Δευτέρα 19 Απριλίου 2021
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Ρεκόρ κρουσμάτων χθες στην Αχαΐα-Που εντοπίζονται οι συρροές-Στα ύψη οι νοσηλείες

Δημοσιεύθηκε

στις

Τριψήφιο αριθμό και μάλιστα τον υψηλότερο μέχρι σήμερα, κατέγραψαν τα νέα κρούσματα στην Αχαΐα, έχοντας ωστόσο… δικαιολογία!

Οι δύο συρροές των τελευταίων ημερών, το κατάστημα φυλακής της Πάτρας «Άγιος Στέφανος» αλλά και το ίδρυμα «Κιβωτός της Αγάπης» ανέβασαν το δείκτη των νέων μολύνσεων στην κορυφή!
Χθες, από τον ΕΟΔΥ ανακοινώθηκαν 121 νέα κρούσματα στο νομό, εκ των οποίων τα 37 έχουν καταγραφεί από την φυλακή του «Αγίου Στεφάνου» και τα 17 (10 παιδιά και 7 εργαζόμενοι) από την Κιβωτό, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των λοιπών νέων μολύνσεων καταγράφεται από το αστικό συγκρότημα της Πάτρας.
Ωστόσο, χθες το απόγευμα, αυξήθηκε ο αριθμός των θετικών εργαζόμενων της «Κιβωτού» καθώς από επτά επιβεβαιωμένα προστέθηκαν δύο ακόμα, τα οποία πήγαιναν σε ιδιωτικά κέντρα και έκαναν μοριακό έλεγχο. Σήμερα, αναμένονται τα επίσημα αποτελέσματα των μοριακών τεστ που ελήφθησαν προχθές από κλιμάκια του ΕΟΔΥ στην «Κιβωτό» όπου αναμένεται να υπάρξει μια πιο ολοκληρωμένη αποτύπωση της επίδρασης της εισβολής του ιού στην κλειστή δομή που φιλοξενούνται 70 τρόφιμοι με βαριές αναπηρίες, τα 53 εξ αυτών ηλικίας άνω των 18 ετών.

Το γεγονός ότι δεν έχουν εμβολιαστεί οι εργαζόμενοι του Ιδρύματος καθώς δεν εντάχθηκαν σε προτεραιότητα όπως συνέβη σε άλλες δομές, εγείρει μεγάλη ανησυχία καθώς το υγειονομικό πρωτόκολλο θέτει σε καραντίνα όχι μόνο όσους έχουν νοσήσει αλλά και τις στενές επαφές τους.

Ο κίνδυνος να τεθεί εκτός… υπηρεσίας μεγάλος αριθμός από το προσωπικό είναι ορατός αν η διασπορά του ιού μεγαλώσει, γεγονός που προβληματίζει έντονα την Διοίκηση του Ιδρύματος, καθώς οι τρόφιμοι χρειάζονται συνεχή παρακολούθηση και ειδική φροντίδα.

Στον άλλο πόλο της διασποράς, στις φυλακές οι θετικοί κρατούμενοι έφθασαν τους 39 (37 που είχαν προκύψει από τον προχθεσινό έλεγχο του ΕΟΔΥ και δύο που διαπιστώθηκαν στο Νοσοκομείο), ενώ σήμερα τα κλιμάκια θα βρεθούν εκ νέου στο κατάστημα για να συνεχίσουν τα τεστ. Να σημειωθεί πως στις φυλακές είχαν ληφθεί μέτρα προστασίας, είχαν σταματήσει τα επισκεπτήρια και ο έλεγχος ήταν αυστηρός σε όποιον έμπαινε στο κατάστημα, ενώ οι σωφρονιστικοί ζητούν να εμβολιαστούν οι κρατούμενοι για τη θωράκιση του ιδρύματος.

Η ΚΑΤΑΝΟΜΗ

Ωστόσο, μεγάλος είναι ο αριθμός των νοσούντων σ’ όλο το αστικό συγκρότημα της Πάτρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οικογένειες ολόκληρες, αλλά και πολυκατοικίες, δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες μετρούν νέα κρούσματα.

ΣΤΟ… ΚΟΚΚΙΝΟ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Την ίδια ώρα τα νοσοκομεία πιέζονται ασφυκτικά από τις αυξημένες συρροές ασθενών.
Χθες στο ΠΓΝΠ νοσηλεύονταν 66 συνολικά ασθενείς, εκ των οποίων οι 15 στην ΜΕΘ Covid, ενώ στο ΓΝΠ «Ο Άγιος Ανδρέας» οι νοσηλείες έφθασαν τις 46, εκ των οποίων οι 40 στις Κλινικές και οι άλλοι έξι στην Εντατική.

Η πίεση στο σύστημα υγείας της Πάτρας εντείνεται γεγονός που θέτει σε πλήρη επιφυλακή το υγειονομικό δυναμικό, ενώ γιατροί και νοσηλευτές είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης.

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Διαβούλευση για το νέο ΕΣΠΑ- To μεσημέρι εκδήλωση στο Αρχαιολογικό Μουσείο παρουσία Γ. Τσακίρη και Δ. Σκάλκου

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

 

Το νέο ΕΣΠΑ (2021-2027) καταφτάνει και η διαβούλευση για την αρχιτεκτονική και την κατανομή των πόρων που θα διατεθούν στην Δυτική Ελλάδα περνάει σε τοπικό επίπεδο.

Αναλυτικότερα, το… «εναρκτήριο λάκτισμα» της διαδικασίας διαβούλευσης που σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι ευρεία και θα περιλαμβάνει το σύνολο των τοπικών φορέων (αυτοδιοικητικών, παραγωγικών, επιστημονικών, κοινωνικών, κλπ) αναμένεται να δοθεί σήμερα από την Πάτρα, παρουσία του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννη Τσακίρη, αλλά και του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δημήτρη Σκάλκου.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας προγραμματίζει την εναρκτήρια εκδήλωση για στις 4 μ.μ.η οποία θα γίνει σε δυο επίπεδα.

Στο πρώτο επίπεδο, τα δύο κυβερνητικά στελέχη μαζί με τον Περιφερειάρχη, Νεκτάριο Φαρμάκη και την Προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας, Άλκηστις Σταθοπούλου, θα παρουσιάσουν τις γενικές αρχές του νέου προγράμματος στον χώρο του νέου αρχαιολογικού μουσείου Πατρών, παρουσία ελαχίστων παρόντων λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας.

Ωστόσο, σε ένα δεύτερο επίπεδο, η εκδήλωση θα μεταδοθεί διαδικτυακά, ώστε όλοι οι ενδιαφερόμενοι να μπορούν να την παρακολουθήσουν και εφόσον θέλουν, να μπορούν και να παρέμβουν.

Πάντως, η εκδήλωση της Δευτέρας αποτελεί μόνο την έναρξη της διαδικασίας, η οποία επίσης θα παρουσιαστεί και θα αναλυθεί ώστε όλοι οι τοπικοί φορείς να έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν τις προτάσεις και τις παρατηρήσεις τους, τις επόμενες μέρες.

ΠΟΡΟΙ 600 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Σημειώνεται ότι και στο νέο ΕΣΠΑ διατηρούνται τα Περιφερειακά Προγράμματα, τα οποία μάλιστα ενισχύονται στη χρηματοδότησή τους, από 17% έως 85%, ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες τους. Πλέον, το 1/3 των συνολικών πόρων της περιόδου 2021-2027 κατανέμεται στις ελληνικές περιφέρειες σε μια προσπάθεια να αντιστραφεί το αποτύπωμα της υγειονομικής (και οικονομικής) κρίσης. Στο πλαίσιο αυτό, οι πόροι που θα κατανεμηθούν στη Δυτική Ελλάδα αγγίζουν τα 600 εκατ. ευρώ καθιστώντας την ως την περιοχή που λαμβάνει το 4ο μεγαλύτερο ποσό μετά την Αττική, την Κεντρική Μακεδονία και την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

ΤΑ ΤΟΜΕΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Τα Τομεακά Προγράμματα αφορούν τους εξής άξονες:

  • Ανταγωνιστικότητα-Επιχειρηματικότητα-Καινοτομία (Δημόσια Δαπάνη 4.117.370.989 ευρώ)
  • Ψηφιακός Μετασχηματισμός (Δημόσια Δαπάνη 637.898.862 ευρώ)
  • Περιβάλλον – Ενέργεια – Κλιματική Αλλαγή (Δημόσια Δαπάνη 3.769.210.516 ευρώ)
  • Υποδομές Μεταφορών (Δημόσια Δαπάνη 2.313.798.223 ευρώ)
  • Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού-Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση (Δημόσια Δαπάνη 4.410.656.859 ευρώ)
  • Πολιτική Προστασία (Δημόσια Δαπάνη 756.956.959 ευρώ)
  • Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση (1.617.716.955 ευρώ)
  • Αλιεία και Θάλασσα (Δημόσια Δαπάνη 468.744.879 ευρώ)
  • Τεχνική Βοήθεια (Δημόσια Δαπάνη 433.944.275 ευρώ)

 

 

 

 

 

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Φωτιά στον Ομπλό- Μεγάλη η δύναμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας (ΦΩΤΟ)

Δημοσιεύθηκε

στις

Φωτιά ξέσπασε λίγο πριν τις 10 το βράδυ της Κυριακής  στον Ομπλό πάνω από το Κεφαλόβρυσο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του gnomip η φωτιά καίει σε δασική έκταση κοντά σε κατοικημένη ζώνη.
Ισχυρή δύναμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με δέκα οχήματα και περισσότερους από 20 πυροσβέστες έδωσαν μάχη με τις φλόγες για την κατάσβεση της και κατάφεραν έγκαιρα να την οριοθετήσουν.

 

Παρών στην μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς είναι και ο Αντιπεριφερειάρχης Ανδρέας Φιλίας ο οποίος με ποστ στο Facebook δηλώνει:

«Οι γνωστοί άγνωστοι ξαναχτύπησαν απόψε στον Ομπλό αλλά δεν τα κατάφεραν… Η υγρασία, το γεγονός πως μες τη νύχτα διάλεξαν τα καμμένα και η ταχύτατη επέμβαση της πυροσβεστικής τους χάλασαν τα σχέδια…»

Δημοσιευση για την πυρκαγιά που ξέσπασε το βράδυ της Κυριακής έκανε και ο Περιφερειακός Σύμβουλος,Σπύρος Σκιαδαρεσης, ο οποιος και αυτός  Βρέθηκε στο σημείο αναφέροντας :

«Για ακόμα μια φορά το δάσος του Ομπλού μπήκε στο μάτι κάποιων…. Άμεσα στο σημείο οι εθελοντές της πυρασφάλειας του δάσους και οχήματα της Πυροσβεστικής. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους Πυροσβέστες για τις προσπάθειές τους. Στο σημείο βρεθήκαμε άμεσα (και ως εθελοντής) μαζί με τον γείτονα Αντιπεριφερειάρχη Ανδρέα Φίλια, τον Γιάννη Ντόντορο (ψυχή της πυρασφάλειας Ομπλου) κ.ά. Δεν αρχίσαμε καλά….»

 

 

 

 

Αξίζει να αναφερθεί πως η Πυροσβεστική παραμένει όλη τη νύχτα στο σημείο για να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο τυχόν αναζωπυρώσεων.

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Έμφαση στη διαβούλευση

Δημοσιεύθηκε

στις

Έγραψε η «Γ» στο χθεσινό της φύλλο για την εκδήλωση που διοργανώνει αύριο η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την εκκίνηση της διαβούλευσης του νέου ΕΣΠΑ, η οποία θα γίνει παρουσία του Υφυπουργού Ανάπτυξης, Γ. Τσακίρη και του ΓΓ Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δ. Σκάλκου.

Άμεσα πάντως, η Περιφέρεια αναμένεται να προχωρήσει και σε νέες πρωτοβουλίες στα πλαίσια της διαβούλευσης, ενώ την προσεχή Παρασκευή αναμένεται και μία σύσκεψη εργασίας με στελέχη της Ε.Ε. στην Πάτρα. Στόχος της περιφερειακής Αρχής είναι η διαβούλευση του νέου ΕΣΠΑ να λάβει την πιο πλατιά μορφή που είχε μέχρι σήμερα αντίστοιχη διαβούλευση, καθώς θεωρεί ότι το νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2021-2027 είναι σημαντικά διαφοροποιημένο σε σχέση με όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, δίνοντας τεράστια έμφαση πλέον στην ενίσχυση των πιο ασθενών κοινωνικών ομάδων αλλά και στη στήριξη των επιχειρηματιών και των επαγγελματιών.

 

Περισσότερα
Advertisement
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα