Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2021
Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

Δυνατότητα λειτουργίας των Δικαστηρίων στην περίοδο της επιδημίας και των τοπικών συνθηκών  

Του Γεωργίου Βγενόπουλου, δικηγόρου Πατρών

Δημοσιεύθηκε

στις

Η διαμορφωμένη σήμερα κατάσταση, επηρεάζει τις σχέσεις Δικαιοσύνης – πολίτη. Απομακρύνει τον πολίτη από την εξέλιξη της διαδικασίας και συρρικνώνει βασικές αρχές της απονομής του δικαίου (δημοσιότητα δικών κ.λπ.).

Ο κλάδος μου ευελπιστεί ότι τα λογικά αιτήματα, δεν δημιουργούν ανυπέρβλητα προβλήματα στην εκάστοτε καθημερινότητα. Οι λύσεις είναι εφικτές.

Η μη εξαίρεση από τον περιορισμό δραστηριοτήτων της καθημερινότητας, λόγω της επιδημίας, είναι υπερβολική για ένα σκέλος λειτουργίας των δικαστηρίων, όσον αφορά ειδικώς τις πολιτικές δίκες, δηλαδή τις διαφορές ιδιωτών, που είναι σοβαρότατες.

Οι υποθέσεις αυτές επιμερίζονται σε δύο σκέλη: Το ένα είναι η απλή κατάθεση φακέλλου, με όλα τα στοιχεία και με λήψη ενόρκων βεβαιώσεων, χωρίς παρουσία μαρτύρων και δικηγόρων. Το άλλο σκέλος, είναι οι διαδικασίες με μάρτυρες στο ακροατήριο, όπου εκεί δύναται να διεξαχθεί η διαδικασία με καθορισμό συγκεκριμένης ώρας και διάρκειας, αφού προηγηθεί ενημέρωση της Γραμματείας ότι και οι δύο πλευρές συμφωνούν, άλλως αναβάλλονται. Στις αίθουσες θα είναι παρόντες μόνο οι δικηγόροι, οι μάρτυρες και έως δύο πρόσωπα εκ των ενδιαφερομένων της υπόθεσης. Το σύστημα του καθορισμού ώρας γίνεται ήδη στο Εφετείο Πατρών, όπου η διαδικασία είναι με κατάθεση φακέλλου. Εφόσον στην είσοδο γίνεται υγειονομικός έλεγχος και τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, οι μάσκες, αλλά και τα μέλη του δικαστηρίου με τα διαφανή προστατευτικά και ο περιορισμός των προσώπων και ο αερισμός και η απολύμανση των αιθουσών, ένα μεγάλο τμήμα των υποθέσεων δικάζεται ευχερώς. Δυστυχώς, οι συνέπειες του πλήρους αποκλεισμού, βαρύνουν τις πλάτες (!!) των δικηγόρων, που καθημερινώς υφίστανται σωρεία τηλεφώνων και επισκέψεων από τους συμπολίτες μας για να πληροφορηθούν αν θα γίνουν οι δίκες, πότε θα γίνουν, πότε θα κατατεθούν νέες υποθέσεις, πότε θα δημοσιευθούν αποφάσεις που έχουν δικασθεί, πότε και πώς θα πάρουν πιστοποιητικά απαραίτητα, πότε θα δημοσιευθούν διαθήκες, πότε θα κάνουν αποποιήσεις διαθηκών κ.λπ. Έτσι, ο κλάδος επιβαρύνεται και ψυχολογικά, αδυνατώντας να δώσει απαντήσεις και το βάρος αυτό προστίθεται στο υπάρχον ήδη από τις γνωστές συνέπειες.

Όμως, αυτό που προτείνεται, επιφέρει σημαντικό οικονομικό όφελος και στο κράτος (ιδία στον ΕΦΚΑ) αφού καταβάλλονται ασφαλιστικές εισφορές δικηγόρων, πληρώνονται παράβολα δικαστικού ενσήμου κ.λπ. Οι δικαστές, με τον τρόπο αυτό, δύνανται να δημοσιεύσουν τις αποφάσεις συντομότατα, ενόσω δεν έχουν επιβαρυνθεί από το μικρό διάστημα που λειτούργησαν τα δικαστήρια, από τον Φεβρουάριο 2020 και μέχρι σήμερα. Οι δικαστικοί υπάλληλοι που ανεβαίνουν στην έδρα για τήρηση πρακτικών, μέρος του ωραρίου τους δύναται να πραγματοποιηθεί στις οικίες τους ή στην εκ περιτροπής υπηρεσία.

Τέλος, για τα ποινικά δικαστήρια, όσον αφορά τις υπάρχουσες οδηγίες, να παραμείνουν τα εφαρμοζόμενα μέτρα σε ισχύ, λόγω του αναπόφευκτου συνωστισμού, όχι μόνο στις αίθουσες αλλά και εκτός αυτών, εξ αιτίας της αναμονής των ενδιαφερομένων για εκδίκαση των υποθέσεων τους.

Περισσότερα
Advertisement

Άρθρα-Συνεργασίες

Μια θλιβερή επέτειος και άλλα- Του Αρκά

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

-Δυστυχώς ένας χρόνος συντροφιά με τον απρόσκλητο αόρατο ιό. Και κανένας δεν γνωρίζει πόσο θα συνεχίσει το κορωνο-σίριαλ. Μια θλιβερή επέτειος, μια περιπέτεια που συνεχίζεται…

– Καλή υπομονή μαζί με την ευχή Καλή Σαρακοστή

-Τσικνοπέμπτη – Απόκριες και Καθαρή Δευτέρα θα γιορταστούν μάλλον κεκλεισμένων των θυρών

-Μεγάλο πρόβλημα και για τον χαρταετό. Τον χτύπησε και αυτόν ο κορωνοϊός

-Οι Μεταλλάξεις τρέχουν ποιο γρήγορα και από τους επιστήμονες

– Κάποτε θα κουραστεί. Και μόνος του θα εξαφανισθεί

-Τότε θα εμφανισθεί ένας άλλος ποιο ισχυρός ιός, ο οικονομικός.

-Αυτός δεν αντιμετωπίζεται με το εμβόλιο της ελευθερίας γιατί θα υπάρχει η αθεράπευτη ανεργία

– Η οποία θα μεταλλάσσεται ολοταχώς σε πείνα

-Όλοι σχεδόν οι ηλικιωμένοι μετά χαράς εμβολιάστηκαν και ολίγον ξεθάρρεψαν

-Προσοχή από κανένα έκτακτο ισχυρό κορωνο-ρίχτερ, ο Θεός να βάλει το χέρι του

-Το έλα να δεις έγινε μέσα στη Βουλή. Θύμιζε ποδοσφαιρική κερκίδα τρίτης εθνικής

-Ο πολιτικός πολιτισμός ήταν απών μέσα στην αραιοκατοικημένη Βουλή

-Κυριάκος και Αλέξης, με το δικό τους επικοινωνιακό ταλέντο προσπαθούσαν να  ξεκαθαρίσουν και να λύσουν διάφορα ορατά και αόρατα

-Επιτέλους εδώ και τώρα η φωνή έσπασε την σιωπή

-Συνωστισμός ηθοποιών για να αποκαλύψουν χωρίς φόβο και να καταγγείλουν των εσωτερικό τους καταστροφικό ηθοποιό-εχθρό

-Δρυός πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται

– Στα σκαριά και το εμβόλιο-διαβατήριο

– Όποιος θα το έχει, εύκολα θα ταξιδέψει και δεν θα κινδυνεύει στις διακοπές το καλοκαίρι

-Ο Σουλτάνος συνεχίζει την στρατιωτική του επίδειξη  στην θάλασσα των νησιών

-Το όνομα Αιγαίο τον ενοχλεί γιατί είναι γνήσια Ελληνικό

-Μεγάλη άσκηση με ονοματεπώνυμο «Γαλάζια Πατρίδα». Όνειρο απατηλό θερινής νυκτός

 

 

 

Περισσότερα

Άρθρα-Συνεργασίες

Μια θλιβερή επέτειος συνεχίζεται και άλλα-Του Αρκά

Δημοσιεύθηκε

στις

 

-Δυστυχώς ένας χρόνος συντροφιά με τον απρόσκλητο αόρατο ιό
-Κανένας υπεύθυνος δεν γνωρίζει πόσο θα συνεχίσει το κορονο-σίριαλ αυτό
-Μια θλιβερή επέτειος συνεχίζεται
-Η κουραστική καραντίνα ,με χρόνο –δόσεις
– Καλή υπομονή ,μαζί με την ευχή Καλή Σαρακοστή
-Τσικνοπέμπτη –Απόκριες και Καθαρή Δευτέρα θα γιορτασθούν μάλλον κεκλεισμένων των θυρών
-Μεγάλο πρόβλημα και για τον χαρταετό τον κτύπησε και αυτόν ο κορονοϊός
-Καλή έγκλειστο Τσικνοπέμπτη και όποιος τσικνίσει, να ανοίξει τα πορτο-παράθυρα για να μην λιποθυμήσει
-Οι Μεταλλάξεις τρέχουν ποιο γρήγορα και από τους επιστήμονες
– Κάποτε θα κουραστεί και μόνος του θα εξαφανισθεί
-Τότε θα εμφανισθεί ένας άλλος ποιο ισχυρός ιός ο οικονομικός
-Αυτός δεν αντιμετωπίζεται με το εμβόλιο της ελευθερίας γιατί θα υπάρχει η αθεράπευτη οικονομική ανεργία
– Η οποία θα μεταλλάσσεται ολοταχώς στην πείνα
-Όλοι σχεδόν οι ηλικιωμένοι μετά χαράς εμβολιάστηκαν και ολίγον ξεθάρεψαν
-Έφτιαξαν το ανόσο-τείχος τους
-Προσοχή από κανένα έκτακτο ισχυρό κορονο-ρίχτερ ο θεός να βάλει το χέρι του
-Το έλα να δεις έγινε μέσα στη βουλή θύμιζε ποδοσφαιρική κερκίδα τρίτης εθνικής
-Ο πολιτικός πολιτισμός ήταν απών μέσα στην αραιοκατοικημένη λόγο κορονοϊού βουλής
-Κυριάκος και Αλέξης, με το δικό τους επικοινωνιακό ταλέντο προσπαθούσαν να ξεκαθαρίσουν και να λύσουν διάφορα ορατά και αόρατα
-Επιτέλους εδώ και τώρα η φωνή έσπασε την σιωπή
-Συνωστισμός ηθοποιών για να αποκαλύψουν χωρίς φόβο και να καταγγείλουν των εσωτερικό τους καταστροφικό ηθοποιό-εχθρό
-Δρυός πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται
– Στα σκαριά και το εμβόλιο-διαβατήριο
– Όποιος θα το έχει εύκολα θα ταξιδέψει και δεν θα κινδυνεύει στις διακοπές το καλοκαίρι
-Ο Σουλτάνος συνεχίζει την στρατιωτική του επίδειξη στην θάλασσα των νησιών
-Το όνομα Αιγαίο τον ενοχλεί γιατί είναι γνήσια Ελληνικό
-Μεγάλη άσκησης με ονοματεπώνυμο «Γαλάζια Πατρίδα»
-Όνειρο απατηλό θερινής νυκτός

Περισσότερα

Άρθρα-Συνεργασίες

Η εκποίηση του ΔΕΔΔΗΕ και τα παρεπόμενα-Του Θόδωρου Καννελόπουλου (*)

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Είναι γνωστό ότι, τόσο η Πανδημία όσο και η πρόσφατη καταιγίδα «ΜΗΔΕΙΑ» ανέδειξαν, παθογένειες και ελλείψεις που χρόνια τώρα είχαμε αποκρύψει.
Με αφορμή της δημοσιότητας και της αναζήτησης ευθυνών, σχετικά με τις ώρες που χιλιάδες οικογένειες έμεινα στο σκοτάδι, λόγω κατάρρευσης του Δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ από την πτώση των δέντρων, μου έδωσε την αφορμή να αναδείξω την αξία, τόσο του κοινωνικού αγαθού του ηλεκτρικού ρεύματος, όσο και τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων προς τον όμιλο ΔΕΗ.
Προσωπικά δεν θα σταθώ στην αναζήτηση των υπευθύνων για την κοπή των δέντρων, μεταξύ Δήμου ΔΕΔΔΗΕ και Δασαρχείου. Ας το πράξουν οι αρμόδιοι εκπρόσωποι.
Ως ενεργός πολίτης πρώτα αλλά και ως συνδικαλιστής, αναρωτιέμαι καταρχήν εάν τα σπίτια φύτρωσαν στο δάσος ή τον τριάντα μέτρων πεύκα είναι μια νέα ποικιλία όπου αναπτύσσεται και μεγαλώνει σε χρόνο ρεκόρ.
Σίγουρα οι κάτοικοι των περιοχών έχουν απόλυτο δίκιο να θέλουν την αδιάλειπτη ηλεκτροδότηση. Να μην ζουν στο σκοτάδι για ώρες.
Σίγουρα, ακόμη και ο γνωστός Νεοφιλελεύθερος τέως Υπουργός κ. Στέφανος Μάνος κατανόησε, στις εβδομήντα ώρες που έζησε στο σκοτάδι, το δικαίωμα στην πρόσβαση του Κοινωνικού Αγαθού του ηλεκτρικού ρεύματος για κάθε οικογένεια. Κατάλαβε πιθανόν, είτε στην Άνοιξη είτε στα Νταμάρια της Δραπετσώνας, ανεξάρτητα της οικονομικής κατάστασης όλοι θα πρέπει να έχουμε πρόσβαση στον ηλεκτρισμό.
Θα ήθελα όμως να σταθώ, στο γεγονός της υπογειοποίησης των δικτύων, όχι γιατί δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα από τον ΔΕΔΔΗΕ, αλλά για το μήκος του που αναλύθηκε δημοσιογραφικά και το κόστος.
Όλοι αναφέρθηκαν ότι το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ στη Μέση και Χαμηλή Τάση ανέρχεται σε 240.000 χιλιόμετρα, έξι φορές δηλαδή της περιμέτρου της Γής στον Ισημερινό που είναι 40.075 χιλιόμετρα. Αναφέρθηκαν επίσης για το κόστος κατασκευής του δικτύου υπόγειο που ανέρχεται περίπου στα 20 δις, όταν η επιλογή του εναερίου είναι μειωμένο στο ¼ περίπου.
Δηλαδή αναγνωρίστηκε απ’ όλους, ότι η αξία του ΔΕΔΔΗΕ που σήμερα βρίσκεται σε διαδικασία ιδιωτικοποίησης, ανέρχεται πολύ πάνω των 5 δις ευρώ, πιθανόν να αγγίζει τα 10 δις, γιατί δεν έχουν υπολογιστεί άλλα πάγια στοιχεία και η υπεραξία του.
Ελπίζω, να μην δούμε προσφορές για την απόκτηση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ που να αποδεικνύει Εθνικό Σκάνδαλο και Ξεπούλημα, όπως διαχρονικά πραγματοποίησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και πρωθυπουργοί.
Εκτός των παραπάνω θα ήθελα και να σταθώ, στην δήλωση του εκ’ μεταγραφής Υπουργού Προστασίας του πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, σχετικά με την μη πρόσληψη προσωπικού στον ΔΕΔΔΗΕ, για να μην αυξηθεί το ηλεκτρικό ρεύμα στους καταναλωτές.
Με όλο τον σεβασμό στο πρόσωπό του και τον θεσμικό του ρόλο, δυστυχώς, για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι δεν έχει διαβάσει, τόσο τα οικονομικά στοιχεία της επιχείρησης του ομίλου ΔΕΗ (ΔΕΔΔΗΕ), όσο και το μισθολογικό κόστος των νέων εργαζομένων στην επιχείρηση.
Προς ενημέρωση όλων και προπάντων του Υπουργού, κάθε νέος εργαζόμενος στον ΔΕΔΔΗΕ, το κόστος στην επιχείρηση ανέρχεται περίπου, και ανάλογα την κατηγορία, στα 950€, με τους εργαζόμενους να λαμβάνουν περίπου τα 750€.
Ο ΔΕΔΔΗΕ από την έλλειψη προσωπικού, εκτός της απώλεια της τεχνογνωσίας, αναγκάζεται για την υλοποίηση των έργων και των δραστηριοτήτων του, να προβαίνει στην σύναψη εργολαβιών όπου καταβάλει μεγαλύτερο κόστος, από το να έχει μόνιμο προσωπικό.
Η μόνη διαφορά ότι στους κατατεθειμένους ισολογισμούς, το κόστος για τους μόνιμους Υπαλλήλους αυτά τα ποσά αναγράφονται ως Δαπάνη Μισθοδοσίας, ενώ για τις εργασίες του Εργολάβου ως επενδύσεις.
Και οι δαπάνες μισθοδοσίας για τους Νεοφιλελεύθερους, αποτελεί αριθμό προς εξαφάνιση και όχι ανθρώπινες ανάγκες και οικογενειακός προϋπολογισμός.
(*) Μέλος Δ.Σ. ΕΔΟΠ/ΔΕΗ, Πρόεδρος Τ.Ε. ΠΑΤΡΩΝ -ΑΙΓΙΟΥ

 

Περισσότερα
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα