Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Διχάζει ο νέος εκλογικός Νόμος-Τρεις διαφορετικές τοποθετήσεις από τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου

Δημοσιεύθηκε

στις

Διχασμένες οι παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου Πατρέων για τον νέο εκλογικό Νόμο που καταργεί την απλή αναλογική.

Στην τελευταία συνεδρίαση που συζητήθηκε το θέμα κατατέθηκαν διαφορετικές προτάσεις και ψηφίσματα, κάποια από τα οποία τάσσονται υπέρ του νέου εκλογικού νόμου στην λογική ότι η Αυτοδιοίκηση αποδείχτηκε «ανώριμη» να υιοθετήσει συνεργασίες, ενώ άλλα υπεραμύνονται του υφιστάμενου συστήματος απορρίπτοντας τις προωθούμενες αλλαγές.

ΓΡ. ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ: ΔΗΜΟΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΘΕΛΟΥΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Την εισήγηση του θέματος έκανε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Γρηγόρης Αλεξόπουλος, ο οποίος ανέφερε πως «το σύστημα της απλής αναλογικής για το οποίο επί χρόνια γινόταν λόγος, δυστυχώς εφαρμόστηκε απροετοίμαστα και πειραματικά στην Αυτοδιοίκηση χωρίς να έχει δημιουργηθεί μια αντίστοιχη παιδεία ως προς τις συγκλίσεις δυνάμεων, χωρίς να υπάρχει κουλτούρα συναινέσεων και παραγωγικών συνεργασιών. Η απλή αναλογική στην Αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού δεν ήρθε ως ανάγκη των καιρών, μετά την απαιτούμενη ωρίμανση των συνθηκών, αλλά ως υποχρεωτικό μέτρο στο οποίο έπρεπε να προσαρμοστούν οι Δήμοι και οι Περιφέρειες χωρίς να είναι έτοιμοι για μια τέτοια εξέλιξη.
Ο πολίτης ενός Δήμου δεν μπορεί να περιμένει την επίλυση ενός προβλήματος της καθημερινότητας μετά από μήνες λόγω μη συνεννοήσεων.
Τα προβλήματα από τη βεβιασμένη και σίγουρα χωρίς προετοιμασία εφαρμογή της απλής αναλογικής τα είδαμε σε όλους σχεδόν τους Δήμους, από τον πιο μικρό μέχρι τον πιο μεγάλο.
Τα είδαμε και από τις –ελεγχόμενες συνταγματικά- νομοθετικές ρυθμίσεις που εφάρμοσε η κυβέρνηση προκειμένου να λειτουργήσουν ομαλά οι Δήμοι.
Και βεβαίως τα είδαμε και στον δικό μας Δήμο όπου δεν κατέστη δυνατόν, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλαμε για να λειτουργήσουμε σε ένα πλαίσιο συναινέσεων, να επιτύχουμε την σύγκλιση για το καλό της πόλης.
Εμείς δηλώσαμε εξ αρχής υπέρ των συνεργασιών, ωστόσο όσον αφορά στην πόλη μας είναι ηλίου φαεινότερον ότι η Δημοτική Αρχή της Πάτρας δεν μπορεί να υπηρετήσει την απλή αναλογική γιατί δεν το θέλει.
Όταν λοιπόν βρίσκεσαι ενώπιον τέτοιων καταστάσεων και μάλιστα με τέτοιες συμπεριφορές ακόμη και από δημοτικούς παράγοντες που εξακολουθούν να διατείνονται ότι είναι υπέρ της απλής αναλογικής, δεν μπορείς να μιλήσεις για την αναγκαιότητα συνέχισης του συγκεκριμένου συστήματος. Τουλάχιστον όχι υπό τις παρούσες συνθήκες. Όχι πριν αλλάξει η νοοτροπία μας».
Ο κ. Αλεξόπουλος κατέθεσε προς ψήφιση τις προτάσεις – παρατηρήσεις της Π.Ε.Δ. Δυτικής Ελλάδας για τον νέο εκλογικό νόμο της Τ.Α., έτσι όπως αυτές κατατέθηκαν στη συνεδρίαση του Δ.Σ. με στόχο το Όργανο να συμβάλει με τις θέσεις του στην δυστυχώς εξαιρετικά σύντομη, δημόσια διαβούλευση, που έχει ξεκινήσει το Υπουργείο για έναν τόσο σοβαρό νόμο που αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση στο σύνολό της».
ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ «ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ»
Από την άλλη πλευρά, η «Λαϊκή Συσπείρωση» κατέθεσε δικό της ψήφισμα για τον νέο εκλογικό νόμο με το οποίο τάσσεται υπέρ της απλής, ανόθευτης αναλογικής, της ισοτιμίας της ψήφου, του να μην υπάρχει 2ος γύρος και να μην μειωθεί ο αριθμός των συμβούλων σε όλα τα επίπεδα.
Στο ψήφισμα αναφέρεται μεταξύ άλλων πως «Η Λαϊκή Συσπείρωση διαφωνεί με την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας, που επαναφέρει ένα προκλητικό, αντιδραστικό εκλογικό σύστημα, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα την «κυβερνησιμότητα».
Μέσω του εκλογικού νόμου, επιθυμούν να περιορίσουν τις φωνές που υπερασπίζονται τα λαϊκά συμφέροντα, γι’ αυτό παίρνουν μια σειρά μέτρα, που όλα οδηγούν στον ίδιο στόχο:
1. Ανάδειξη του Δημάρχου με 43%, ποσοστό με το οποίο θα παίρνει και τα 3/5 των δημοτικών συμβούλων.
2. Τίθεται ως προϋπόθεση για να μπει ένας συνδυασμός στην κατανομή, το όριο του 3%.
3. Μειώνεται ο αριθμός των Δημοτικών Συμβούλων.
4. Αποκλείονται δυνάμεις από τη δυνατότητα ακόμα και να κατεβάσουν ψηφοδέλτιο, καθώς τίθεται ως προϋπόθεση έγκυρου ψηφοδελτίου, να κατατίθεται ο ελάχιστος αριθμός υποψηφίων στο σύνολο των δημοτικών κοινοτήτων (άνω των 500 κατοίκων).
5. Αυξάνεται το παράβολο για τους υποψηφίους Δημάρχους κατά 100% και για τους δημοτικούς, κοινοτικούς κατά 60%.
Θεωρούμε ότι είναι βαθιά υποκριτικό να μην υποδεικνύουν τα κόμματα τους υποψήφιους που υποστηρίζουν και να στήνεται ένα σκηνικό που τροφοδοτεί την ψευδεπίγραφη εικόνα των δήθεν «αυτοδιοικητικών» και των «υπερκομματικών» υποψηφιοτήτων».
ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ
Η Ώρα Πατρών κατέθεσε αντίστοιχα δικό της ψήφισμα, όπου με εισήγηση του Ηλία Γρηγόρη τάσσεται υπέρ της απλής και άδολης αναλογικής.

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Κλάδεψαν και… ξέχασαν τα κλαδιά

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Δεν είναι δυνατόν στην καρδιά της πόλης να κλαδεύονται τα δένδρα και τα συνεργεία να τα αφήνουν στο δρόμο ακόμα και στο πεζοδρόμιο. Την εικόνα αυτή αντικρίσαμε χθες το μεσημέρι στην Όθωνος Αμαλίας στο ύψος της Κολοκοτρώνη αλλά και λίγο πριν την Ερμού. Δυσφόρησαν και πολλοί πολίτες με την εικόνα αυτή. Γιατί, πάνω από όλα οι αρμόδιοι οφείλουν να φροντίζουν για την βελτίωση της καθημερινότητας της πόλης και την αισθητική της αναβάθμιση και όχι να κυριαρχεί το αίσθημα της αδιαφορίας και της εγκατάλειψης.

 

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Το υπουργείο έτοιμο για εκλογές»

Δημοσιεύθηκε

στις

 

«Το υπουργείο Εσωτερικών είναι πάντα έτοιμο να διεξαγάγει εκλογές» είπε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, ο οποίος στο περιθώριο των εγκαινίων του Γραφείου του Συνηγόρου του Πολίτη, που τελέστηκαν εντός του χώρου της ΔΕΘ, ερωτήθηκε σχετικά. Επίσης, ο κ. Βορίδης μίλησε για «δημοσκοπικό κόστος» που εμφανίζεται στα γκάλοπ μετά την τραγωδία στα Τέμπη, σημειώνοντας τα εξής: «Εγώ περισσότερο βλέπω έναν κόσμο που πηγαίνει στο… δεν ξέρω / δεν απαντώ / δεν έχω αποφασίσει, παρά κάπου αλλού. Δεν βλέπω τεκτονικές, συστημικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα και στη γενικότερη εικόνα και στην αποτύπωση των συσχετισμών, όπως για παράδειγμα την εποχή που είχαμε όντως τεκτονικές πολιτικές αλλαγές την εποχή των συνεπειών του μνημονίου. Εκεί είχαμε μια τεράστια αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού. Δεν βλέπω να αποτυπώνεται κάτι τέτοιο στις δημοσκοπήσεις, τουλάχιστον».

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Οι… «ψαγμένοι» αετονύχηδες

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Η ενημέρωση για τη γυναίκα που τηλεφωνεί σε σπίτια Πατρινών και προσποιούμενη υπάλληλο του Δήμου Πατρέων, ζητάει από πολίτες το IBAN των τραπεζικών λογαριασμών τους, δήθεν για να τους επιστρέψει χρήματα από τον Δήμο, έρχεται λίγο αφότου υπήρξε αντίστοιχο κρούσμα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με άτομο που επικοινώνησε με πολίτη και προσποιούμενο υπάλληλο της Περιφέρειας τον ενημέρωσε ότι έχει εκδοθεί ένταλμα πληρωμής και θα έπρεπε να βάλει τα στοιχεία του σε link που του έστειλε σε εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων στο κινητό του. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή, λοιπόν! Γιατί οι «αετονύχηδες» δεν αρκούνται πλέον σε ανώνυμα mail, δεν παριστάνουν μόνο τους δικηγόρους, τους ασφαλιστές ή ό,τι άλλο και με πρόσχημα διάφορα γεγονότα προσπαθούν να αντλήσουν χρήματα. Πλέον, υποδύονται τους ρόλους ακόμα και συγκεκριμένων προσώπων, έχοντας μάλιστα μάθει σε πολλές περιπτώσεις, σε ποιόν τηλεφωνούν και πόσα χρήματα περιμένει από κάποιον φορέα… Μεγάλη προσοχή!!! Μην εμπιστεύεστε στοιχεία των λογαριασμών σας σε κανέναν, χωρίς προηγουμένως να έχετε ελέγξει πλήρως…

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα