Τρίτη 20 Απριλίου 2021
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Διαλογή στην πηγή- Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση για δράσεις κομποστοποίησης στον Δήμο Πατρέων

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Δήμος Πατρέων, προχωράει με συνέπεια στην υλοποίηση του Τοπικού Δελτίου Διαχείρισης Απορριμμάτων προωθώντας όλα τα έργα,  που προβλέπονται για την μείωση των απορριμμάτων, που θα θάβονται.

Παράλληλα με την έγκριση της χρηματοδότησης του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων στου ΦΛΟΚΑ,   έχει ήδη εγκριθεί η κρατική χρηματοδότηση για τις Δράσεις Διαλογής στην Πηγή (χωριστής συλλογής) βιοαποβλήτων και οικιακής κομποστοποίησης στο Δήμο Πατρέων. Προχωρούν οι διαδικασίες για την προμήθεια των καφέ κάδων, των ειδικών απορριμματοφόρων, του κλαδοτεμαχιστή και των κάδων κουζίνας και οικιακής κομποστοποίησης  με τα οποία θα συλλέγονται τα προδιαλεγμένα οργανικά (βιοαπόβλητα) από μεγάλους παραγωγούς, λαϊκές αγορές και νοικοκυριά, που θα τροφοδοτούν τις μονάδες ΜΕΒ στου ΦΛΟΚΑ και την Ξερόλακκα.

Οι εργαζόμενοι στις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Πατρέων ολοκλήρωσαν τις μελέτες  για την κατασκευή της Μονάδα Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒ) στην Ξερόλακκα.

Ο Δήμος Πατρέων, παρέδωσε στον Σύνδεσμο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων  (ΣΥΔΙΣΑ) Ν. Αχαΐας τις μελέτες και τα απαιτούμενα τεχνικά δελτία ώστε να κατατεθεί πρόταση για την κρατική χρηματοδότηση της ΜΕΒ.

Η ΜΕΒ θα επεξεργάζεται τα προδιαλεγμένα οργανικά απόβλητα, που θα συλλέγονται στο Δήμο της Πάτρας στο δίκτυο καφέ κάδων, που θα εγκατασταθεί στην πόλη,  και τα πράσινα από κήπους και κλαδέματα για την παραγωγή κομπόστ   υψηλής ποιότητας, που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κήπους και καλλιέργειες.

Η επεξεργασία θα γίνεται σε στεγανά βιοκελιά και θα καθαρίζεται ο αέρας της επεξεργασίας με βιόφιλτρα και σύστημα απόσμησης.

Η ΩΡΑ ΠΑΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΦΛΟΚΑ

Περιττούς χαρακτηρίζει τους πανηγυρισμούς για το Εργοστάσιο Επεξεργασίας Απορριμμάτων στο Φλόκα η «Ώρα Πατρών». Σε ανακοίνωσή της αναφέρει μεταξύ άλλων πως «η χρηματοδότηση κατασκευής εργοστασίου επεξεργασίας αποβλήτων στη θέση Φλόκα αποτελεί σίγουρα μία θετική εξέλιξη. Οι πανηγυρισμοί, οι τυμπανοκρουσίες, οι διαξιφισμοί και τα ΕΓΩ, νομίζουμε ότι περιττεύουν, όταν μικρότερες πόλεις δημιούργησαν τις υποδομές πριν δέκα και δεκαπέντε χρόνια (Χανιά, Σέρρες κ.α.). Τοποθέτησαν πολύ χαμηλά τον πήχη, για την τρίτη πόλη της χώρας που εκπροσωπούν και επιχαίρουν, ότι χρηματοδοτήθηκε το έργο  μετά από μία εικοσαετία. Το μήνυμα που μεταφέρεται είναι λάθος. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την πόλη μας είναι ο εφησυχασμός και αποπροσανατολισμός των πολιτών το επόμενο διάστημα. Ας προσγειωθούμε στην πραγματικότητα. Το σύνθημα «θα κλείσει η Ξερόλακκα» επανέρχεται μετατιθέμενο για το 2023 και αποτελεί το πιο σύντομο ανέκδοτο. Με αυτό το σύνθημα τα 20 τελευταία χρόνια χτίστηκαν πολιτικές καριέρες αλλά έμειναν πτερόεντα λόγια. Δεν χρειάζεται για άλλη μία φορά να κοροϊδεύουν τους κατοίκους. Η δημιουργία τοίχου αντιστήριξης που ξεκίνησε η προηγούμενη δημοτική αρχή του κ. Δημαρά, καταψηφίστηκε από τον κ. Πελετίδη, για να έρθει να το υλοποιήσει, όταν έγινε ο ίδιος δημοτική αρχή, δημιουργώντας νέο κύτταρο εναπόθεσης απορριμμάτων. Η Πάτρα παράγει 100.000 τόνους απορρίμματα, ενώ ο σχεδιασμός του νέου εργοστασίου για όλο το νομό δύναται να επεξεργαστεί έως 53.000 τόνους απορρίμματα. Η εξίσωση δεν βγαίνει. Αν υποθέσουμε ότι η Πάτρα θα στέλνει 40.000 τόνους απορρίμματα τι θα γίνουν τα υπόλοιπα; Θα προχωρήσει η ανακύκλωση;

Ο κ. Πελετίδης παρέλαβε την ανακύκλωση περίπου στο 7% και σήμερα είναι κάτω από 4%. Στο Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων που ψηφίστηκε το 2015, με πρόταση της Δημοτικής αρχής του κ. Πελετίδη προβλεπόταν, ότι η ανακύκλωση θα αυξηθεί στο 50% ανάκτησης έως το 2020! Όχι μόνο δεν αυξήθηκε αλλά μειώθηκε κιόλας. Ας μιλήσουμε σοβαρά επιτέλους.

Για την Ώρα Πατρών πρέπει να προχωρήσουμε στη διαλογή στην πηγή που δεν είναι μόνο περιβαλλοντικά δίκαιη είναι και κοινωνικά δίκαιη, με ενίσχυση από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Η διαχείριση του εργοστασίου, το χρονοδιάγραμμα, οι εγκαταστάσεις ΣΜΑ είναι θέματα για συζήτηση. Ως Ώρα Πατρών προτείνουμε το θέμα  να συζητηθεί στην Επιτροπή Διαβούλευσης που αποφασίστηκε πρόσφατα στο Δημοτικό Συμβούλιο και αμέσως μετά να έρθει ως αποκλειστικό θέμα σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για να πάρουμε συγκεκριμένες αποφάσεις».

 

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πάτρα: “Ξήλωσαν” το περίπτερο

Δημοσιεύθηκε

στις

Έστω και μετά από αρκετούς μήνες από τη στιγμή που έχουν κατατεθεί αιτήματα από περιοίκους, η αρμόδια αρχή προχώρησε στο ξήλωμα περιπτέρου από τη συμβολή των οδών Καποδιστρίου και Μπενιζέλου Ρούφου.

Τα «Αιχμηρά» εδώ και αρκετό καιρό είχαν αναφερθεί στο ζήτημα με το κλειστό περίπτερο το οποίο εμπόδιζε τη διέλευση των πεζών και ειδικά μαμάδων που μετά βίας περνούσαν με το καρότσι από το σημείο την στιγμή που ακριβώς μπροστά λειτουργεί παιδικός σταθμός.
Εδώ και λίγες μέρες το περίπτερο έφυγε από εκεί και απομένει τώρα να τοποθετηθούν πλακίδια που θα συνθέτουν το πεζοδρόμιο, χωρίς κανένα μπάλωμα που θα εγκυμονεί κινδύνους για τους διερχόμενους.

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Μείωση της τάξης του 30% στα λύματα της Πάτρας

Δημοσιεύθηκε

στις

Απογοητευτικά είναι τα αποτελέσματα από το ιικό φορτίο κορονοϊού στα λύματα ιδίως στην Αττική και στον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης. τα δείγματα ελήφθησαν από τις 12 έως τις 18 Απριλίου 2021. Στην Αττική τα λύματα εκτοξεύθηκαν κατά 171% και στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης κατά 360%.

Τα δείγματα προέρχονται από την Περιφέρεια Αττικής και τις πόλεις της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας, του Βόλου, του Ηρακλείου, των Χανίων, του Ρεθύμνου, του Αγίου Νικολάου Λασιθίου, της Πάτρας, της Ξάνθης και της Αλεξανδρούπολης.

Ποσοστιαία μεταβολή στη μέση εβδομαδιαία συγκέντρωση του ιικού φορτίου του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα ανά 100.000 κατοίκους την εβδομάδα 12-18 Απριλίου 2021 σε σχέση με την εβδομάδα 5 – 11 Απριλίου 2021.

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Άνοδος κρουσμάτων στην Αχαΐα-Αναλυτικά η κατανομή

Δημοσιεύθηκε

στις

Την ώρα που οι επιδημιολόγοι συνεδριάζουν για να αποφασίσουν τα μέτρα που θα εισηγηθούν στην κυβέρνηση για τις μέρες του Πάσχα, κι ενώ η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ήδη ανακοίνωσε την δική της πρόταση για το πώς θα λειτουργήσουν την Μεγάλη Εβδομάδα οι εκκλησίες, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη, 20 Απριλίου 2021, τα ευρήματα του τελευταίου 24ώρου για τον κορονοϊό: 3789 κρούσματα, 847 διασωληνωμένοι και 87 θάνατοι.

 

Δείτε αναλυτικά την κατανομή ανά περιφέρεια, σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία του ΕΟΔΥ:

 

Περισσότερα
Advertisement
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα