Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

Είναι δικαίωμα των παιδιών να έχουν και τους δύο γονείς στη ζωή τους με ίσο χρόνο ανατροφής

Published

on

Ένα φλέγον ζήτημα που απασχολεί το τελευταίο διάστημα την κοινωνία είναι η Συνεπιμέλεια. Για όσους δεν γνωρίζουν συνεπιμέλεια είναι η από κοινού ανατροφή των παιδιών και από τους δύο γονείς.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να περάσει στη Βουλή.Έρευνες, που έχουν γίνει σε άλλες χώρες που η συνεπιμέλεια βρίσκεται σε ισχύ, δείχνουν πως τα παιδιά που μεγαλώνουν με ίσο χρόνο ανατροφής έχουν καλύτερη ψυχολογία ,είναι πιο αποδοτικά στο σχολείο και παρουσιάζουν υψηλότερη αυτοεκτίμηση.

Για αυτό το ζήτημα λοιπόν που απασχολεί χιλιάδες οικογένειες “παλεύουν” οι 《Ενεργοί Μπαμπάδες για τα δικαιώματα του παιδιού”.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τη συνέντευξη που μου παραχώρησαν οι κύριοι και ενεργά μέλη του οργανισμού, Διονύσιος Λογοθέτης και Σταύρος Κακουλίδης.

1)Ποιοι είναι οι 《Ενεργοί Μπαμπάδες για τα δικαιώματα του παιδιού》και ποιος ο σκοπός του οργανισμού;

Είμαστε μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία ΑΜΚΕ για τα δικαιώματα του παιδιού μετά από έναν χωρισμό των γονέων του. Σκοπός της εταιρείας είναι να ενημερώσουμε,να ευαισθητοποιήσουμε και να εμπλουτίσουμε τον δημόσιο διάλογο με τεκμηριωμένες επιστημονικές έρευνες και συνεντεύξεις για το μείζων κοινωνικό θέμα που αφορά την ομάδα των παιδιών που οι γονείς τους έχουν χωρίσει ή βρίσκονται σε διάσταση ή είναι παιδιά εκτός γάμου και τα οποία στερούνται παρά τη θέλησή τους τον έναν τους γονέα,εξαιτίας της ισχύουσας νομοθεσίας που αποδίδει την αποκλειστική επιμέλεια και ανατροφή των παιδιών αποκλειστικά σε ποσοστό 98% στον ένα μόνο γονιό,σχεδόν πάντα στην Μητέρα.

2)Γιατί επιμένετε στο να γίνει η συνεπιμέλεια;

Γιατί πολύ απλά το λένε όλες οι επιστημονικές έρευνες σε ολόκληρο τον κόσμο αλλά και στην Ελλάδα,γιατί σε όλες τις χώρες που έχει εφαρμοστεί έχει δείξει ότι είναι ο καλύτερος τρόπος να μεγαλώνει ένα παιδί μετά τον χωρισμό των γονιών του είτε είναι εντός είτε εκτός γάμου,επειδή το βιώνουμε όλοι εμείς και πλέον δεν έχουμε αμφιβολία ότι είναι το βέλτιστο για το παιδί και πάνω από όλα γιατί είναι δικαίωμα των παιδιών να έχουν και τους δύο γονείς στην ζωή τους με ίσο χρόνο ανατροφής. Οι γονείς χωρίζουν μεταξύ τους και ΟΧΙ τα παιδιά από τους γονείς.

3)Ο κόσμος στηρίζει τον οργανισμό; Πόσα ενεργά μέλη μετράτε;

Ο κόσμος όχι μόνο στηρίζει την εταιρεία 《Ενεργοί Μπαμπάδες για τα δικαιώματα του παιδιού 》αλλά συμμετέχει ενεργά σε όλες τις δράσεις μας.Πρόσφατη δημοσκόπηση που διενεργήσαμε έδειξε ότι το 89% των Ελλήνων είναι υπέρ της συνεπιμέλειας και της κοινής ανατροφής των παιδιών σε ίσο χρόνο και από τους δύο γονείς. Από τον Απρίλιο του 2020 που ιδρύθηκε η ΑΜΚΕ μετράμε περίπου 30.000 κόσμο που μας ακολουθεί και αν συμπεριλάβετε και τις οικογένειές τους συν όλους τους υπόλοιπους που βιώνουν το πρόβλημα αλλά ακόμα δε μας ακολουθούν είναι πάνω από 1.500.000 συμπολίτες μας οι οποίοι βιώνουν αυτό το κοινωνικό πρόβλημα.

4)Έχετε υποστήριξη από γυναίκες;

Η αποκλειστική επιμέλεια που εφαρμόζεται σήμερα στην Ελλάδα και οδηγεί στην αποξένωση του ενός γονέα από το παιδί του ,αφορά κατά πολύ μεγάλο ποσοστό τους Πατεράδες αλλά δεν αφορά μόνο αυτούς. Υπάρχουν και Μαμάδες που είναι αποξενωμένες λόγω της ισχύουσας νομοθεσίας. Οπότε είναι λογικό να έχουμε και πολλές μητέρες που μας υποστηρίζουν. Επίσης τόσο από τη δημοσκόπηση που κάναμε που συμμετείχαν άντρες και γυναίκες,nόσο και από τα άτομα που μας υποστηρίζουν είναι πασιφανές ότι η συνεπιμέλεια είναι προς το συμφέρον του παιδιού.

Όπως καταλαβαίνετε δε θα μπορούσαν οι γυναίκες να λείπουν,φυσικά και έχουμε μεγάλη στήριξη από αυτές. Εδώ αξίζει να σας αναφέρω ότι στη συντονιστική επιτροπή μας υπάρχουν δύο γυναίκες οι οποίες και έχουν συμβάλλει τα μέγιστα στον αγώνα που κάνουμε όλοι μας.

5)Τί οφέλη θα έχουν τα παιδιά από τη συνεπιμέλεια;

Όπως δείχνουν όλες οι επιστημονικές έρευνες της τελευταίας 10ετίας που έρχονται από χώρες που έχει εφαρμοστεί η συνεπιμέλεια και ο ίσος χρόνος κοινής ανατροφής και από τους δύο γονείς τα παιδιά μόνο όφελος μπορούν να έχουν από τη συνεπιμέλεια και συγκεκριμένα έχουν:
•Λιγότερα ψυχοσωματικά προβλήματα που σημαίνει καλύτερους δείκτες ανάπτυξης.
•Καλύτερες σχολικές επιδόσεις.
•Καλύτερες επιδόσεις στον αθλητισμό.
•Χαμηλότερη κατάχρηση ουσιών(π.χ αλκοόλ,ναρκωτικά).
•Χαμηλότερα ποσοστά καπνίσματος.
•Ομαλότερη ένταξη τους στην κοινωνία σαν ενήλικες.
Από όλα τα παραπάνω φαίνεται περίτρανα το όφελος που έχει ένα παιδί μεγαλώνοντας με κοινή ανατροφή από τους δύο γονείς του.Όλες οι έρευνες που αποδεικνύουν τα παραπάνω βρίσκονται στην ιστοσελίδα μας energoimpampades.gr και μπορούν οι αναγνώστες σας να τις δουν.

6)Σε τί μέσα δραστηριοποιείται ο οργανισμός;

Σε όλα τα γνωστά ηλεκτρονικά μέσα,Facebook,Instagram,Twitter,YouTube,web site. Έχουμε μάλιστα πραγματοποιήσει και live webinars με σκοπό την ενημέρωση της κοινής γνώμης.

7)Τί μήνυμα θέλετε να περάσετε στην κοινωνία;

Το μήνυμα που θα θέλαμε να περάσουμε στην κοινωνία είναι ότι όλοι οι γονείς θα πρέπει να εξαντλούμαι όλα τα περιθώρια πρωτού φτάσουμε σε ένα διαζύγιο γιατί είναι πολύ μεγάλο το ψυχολογικό σοκ που υφίσταται ένα παιδί και το πόσο μεγάλο θα είναι αυτό το σοκ εξαρτάται από το πως θα είναι η κατάσταση ακριβώς μετά τον χωρισμό. Η αποκλειστική επιμέλεια εντείνει τη διαμάχη και την αντιδικία γιατί οι γονείς δεν είναι ίσοι κατά νομικό τεκμήριο.

Η συνεπιμέλεια, η κοινή ανατροφή των παιδιών και από τους δύο γονείς με ίσο χρόνο και με τους δυο είναι η εξέλιξη την οποία οφείλουμε ως κοινωνία να ακολουθήσουμε και να μην μείνουμε πίσω.Τα παιδιά είναι το μέλλον της κοινωνίας μας και από εμάς εξαρτάται αν θέλουμε να έχουμε αύριο μεθαύριο ελλειμματικούς ενήλικες με ψυχολογικά προβλήματα ή ψυχικά υγιείς ενήλικες χωρίς απωθημένα και κόμπλεξ. Επίσης, η κοινή ανατροφή είναι δικαίωμα των παιδιών και όχι των γονέων.

Η συνεπιμέλεια θα έπρεπε να είχε ψηφιστεί χθες,αλλά ας ελπίσουμε να ψηφιστεί έστω και τώρα γιατί είναι ένα μείζων κοινωνικό θέμα που αφορά την ψυχική ανάπτυξη και υγεία των παιδιών όλων μας.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ

ΝΙΚΗ ΠΑΦΙΛΙΑΡΗ

Ροή ειδήσεων

Advertisement