Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2021
Connect with us

Μαγειρική

Χοιρινό καρέ στο φούρνο με λαχανικά      

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Υλικά (για 5 άτομα)

1 χοιρινό καρέ γαλλική κοπή, με 5 κόκαλα (5 μερίδες)

10-15 κλωναράκια θυμάρι φρέσκο

4-5 σκελίδες σκόρδο με τη φλούδα τους

3 μικρά καρότα, κομμένα σε πάχος περίπου 3εκ.

20 κρεμμυδάκια κοκκάρια, καθαρισμένα

3 φλιτζάνια φασολάκια στρογγυλά

2 φλιτζάνια λαχανάκια Βρυξελλών

1 μεσαίο ροδάκινο, κομμένο σε 12 κομμάτια

1 κεφάλι σκόρδο

αλάτι, πιπέρι

Για τη σάλτσα

½ φλιτζάνι ξίδι με ρόδι

1/3 φλιτζανιού ζωμό λαχανικών ή νερό

1 κουτ. σούπας μουστάρδα

2 κουτ. σούπας μέλι

½ ροδάκινο

Εκτέλεση:

Ρίχνετε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και χτυπάτε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Μεταφέρετε σε μικρό σκεύος και ζεσταίνετε σε μέτρια θερμοκρασία, έως ότου πάρει μια βράση. Σιγοβράζετε τη σάλτσα για 15 λεπτά, έως ότου μειωθεί ο όγκος της κατά το 50% και στη συνέχεια αδειάζετε τα 2/3 της σάλτσας σε μπολ και την κρατάτε. Συνεχίζετε το βράσιμο για το υπόλοιπο 1/3 της σάλτσας, έως ότου αρχίσει να γίνεται ένα πηχτό γλάσο, που μπορεί να αλειφθεί με πινέλο στο κρέας. Κόβετε το κρέας ενδιάμεσα στα κόκαλα, σε βάθος περίπου 1/4 και αλατοπιπερώνετε πολύ καλά παντού. Τοποθετείτε από 2 κλωναράκια θυμάρι και 1 σκελίδα σκόρδο ενδιάμεσα σε κάθε κοπή, δένετε το κρέας περιφερικά με σπάγκο μαγειρικής και το βάζετε σε σχάρα που ακουμπάει σε ταψί με λίγο νερό. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 150οC στον αέρα και ψήνετε \για περίπου 2,5 ώρες. Περίπου 45 λεπτά πριν να είναι έτοιμο, βάζετε όλα τα λαχανικά, το ροδάκινο και το ολόκληρο σκόρδο ολόκληρο σε ταψί. Ραντίζετε με ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνετε, πασπαλίζετε με θυμάρι και ανακατεύετε καλά. Ψήνετε στο φούρνο για 45 λεπτά. Βγάζετε το κρέας με τη σχάρα από το φούρνο και δυναμώνετε τη θερμοκρασία στους 220οC. Με πινέλο αλείφετε το κρέας με το γλάσο και στη συνέχεια βάζετε ξανά το ταψί στο φούρνο. Ψήνετε για 15 λεπτά ακόμη, επαναλαμβάνοντας τη διαδικασία της επάλειψης για τουλάχιστον 5 φορές ακόμη, ανά 3 λεπτά ή μέχρι να πάρει το κρέας χρυσαφένιο χρώμα. Σερβίρετε το κρέας με τα λαχανικά και τη σάλτσα που κρατήσατε.

Μαγειρική

Αρακάς με πιπεριές Φλωρίνης 

Δημοσιεύθηκε

στις

      

Υλικά (για 4 άτομα)

1 μεγάλο κρεμμύδι

2 φρέσκα κρεμμυδάκια

2 πιπεριές Φλωρίνης

1 μεγάλη πατάτα

1 μεγάλο καρότο

50 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

400 γρ. αρακά κατεψυγμένο ή φρέσκο

300 ml ζωμό λαχανικών ή νερό

1 μικρό ματσάκι άνηθο

1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

Σε μεγάλο μπολ καθαρίζετε και ψιλοκόβετε όλο το κρεμμύδι και τις πιπεριές και κόβετε σε κύβους την πατάτα και το καρότο. Σε κατσαρόλα ζεσταίνετε τη μισή ποσότητα ελαιόλαδου, σοτάρετε τα λαχανικά και τον αρακά για 2-3 λεπτά ανακατεύοντας συχνά με μια ξύλινη κουτάλα. Προσθέτετε τον ζωμό λαχανικών, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τον άνηθο ψιλοκομμένο και αλατοπιπερώνετε. Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία και βράζετε για περίπου 40 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και να μείνει το φαγητό μόνο με το λάδι του. Μπορείτε να προσθέσετε και λίγο πελτέ ή ψιλοκομμένη ντομάτα αν θέλετε.

Περισσότερα

Μαγειρική

Αρακάς με πιπεριές Φλωρίνης 

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Υλικά (για 4 άτομα)

1 μεγάλο κρεμμύδι

2 φρέσκα κρεμμυδάκια

2 πιπεριές Φλωρίνης

1 μεγάλη πατάτα

1 μεγάλο καρότο

50ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

400γρ. αρακά κατεψυγμένο ή φρέσκο

300ml ζωμό λαχανικών ή νερό

1 μικρό ματσάκι άνηθο

1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

Σε μεγάλο μπολ καθαρίζετε και ψιλοκόβετε όλο το κρεμμύδι και τις πιπεριές και κόβετε σε κύβους την πατάτα και το καρότο. Σε κατσαρόλα ζεσταίνετε τη μισή ποσότητα ελαιόλαδου, σοτάρετε τα λαχανικά και τον αρακά για 2-3 λεπτά ανακατεύοντας συχνά με μια ξύλινη κουτάλα. Προσθέτετε τον ζωμό λαχανικών, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τον άνηθο ψιλοκομμένο και αλατοπιπερώνετε. Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία και βράζετε για περίπου 40 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και να μείνει το φαγητό μόνο με το λάδι του. Μπορείτε να προσθέσετε και λίγο πελτέ ή ψιλοκομμένη ντομάτα αν θέλετε.

Περισσότερα

Μαγειρική

Φιλέτο κοτόπουλου με φινόκιο, καρότα και μουστάρδα   

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Υλικά (για 4 άτομα)

4 στήθη κοτόπουλου

4 τεμάχια φινόκιο κομμένα στα 4

4 καρότα, σε ροδέλες

20ml ελαιόλαδο

4 σκελίδες σκόρδο, ολόκληρες, με τη φλούδα

ξύσμα από 1 λεμόνι

½ ματσάκι μάραθο ψιλοκομμένο

¼ ματσάκι σχοινόπρασο ψιλοκομμένο

200ml ζωμό κότας

50γρ. μουστάρδα Ντιζόν

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

Αλατίζετε το κοτόπουλο. Σε μεγάλο και βαθύ αντικολλητικό τηγάνι και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, σοτάρετε τα στήθη κοτόπουλου με το ελαιόλαδο για 8 λεπτά από κάθε πλευρά. Βγάζετε το κοτόπουλο από το τηγάνι και το κρατάτε σκεπασμένο σε ζεστό φούρνο. Στο ίδιο τηγάνι προσθέτετε το σκόρδο και το φινόκιο και σοτάρετε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρουν χρώμα και από τις δύο μεριές και να μαλακώσουν. Προσθέτετε τα καρότα και το ζωμό κότας και βράζετε με σε δυνατή φωτιά για 5 λεπτά. Αφαιρείτε το σκόρδο από το τηγάνι. Προσθέτετε τη μουστάρδα και ανακατεύετε για να δέσει η σάλτσα. Προσθέτετε το μάραθο, το σχοινόπρασο και το ξύσμα λεμονιού. Αλατοπιπερώνετε ανάλογα. Τοποθετείτε το κοτόπουλο στο τηγάνι ξανά για 2 λεπτά και αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά.

Περισσότερα
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα