Σάββατο 24 Ιουλίου 2021
Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

Αναδιοργάνωση του Πανεπιστημίου Πατρών Του Σπύρου Ν. Σκιαδαρέση (*)

Δημοσιεύθηκε

στις

Συζητάμε αυτό το τόσο σημαντικό θέμα για τον Στρατηγικό Σχεδιασμό της Ακαδημαϊκής και Ερευνητικής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Πατρών, ακριβώς πεντέμισι ώρες και αυτό που συμπεραίνω εγώ αλλά και όλοι οι παριστάμενοι, θέλω να πιστεύω, είναι η «εν ενί στόματι και μιάς καρδίας», αγωνίας, για το μέλλον του Πανεπιστημίου Πατρών και των Τμημάτων του στην ευρύτερη περιοχή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία) εκτός της φυσικής έδρας του Πανεπιστημίου Πατρών.

Εκτιμώ ότι πρέπει να συνεχιστεί αυτός ο εποικοδομητικός διάλογος με το Πανεπιστήμιο Πατρών και παράλληλα όλοι μας, μηδενός εξαιρουμένου, Πρώτος, Δεύτερος Βαθμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και οι εκπρόσωποι της Δυτικής Ελλάδας στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, να ενισχύσουμε ΟΛΟΙ μας με κάθε τρόπο, τις ανάγκες του Πανεπιστημίου. Αφουγκράζομαι την αγωνία της Συγκλήτου, η οποία απ’ ό,τι κατάλαβα εδώ και πεντέμισι ώρες συζήτησης, είναι αγωνία όλων ημών. Προσωπικά είμαι αντίθετος και έξω από κάθε πολιτική σκοπιμότητα. Δεν δέχομαι στην πλάτη των Φοιτητών μας, να «παίζουν» ορισμένοι πολιτικά παιχνίδια βάζοντας εμπόδια στο μέλλον των νέων μας αλλά και του τόπου μας.
Το προτεινόμενο σχέδιο της απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, βρίσκεται στον σωστό προσανατολισμό. Επιτρέψτε μου όμως να επισημάνω το εξής: όλοι μας επιθυμούμε και για τον λόγο αυτό άλλωστε βρισκόμαστε σήμερα εδώ: να διατηρήσουμε τα υπάρχοντα Τμήματα των Σχολών στον Πύργο και την Αιτωλοακαρνανία.
Κύριε Πρύτανη, εκλεκτά Μέλη της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Πατρών,
Να γνωρίζετε ότι θα είμαστε δίπλα σας, ενισχύοντας παράλληλα την βούληση και σχεδιασμό της Συγκλήτου, για ίδρυση νέων Σχολών, όπως με ικανοποίηση διαβάσαμε στον Στρατηγικό Σχεδιασμό του Πανεπιστημίου, της Γεωργικής και Οίνου και Αμπέλου Σχολών, εμπλουτίζοντας την πρότασή σας με την ίδρυση κι άλλων νέων Σχολών. Υπάρχουν ιδέες και πρόσφορο έδαφος σε όλη την Δυτική Ελλάδα.
Θέλουμε ένα Παν – επιστήμιο! Να περιέχει όσο το δυνατόν περισσότερες Σχολές. Έτσι νοείται, επιτρέψτε μου, ένα ολοκληρωμένο Πανεπιστήμιο. Με αυτόν τον τρόπο ενισχύεται η εκπεφρασμένη διεθνώς άποψη, ότι το Brand Name του Πανεπιστημίου Πατρών, κάτι το οποίο το γνωρίζετε εσείς «κάλλιον εμού», βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο.
Είμαι αισιόδοξος ότι το Πανεπιστήμιο Πατρών θα είναι ο «Φάρος» της Δυτικής Ελλάδας του οποίου οι ακτίνες θα αγγίζουν το σύνολο αυτής.

(*) Τοποθέτηση του Περιφερειακού Συμβούλου Π.Ε. Αχαϊας, Τομεάρχη Παιδείας, Θρησκευμάτων και Νεολαίας, της παράταξης του Απ. Κατσιφάρα στη συνεδρίαση του Π.Σ.

Άρθρα-Συνεργασίες

Η ΝΔ θα ανορθώσει τη χώρα, όπως έκανε και το 1974-Του Αντώνη Κουνάβη (*)

Δημοσιεύθηκε

στις

Οι ιστορικές επέτειοι προσφέρονται για να βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα.

Και η επέτειος της αποκατάστασης της δημοκρατίας μάς ωθεί να κάνουμε μια ουσιαστική αναδρομή στο παρελθόν, αντιπαραβάλλοντας την με το σήμερα.

Το 1974, με ηγέτη τον αείμνηστο Εθνάρχη Κωνσταντίνο Καραμανλή, η Ελλάδα ξεκίνησε τη μακρά και δύσκολη προσπάθεια να ανασυγκροτηθεί και να μετασχηματιστεί από μια χώρα – παρίας σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, με θεμέλιο λίθο το πρωτοποριακό για την εποχή του Σύνταγμα του 1975.
Στο πέρασμα των χρόνων, οι βάσεις του δημοκρατικού πολιτεύματος που έθεσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής αποδείχθηκαν πολύ γερές και στέρεες, ενώ η επίτευξη της ένταξης της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή οικογένεια αποδείχθηκε καθοριστικής σημασίας και δικαίωσε τη διορατικότητα του αείμνηστου Εθνάρχη.
Δυστυχώς, όμως, ανεύθυνες και δημαγωγικές πολιτικές που ακολουθήθηκαν τη δεκαετία του 1980 εξέθρεψαν το τέρας του λαϊκισμού και μας έφεραν στα πρόθυρα της οικονομικής καταστροφής.
Είναι, αν μη τι άλλο, ενθαρρυντικό το γεγονός ότι με ανακούφιση διαπιστώνουμε πλέον ότι αποφύγαμε τα χειρότερα, αφού φτάσαμε προηγουμένως στο χείλος του γκρεμού.
Πετύχαμε να παραμείνουμε στην ευρωζώνη και να θεωρούμαστε πια στην Ευρωπαϊκή Ένωση πια μια χώρα – πρότυπο δημοσιονομικής προσαρμογής.
Παράλληλα, παρά τις επιπτώσεις της πανδημίας, η κοινωνία βλέπει για πρώτη φορά το φως της εξόδου από την μακροχρόνια οικονομική κρίση, δρέποντας τους πρώτους καρπούς των σκληρών θυσιών στις οποίες υποβλήθηκε.
Ωστόσο, θα πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη για να έρθουμε στο επιθυμητό επίπεδο, προκειμένου να μην ξαναφτάσουμε ποτέ στο σημείο που βρεθήκαμε πριν από λίγα χρόνια, και με απώτερο σκοπό να γίνουμε ένα λειτουργικό κράτος με εξωστρεφή και δυναμική οικονομία.
Και οι προωθούμενες μεταρρυθμίσεις συνιστούν, απλώς, μια αναγκαία συνθήκη για τη μεταβολή της κοινωνίας προς την προαναφερόμενη κατεύθυνση.
Σε κάθε περίπτωση, βαδίζοντας στα χνάρια του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή, η Νέα Δημοκρατία με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα ανορθώσει για μια ακόμη φορά τη χώρα και θα την οδηγήσει σε μια νέα εποχή, όπως έπραξε και στο παρελθόν με αφετηρία το 1974, ως η παράταξη της εθνικής ευθύνης και της δημιουργίας.

(Δημοτικός Σύμβουλος Πατρέων, μέλος Δ.Σ. Επιμελητηρίου Αχαϊας)

 

Περισσότερα

Άρθρα-Συνεργασίες

Ν.Δ.: Πολιτικός “καύσωνας”-Του Νίκου Γ. Σουγλέρη

Δημοσιεύθηκε

στις

Βρισκόμαστε στη μέση του καλοκαιριού με την μετάλλαξη “Δ” να έχει φέρει τα πάνω-κάτω στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει δώσει εντολή στα κυβερνητικά στελέχη μέχρι τον Σεπτέμβριο η κατάσταση να ομαλοποιηθεί και να περάσουμε στην κανονικότητα.

Στόχος είναι να φέρει στο προσκήνιο την μεταρρύθμιστικη ατζέντα που έμεινε πίσω λόγω της πανδημίας. Τις επόμενες ημέρες εισάγονται στη Βουλή προς ψήφιση δύο εμβληματικά νομοσχέδια που έχει εξαγγείλει ο ιδιος ο πρωθυπουργός.
Πρόκειται για το εργασιακό νομοσχέδιο και έπονται αυτά που αφορούν στην επικουρική ασφάλεια και στην παιδεία. Τα νομοσχέδια αυτά σίγουρα θα φέρουν σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση και το πολιτικό θερμόμετρο θα ανέβει στα ύψη όπως είδαμε στις πρώτες συνεδριάσεις. Εκτιμώ ότι τώρα μπαίνουμε στην καθαρώς πολιτική διακυβέρνηση της χώρας αφού και τα τρία αυτά βασικά νομοσχέδια είναι ο πυλώνας όλων των μεταρρυθμίσεων, ενώ έπεται και συνέχεια.
Η κυβέρνηση κατά τη γνώμη μας δεν πρέπει να υποχωρήσει στις όποιες αντιδράσεις βρει μπροστά της μέσα στη Βουλή και έξω από αυτήν με απεργίες, διαδηλώσεις αλλά πρέπει να περάσει και στην αντεπίθεση, κερδίζοντας το στοίχημα που ήταν και προεκλογική της δέσμευση.
Το Μαξίμου σύμφωνα με πληροφορίες της “Γ” όχι μόνο δεν θα υποχωρήσει αλλά κάνει λόγο και για ανοικτή σύγκρουση σε όλα τα επίπεδα δύο διαφορετικών αντιλήψεων με την αντιπολίτευση. Από τη μία η στάση του ΣΥΡΙΖΑ που δεν θέλει να αλλάξει τίποτα και από την άλλη οι προοδευτικές κυβερνητικές πρωτοβουλίες που έχουν σαν στόχο να εκσυχρονιστούν παλιά πλαίσια όπως το εργασιακό που ισχύει, άκουσον – άκουσον από την δεκαετία του 1980.
Συγκεκριμένα δε ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή τη συγκυρία επιλέγει να δίνει μάχες οπισθοφυλακής και να γίνεται ουρά του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ.
Κοντός ψαλμός… Θεωρώ ότι είμαστε πολύ κοντά και μέσα στο καλοκαίρι θα δούμε την Αριστερά παρέα με τον ΣΥΡΙΖΑ και στους δρόμους και στη Βουλή.
Συμπερασματικά, τα σοβαρά αυτά νομοσχέδια τα θέλει οπωσδήποτε έτοιμα ο πρωθυπουργός για να δώσει στην κεντρική του ομιλία στη ΔΕΘ το “σάλπισμα” της νέας κυβερνητικής περιόδου. Δεν αποκλείεται και μετά από έναν δομικό ανασχηματισμό!

GOODYS

 

Περισσότερα

Άρθρα-Συνεργασίες

Εμβολιασμός και πολιτικές ανακολουθίες-Του Κώστα Σβόλη

Δημοσιεύθηκε

στις

Δημοτικού συμβούλου Πατρέων, ιατρού – καρδιολόγου

📌 Το μοναδικό όπλο για να περιορίσουμε την covid-19 πανδημία, σε συνδυασμό με τα μέτρα ατομικής προστασίας, είναι το εμβόλιο.

Όπως όλα τα εμβόλια, συμπεριλαμβανομένων της παιδικής ηλικίας, το εμβόλιο εναντίον του κορωνοϊού, παρουσιάζει απειροελάχιστες παρενέργειες που δεν μπαίνουν καν σε σύγκριση με τα πολλαπλά οφέλη που αποφέρει. Η ζυγαριά κόστους- οφέλους κλίνει αναφανδόν υπέρ του καθολικού εμβολιασμού. Άλλωστε, κανένα ιατρικό φάρμακο δεν στερείται παρενεργειών αλλά αυτό δεν εμποδίζει τη χρήση τους.
📌 Οι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας αποτελούνται από δύο ομάδες. Είναι οι αρνητές και όσοι, δικαιολογημένα, φοβούνται και ανησυχούν για τις όποιες παρενέργειες. Η πρώτη ομάδα πολύ δύσκολα θα πεισθεί. Οφείλουν όμως όσοι έχουν την ιδιότητα του ειδικού αλλά και την πολιτική ιδιότητα να προσπαθήσουν να πείσουν τη δεύτερη ομάδα να υπερνικήσει τον φόβο με επιχειρήματα και σωστή ενημέρωση.
📌 Η πανδημία covid-19 δεν κάνει διακρίσεις σύμφωνα με την ιδεολογία ή την πολιτική ταυτότητα των ασθενών. Προσβάλλει άπαντες με την ίδια επιθετικότητα και δεν εξαιρεί κανέναν. Η δημοτική αρχή του Δήμου Πατρέων οφείλει να αντιληφθεί ότι έχει λάβει εντολή από τον Πατραϊκό λαό να διοικεί υπεύθυνα με γνώμονα την προστασία των συμφερόντων των πολιτών. Η δημόσια υγεία, ως μέγιστο αγαθό, αποτελεί προτεραιότητα για την κεντρική διοίκηση αλλά ομοίως και για την τοπική αυτοδιοίκηση.
📌 Το θέμα του εμβολιασμού και η ανάγκη να πεισθούν οι συμπολίτες μας συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, στις 19/7/2021. Ο Δήμαρχος Πατρέων υπέπεσε σε σφάλμα και προσπάθησε να εκμεταλλευτεί πολιτικά το θέμα του εμβολιασμού. Δεν αντιλήφθηκε ότι η αμετροέπεια και η ανακολουθία των ισχυρισμών του δεν προσφέρουν καλή υπηρεσία στον τόπο μας. Οφείλουμε όλοι μας, να ομονοήσουμε και να πείσουμε, στο μέτρο του δυνατού, τους συμπολίτες μας να εμβολιασθούν άμεσα. Η ανάγκη εμβολιασμού δεν σχετίζεται με την πολιτική υγείας της εκάστοτε κυβέρνησης. Άλλωστε, κύριε Δήμαρχε, αφού κατά την άποψή σας η πολιτική της κυβέρνησης εμποδίζει τον απρόσκοπτο εμβολιασμό και δημιουργεί κωλύματα, γιατί παραδεχτήκατε ότι τα μέλη του κόμματός σας έχουν καθολικά εμβολιασθεί; Οι ανακολουθίες και ο λαϊκισμός δεν σας δίδουν πολιτικούς πόντους.

Περισσότερα
GOODYS
ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα