Σάββατο 20 Απριλίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Προκαταβολή έναντι μελλοντικής σύνταξης: Οι όροι και η διαδικασία χορήγησης

Δημοσιεύθηκε

στις

Ανοίγει ο δρόμος για την ενεργοποίηση της διαδικασίας χορήγησης προκαταβολής έναντι της μελλοντικής σύνταξης.

Προωθείται προς δημοσίευση η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργών Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη, σε συνέχεια της λήψης θετικής γνωμοδότησης από το ΔΣ του e-ΕΦΚΑ σήμερα.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι βασικότερες ρυθμίσεις της ΚΥΑ, που εξειδικεύει τη νομοθετική ρύθμιση (άρθρο 34 του ν. 4778/2021-ΦΕΚ Α’ 26/19.2.2021), η οποία ψηφίστηκε, πριν από λίγες ημέρες από τη Βουλή, είναι οι ακόλουθες:
1. Το ποσό προκαταβολής έναντι της σύνταξης χορηγείται με βάση τις προϋποθέσεις και τις διαδικασίες που προβλέπονται στο νόμο και στην ΚΥΑ, χωρίς να ακολουθούνται οι κείμενες διαδικασίες έκδοσης συνταξιοδοτικής απόφασης. Η χορήγηση του ποσού πιστοποιείται με την έκδοση βεβαίωσης χορήγησης μέσω του πληροφοριακού συστήματος του e-ΕΦΚΑ. Η βεβαίωση χορήγησης προκαταβολής δεν συνεπάγεται δικαίωμα προσωρινής ή οριστικής συνταξιοδότησης και δεν συνιστά συνταξιοδοτική απόφαση.

2. Η απόφαση ισχύει για τα πρόσωπα που υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης στον e-ΕΦΚΑ, συμπεριλαμβανομένου του πρώην ΝΑΤ. Εξαιρούνται τα πρόσωπα που δικαιούνται ή λαμβάνουν προκαταβολή σύνταξης κατά το άρθρο 57Α του Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων.

Ροή ειδήσεων

Advertisement