Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

Δυνατότητα λειτουργίας των Δικαστηρίων στην περίοδο της επιδημίας και των τοπικών συνθηκών  

Του Γεωργίου Βγενόπουλου, δικηγόρου Πατρών

Δημοσιεύθηκε

στις

Η διαμορφωμένη σήμερα κατάσταση, επηρεάζει τις σχέσεις Δικαιοσύνης – πολίτη. Απομακρύνει τον πολίτη από την εξέλιξη της διαδικασίας και συρρικνώνει βασικές αρχές της απονομής του δικαίου (δημοσιότητα δικών κ.λπ.).

Ο κλάδος μου ευελπιστεί ότι τα λογικά αιτήματα, δεν δημιουργούν ανυπέρβλητα προβλήματα στην εκάστοτε καθημερινότητα. Οι λύσεις είναι εφικτές.

Η μη εξαίρεση από τον περιορισμό δραστηριοτήτων της καθημερινότητας, λόγω της επιδημίας, είναι υπερβολική για ένα σκέλος λειτουργίας των δικαστηρίων, όσον αφορά ειδικώς τις πολιτικές δίκες, δηλαδή τις διαφορές ιδιωτών, που είναι σοβαρότατες.

Οι υποθέσεις αυτές επιμερίζονται σε δύο σκέλη: Το ένα είναι η απλή κατάθεση φακέλλου, με όλα τα στοιχεία και με λήψη ενόρκων βεβαιώσεων, χωρίς παρουσία μαρτύρων και δικηγόρων. Το άλλο σκέλος, είναι οι διαδικασίες με μάρτυρες στο ακροατήριο, όπου εκεί δύναται να διεξαχθεί η διαδικασία με καθορισμό συγκεκριμένης ώρας και διάρκειας, αφού προηγηθεί ενημέρωση της Γραμματείας ότι και οι δύο πλευρές συμφωνούν, άλλως αναβάλλονται. Στις αίθουσες θα είναι παρόντες μόνο οι δικηγόροι, οι μάρτυρες και έως δύο πρόσωπα εκ των ενδιαφερομένων της υπόθεσης. Το σύστημα του καθορισμού ώρας γίνεται ήδη στο Εφετείο Πατρών, όπου η διαδικασία είναι με κατάθεση φακέλλου. Εφόσον στην είσοδο γίνεται υγειονομικός έλεγχος και τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, οι μάσκες, αλλά και τα μέλη του δικαστηρίου με τα διαφανή προστατευτικά και ο περιορισμός των προσώπων και ο αερισμός και η απολύμανση των αιθουσών, ένα μεγάλο τμήμα των υποθέσεων δικάζεται ευχερώς. Δυστυχώς, οι συνέπειες του πλήρους αποκλεισμού, βαρύνουν τις πλάτες (!!) των δικηγόρων, που καθημερινώς υφίστανται σωρεία τηλεφώνων και επισκέψεων από τους συμπολίτες μας για να πληροφορηθούν αν θα γίνουν οι δίκες, πότε θα γίνουν, πότε θα κατατεθούν νέες υποθέσεις, πότε θα δημοσιευθούν αποφάσεις που έχουν δικασθεί, πότε και πώς θα πάρουν πιστοποιητικά απαραίτητα, πότε θα δημοσιευθούν διαθήκες, πότε θα κάνουν αποποιήσεις διαθηκών κ.λπ. Έτσι, ο κλάδος επιβαρύνεται και ψυχολογικά, αδυνατώντας να δώσει απαντήσεις και το βάρος αυτό προστίθεται στο υπάρχον ήδη από τις γνωστές συνέπειες.

Όμως, αυτό που προτείνεται, επιφέρει σημαντικό οικονομικό όφελος και στο κράτος (ιδία στον ΕΦΚΑ) αφού καταβάλλονται ασφαλιστικές εισφορές δικηγόρων, πληρώνονται παράβολα δικαστικού ενσήμου κ.λπ. Οι δικαστές, με τον τρόπο αυτό, δύνανται να δημοσιεύσουν τις αποφάσεις συντομότατα, ενόσω δεν έχουν επιβαρυνθεί από το μικρό διάστημα που λειτούργησαν τα δικαστήρια, από τον Φεβρουάριο 2020 και μέχρι σήμερα. Οι δικαστικοί υπάλληλοι που ανεβαίνουν στην έδρα για τήρηση πρακτικών, μέρος του ωραρίου τους δύναται να πραγματοποιηθεί στις οικίες τους ή στην εκ περιτροπής υπηρεσία.

Τέλος, για τα ποινικά δικαστήρια, όσον αφορά τις υπάρχουσες οδηγίες, να παραμείνουν τα εφαρμοζόμενα μέτρα σε ισχύ, λόγω του αναπόφευκτου συνωστισμού, όχι μόνο στις αίθουσες αλλά και εκτός αυτών, εξ αιτίας της αναμονής των ενδιαφερομένων για εκδίκαση των υποθέσεων τους.

Περισσότερα

Ροή ειδήσεων

Advertisement