Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Στο επίκεντρο οι μεταλλάξεις

Δημοσιεύθηκε

στις

Με την παράταση του lockdown να είναι βέβαιη μετά και από τη δήλωση του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο, η προσοχή των ειδικών έχει στραφεί στις μεταλλάξεις του κορωνοϊού, οι οποίες προκαλούν ανησυχία για την πρωτεύουσα και ορισμένες περιοχές της χώρας.

Συγκεκριμένα το θέμα με τις μεταλλάξεις αλλά και η περίπτωση να επιβληθεί η χρήση διπλής μάσκας θα είναι στο επίκεντρο τόσο των επιδημιολόγων, οι οποίοι συνεδρίασαν χθες αλλά και στην σημερινή καθιερωμένη σύσκεψη των μελών του Δ.Σ. του ΕΟΔΥ, όπου συμμετέχει τις περισσότερες φορές και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.
Σαφώς στο επίκεντρο των επιδημιολόγων βρίσκεται η Αττική, καθώς προχθές η πρωτεύουσα συγκέντρωσε για ακόμη μία φορά το 50% των κρουσμάτων.
Τους ειδικούς ανησυχεί ιδιαίτερα το γεγονός πως η Αττική μπορεί να συγκεντρώσει ακόμη μεγαλύτερο μέρος των συνολικών κρουσμάτων της χώρας παρ΄ότι βρισκόμαστε ήδη σε σκληρό lockdown εδώ και τρεις εβδομάδες.
Ένας ακόμη λόγος που η Αττική μετρά τόσα πολλά κρούσματα είναι η βρετανική μετάλλαξη του ιού, η παρουσία της οποία υπολογίζεται περίπου 50% στην πρωτεύουσα.
Σε κάθε περίπτωση το μεγάλο «όπλο» των ειδικών απέναντι στις μεταλλάξεις παραμένει η διπλή χρήση της μάσκας σε χώρους που παρατηρείται συνωστισμός.
Σύμφωνα με πληροφορίες έχει ξεκινήσει ήδη η αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση νέων συστάσεων για τη χρήση της διπλής μάσκας σε σούπερ μάρκετ και ΜΜΜ.
Σημειώνεται πάντως πως υπάρχουν κι άλλες περιοχές που βρίσκονται στον «κόκκινο χάρτη των μεταλλάξεων».
Ειδικότερα εκτός από την Αττική όμως, πολλά κρούσματα του παραλλαγμένου στελέχους παρατηρούνται σε Κρήτη, Θεσσαλονίκη και Γιάννενα.

Ροή ειδήσεων

Advertisement