Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
Connect with us

Λοιπά Αθλήματα

“Επίθεση” από τους Σαραντόπουλο, Κανελλάκη και Δούρο στον Παπαδημάτο για τους Μεσογειακούς αγώνες

Δημοσιεύθηκε

στις

ΤΟΥ ΠΡΟΚΟΠΗ Χ. ΚΟΓΚΟΥ
Για ψεύδη και μικροκομματικά συμφέροντα κατηγόρησαν τον πρόεδρο της Ο.Ε. των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων Νίκο Παπαδημάτο τα στελέχη της (πρώτης) Οργανωτικής Επιτροπής που έδωσαν χθες διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου και επί της ουσίας απάντησαν στα όσα ειπώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα.

Συγκεκριμένα μίλησαν ο Φώτης Σαραντόπουλος, πρόεδρος από 21-1-2019 μέχρι τις 23-7-2019, ο αντιπρόεδρος της ΟΕ Νίκος Δούρος και ο πρώην πρόεδρος του ΠΕΑΚ Νίκος Κανελλάκης που ήταν και μέλος της επιτροπής.
Πρώτος πήρε τον λόγο ο Φώτης Σαραντόπουλος ο οποίος μεταξύ άλλων, είπε:
«Αν η χώρα δεν ήταν σε πρόγραμμα μέχρι τον Αύγουστο του 2018…
Αν η χρηματοδότηση της Οργανωτικής Επιτροπής μπορούσε να ξεκινήσει ένα χρόνο νωρίτερα. Αν δεν γίνονταν οι «αλλαγές» στην Οργανωτική Επιτροπή ένα μήνα πριν από τους αγώνες, και καλύτερους, και πιο «φτηνούς» αγώνες θα κάναμε.
Παρόλα αυτά και με όλα αυτά, το αποτέλεσμα είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητικό. Κι αυτό πιστώνεται σε όλους, όσοι δούλεψαν ή με οποιοδήποτε τρόπο συνέβαλαν στην επιτυχία του εγχειρήματος. Και με το τέλος των αγώνων η πόλη μας πρέπει να απευθύνει ένα θερμό ευχαριστώ σ’ αυτούς που διεκδικήσαν και πέτυχαν την ανάθεση της διοργάνωσης στην Πάτρα. Στον τότε υφυπουργό αθλητισμού, Γ. Βασιλειάδη, που ανέλαβε την ευθύνη της χρηματοδότησης, στο δήμαρχο Κ. Πελετίδη, που διέθεσε το Δήμο και τις υποδομές της πόλης στην προετοιμασία των αγώνων και στον Ν. Νασόπουλο, που ετοίμασε το φάκελο διεκδίκησης, αλλά δυστυχώς δεν είναι πια κοντά μας.
Κάθε τομέας ένας υπεύθυνος σε τετραμελή πενταμελή σχήματα, με συγκεκριμένο αντικείμενο, όπως προβλεπόταν στο master plan, το 700 σελίδων γενικό τεχνικό εγχειρίδιο των αγώνων. Αυτοί πήγαν ώς το τέλος! Αυτοί έκαναν τους αγώνες! Δεν αντικαταστάθηκε κανένας! Είναι οι άνθρωποι που έκαναν το θαύμα. Ολοκλήρωσαν μια προετοιμασία δύο χρόνων, μέσα σε επτά μήνες!».
«ΟΙ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ ΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΔΑΛΑΪΝΑ»
Είναι σκόπιμο να σημειώσω ότι το σύνολο των προμηθειών αγαθών και υπηρεσιών έγινε με εισηγήσεις των διευθυντών των τμημάτων με την έγκριση και υπό την καθοδήγηση του Γεν. Δ/ντή Ηλία Δαλαΐνα. Η πρόσληψη αυτόν των στελεχών έγινε μετά από προτάσεις της Διεθνούς Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων και της ΕΟΕ. Η στελέχωση δεν έγινε καθόλου με κομματικά κριτήρια. Ο Γεν. Διευθυντής των αγώνων, ο Ηλίας Δαλαΐνας π.χ., είναι και σήμερα διοικητής στο Σισμανόγλειο, όπου τοποθετήθηκε από την σημερινή κυβέρνηση. Εδώ να σημειώσουμε ότι οι εισηγήσεις του Γεν. Δ/ντή και των Δ/ντών των τμημάτων δεν άφηναν περιθώρια επιλογής. Η Οργανωτική και η Εκτελεστική Επιτροπή ήταν δέσμιες των εισηγήσεων των ειδικών κάθε τομέα. Ακόμα και στους διαγωνισμούς, τις προδιαγραφές τις καθόριζαν οι υπεύθυνοι των τμημάτων.
Για τις αμοιβές του προσωπικού δεν χρειάζεται να πούμε πολλά. Για τις συμβάσεις που μας εγκαλεί ο κ. Παπαδημάτος, είναι αρκετό να πούμε, ότι με αναγωγή στο μήνα (αφαιρουμένων φόρων και ασφαλίστρων, γιατί περιλαμβάνονταν στην αμοιβή τους) όσοι απασχολήθηκαν με σύμβαση, τα στελέχη δηλαδή, δεν εισέπραξαν πάνω από 1.700 ευρώ καθαρά μηνιαίως. Με απασχόληση χωρίς ωράριο, 12ωρη το σύνηθες. Για παράδειγμα, η συνολική αμοιβή της υπεύθυνης του εθελοντισμού, που απασχολήθηκε νυχθημερόν από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Σεπτέμβριο, ήταν 16.000+ΦΠΑ, μειωμένο κατά τον αναλογούντα φόρο εισοδήματος, ήτοι καθαρά λιγότερα από 13.000 ευρώ, που εντέλει ανάγονται σε περίπου 1.300 ευρώ τον μήνα, για δουλεία που σχεδόν σε καθημερινή βάση υπερέβαινε τις 12 ώρες, συμπεριλαμβανομένων Κυριακών και αργιών.
Δεν θα σταθώ στη λασπολογία του κ. Παπαδημάτου. Θα ήθελα όμως να ξέρω πού πήγαν 3.500.000, από τα 5.000.000, που διαχειριστήκαμε εμείς ως τα 8.500.000, που στοίχισαν τελικά οι αγώνες. Να σημειωθεί ότι οι βασικές προμήθειες είχαν γίνει ή είχαν προβλεφτεί και η δαπάνη ήταν δεσμευμένη. Οι τελείως αυθαίρετες εκτιμήσεις περί κόστους που θα έφτανε τα 11,5 εκατομμύρια μπορεί να ακούγονται ελκυστικές στους σκανδαλοθήρες, απέχουν από την πραγματικότητα ωστόσο έτη φωτός.
Και εν πάση περιπτώσει, αν οι ορκωτοί λογιστές, που διενεργούν τον έλεγχο νομιμότητος, διαπιστώνουν ατασθαλίες, όπως ισχυρίζεται ο κ. Παπαδημάτος (χωρίς να έχει κανένα στοιχείο), αυτές θα καταγραφούν στις εκθέσεις τους και φυσικά θα αποδοθούν ευθύνες. Και βέβαια, ο φάκελος έτσι κι αλλιώς θα διαβιβαστεί στη Βουλή.
Θα περιμένουμε εναγωνίως τη συγγνώμη του, για τη λάσπη που εδώ και μήνες εκτοξεύει, διατηρώντας μια αστοιχείωτη φιλολογία περί σκανδαλών, με μοναδικό σκοπό τα μικροκομματικά οφέλη.
ΘΟΔΩΡΟΣ ΔΟΥΡΟΣ: «Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΗΤΑΝ ΣΚΥΤΑΛΟΔΡΟΜΙΑ»
Στη συνέχεια μίλησε ο Θόδωρος Δούρος, μέλος και των δύο Οργανωτικών Επιτροπών, κράτησε σαφείς αποστάσεις από όσα ισχυρίστηκε ο Νίκος Παπαδημάτος στην τελευταία συνέντευξη Τύπου. Είπε χαρακτηριστικά: «Είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος για την προσπάθεια που κάναμε στην Οργανωτική Επιτροπή, από το ξεκίνημά της. Ήταν καταπληκτική η εμπειρία της προσπάθειας. Η οργάνωση των Αγώνων ήταν μια σκυταλοδρομία. Η τελευταία οργανωτική επιτροπή ήταν ο τελευταίος σκυταλοδρόμος. Είχαν προηγηθεί κι άλλοι».
ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΠΟΥ ΣΤΑΘΗΚΕ Ο ΚΑΝΕΛΛΑΚΗΣ
Τέλος μίλησε και ο Ν. Κανελλάκης ο οποίος μεταξύ άλλων, τόνισε: «Οι διεθνείς αγώνες πολλαπλών αθλημάτων, διοργανώνονται με βάση ορισμένες προδιαγραφές, τις οποίες ορίζει ο “ιδιοκτήτης” τους, εν προκειμένω η Διεθνής Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων, ή εν συντομία ΔΕΜΑ. Στη ΔΕΜΑ ανήκει η διοργάνωση, την αναθέτει σε κάποια πόλη και υπογράφεται ένα συμβόλαιο, μεταξύ της ιδιοκτήτριας αρχής και της αναδόχου πόλης, στο οποίο αποτυπώνονται με ακρίβεια οι προδιαγραφές τέλεσης των Αγώνων.
Σχετικά με τα ξενοδοχεία: Με βάση τις αρχικές εκτιμήσεις, είχαμε έναν στόχο 2.000 κλινών, ο οποίος μειώθηκε σε 1.500 στις 15 Μαΐου οπότε και ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση δηλώσεων συμμετοχών. Οι τελικές φάσεις δηλώσεων, έκλειναν στις 30 Ιουλίου (η Α’ φάση) και στις 10 Αυγούστου (η Β’ φάση). Και οι δύο αυτές ημερομηνίες ήταν επί θητείας Παπαδημάτου, οπότε ειλικρινά απορούμε, από ποιον είχε απαίτηση να ακυρώσει ξενοδοχεία;
Σχετικά με την σύζυγό μου: Πρόκειται για λαϊκισμό του αισχίστου είδους από πλευράς του κ. Παπαδημάτου, πώς μια θέση εργασίας που απαιτεί αρκετές ώρες εργασίας την ημέρα (συχνά 14 και 16), χωρίς αργία και ρεπό μπορεί να καλυφτεί άμισθα λόγω του ιδεολογικού της περιεχομένου. Με τη λογική αυτή και οι γιατροί θα μπορούσαν να είναι άμισθοι καθώς έχουν δώσει όρκο στον Ιπποκράτη και ούτω καθεξής.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement