Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

Τα κατοικίδια ζώα στην Covid-19 εποχή- Tης Αντωνίας Ρηγάτου

Published

on

Ο Γι Γκουάν ιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, ο οποίος βοήθησε στην αποκάλυψη του ιού SARS στις 20 Ιανουαρίου το 2020 είπε στο κινεζικό περιοδικό Caixin, ότι η επιδημία της Γιουχάν συμπεριφερόταν σαν τον SARS: «μεταδίδεται μεταξύ των ανθρώπων». Έτσι ήδη από τις 23 Ιανουαρίου το 2020, κανείς δεν μπορούσε να μπει ή να βγει από την Γιουχάν, μια πόλη 11 εκατομμυρίων πολιτών χωρίς ειδική άδεια. Η Κίνα ανακάλυψε ότι εκτός Γιουχάν και Χουμπέι ο συνδυασμός απομόνωσης και περιορισμού λειτούργησε καλύτερα στον περιορισμό για να επιβραδυνθεί η εξάπλωση του ιού SARS-COV-2, καθώς λιγότεροι άνθρωποι κολλούσαν τον ιό από κάθε άτομο που τον είχε. Η ανωτέρω πολιτική καθιστούσε δυνατή την αναχαίτισή του.

Σε όλον τον πλανήτη, οι χώρες ξεκίνησαν τα απαγορευτικά. Η κοινωνική απομόνωση, οι μειωμένες κοινωνικές επαφές, η απαγόρευση της χειραψίας, των εναγκαλισμών, το άγγιγμα είναι μερικές συνήθειες που έπρεπε κατά τους ειδικούς να σταματήσουν, να γίνονται με δεδομένο, ότι ο ιός μεταδίδεται μέσω αυτών. Η στέρηση των προαναφερθέντων εδώ και ένα χρόνο, η έλλειψη μίας αγκαλιάς, μίας χειραψίας, ενός αγγίγματος επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα ζωής.

Το κενό της επαφής αυτής μεταξύ των ανθρώπων έρχονται να καλύψουν τα κατοικίδια ζώα. Τα κατοικίδια ζώα βοηθούν και στην ψυχική και την σωματική υγεία. Όταν οι άνθρωποι είναι απομονωμένοι, τα κατοικίδια ζώα παρέχουν συντροφικότητα, δημιουργούν συναισθήματα χαράς. Επίσης, οι αγκαλιές με τα κατοικίδια ζώα βοηθούν στην ψυχολογία καθώς αποφεύγονται η κατάθλιψη, το άγχος, η μοναξιά, οι αρνητικές σκέψεις.

Οι θετικές επιδράσεις του να έχει κάποιος κατοικίδιο δεν σταματούν, αφού τα ζώα είναι αυτά που φέρνουν τον άνθρωπο σε επαφή με την φύση. Μια βόλτα σε πάρκο με το κατοικίδιο συμβάλλει θετικά στην ψυχολογία. Άρα, η επιλογή 6 στο 13033 για να πάει κάποιος βόλτα με το κατοικίδιο του δεν είναι καθόλου τυχαία. Η επιλογή αυτή βοηθάει όχι μόνο στην ευεξία, αλλά βελτιώνει την ψυχολογία από την απομόνωση που βιώνει κάποιος καθώς η πανδημία βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη.

Μήπως θα πρέπει, να δώσουμε σημασία σε κατοικίδια ζώα που μας έχουν ανάγκη; Μήπως θα πρέπει, να δώσουμε αγάπη σε ζώα που είναι εγκαταλελειμμένα; Τα οφέλη θα είναι πολλά όχι μόνο για τα κατοικίδια, αλλά και για εμάς ενόψει αυτής της κοινωνικής απομόνωσης που βιώνουμε.

* Η Αντωνία Ρηγάτου είναι Δημοσιογράφος και Αναλύτρια στο Κέντρο Διεθνών και Στρατηγικών Αναλύσεων. Επίσης, είναι διπλωματούχος στη «Σύγχρονη Δημοσιογραφία» στο ΕΑΠ και πτυχιούχος «Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων» στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Τέλος, έχει βραβευτεί από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών και έχει λάβει υποτροφίες Αριστείας.

Ροή ειδήσεων

Advertisement