Connect with us

Ελλάδα

Προς παράταση του lockdown–Προβλέψεις για αύξηση των κρουσμάτων

Published

on

Δεν είναι καλά τα πρώτα δεδομένα που έχουν στα χέρια τους οι ειδικοί, οι οποίοι και συνεδριάζουν σήμερα για να λάβουν αποφάσεις.

Παρά το γεγονός πως τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μία σταθεροποίηση στα κρούσματα, τα μαθηματικά μοντέλα των ειδικών «δείχνουν» πως την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε αύξηση στις διαγνώσεις.

Αναμένεται επομένως τα κρούσματα να αυξηθούν την τελευταία εβδομάδα του lockdown, το οποίο λήγει τυπικά στις 28 Φεβρουαρίου.

Αύξηση των μεταλλάξεων
Δυστυχώς όμως τα παραπάνω δεδομένα σε συνδυασμό με την απότομη αύξηση των μεταλλαγμένων κρουσμάτων πιθανώς να οδηγήσουν σε παράταση των περιοριστικών μέτρων.

Συγκεκριμένα οι μεταλλάξεις φαίνεται πως έχουν «εισχωρήσει» σε αρκετές κοινότητες της χώρα μας προκαλώντας πονοκέφαλο στους ειδικούς.

Η βρετανική μετάλλαξη απειλεί πλέον τη χώρα καθώς 269 στελέχη της εντοπίστηκαν στην επικράτεια κι άλλα 8 της νοτίου Αφρική.

Σημειώνεται ότι από 530 που ήταν τα μεταλλαγμένα κρούσματα στην τελευταία σχετική ενημέρωση, τώρα έχουν εκτοξευτεί στα 811, καθώς βρέθηκαν 281 νέα κρούσματα. Τα κρούσματα αυτά βρέθηκαν την περίοδο από 7 Ιανουαρίου έως και 9 Φεβρουαρίου, ανάμεσα σε 454 νέα επιλεγμένα δείγματα.

Τα δείγματα προέρχονται από τις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Κρήτης και Αττικής και τις ΠΕ Ιωαννίνων, Θάσου, Θεσπρωτίας, Λευκάδας, Κέρκυρας, Αιτωλοακαρνανίας, και Βοιωτίας.

Την ίδια στιγμή ο Θάνος Δημόπουλος καθηγητής και μέλος της Επιτροπής, αναφέρθηκε επίσης στη μεγάλη πίεση που δέχονται οι ΜΕΘ όπου νοσηλεύονται σε κλινικές Covid.

Ερωτηθείς για το αν θα υπάρξει παράταση στο lockdown, είπε πως πρέπει «να περιμένουμε να δούμε τι θα αποφασίσει η επιτροπή. Σίγουρα έχουμε τρεις εβδομάδες μπροστά μας ώσπου να βελτιωθεί ο καιρός και να πετύχουμε όσο μεγαλύτερο αριθμό μπορούμε σε εμβολιασμό ευάλωτων ομάδων».

Πιθανόν να χρειαστεί παράταση του lockdown 1 βδομάδα τόνισε ο επίσης από τη μεριά του ο Νίκος Θωμαΐδης καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα».

Όπως εξήγησε μεταξύ άλλων, οι αναλύσεις μέχρι και Τετάρτη δείχνουν μια σταθεροποίηση στα υψηλά επίπεδα της προηγούμενης βδομάδας ωστόσο σημείωσε ότι αναμενόταν μεγαλύτερη αποκλιμάκωση.

Σε οριακό επίπεδο οι ΜΕΘ

Η κατάσταση για τα νοσοκομεία πάντως κινείται σε οριακά επίπεδα. Χθες ανακοινώθηκε από το ΕΟΔΥ ότι ο αριθμός των διασωληνωμένων ανέβηκε περαιτέρω, φθάνοντας πλέον τους 320, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των ειδικών πως αναμενόταν μεγαλύτερη πίεση στα νοσοκομεία προς το τέλος της εβδομάδας λόγω της μεγάλης διασποράς.

Οι νέες εισαγωγές ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας το τελευταίο εικοσιτετράωρο ήταν 181 (ημερήσια μεταβολή -14,22%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 215 ασθενείς.

Τον προβληματισμό του για τα νέα επιδημιολογικά στοιχεία, μετά και την μεγάλη αύξηση κρουσμάτων που ανακοινώθηκε την Πέμπτη, εξέφρασε το πρωί της Παρασκευής ο επιδημιολόγος και μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας Τάκης Παναγιωτόπουλος.

«Ασφαλώς προβληματίζουν πολύ οι εξελίξεις (αύξηση πίεσης σε νοσοκομεία, αύξηση κρουσμάτων από μεταλλάξεις, αυξημένα κρούσματα). Βέβαια τις προηγούμενες μέρες έγιναν λιγότερα τεστ, άρα αναμένει κανείς μια αύξηση που δεν είναι πραγματική, αλλά μπορεί να είναι και πολύ πραγματική θα το δούμε τις επόμενες μέρες, ας μην σπεύσουμε να βγάλουμε συμπεράσματα» διευκρίνισε ο επιδημιολόγος.

«Μέχρι τώρα το 91% των θανάτων αφορά ηλικίας 60+ και το 3/4 των νοσηλειών σε ΜΕΘ. Θα είναι σημαντικό επίτευγμα να κατορθωθεί ο εμβολιασμός αυτών των ηλικιακών ομάδων. Στόχος των εμβολιασμών οι ευπαθείς λόγω ηλικίας και οι ευπαθείς λόγω νοσήματος» επισήμανε ο Τ. Παναγιωτόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

www.aftodioikisi.gr

Ροή ειδήσεων

Advertisement