Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Διαλογή στην πηγή-Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση για δράσεις κομποστοποίησης στον Δήμο Πατρέων

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Δήμος Πατρέων, προχωράει με συνέπεια στην υλοποίηση του Τοπικού Δελτίου Διαχείρισης Απορριμμάτων προωθώντας όλα τα έργα, που προβλέπονται για την μείωση των απορριμμάτων, που θα θάβονται.
Παράλληλα με την έγκριση της χρηματοδότησης του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων στου ΦΛΟΚΑ, έχει ήδη εγκριθεί η κρατική χρηματοδότηση για τις Δράσεις Διαλογής στην Πηγή (χωριστής συλλογής) βιοαποβλήτων και οικιακής κομποστοποίησης στο Δήμο Πατρέων. Προχωρούν οι διαδικασίες για την προμήθεια των καφέ κάδων, των ειδικών απορριμματοφόρων, του κλαδοτεμαχιστή και των κάδων κουζίνας και οικιακής κομποστοποίησης με τα οποία θα συλλέγονται τα προδιαλεγμένα οργανικά (βιοαπόβλητα) από μεγάλους παραγωγούς, λαϊκές αγορές και νοικοκυριά, που θα τροφοδοτούν τις μονάδες ΜΕΒ στου ΦΛΟΚΑ και την Ξερόλακκα.
Οι εργαζόμενοι στις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Πατρέων ολοκλήρωσαν τις μελέτες για την κατασκευή της Μονάδα Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒ) στην Ξερόλακκα.
Ο Δήμος Πατρέων, παρέδωσε στον Σύνδεσμο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΣΥΔΙΣΑ) Ν. Αχαΐας τις μελέτες και τα απαιτούμενα τεχνικά δελτία ώστε να κατατεθεί πρόταση για την κρατική χρηματοδότηση της ΜΕΒ.
Η ΜΕΒ θα επεξεργάζεται τα προδιαλεγμένα οργανικά απόβλητα, που θα συλλέγονται στο Δήμο της Πάτρας στο δίκτυο καφέ κάδων, που θα εγκατασταθεί στην πόλη, και τα πράσινα από κήπους και κλαδέματα για την παραγωγή κομπόστ υψηλής ποιότητας, που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κήπους και καλλιέργειες.

Η επεξεργασία θα γίνεται σε στεγανά βιοκελιά και θα καθαρίζεται ο αέρας της επεξεργασίας με βιόφιλτρα και σύστημα απόσμησης.
Η ΩΡΑ ΠΑΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΦΛΟΚΑ
Περιττούς χαρακτηρίζει τους πανηγυρισμούς για το Εργοστάσιο Επεξεργασίας Απορριμμάτων στο Φλόκα η «Ώρα Πατρών». Σε ανακοίνωσή της αναφέρει μεταξύ άλλων πως «η χρηματοδότηση κατασκευής εργοστασίου επεξεργασίας αποβλήτων στη θέση Φλόκα αποτελεί σίγουρα μία θετική εξέλιξη. Οι πανηγυρισμοί, οι τυμπανοκρουσίες, οι διαξιφισμοί και τα ΕΓΩ, νομίζουμε ότι περιττεύουν, όταν μικρότερες πόλεις δημιούργησαν τις υποδομές πριν δέκα και δεκαπέντε χρόνια (Χανιά, Σέρρες κ.α.). Τοποθέτησαν πολύ χαμηλά τον πήχη, για την τρίτη πόλη της χώρας που εκπροσωπούν και επιχαίρουν, ότι χρηματοδοτήθηκε το έργο μετά από μία εικοσαετία. Το μήνυμα που μεταφέρεται είναι λάθος. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την πόλη μας είναι ο εφησυχασμός και αποπροσανατολισμός των πολιτών το επόμενο διάστημα. Ας προσγειωθούμε στην πραγματικότητα. Το σύνθημα «θα κλείσει η Ξερόλακκα» επανέρχεται μετατιθέμενο για το 2023 και αποτελεί το πιο σύντομο ανέκδοτο. Με αυτό το σύνθημα τα 20 τελευταία χρόνια χτίστηκαν πολιτικές καριέρες αλλά έμειναν πτερόεντα λόγια. Δεν χρειάζεται για άλλη μία φορά να κοροϊδεύουν τους κατοίκους. Η δημιουργία τοίχου αντιστήριξης που ξεκίνησε η προηγούμενη δημοτική αρχή του κ. Δημαρά, καταψηφίστηκε από τον κ. Πελετίδη, για να έρθει να το υλοποιήσει, όταν έγινε ο ίδιος δημοτική αρχή, δημιουργώντας νέο κύτταρο εναπόθεσης απορριμμάτων. Η Πάτρα παράγει 100.000 τόνους απορρίμματα, ενώ ο σχεδιασμός του νέου εργοστασίου για όλο το νομό δύναται να επεξεργαστεί έως 53.000 τόνους απορρίμματα. Η εξίσωση δεν βγαίνει. Αν υποθέσουμε ότι η Πάτρα θα στέλνει 40.000 τόνους απορρίμματα τι θα γίνουν τα υπόλοιπα; Θα προχωρήσει η ανακύκλωση;
Ο κ. Πελετίδης παρέλαβε την ανακύκλωση περίπου στο 7% και σήμερα είναι κάτω από 4%. Στο Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων που ψηφίστηκε το 2015, με πρόταση της Δημοτικής αρχής του κ. Πελετίδη προβλεπόταν, ότι η ανακύκλωση θα αυξηθεί στο 50% ανάκτησης έως το 2020! Όχι μόνο δεν αυξήθηκε αλλά μειώθηκε κιόλας. Ας μιλήσουμε σοβαρά επιτέλους.
Για την Ώρα Πατρών πρέπει να προχωρήσουμε στη διαλογή στην πηγή που δεν είναι μόνο περιβαλλοντικά δίκαιη είναι και κοινωνικά δίκαιη, με ενίσχυση από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Η διαχείριση του εργοστασίου, το χρονοδιάγραμμα, οι εγκαταστάσεις ΣΜΑ είναι θέματα για συζήτηση. Ως Ώρα Πατρών προτείνουμε το θέμα να συζητηθεί στην Επιτροπή Διαβούλευσης που αποφασίστηκε πρόσφατα στο Δημοτικό Συμβούλιο και αμέσως μετά να έρθει ως αποκλειστικό θέμα σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για να πάρουμε συγκεκριμένες αποφάσεις».

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Τέλος καλό, όλα… καλά-Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας εγκαινίασε την Καρδιοθωρακοχειρουργική Κλινική του ΠΓΝΠ

Δημοσιεύθηκε

στις

Το τέλος μιας πολυετούς, επίπονης και επίμονης προσπάθειας για να μην χάνονται ανθρώπινες ζωές, σηματοδοτεί η έναρξη λειτουργίας της Καρδιοθωρακοχειρουργικής Κλινικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας.

Η παρουσία του Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια σήμερα στην Πάτρα – όπως αποκλειστικά έγραψε πρώτη η «Γ» στο φύλλο της περασμένης Παρασκευής – για τα εγκαίνια της Κλινικής, καταδεικνύει τη σπουδαιότητα του ρόλου της.
Ο κ. Κικίλιας έφτασε λίγο μετά τις 11 το πρωί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας όπου μετέβει στην Κλινική για τα εγκαίνια, που έγιναν  σε μια πολύ λιτή τελετή λόγω των αυστηρών μέτρων προστασίας για την αποφυγή διάδοσης της πανδημίας.

ΗΤΑΝ Η ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ

Υπενθυμίζουμε ότι ο Υπουργός Υγείας πριν έναν χρόνο είχε θέσει ως πρώτη προτεραιότητα το άνοιγμα της εν λόγω Κλινικής, η οποία μετά την αποχώρηση του καθηγητή Δημήτρη Δουγένη τον Απρίλιο του 2017 παρέμενε «φάντασμα».
Από τον Ιανουάριο του 2020 τέθηκε σε «τροχιά» επαναλειτουργίας και πλέον ήρθε η ώρα για να προσφέρει τις υπηρεσίες της στους πολίτες της Δυτικής Ελλάδας και όχι μόνον και να μην χάνονται πλέον ζωές μέχρι να φθάσουν στην Αθήνα.
Το Υπουργείο Υγείας, η Διοίκηση της 6ης ΥΠΕ και του ΠΓΝΠ, μερίμνησαν για την εξασφάλιση του αναγκαίου προσωπικού και με την ουσιαστική στήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την χρηματοδότηση του αναγκαίου εξοπλισμού προκειμένου το όνειρο να γίνει πραγματικότητα.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

ΑΠΟ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΓΝΩΜΗΣ…

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πάτρα: “Έφυγε” από την ζωή ο Λεωνίδας Καρνάρος

Δημοσιεύθηκε

στις

Έφυγε από την ζωή βυθίζοντας στην θλίψη της πόλη της Πάτρας ο Αντιπρόεδρος της Εταιρείας Λογοτεχνών Νοτιοδυτικής Ελλάδος, συγγραφέας, ερευνητής και ιστορικός Λεωνίδας Καρνάρος.

Ο Λεωνίδας Μαργαρίτης σε ανάρτησή του στο facebook αναφέρει για την απώλεια του φίλου του και συνεργάτη του Λεωνίδα τα εξής:

ΠΕΝΘΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΠΑΤΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΞΑΦΝΙΚΗ ΑΠΩΛΕΙΑ ΕΝΌΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΗ ΛΕΩΝΙΔΑ ΚΑΡΝΑΡΟΥ ο Λεωνίδας Κ. Καρνάρος ήταν Ηλείος στην καταγωγή (από τα Κρέσταινα ο πατέρας του) γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960. Από το 1971 κατοικούσε μόνιμα στην Πάτρα. Σπούδασε Κοινωνική Εργασία στα ΚΑΤΕΕ (ΤΕΙ) Πατρών. Για 5 1/2 χρόνια ήταν υπάλληλος στο Υποθηκοφυλάκειο Πατρών ενώ από το 1988 μέχρι τη συνταξιοδοτηση του εργάζονταν ως Κοινωνικός Λειτουργός στο Περιφερειακό Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ρίου Πατρών. Από τον Ιούλιο του 1992 ήταν παντρεμένος με την Καρολίνα-Κων/να Πάτση και έχουν αποκτήσει τρία αγόρια. ΚΑΛΟ ΣΟΥ ΤΑΞΙΔΙ ΦΙΛΤΑΤΕ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ ΚΑΙ ΦΙΛΕ ΛΕΩΝΙΔΑ Κ. ΚΑΡΝΑΡΕ ΔΕΝ ΘΑ ΣΕ ΞΑΧΑΣΟΥΜΕ ΠΟΤΕ!…

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πάτρα: ΙΧ τούμπαρε στην συμβολή των οδών Κανακάρη και ΖαΪμη

Δημοσιεύθηκε

στις

Ακόμη ένα τροχαίο ατύχημα στην διασταύρωση των οδών Κανακάρη και ΖαΪμη σημειώθηκε το πρωί της Πέμπτης στο κέντρο της πόλης.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες του gnomip το ένα ΙΧ παραβίασε το στόπ και στην προσπάθειά της η οδηγός άλλου οχήματος που βρισκόταν στο σημείο να μην συγκρουστούν έχασε τον έλεγχο με αποτέλεσμα να εκτραπεί και να ανατραπεί μέσα σε οικόπεδο το ΙΧ της.

Ευτυχώς δεν υπήρξε τραυματισμός παρά μόνο υλικές ζημιές. Στο σημείο βρέθηκε και η Αστυνομία.

 

Περισσότερα
Advertisement
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα