λίγο τα πράγματα», καταλήγει ο Dr. Stappenbeck.
Υγεία
Σπίτι του Hπειρώτη και του Εθελοντή Αιμοδότη»
Δημοσιεύθηκε
3 ημέρες πρνστις
24 Φεβρουαρίου 2021 21:12
«Το Σπίτι του Ηπειρώτη» τίμησε για άλλη μια φορά το σκοπό του ως πολιτιστικό κέντρο για την Πάτρα, καθώς στους χώρους του πραγματοποιήθηκε εθελοντική αιμοδοσία, με αφορμή την 108η επέτειο απελευθέρωσης των Ιωαννίνων, από τον Πανηπειρωτικό Σύλλογο Πατρών.
Το Δ.Σ. ευχαριστεί το Κέντρο Αίματος του ΠΓΝ Πατρών «Παναγία η Βοήθεια» και ειδικότερα στις υπεύθυνες για τη συγκεκριμένη αιμοδοσία, Αθηνά Μούγιου, Επιμελήτρια Α’, και κα. Σπανού, Νοσηλεύτρια.
Υγεία
Συμπτώματα ακόμα και μετά από 9 μήνες!
Έχει ένας στους τρεις ασθενείς που πέρασαν είτε ήπια, είτε νοσηλεύτηκαν με Covid-19
Δημοσιεύθηκε
4 ημέρες πρνστις
24 Φεβρουαρίου 2021 16:15
Συμπτώματα της Covid-19, όπως η κόπωση, η δύσπνοια, η απώλεια όσφρησης ή γεύσης και οι πόνοι στους μυς, μπορούν να επιμένουν για απρόσμενα πολλούς μήνες μετά την αρχική λοίμωξη, καμία φορά ακόμη και σε νέους που πέρασαν σχετικά ήπια τη νόσο, σύμφωνα με μια νέα μικρή αμερικανική επιστημονική μελέτη.
Ένας στους τρεις ασθενείς έχει συμπτώματα ακόμη και μετά από εννέα μήνες, όπως δείχνει η έρευνα, η οποία, παρά το μικρό δείγμα της, είναι μία από αυτές με το μεγαλύτερο βάθος χρόνου σε ασθενείς Covid-19.
Οι ερευνητές του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον στο Σιάτλ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA Network Open», μελέτησαν 177 ασθενείς Covid-19 με μέση ηλικία 48 ετών, εκ των οποίων οι 16 (το 9%) είχαν νοσηλευθεί και οι 161 δεν είχαν χρειαστεί νοσηλεία.
Μολονότι τα δύο τρίτα των ασθενών δεν είχαν πια συμπτώματα τρεις έως εννέα μήνες μετά την αρχική λοίμωξη, το 16% ανέφεραν ένα ή δύο επίμονα συμπτώματα και το 14% τουλάχιστον τρία συμπτώματα διαρκείας. Το 33% των ασθενών που πέρασαν ήπια την Covid-19 και το 31% όσων νοσηλεύθηκαν, ανέφεραν τουλάχιστον ένα επίμονο σύμπτωμα για τουλάχιστον τρεις μήνες μετά τη διάγνωση. Επίμονα συμπτώματα εμφάνισαν το 27% των ασθενών 18-39 ετών, το 30% των ασθενών 40-64 ετών και το 43% εκείνων άνω των 65 ετών.
Τα συχνότερα επίμονα συμπτώματα, που μπορεί να διαρκέσουν από τρεις έως εννέα μήνες, είναι η κόπωση και η απώλεια όσφρησης/γεύσης (από 14%). Περίπου το 5% των ασθενών έχουν επίμονους πονοκέφαλους ή δύσπνοια ή μυϊκούς πόνους.
Άλλα λιγότερο συχνά επίμονα συμπτώματα είναι ο πυρετός, ο βήχας, ο πονόλαιμος, η διάρροια, οι κρυάδες, οι εφιδρώσεις κ.ά.
Οι ασθενείς που νοσηλεύθηκαν, είναι πιθανότερο να αναφέρουν συμπτώματα που δεν λένε να φύγουν, αλλά ακόμη και όσοι πέρασαν ήπια τη νόσο, μπορεί να έχουν παρόμοια ταλαιπωρία στη συνέχεια, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα της ζωής τους, όπως ανέφερε το 30% των ατόμων. Το 8% είπαν ότι τα επίμονα συμπτώματα επηρεάζουν και δυσκολεύουν τουλάχιστον μία από τις καθημερινές δραστηριότητές τους, όπως οι δουλειές του νοικοκυριού.
«Επειδή η Covid-19 υπάρχει εδώ και μόνο ένα χρόνο, οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της για την υγεία δεν είναι ακόμη γνωστές. Όμως το γεγονός πως οι άνθρωποι συνεχίζουν να βιώνουν συμπτώματα επί μήνες μετά την αρρώστια τους, είναι ασφαλώς ανησυχητικό», δήλωσε η ερευνήτρια δρ. Ντενίζ ΜακΚάλοχ.
Για ποιο λόγο τόσοι άνθρωποι εμφανίζουν συμπτώματα της «μακράς Covid-19», δεν είναι ακόμη σαφές στους επιστήμονες. Πιθανώς σχετίζεται με την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος τους ή με μια χρόνια φλεγμονή.
Ροή ειδήσεων
Μια θλιβερή επέτειος συνεχίζεται και άλλα-Του Αρκά
1+1 εβδομάδα
Η εκποίηση του ΔΕΔΔΗΕ και τα παρεπόμενα-Του Θόδωρου Καννελόπουλου (*)
Στο Πανεπιστήμιο με… Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής
Ο Καραγκιόζης στο Καρναβάλι-Παραστάσεις θεάτρου σκιών θα προβληθούν στο διαδίκτυο στη σελίδα carnivalpatras.gr
Κανένα σημάδι αποκλιμάκωσης της πανδημίας στην Αχαΐα -113 στα νοσοκομεία
Ομαλά η μετεγχειρητική πορεία-Σε τριπλό by pass υποβλήθηκε ο 69χρονος οδηγός φορτηγού στην Καρδιοθωρακοχειρουργική του ΠΓΝΠ
ΟΠΕΚΑ – Επίδομα παιδιού 2021: Πότε πληρώνεται στους δικαιούχους – Όλα τα SOS για την αίτηση
Σκυλακάκης: H αγορά ενδέχεται να ανοίξει στις 16 Μαρτίου
Κάτια Ταραμπάνκο – Survivor: «Θεώρησα καλό να σώσω τον εαυτούλι μου»
Αυτή την εβδομάδα
-
Ελλάδα3 ημέρες πρν
e-ΕΦΚΑ: Αύξηση 30% στον ρυθμό έκδοσης των συντάξεων
-
Διεθνή2 ημέρες πρν
Πανδημία: Ο κίνδυνος που απειλεί όσους είναι όλη μέρα στα social media
-
Αθλητισμός7 ημέρες πρν
To νέο δίδυμο προπονητών της Παναχαϊκής
-
Αθλητισμός6 ημέρες πρν
ΕΠΣ ΑΧΑΪΑΣ: Αποφασίζει μέσα στην εβδομάδα για την διαγραφή των πρωταθλημάτων
-
Πολιτισμός5 ημέρες πρν
Ο Καραγκιόζης στο Καρναβάλι-Παραστάσεις θεάτρου σκιών θα προβληθούν στο διαδίκτυο στη σελίδα carnivalpatras.gr
-
Πολιτισμός4 ημέρες πρν
Διεκδικεί 80.000 ευρώ
-
Μπάσκετ6 ημέρες πρν
Ο διεθνής Χάρης Γιαννόπουλος μιλά στη «Γ» για την μάχη με την ΑΕΚ αλλά και το Κύπελλο
-
Πολιτισμός3 ημέρες πρν
Έρχεται το «Καρτ ποστάλ»-Ανακοινώθηκαν οι υπόλοιποι πρωταγωνιστές για τη σειρά της Βικτόριας Χίσλοπ