Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Ζεφύρι: Έβρεχε… σφαίρες – Μας πυροβολούσε Ρομά ελεύθερος σκοπευτής, κατέθεσε αστυνομικός

Δημοσιεύθηκε

στις

Το θερμό σκηνικό, άγριο ξημέρωμα στα στενά του Ζεφυρίου με την ένοπλη συμπλοκή μεταξύ δύο οικογενειών Ρομά, η επίθεση εναντίον αστυνομικών από Ρομά «ελεύθερο σκοπευτή» που κρυμμένος σε τριώροφη κατοικία πυροβολούσε με κλεμμένο όπλο αστυνομικού τα πόδια τους και η υπόθεση της αρπαγής του υπηρεσιακού όπλου του νεαρού ειδικού φρουρού από το «ξηλωμένο» χρηματοκιβώτιο του σπιτιού του, ξεδιπλώνονται με λεπτομέρειες από τη δικογραφία που παρουσιάζει το protothema.gr.

Μέσα από τις καταθέσεις των αστυνομικών που κλήθηκαν λίγο μετά τις 2:00 τα ξημερώματα της Παρασκευής να μεταβούν στην οδό Σκυλοσόφου μετά από καταγγελίες περιοίκων που έκαναν λόγο για άγρια συμπλοκή και… βροχή από σφαίρες παρουσιάζεται λεπτό προς λεπτό όλο το πολεμικό σκηνικό ανάμεσα στις δύο τσιγγάνικες φαμίλιες, ενώ στην κατάθεσή του ο ειδικός φρουρός της ομάδας ΔΙ.ΑΣ περιγράφει πως το βράδυ της 7ης Ιανουαρίου, από το ισόγειο της τριώροφης κατοικίας στο Περιστέρι όπου διαμένει, του άρπαξαν το υπηρεσιακό 9άρι USP Compact με τις τρεις γεμιστήρες που κρατούσε κλειδωμένο στο χρηματοκιβώτιο το οποίο «ξήλωσαν» οι μυστηριώδεις «ποντικοί».

«Ρίξ’του! Ρίξ΄του! Πυροβόλα!»

 

Ο αστυνομικός που υπηρετεί στην Υποδιεύθυνση Επιχειρησιακών Δράσεων Δυτικής Αττικής στην κατάθεση του, περιγράφει πως στήθηκε το σκηνικό που οδήγησε την ομάδα των οκτώ εκπαιδευμένων αστυνομικών στην εμπόλεμη ζώνη των οδών Εθνικής Αντιστάσεως και Σκυλοσόφου, όπου Ρομά σε ρόλο ελεύθερου σκοπευτή, πυροβολούσε από το μπαλκόνι της τριώφορης κατοικίας, στα πόδια τους αστυνομικούς.

«Σήμερα 26.2.21, εργαζόμουν κατά το ωράριο από 22:00 ώρα της 25.2.21 έως 06:00 ώρα της 26.2.21 ως επικεφαλής ειδικής επιχειρησιακής ομάδας αποτελούμενης από οκτώ αστυνομικούς. Την 02:00 λάβαμε σήμα από το κέντρο της Άμεσης Δράσης για επεισόδιο μεταξύ Ρομά με πυροβολισμούς επί της οδού Κατσαντώνη στο Ζεφύρι. Μεταβήκαμε στο σημείο όπου βρήκαμε (σ.σ αναφέρεται σε όνομα) μαζί με έτερους συγγενείς του και μας δήλωσε ότι προ λίγων λεπτών ο (σ.σ αναφέρεται σε όνομα) έξω από την οικία του στην οδό Κατσαντώνη πυροβόλησε με όπλο και διέφυγε. Επίσης μας υπέδειξε τρύπα στη μπαλκονόπορτα της οικίας και τρύπα στο πίσω μέρος του οχήματος μάρκας Citroen Xsara οι οποίες όπως μας ενημέρωσε προκλήθηκαν από πυροβολισμούς.

»Καθώς βρισκόμασταν στο σημείο, εμφανίστηκε ένα άτομο στην οδό Κατσαντώνη τον οποίο με το που τον αντίκρισαν και οι συγγενείς του άρχισαν να φωνάζουν «Αυτός είναι που μας πυροβόλησε» και άρχισαν να κινούνται προς το μέρος του. Το άτομο έφυγε προς την οδό Εθνικής Αντιστάσεως, τον καταδιώξαμε φωνάζοντας του να σταματήσει γνωστοποιώντας την ιδιότητά μας αλλά δεν σταματούσε. Πίσω από εμάς ακολουθούσαν οι συγγενείς του. Με το που φθάσαμε στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως το άτομο που καταδιώκαμε κατευθύνθηκε προς διώροφη κατοικία στην οδό Σκυλοσόφου και φώναζε επανειλημμένα «Ριξ΄του, ρίξ΄του, πυροβόλα». Τότε ξαφνικά από το μπαλκόνι του πρώτου ορόφου της συγκεκριμένης κατοικίας είδαμε ένα άτομο το οποίο ενήργησε τέσσερις πυροβολισμούς προς το μέρος μας και συγκεκριμένα μπροστά στα πόδια του αρχιφύλακα. Αμέσως πήραμε κάλυψη και απομακρύναμε τους πολίτες από το σημείο. Ο αρχιφύλακας πρόλαβε να ακινητοποιήσει το άτομο που έτρεξε προς την παραπάνω οικία, πριν εισέλθει εντός αυτής και κατά την ακινητοποίηση του αντιστάθηκε σθεναρά απωθώντας βίαια τον αστυνομικό στην προσπάθεια του να διαφύγει χωρίς αποτέλεσμα. Κατόπιν ενημερώσαμε το κέντρο της Αμεσης Δράσης για το συμβάν ζητήσαμε ενισχύσεις και περικυκλώσαμε την οικία από όπου πυροβόλησε έτερο άτομο».

Μέσα από τη δικογραφία φαίνεται ότι η κατάσταση στην οδό Σκυλοσόφου στο Ζεφύρι είχε αρχίσει να ξεφεύγει από κάθε έλεγχο. Έτσι, ζητήθηκαν ενισχύσεις και το σημείο «ζώστηκε» από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις της ΕΚΑΜ, της ΟΠΚΕ και των ΜΑΤ. Λίγη ώρα αργότερα οι αστυνομικοί κατάφεραν να περάσουν χειροπέδες σε τέσσερις Ρομά και να κατασχέσουν μια καραμπίνα και το κλεμμένο υπηρεσιακό 9αρι του ειδικού φρουρού.

Η αρπαγή του όπλου

Στην κατάθεση που έδωσε ο ειδικός φρουρός ανέφερε πως «Είμαι αστυνομικός, φέρω τον βαθμό του ειδικού φρουρού και υπηρετώ στην ομάδα ΔΙ.ΑΣ. Διαμένω με τη σύντροφο μου σε διαμέρισμα ισογείου επί της οδού (σ.σ αναφέρεται στην οδό) στο Περιστέρι. Την σήμερον 7.1.21 ημέρα Πέμπτη και περί ώρα 18:20 αποχώρησα από την οικία μου αφού προηγουμένως είχα ασφαλίσει το παντζούρι του σαλονιού και επέστρεψα σε αυτήν την 19:05 ώρα οπότε και διαπίστωσα ότι το παράθυρο του σαλονιού της οικίας μου ήταν παραβιασμένο. Έσπευσα να ελέγξω τον υπηρεσιακό μου οπλισμό εντός του υπνοδωματίου, διαπίστωσα όμως ότι είχε αφαιρεθεί το χρηματοκιβώτιο ολόκληρο από το εν λόγω σημείο και ενημέρωσα περί αυτού την Άμεση Δράση. Τον οπλισμό μου τον είχα φυλαγμένο εντός του επιτοίχιου προσαρμοσμένου χρηματοκιβωτίου τοποθετημένου εντός ντουλάπας το οποίο έχει διαστάσεις περίπου 40χ20 και ήταν ασφαλισμένο με κλειδί. Εντός αυτού υπήρχε το υπ΄αριθμον Ε.Α (σ.σ αναφέρεται ο αριθμός) υπηρεσιακό πιστόλι μάρκας USP Compact με μια γεμιστήρα με 13 φυσίγγια των 9mm, εντός αυτής, ακόμη δύο γεμιστήρες με 13 φυσίγγια η καθεμία και ένα κουτάκι με ακόμα 11 φυσίγγια καθώς επίσης και ένα πορτοφόλι που περιείχε 150 ευρώ, μια κάρτα Εθνικής Τράπεζας και το δίπλωμα μου και δύο ρολόγια χειρός αξίας συνολικά 400 ευρώ περίπου».

Η δικογραφία

dikografia-1
dikografia-12
dikografia-13
dikografia-14
dikografia-15
dikografia-16

Η νομική άποψη

Οι δικηγόροι του ενός εκ των συλληφθέντων Ιωάννης Γλύκας και Αθηνά Χαρβαλάκου τονίζουν στο protothema.gr πως «Ο εντολέας μας αρνείται κατηγορηματικά τις κατηγορίες που του αποδίδονται. Αδερφός και θείος αντίστοιχα των συγκατηγορούμενων του, σε ούτως η άλλως ελεγχόμενα περιστατικά όπου οι καταγγελλόμενες πράξεις, είναι αμφισβητούμενες ακόμα και για τους βασικούς κατηγορούμενους. Σε κάθε περίπτωση η δίκη του εμπλοκή δεν πλησιάζει καν στην αποδιδόμενη πράξη της απλής συνέργειας στο αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας καθως δεν έχει ποινική απαξία η συμπεριφορά του».

glykas-dikigoros-5
Ο Ιωάννης Γλύκας
dikigoros-54
Η Αθηνά Χαρβαλάκου


Ροή ειδήσεων

Advertisement