Σάββατο 25 Μαρτίου 2023
Connect with us

Οικονομία

Φορολογικές δηλώσεις 2021: Έρχονται επιστροφές φόρων μέχρι και €1.930

Δημοσιεύθηκε

στις

Μεγάλες επιστροφές φόρων, οι οποίες θα φθάνουν ακόμη και τα 1.930 ευρώ, εκτιμάται ότι θα εισπράξουν το 2021 οι φορολογούμενοι.

Αυτό προκύπτει από την απώλεια εσόδων που υπέστησαν πολλοί κατά τη διάρκεια του 2020, λόγω των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν για την αναχαίτιση του κορωνοϊού.

Επίσης, καθοριστικός θα έιναι ο ρόλος των μειωμένων συντελεστών φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, ο οποίος ισχύει για τα εισοδήματα του 2020.

Πτώση στα έσοδα

Συνέπεια των παραπάνω θα είναι η θεαματική πτώση των εσόδων του Δημοσίου από τη φορολογία εισοδήματος.

Η απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει γενικά και τοπικά lockdown, το 2020, είχε ως αποτέλεσμα να τεθούν εκτός εργασίας περισσότεροι από 1.700.000 μισθωτοί εργαζόμενοι, κυρίως στον ιδιωτικό τομέα, καθώς τέθηκαν σε αναστολή συμβάεσων εργασίας για χρονικά διαστήματα από 3 έως και 10 μήνες.

Όσον αφορά τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ και 534 ευρώ, που έλαβαν οι εργαζόμενοι κατά τη διάρκεια που είχαν τεθεί σε αναστολή, πρόκειται για αφορολόγητες κρατικές ενισχύσεις και ως εκ τούτου δεν συνυπολογίζονται στα ετήσια φορολογητέα εισοδήματά τους.

Κατά συνέπεια, οι παραπάνω εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, πρόκειται να εμφανίσουν σημαντικά μειωμένα φορολογητέα εισοδήματα στις δηλώσεις του 2021, για τα εισοδήματα του 2020.

Οι μειώσεις στα ετήσια φορολογητέα εισοδήματα θα είναι τουλάχιστον στο 30% και σε πολλές περιπτώσεις θα φθάνουν ή και θα υπερβαίνουν το 50%. Ως εκ τούτου, περισσότεροι από 1.000.000 εργαζόμενοι θα δικαιούνται μεγάλα ποσά επιστροφών φόρου.

Οικονομία

Εφορία: Ποιοι κινδυνεύουν με κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών – Τα «ευάλωτα» εισοδήματα

Δημοσιεύθηκε

στις

Στη «σκιά» των πλειστηριασμών οι οποίοι «πυκνώνουν» από πλευράς Εφορίας, οι κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών για χρέη προς το δημόσιο συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς: Οι αριθμοί 50, 500 και 70.000 καθορίζουν το ποιος κινδυνεύει με κατάσχεση τραπεζικού λογαριασμού ή με πλειστηριασμό ακινήτου για χρέη προς την Εφορία και ποιος όχι. Μισθοί και συντάξεις «προστατεύονται» έως τα 1.250 ευρώ από κατασχέσεις, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με άλλα εισοδήματα, όπως τα ενοίκια και το… εφάπαξ.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Αυτόματα κατάσχονται πλέον από τις τράπεζες για λογαριασμό της Εφορίας τα ποσά που κατατίθενται στους τραπεζικούς λογαριασμούς οφειλετών του Δημοσίου οι οποίοι δεν έχουν τακτοποιήσει τα χρέη τους, σύμφωνα με το enikonomia.gr.

Η διαδικασία για τον ακατάσχετο λογαριασμό 

Επιπλέον, όσοι χρωστούν στο Δημόσιο ποσά που ξεπερνούν συγκεκριμένα όρια κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι ακόμη και με πλειστηριασμό της πρώτης τους κατοικίας, καθώς αυτή δεν προστατεύεται έναντι των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης που μπορεί να επιβάλει το Δημόσιο.

Μόνο «όπλο» για τους οφειλέτες είναι να δηλώσουν έναν τραπεζικό λογαριασμό ως ακατάσχετο στο taxisnet για να προστατεύσουν ποσά έως 1.250 ευρώ μηνιαίως.

Για να δηλώσετε τον ακατάσχετο λογαριασμό πρέπει να μεταβείτε στην ειδική εφαρμογή της ΑΑΔΕ στη διεύθυνση https://www.aade.gr/polites/akatashetos-logariasmos και για να εισέλθετε χρησιμοποιήστε τους κωδικούς του λογαριασμού σας στο taxisnet.

Ποια χρέη ενεργοποιούν κατασχέσεις λογαριασμών και ποια πλειστηριασμούς

Βάσει του «ανανεωμένου» Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, τα αναγκαστικά μέτρα είναι αντίστοιχα του ύψους των οφειλών ενώ συγχρόνως, σε ότι αφορά στις κατασχέσεις μισθών, συντάξεων και επιδομάτων ισχύουν συγκεκριμένα όρια και συγκεκριμένα:

  • Δεν επιβάλλεται κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών για χρέη προς την Εφορία που υπολείπονται του συνολικού ποσού ύψους πενήντα (50) ευρώ, αλλά εφόσον επιβληθεί, το ποσό δεν επιστρέφεται. Προφανώς οι κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών επιβάλλονται για ποσά από 51 ευρώ και πάνω.
  • Δεν επιβάλλεται κατάσχεση ακινήτων, καθώς και κατάσχεση κινητών στα χέρια του οφειλέτη, εφόσον το συνολικό ύψος του χρέους υπολείπεται των πεντακοσίων (500) ευρώ. Οι κατασχέσεις κινητών και ακινήτων επιβάλλονται για χρέη άνω των 500 ευρώ.
  • Για οφειλές που υπερβαίνουν το ποσό των 70.000 ευρώ, οι κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών γίνονται αυθημερόν με ένα e-mail. Ο ΚΕΔΕ προβλέπει πως ο Διοικητής της ΑΑΔΕ μπορεί να αποστέλλει ηλεκτρονικά στα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας τα στοιχεία των οφειλετών του Δημοσίου, με συνολική ληξιπρόθεσμη οφειλή πάνω από εβδομήντα χιλιάδες (70.000) ευρώ. Τα ανωτέρω ιδρύματα υποχρεούνται να προβαίνουν αυθημερόν στις ενέργειες που απαιτούνται για τη δέσμευση των χρημάτων, που βρίσκονται ή κατατίθενται στους λογαριασμούς των οφειλετών, μέχρι του ύψους της συνολικής οφειλής. Μετά τη δέσμευση και εντός δύο (2) ημερών, ενημερώνεται για το ύψος του δεσμευθέντος ποσού η ΑΑΔΕ, η οποία οφείλει να επιβάλει κατάσχεση, το αργότερο σε πέντε (5) εργάσιμες ημέρες από την ηλεκτρονική παραλαβή της ενημερωτικής απάντησης, άλλως το πιστωτικό ίδρυμα προβαίνει στην άμεση άρση της επιβληθείσας δέσμευσης.

Ποια εισοδήματα «προστατεύονται» και ποια όχι

Για οφειλές, λοιπόν, άνω των 51 ευρώ προς το Δημόσιο, η Εφορία έχει το δικαίωμα να κατασχέσει από τους λογαριασμούς μισθοδοσίας (οι οποίοι βέβαια έχουν ήδη δηλωθεί στην ΑΑΔΕ), τα ακόλουθα ποσά:

  • Από ποσά μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων άνω των 1.000 ευρώ και έως 1.500 ευρώ το μήνα επιτρέπεται η κατάσχεση στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου ποσοστού 50% επί του τμήματος πάνω από τα 1.000 ευρώ και μέχρι τα 1.500 ευρώ, ενώ για ποσά άνω των 1.500 ευρώ τον μήνα επιτρέπεται η κατάσχεση του συνόλου του υπερβάλλοντος των 1.500 ευρώ.
  • Το 50% οποιουδήποτε άλλου ασφαλιστικού βοηθήματος καταβάλλεται περιοδικά στον οφειλέτη, εφόσον αυτό υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση το ποσό που απομένει μετά την κατάσχεση δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο των 1.000 ευρώ.
  • Το 1/5 των καταβαλλόμενων ημερομισθίων.
  • Το 1/2 του εφάπαξ που καταβάλλεται από οποιοδήποτε ασφαλιστικό ταμείο, λόγω εξόδου από την υπηρεσία ή το επάγγελμα.
  • Έως και το 100% των ενοικίων των οποίων επίκειται η είσπραξη, εφόσον ο οφειλέτης δικαιούται να λαμβάνει τέτοια εισοδήματα.
  • Έως και το 100% των πάσης φύσεως εισπράξεων από πώληση προϊόντων ή οποιωνδήποτε άλλων πραγμάτων (π.χ. ακινήτων, ΙΧ, σκαφών, κ.λπ.).

ENIKOS.gr

Περισσότερα

Οικονομία

ΔΥΠΑ: Αυτοί οι δικαιούχοι μπορούν να πάρουν επίδομα 400 ευρώ στο νέο πρόγραμμα κατάρτισης

Δημοσιεύθηκε

στις

Voucher 400 ευρώ προσφέρει το νέο πρόγραμμα επανακατάρτισης ανέργων που ξεκίνησε από τη ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ).

Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα κατάρτισης και αναβάθμισης δεξιοτήτων μπορούν να συμμετέχουν εργαζόμενοι του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα.

Το επίδομα αφορά στους εργαζόμενους άνω των 18 ετών, που απασχολούνται σε όλους τους κλάδους, ενώ η εκπαίδευση δίνει έμφαση σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες.

Το νέο voucher αφορά στο έργο: «Προγράμματα αναβάθμισης δεξιοτήτων και επανακατάρτισης σε κλάδους υψηλής ζήτησης με έμφαση στις ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες».

Οι ωφελούμενοι του προγράμματος καλούνται να επιλέξουν το Πρόγραμμα Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης που επιθυμούν να παρακολουθήσουν, από τη λίστα των προσφερόμενων προγραμμάτων κατάρτισης που έχουν αξιολογηθεί και εμφανίζονται στο voucher.gov.gr.

Όταν τελειώσουν το πρόγραμμα θα λάβουν το επίδομα των 400 ευρώ.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

  • Κατάρτιση σε ψηφιακές & «πράσινες δεξιότητες» υψηλής ζήτησης στην αγορά εργασίας (50-250 ώρες)- Εκπαιδευτικό Επίδομα έως 1.000 ευρώ
  • Πιστοποίηση φυσικών προσώπων σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο ISO/ IEC 17024 ή μέσω διεθνώς αναγνωρισμένων πιστοποιήσεων για ψηφιακές δεξιότητες

Οι δικαιούχοι πρέπει να επικοινωνήσουν με τους παρόχους κατάρτισης (ΚΕΚ) και να δηλώσουν ενδιαφέρον για εγγραφή.

Περισσότερα

Οικονομία

Φωτοβολταϊκά: Πόσο κοστίζει η εγκατάστασή τους σήμερα – Έρχονται επιδοτήσεις για νοικοκυριά και αγρότες

Δημοσιεύθηκε

στις

Μέσα στον Απρίλιο θα «τρέξει» το πρόγραμμα για επιδότηση αγοράς φωτοβολταϊκού. Το πρόγραμμα συμβάλλει στο να παράγει ένα νοικοκυριό το δικό του ρεύμα για την κάλυψη των αναγκών του.

Σύμφωνα με πληροφορίες η υποβολή των αιτήσεων θα γίνεται μέσω της πλατφόρμας του ΔΕΔΔΗΕ. Επί της ουσίας όποιος εξασφαλίσει να μπει στο πρόγραμμα, θα πληρώνει μόνο τα δημοτικά τέλη και μέρος των ρυθμιζόμενων χρεώσεων στους λογαριασμούς, αφού παράγοντας το δικό του ρεύμα, η χρέωση θα είναι μηδενική.

Για τα νοικοκυριά θα δοθεί επιδότηση έως και το 75% της δαπάνης που θα γίνει για την αγορά του φωτοβολταϊκού ή έως 16.000 ευρώ. Βέβαια για να φτάσει κάποιος το συγκεκριμένο ποσό, θα υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια ανάλογα με το εισόδημα, με το εάν κάποιος ανήκει σε μονογονεϊκή οικογένεια, αν είναι πολύτεκνος κλπ.

Οι αγρότες θα λάβουν έως και το 60% της δαπάνης ή έως 10.000 ευρώ.

Πόσο κοστίζει όμως ένα φωτοβολταϊκό για εγκατάσταση; Αν πρόκειται για φωτοβολταϊκό 5 KWp το κόστος ανέρχεται στα 9.000 ευρώ αν πρόκειται για 10,8 KWp κοστίζει 18.000 ευρώ.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα