Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Κορωνοϊός: Ο χάρτης των εμβολιασμών – Ποιες περιοχές της χώρας συγκεντρώνουν τον μεγαλύτερο αριθμό

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο κεντρικός τομέας Αθηνών συγκεντρώνει το μεγαλύτερο αριθμό εμβολιασμών, όπως προκύπτει από τα επίσημα δεδομένα για τον αριθμό εμβολιασθέντων ανά περιφερειακή ενότητα. Συνολικά στο κεντρικό τομέα Αθηνών έχουν διενεργηθεί 111.114 εμβολιασμοί έως χθες, και ακολουθεί ο βόρειος τομέας Αθηνών με σύνολο 97.557 δόσεις να έχουν χορηγηθεί.

Τρίτη στην κατάταξη είναι η Θεσσαλονίκη (82.312 εμβολιασμοί έως χθες) και την πεντάδα συμπληρώνουν ο δυτικός τομέας Αθηνών και ο Πειραιάς με 28.853 και 27.300 εμβολιασμούς αντίστοιχα. Το Ηράκλειο και η Αχαΐα ακολουθούν με την ανατολική Αττική και το νότιο τομέα Αθηνών να βρίσκονται πιο κάτω στην κατάταξη.

Οσον αφορά σε νησιά, η Κρήτη είναι αυτή που βρίσκεται πιο «μπροστά» σε σχέση με τα υπόλοιπα, όπως είναι λογικό και αναμενόμενο. Τα Χανιά συγκέντρωναν έως χθες 12.139 εμβολιασμούς, τόσο 1ης όσο και 2ης δόσης, και η Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου 7.585 εμβολιασμούς. Καθημερινά διενεργούνται εκατοντάδες εμβολιασμοί στις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, τα Επτάνησα όπως και στα μικρότερα νησιά των συμπλεγμάτων αυτών και του βορείου Αιγαίου μέσα από το πρόγραμμα τεσσάρων φάσεων που είναι σε εξέλιξη με την εποπτεία του Στρατού.

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, επεσήμανε κατά τη χθεσινή ενημέρωση για την εμβολιαστική κάλυψη ότι Ελλάδα βρίσκεται πάνω από το μέσο όρο στο ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης και συγκεκριμένα στην τέταρτη θέση στον ημερήσιο αριθμό εμβολιασμών τις τελευταίες εβδομάδες, σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εως και χθες το βράδυ είχαν διενεργηθεί 730.410 εμβολιασμοί, με τους 486.820 να αφορούν στην πρώτη δόση και τους 243.590 στη δεύτερη δόση.

Οι εμβολιασμοί που πραγματοποιήθηκαν χθες ανήλθαν σε 33.165, με τη δυνατότητα της χώρα μας καθημερινά να αυξάνεται. Το σύνολο των ραντεβού που έχουν κλειστεί ανέρχονται σε 1.420.000. Τα 600.000 εξ αυτών είναι ραντεβού πρώτης δόσης και τα 820.000 δεύτερης δόσης. Ο αριθμός των ημερήσιων εμβολιασμών αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω όταν τα μέγα εμβολιαστικά κέντρα λειτουργήσουν στην πλήρη ανάπτυξή τους. Υπενθυμίζεται ότι ο σχεδιασμός της «Ελευθερίας» περιλαμβάνει ακόμη δύο τέτοιους μεγάλους χώρους. Ηδη ετοιμάζεται το Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου που διαμορφώνεται σε εμβολιαστικό κέντρο.

Το «μέτωπο» των εμβολιασμών είναι και αυτό που προσφέρει αισιοδοξία εν μέσω ενός επιδημικού κύματος που επιμένει και συντηρεί σε πολύ υψηλό επίπεδο τις νοσηλείες και τους διασωληνωμένους στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Η επιδημιολογική καμπύλη εξακολουθεί να βρίσκεται σε τεντωμένο σχοινί. Παρόλο που τα 880 νέα κρούσματα που καταγράφηκαν χθες από μόλις 15.610 τεστ δε δίνουν το πραγματικό αποτύπωμα, οι επιπλέον 20 διασωληνώσεις σε ένα 24ωρο, όπως και ο αριθμός των νέων εισαγωγών προδιαθέτουν για τα δεδομένα των υπόλοιπων ημερών από σήμερα, που θα κρίνουν τις αποφάσεις για την παράταση ή μη των σκληρών περιοριστικών μέτρων και το άνοιγμα δραστηριοτήτων. Εκείνο που ανησυχεί ιδιαίτερα τους ειδικούς είναι η κατάσταση στο σύστημα υγείας που κάθε άλλο παρά σημάδια αποσυμφόρησης δείχνει. Οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία τη χθεσινή ημέρα έως το βράδυ ανήλθαν σε 299, από τις οποίες οι 179 στα νοσηλευτικά ιδρύματα της Αττικής.

Συνολικά στο ΕΣΥ τόσο σε απλές κλίνες όσο και σε ειδικές όπως οι ΜΕΘ νοσηλεύονται περισσότεροι από 2500 ασθενείς.

Περισσότερα


Ροή ειδήσεων

Advertisement