Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Χάκαρε την κλιματική αλλαγή στο Χελμό»

Δημοσιεύθηκε

στις

Τον Οκτώβριο 2020 ξεκίνησε στα Καλάβρυτα το πρόγραμμα «Χάκαρε τη Κλιματική Αλλαγή στο Χελμό» μια καινοτόμα συνεργασία μεταξύ της DISSCO l Dissemination Science Communication, του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών “Δημόκριτος” και του Ινστιτούτου Κοινός Τόποs (ΙΚΤ).

Το πρόγραμμα H2C2 θα χρησιμοποιήσει το Σταθμό Παρακολούθησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης και Κλιματικής Αλλαγής, τον οποίο λειτουργεί το ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος” στην κορυφή του Χελμού, ως κέντρο δημιουργίας νέων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.

Στόχος του Προγράμματος είναι τόσο οι κάτοικοι όσο και οι λοιποί επισκέπτες να μάθουν περισσότερα για τη σύγχρονη έρευνα γύρω από την κλιματική αλλαγή, αλλά και τον τρόπο που αυτή επηρεάζει τις ζωές των κατοίκων της περιοχής.

Το πρόγραμμα «Χάκαρε τη Κλιματική Αλλαγή στο Χελμό»,θα περιλαμβάνει δύο βασικές δραστηριότητες:

● Εκπαιδευτική πεζοπορία στο Χελμό: Το Πρόγραμμα H2C2 συνεργάζεται με τοπικούς φορείς για να αναπτύξει και να δοκιμάσει πιλοτικά μια συγκεκριμένη διαδρομή εκπαιδευτικής πεζοπορίας στο βουνό. Οι επισκέπτες-πεζοπόροι θα μάθουν πώς οι τοπικές ιστορίες και οι μύθοι μπορούν να βοηθήσουν να κατανοήσουμε τη σχέση μας με το περιβάλλον και με ποιόν τρόπο η έρευνα βοηθά να μάθουμε πώς μεταβάλλεται το βουνό και ο ευρύτερος κόσμος γύρω μας. Προκειμένου να επιτευχθεί ο παραπάνω στόχος, κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας οι επικεφαλής θα μιλήσουν στους συμμετέχοντες για την τοπική χλωρίδα και πανίδα του Χελμού.

● Δράση με πολίτες επιστήμονες: Το Πρόγραμμα H2C2 προβλέπει τη δημιουργία μιας ομάδας κατοίκων πολιτών – επιστημόνων που θα συμμετάσχουν στη μέτρηση της ποιότητας του αέρα της περιοχής. Με επαρκή υποστήριξη από επιστήμονες και έχοντας την απαραίτητη τεχνική υποδομή, οι συμμετέχοντες θα μάθουν να σχεδιάζουν ένα επιστημονικό πείραμα, να συλλέγουν δεδομένα και να παρουσιάζουν τα αποτελέσματα τους.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε στις 14 Σεπτεμβρίου 2020 και θα διαρκέσει μέχρι τις 12 Μαρτίου 2022, υλοποιείται με την οικονομική υποστήριξη του Πράσινου Ταμείου, μέσω του μέτρου ‘Καινοτόμες δράσεις με τους πολίτες’. Το συνολικό ύψος της χρηματοδότησης είναι €49.990.
Κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης του έργου, πραγματοποιήθηκαν στα Καλάβρυτα συναντήσεις με τοπικούς φορείς και οργανώσεις έτσι ώστε να συλλεχθούν γενικές πληροφορίες για το βουνό, να συγκεντρωθούν τα απαραίτητα δεδομένα και να κατανοηθεί πώς η δράση αυτή προσαρμόζεται στο όραμα των κατοίκων για το μέλλον της περιοχής.

Η συντονιστική ομάδα ενδιαφέρεται να μάθει περισσότερα από τους ντόπιους και ιδιαίτερα για το πώς βιώνουν την κλιματική αλλαγή στα Καλάβρυτα, έτσι ώστε οι απόψεις τους να συμπεριληφθούν στις ιστορίες που θα δημιουργηθούν στα πλαίσια του Προγράμματος H2C2. Όσοι κάτοικοι της περιοχής θα ήθελαν να μοιραστούν ιστορίες και βιώματα, μπορούν να επικοινωνήσουν στην παρακάτω διεύθυνση.
Συντονίστρια Προγράμματος : DISSCO – Ευγενία Τσάνου, +30 6978 600 342, [email protected]

 

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Χωρίς τηλεκπαίδευση την Τρίτη 25/1 η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση στην Αχαία με απόφαση του ΥΠΑΙΘ

Δημοσιεύθηκε

στις

Κλειστές θα παραμείνουν για μια μέρα ακόμα οι σχολικές μονάδες της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και δε θα πραγματοποιηθεί ούτε τηλεκπαίδευση, με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων που ελήφθη σήμερα Δευτέρα 24 Ιανουαρίου.

Αναλυτικά η ανακοίκωση του ΥΠΑΙΘ αναφέρει: “Σας ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με ανακοίνωση της Δ/νσης Εκπ/σης Αχαΐας οι σχολικές μονάδες της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας (δημόσιες και ιδιωτικές) αύριο Τρίτη 25-01-2022 θα παραμείνουν
κλειστές και ΔΕΝ θα πραγματοποιηθεί τηλεκπαίδευση”.

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Δήμος Πατρέων: Συστάσεις από την Πολιτική Προστασία στους πολίτες

Δημοσιεύθηκε

στις

Το  Γραφείο Πολιτικής Προστασίας, του Δήμου Πατρέων, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί τις ημέρες αυτές με τις ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες, τις χιονοπτώσεις και τον παγετό και να επιδείξουν προσοχή στις μετακινήσεις τους, ειδικότερα τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες.

Επίσης:

  • Εάν διαμένουν σε δύσβατη περιοχή, να φροντίσουν να έχουν τον απαραίτητο εξοπλισμό για τον καθαρισμό του χιονιού (π.χ. φτυάρια).
  • Να αποφύγουν μετακινήσεις και να χρησιμοποιήσουν αντιολισθητικές αλυσίδες κατά την οδήγηση και να υπάρχει μεγάλη προσοχή σε σημεία που πιθανόν έχει δημιουργηθεί παγετός.
  • Να αλλάξουν πορεία αν υπάρχει έντονη χιονόπτωση και βρίσκονται σε δύσβατο δρόμο.
  • Να αποφύγουν να οδηγούν σε δύσβατες ορεινές περιοχές.
  • Να διατηρούν απόσταση ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα.
  • Να ντυθούν με πολλά στρώματα από ελαφριά ζεστά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορέσουν αδιάβροχες μπότες.

 

Οι εργαζόμενοι της Πολιτικής Προστασίας ωστόσο, ενεργώντας προληπτικά, ήδη έχουν ρίξει αλάτι σε δρόμους του ορεινού δικτύου του Δήμου Πατρέων. Θυμίζουμε, ότι το προσωπικό του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας, των Διευθύνσεων Δήμου Πατρέων και της ΔΕΥΑΠ, είναι σε 24ωρη επιφυλακή και  επιχειρησιακή ετοιμότητα έως και την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου.

 

Σε περίπτωση κινδύνου και προβλημάτων λόγω της κακοκαιρίας, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199 – 112 ή την Αστυνομία στο 100  .

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πάτρα: “Έφυγαν” από τη ζωή και κηδεύονται την Τρίτη(25/1)

Δημοσιεύθηκε

στις

ΚΗΔΕΙΕΣ
Τον πολυαγαπημένο μας
ΑΝΤΩΝΗ ΑΝΔΡ. ΑΓΓΙΟΥΣ
(ΕΜΠΟΡΟ – ΕΤΩΝ 57)
Κηδεύουμε Τρίτη 25-1-2022 και ώρα 10 π.μ. από τον Καθολικό Ιερό Ναό Χριστού Σωτήρος Α΄ Κοιμητηρίου Πατρών.
Η μητέρα του: Μαρία (χήρα) Ανδρ. Αγγιούς. Τα αδέλφια του: Ιωάννα Αγγιούς, Ιωάννης Αγγιούς, Νικόλαος Αγγιούς. Τα ανίψια του: Λίλιαν και Ιωάννης, Μαρία και Γιώργος, Ανδρέας, Στέλλα, Ανδρέας. Οι λοιποί συγγενείς.
Κ. ΤΣΑΝΤΑΡΛΙΩΤΗΣ Ο.Ε. Καλαβρύτων 18 και Φωκαίας. Τηλ.: 2610-324.855, 2610-324.838, Αθηνών – Ρίου 5Α Ρίον, τηλ.: 2610-326.842.

Τον αγαπημένο μας
ΓΕΩΡΓΙΟ ΝΙΚ. ΧΡΥΣΟΠΟΥΛΟ
(ΕΤΩΝ 59)
Κηδεύουμε Τρίτη 25-1-2022 και ώρα 12 μ. από τον Ιερό Ναό Αναλήψεως Ψαροφαΐου. Η ταφή θα γίνει στο Κοιμητήριο Αγίου Μηνά Λεύκας.
Η σύζυγος: Αδαμαντία. Τα παιδιά του: Νίκος και Λέτα Χρυσοπούλου, Κωνσταντίνος Χρυσόπουλος, Ανδριανή και Βαγγέλης Αμτζόπουλος, Παρασκευή και Φώτης Μερλίγκας. Τα εγγόνια του: Μάντυ, Ανδρέας, Μυρτώ, Αβάπτιστο. Οι λοιποί συγγενείς.
Κ. ΤΣΑΝΤΑΡΛΙΩΤΗΣ Ο.Ε. Καλαβρύτων 18 και Φωκαίας. Τηλ.: 2610-324.855, 2610-324.838, Αθηνών – Ρίου 5Α Ρίον, τηλ.: 2610-326.842.

Τον αγαπημένο μας
ΓΕΡΑΣΙΜΟ ΗΛ. ΣΚΟΥΡΑ
(ΕΤΩΝ 65)
Κηδεύουμε Τρίτη 25-1-2022 και ώρα 2 μ.μ. από τον Ιερό Ναό Αγίου Μηνά Λεύκας Πατρών.
Ο υιός του: Ηλίας. Τα αδέλφια του: Βασίλης, Βενετία, Σπύρος, Μιλτιάδης. Τα ανίψια του. Οι λοιποί συγγενείς.
Κ. ΤΣΑΝΤΑΡΛΙΩΤΗΣ Ο.Ε. Καλαβρύτων 18 και Φωκαίας. Τηλ.: 2610-324.855, 2610-324.838, Αθηνών – Ρίου 5Α Ρίον, τηλ.: 2610-326.842.

Την αγαπημένη μας
ΚΑΛΛΙΟΠΗ (χήρα) ΠΑΝΑΓ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΥ
(ΕΤΩΝ 92)
Κηδεύουμε Τρίτη 25-1-2022 και ώρα 12 μ. από τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Λειβαρτζίου Αχαΐας.
Τα παιδιά της: Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος, Ιωάννης και Μαρία Κωνσταντινοπούλου, Μαρία και Κωνσταντίνος Κατσιλιέρης. Ο αδελφός: Λάμπρος Πεπές. Τα εγγόνια. Τα ανίψια. Οι λοιποί συγγενείς.
Τελεταί ΚΩΝ. ΓΑΛΑΡΙΩΤΗ. Α’ Γραφείο: Ιωνίας 64, Πάτρα – τηλ.: 2610-341.608, 325.417. Β’ Γραφείο: Διγενή Ακρίτα 89, Προάστιο Πατρών (Παν. Νοσοκομείο Ρίου) – τηλ.: 2610-451.566. κιν.: 6932-930.023. Γίνονται τελετές κατηγορίας με ασφαλιστικά ταμεία.

Την αγαπημένη μας
ΒΑΣΙΛΙΚΗ (χήρα) ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗ
(ΕΤΩΝ 62)
Κηδεύουμε Τρίτη 25-1-2022 και ώρα 3 μ.μ. από τον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Κοιμητηρίου Μιντιλογλίου Πατρών.
Τα παιδιά: Αθανάσιος Μαντζουράνης και Ορσαλία Χαρτα, Μαρία Μαντζουράνη. Τα εγγόνια: Σπύρος, Αιμιλία, Βασιλική. Τα αδέλφια: Ελένη (χήρα) Αθ. Ζαφειροπούλου, Χριστίνα και Χρήστος Καραπιπέρης. Οι ανιψιοί. Οι λοιποί συγγενείς.
ΓΙΑΝΝ. ΛΥΡΑΣ. Αγίας Τριάδος 25 (πλησίον Πέντε Δρόμων), Πάτρα. Τηλ.: 2610-337.126, 340.873, κιν.: 6932-318.103, fax: 2610-340.871, e-

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα