Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Παράταση lockdown στην Αττική κατά μία εβδομάδα εισηγούνται οι ειδικοί

Δημοσιεύθηκε

στις

Την παράταση, όπως αναμενόταν, του lockdown στην Αττική κατά μία εβδομάδα -ήτοι, έως τις 8 Μαρτίου- εισηγείται η επιτροπή των λοιμωξιολόγων, που συνεδριάζει αυτή την ώρα.

Η συγκεκριμένη απόφαση ήταν ουσιαστικά ειλημμένη, καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα και η αύξηση των κρουσμάτων, με την Αττική να «βράζει» καθημερινά, είχαν στην πραγματικότητα… προδιαγράψει τις αποφάσεις των ειδικών, ενώ και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο, είχε παραδεχτεί ότι δεν είναι ακόμη εφικτό το άνοιγμα των δραστηριοτήτων, που επιθυμούσε η κυβέρνηση.

Τα 1.053 κρούσματα μεταλλαγμένων στελεχών (εκτός από τη βρετανική και τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη ταυτοποιήθηκε και ένα νέο στέλεχος, αυτό της Ουγκάντα), οι 367 διασωληνωμένοι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ο υψηλός αριθμός και χθες των ημερήσιων κρουσμάτων, 1.784, είναι στοιχεία που έχουν τεθεί επί τάπητος κατά τη σημερινή τηλεδιάσκεψη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

Μια τηλεδιάσκεψη που είχε γεννήσει μεγάλες προσδοκίες πριν από μία εβδομάδα, όταν οι ειδικοί έκαναν λόγο για διαφαινόμενη σταθεροποίηση των κρουσμάτων, κάτι που πια έχει καταρριφθεί με την εκτίναξη των κρουσμάτων στα 2.147 την Τρίτη, και τον υψηλό αριθμό, παρότι κάτω από 2.000, χθες και προχθές, με 1.913 και 1.784 αντίστοιχα.

Η κακή επιδημιολογική εικόνα σε συνδυασμό με την διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών και την επιβάρυνση των νοσοκομείων είχαν προδιαγράψει τη σημερινή εισήγηση των ειδικών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για παράταση του «απαγορευτικού» για μία τουλάχιστον εβδομάδα, οπότε και θα επαναξιολογηθεί.

Ωστόσο, τα υπάρχοντα επιδημιολογικά δεδομένα δεν αφήνουν περιθώριο ότι πρόκειται για κατάσταση άμεσα και εύκολα αναστρέψιμη, ενώ το πλέον καθοριστικό αλλά μη ορατό ακόμη από τους πολίτες είναι στοιχείο είναι η αντοχή του ΕΣΥ. Αυτό που βλέπουν ήδη οι ειδικοί είναι ότι ακόμη κι αν μειωθούν τα κρούσματα την ερχόμενη εβδομάδα, πριν από τις 15-20 Μαρτίου δεν θα έχει αποτυπωθεί στα νοσοκομεία η σταθεροποίηση και η μείωση των νέων εισαγωγών σε απλές κλίνες και ΜΕΘ.

«Με το 90% των κλινών ΜΕΘ καλυμμένες δεν συζητάς τι μπορεί να ανοίξει, απλώς δεν ανοίγεις τίποτα» λέει στο protothema.gr ο καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, κ. Δημήτρης Παρασκευής. Χθες οι διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία ανέβηκαν κατά 10, φτάνοντας τους 367. Την 1η Φεβρουαρίου οι διασωληνωμένοι ανέρχονταν σε 248, καταγράφεται δηλαδή αύξηση κατά 48%.

Σε όλα τα νοσοκομεία νοσηλεύονταν 2.531 ασθενείς με λοίμωξη covid-19, με τους 685 σε Μονάδες (ΜΕΘ, ΜΑΦ, κα.) και τους 1.846 σε απλές κλίνες.

Ωστόσο, και χθες οι νέες εισαγωγές κυμάνθηκαν σε υψηλό επίπεδο, ήταν για μια ακόμη ημέρα πάνω από 300, για την ακρίβεια 302. Οι 175 έγιναν στα νοσοκομεία της Αττικής, με τους ειδικούς μάλιστα να επισημαίνουν ότι τις τελευταίες ημέρες υπάρχει αύξηση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας, δηλαδή στη Δυτική Αττική και τον Πειραιά.

Αν αναλογιστεί κάποιος ότι μέσα σε μόλις τέσσερα 24ωρα, από την περασμένη Δευτέρα μέχρι χθες έχουν εισαχθεί στα νοσοκομεία της Αττικής 708 ασθενείς σε απλές κλίνες covid-19 οι οποίοι θα χρειαστεί να νοσηλευτούν για περίπου 10 ημέρες ενώ το 5% θα εισαχθεί και σε ΜΕΘ, αντιλαμβάνεται το κύμα των ασθενών που «πλημμυρίζει» τα νοσοκομεία και την πίεση που ασκείται. Γίνεται προφανές πως αν συνεχιστεί με αυτόν τον ρυθμό για άλλη μία εβδομάδα η ροή ασθενών στα νοσοκομεία, η κατάσταση δυσχεραίνει πολύ.


Ροή ειδήσεων

Advertisement