Σάββατο 20 Απριλίου 2024
Connect with us

Μπάσκετ

Σάκης Αντωνακόπουλος: Όλοι βιώνουμε μια πρωτόγνωρη εμπειρία!

Δημοσιεύθηκε

στις

Του Σάκη Αντωνακόπουλου (Τεχνικού Διευθυντή της ABC Προοδευτική Πατρών)

Εμείς οι άνθρωποι του Αθλητισμού νιώθουμε σαν ψάρι έξω από το νερό. Είναι ίσως το μόνο επάγγελμα-λειτούργημα που δεν μπορεί να αντικατασταθεί από την τεχνολογία. Η παρατεταμένη αδράνεια κι αποχή έχει πολλαπλές επιπτώσεις. Σωματικές και σίγουρα ψυχολογικές όπου σε κάθε άνθρωπο έχει διαφορετικό αντίκτυπο.

Όσον αφορά τα παιδιά, η ζημιά είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή του covid-19. Αφού ως γνωστό σε παγκόσμια κλίμακα τα κρούσματα ήταν μηδαμινά. Επιπλέον η έναρξη Σχολείων θα πρέπει να σημαίνει και επανέναρξη τουλάχιστον Ακαδημιών. Αλλιώς καταστρατηγείται διαψεύδεται οποιαδήποτε επιστημονική τεκμηρίωση κινδύνων συγχρωτισμού κ.λπ. Σε αθλητικούς χώρους οι πάντες είναι μυημένοι σε πνεύμα κανόνων, πειθαρχίας, άλλωστε τα παραπάνω επιβεβαιώθηκαν τον Μάιο-Ιούνιο. Για επανέναρξη πρέπει να μπούμε στα παπούτσια των παιδιών. Βασικά να δοθεί η σπίθα όχι στα παιδιά που είναι μυημένα σε Αθλητισμό Πρωταθλητισμό (πολύ λίγα) αλλά σε υπόλοιπα που έχουν επαναπαυτεί πίσω από fake τεχνολογία (πάνω από 15 ώρες ημερησίως).
Όσον αφορά τα ηλικιακά πρωταθλήματα που εξειδικεύομαι τελευταία, είναι διαφορετικά με ενηλίκων. Πρωταρχικά θα πρέπει να δοθεί βαρύτητα στο ψυχολογικό κομμάτι. Ακόμη και ατομική συζήτηση, ακόμη και με μορφή ερωτηματολογίου συνηθειών για διάστημα αποχής. Κατόπιν ο προγραμματισμός προπόνησης πρέπει να διαφέρει ανάλογα την ηλικία (διαφορετικές ανάγκες νευρομυϊκού συστήματος αλλά και πνευματικού). Κατόπιν αν υπάρχει δυνατότητα εργοφυσιολογικών εργομετρικών τεστ θα ήταν το ιδανικό ώστε να αποτελέσουν τον μπούσουλα επόμενης μέρας. Κατόπιν απαραίτητη είναι η ατομική προπόνηση ή εντελώς ολιγομελή ως 2,3 άτομα και μετά ένταξη σε ομαδικές προπονήσεις. Διαχωρισμός ηλικιών στις μετρήσεις τεστ με έμφαση και βαρύτητα για 14-17 ετών αφού η αερόβια και αναερόβια ικανότητα θα είναι σε δραματικό επίπεδο χαμηλή.
Προέχει η υγεία παιδιών, αθλητών (όχι λόγω covid αλλά σε σίγουρους τραυματισμούς). Κατόπιν η διατροφή που έτσι κι αλλιώς πρέπει να είναι καθημερινή ρουτίνα. Αφού τα παραπάνω εφαρμοστούν για διάστημα τουλάχιστον τριών εβδομάδων… ακολουθεί ένταξη σε ομαδικές προπονήσεις (για ηλικίες 8-10ετών είναι πιο απλά τα πράγματα και χρειάζεται βαρύτητα στο ψυχολογικό κομμάτι και παιχνίδι μέσα από ασκήσεις ισορροπίας κινητικότητας).
Αγωνιστικές δραστηριότητες: Ευελπιστώ αν προκύψουν φέτος να μην είναι διεκπεραιωτικού χαρακτήρα (τουλάχιστον στην Πάτρα ως τώρα το moto ήταν να παίξουν για να ολοκληρωθεί το προκηρυγμένο πρωτάθλημα). Ενώ στις μικρές ηλικίες χρειάζεται συγκεκριμένη απαίτηση προσέγγιση (δε μιλώ μόνο για αριθμό αγώνων). Τέλος (αυτό εξαρτάται από επόμενη μέρα εκλογών, ποιοι θα αποφασίσουν), τα πρωταθλήματα για όλες ηλικίες (από τον Σεπτέμβριο δηλαδή) θα πρέπει να παίξουν το φετινό τους πρωτάθλημα σαν να έμειναν στην ίδια τάξη που λέμε… Χωρίς να φταίνε αυτά φυσικά. Για φέτος (όποτε ξεκινήσουν) αν έχουν βάθος 3 μηνών να παίξουν μονά παιχνίδια ενός γύρου. Πρέπει να υπάρξει ευαισθησία και διαφορετική προσέγγιση για τις μικρές ηλικίες (ραχοκοκαλιά του μπάσκετ) ώστε με τεχνογνωσία και επιστημονικό τρόπο να βοηθηθούν τα παιδιά ειδικά λόγω συγκυρίας να εξελιχθούν!

Ροή ειδήσεων

Advertisement