Σάββατο 20 Απριλίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Στο Πανεπιστήμιο με… Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Δημοσιεύθηκε

στις

Με απόφαση της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως, ορίστηκε για τις πανελλαδικές εξετάσεις 2021 ο ανώτατος και κατώτατος συντελεστής της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, η οποία θα ισχύει πρώτη φορά για φέτος.

Συγκεκριμένα, τα πανεπιστήμια θα μπορούν να διαλέξουν έναν συντελεστή που κυμαίνεται μεταξύ 0,80 και 1,20 για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής.
Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) υπολογίζεται ο μέσος όρος των επιδόσεων των εξετασθέντων, βάσει των βαθμολογιών του συνόλου των υποψηφίων σε κάθε επιστημονικό πεδίο. Ως εκ τούτου, διαμορφώνεται ένας βαθμός στη βαθμολογική κλίμακα του 20, επί του οποίου κάθε τμήμα επιλέγει μια μέγιστη και μια υψηλότερη τιμή.
Για παράδειγμα, έστω ότι η ΕΒΕ για ένα πεδίο διαμορφώνεται στο 12 βάσει των βαθμολογιών των υποψηφίων. Αν το τμήμα επιλέξει να ορίσει τον συντελεστή στο 0,90, τότε η βάση για το τμήμα διαμορφώνεται σε 10,8. Αντιθέτως, στο ίδιο παράδειγμα με συντελεστή 1,20, η βάση διαμορφώνεται στο 14,4.
ΕΒΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΕΙΔΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
Το υπουργείο Παιδείας ενημερώνει, επίσης, πως ο συντελεστής για τα Ειδικά Μαθήματα θα διαμορφωθεί μεταξύ 0,70 και 1,10. Σημειώνεται πως η ΕΒΕ για τα Ειδικά Μαθήματα ισχύει ξεχωριστά και παράλληλα με την ΕΒΕ για τα τέσσερα βασικά μαθήματα κάθε επιστημονικού πεδίου.
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ
Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας έχει ως εξής:
«Aπόφαση υπ’ αριθμ. Φ.251/22973/Α5/26.02.2021 αναφορικά με τον ορισμό ελάχιστης και μέγιστης τιμής του συντελεστή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (Ε.Β.Ε.) ως προϋπόθεση εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 και εφεξής, υπεγράφη από την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, η οποία και εστάλη στο Εθνικό Τυπογραφείο προς δημοσίευση.
Στην Υπουργική Απόφαση ορίζονται ως ελάχιστη και μέγιστη τιμή του συντελεστή της Ε.Β.Ε. των σχολών, τμημάτων ή εισαγωγικών κατευθύνσεων για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση κατά το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 και εφεξής οι τιμές 0,80 και 1,20 αντιστοίχως. Ως συντελεστής της Ε.Β.Ε. μπορεί να οριστεί αριθμός με έως δύο δεκαδικά ψηφία, ο οποίος βρίσκεται εντός του ανωτέρω διαστήματος ελάχιστης και μέγιστης τιμής.
Ως ελάχιστη και μέγιστη τιμή του συντελεστή της Ε.Β.Ε. των ειδικών μαθημάτων ή πρακτικών δοκιμασιών για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση κατά το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 και εφεξής ορίζονται οι τιμές 0,70 και 1,10 αντιστοίχως. Ως συντελεστής της Ε.Β.Ε. μπορεί να οριστεί αριθμός με έως δύο δεκαδικά ψηφία, ο οποίος βρίσκεται εντός του ανωτέρω διαστήματος ελάχιστης και μέγιστης τιμής.
Ο πρόσφατα ψηφισθείς Ν 4777/2021 θέσπισε την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ):
• για τη διασφάλιση των ακαδημαϊκών προϋποθέσεων της επιτυχούς φοίτησης και της έγκαιρης ολοκλήρωσης των σπουδών,
• για τη θωράκιση του κύρους των Πανεπιστημιακών σπουδών,
• για την ενίσχυση της αυτονομίας των ΑΕΙ και της δυνατότητας κάθε τμήματος να διαμορφώσει την ιδιαίτερη ακαδημαϊκή τους φυσιογνωμία, καθώς για πρώτη φορά προβλέπεται αποφασιστικός ρόλος των ΑΕΙ στην εισαγωγή των φοιτητών,
• για την ορθολογικότερη κατανομή και χρήση των πόρων του κάθε ΑΕΙ.
ΟΙ ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ
Σημειώνεται ότι με βάση το νέο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πριν λίγο καιρό, εισήγαγε στις πανελλαδικές εξετάσεις δύο βασικές αλλαγές: Ένα νέο σύστημα για τις βάσεις εισαγωγής και τροποποιήσεις στο καθεστώς για τα μηχανογραφικά δελτία.
Η πρώτη αφορούσε την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής. Αυτό σημαίνει πως η βάση δεν θα έχει πλέον απόλυτο αριθμό (π.χ. 10) αλλά θα καθορίζεται από το κάθε τμήμα.
Η Νίκη Κεραμέως εξήγησε ότι ο λόγος που δεν προκρίνεται η ενιαία βάση εισαγωγής για όλα τα τμήματα έγκειται στο ότι «τα προγράμματα σπουδών διαφέρουν, ιδιαίτερα μετά και την ενσωμάτωση των πρώην ΤΕΙ στα πανεπιστήμια. […] Είμαστε υπέρμαχοι της μεγαλύτερης αυτονομίας των ΑΕΙ. Ώστε να διαμορφώσουν την ακαδημαϊκή ταυτότητα που θέλουν, δηλαδή και τη βάση εισαγωγής που τα ίδια επιλέγουν» τόνισε.
Να σημειωθεί ότι από τον επόμενο χρόνο το υπουργείο Παιδείας θα δώσει στα τμήματα τη δυνατότητα να επιλέγουν τα ίδια τους συντελεστές βαρύτητας για τα εξεταζόμενα μαθήματα.
Η δεύτερη αλλαγή αφορούσε στον περιορισμό του αριθμού των επιλογών του μηχανογραφικού και τη συμπλήρωσή του σε δύο φάσεις. Η αλλαγή αυτή, που επίσης προγραμματίζεται -εν τέλει- για τις πανελλαδικές του 2022, εισάγει 2 φάσεις συμπλήρωσης μηχανογραφικού.
Στην α’ φάση, οι υποψήφιοι θα μπορούν να συμπληρώσουν συγκεκριμένο αριθμό τμημάτων στο μηχανογραφικό. Ο αριθμός θα προκύπτει από το 10% του συνόλου των τμημάτων για τα ΓΕΛ και το 20% για τα ΕΠΑΛ. Στη β’ φάση, θα συμμετέχουν όσοι δεν έχουν εισαχθεί στην πρώτη φάση, χωρίς περιορισμό επιλογών και για τις θέσεις των ΑΕΙ που θα έχουν απομείνει.
Η «έκπληξη» ήταν η παρουσίαση ενός… παράλληλου μηχανογραφικού για τα δημόσια ΙΕΚ, κάτι που θα ισχύσει από φέτος. Η κυρία Κεραμέως είπε ότι αυτή η διαδικασία θα συνδέεται με τις ρυθμίσεις που έφερε το νομοσχέδιο για την επαγγελματική εκπαίδευση. «Θα μπορούν πλέον να κάνουν ένα μηχανογραφικό για πανεπιστήμια και παράλληλα να συμπληρώσουν ένα δεύτερο μηχανογραφικό για εισαγωγή σε δημόσιο ΙΕΚ βάσει απολυτηρίου. Υπογραμμίζουμε τις εναλλακτικές» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ροή ειδήσεων

Advertisement