Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

Κρυπτονομίσματα, εταιρείες και… απάτες-Του Στάθη Κατσαντά

Δημοσιεύθηκε

στις

Με το ξεκίνημα του 2021, το 1ο δίμηνο (Ιανουάριος-Φεβρουάριος), στα social media πραγματοποιείται ένας «βομβαρδισμός» σχετικά με τα εύκολα, γρήγορα και σημαντικά οικονομικά οφέλη που μπορεί να αποφέρει η επένδυση σε κρυπτονομίσματα σε όλο τον κόσμο.

Η έντονη διαφήμιση που γίνεται από όλες αυτές τις εταιρείες που «επενδύουν» σε κρυπτονομίσματα, ενισχύεται και από τις δηλώσεις (αν είναι πραγματικές) μεγάλων επενδυτών ανά τον κόσμο, και κυρίως από επιχειρηματίες με μεγάλες εταιρείες, που δήθεν επενδύουν δισεκατομμύρια στον «νέο ιό του πλουτισμού», που αφορά το κινέζικο κρυπτονόμισμα.
Το συγκεκριμένο εμφανίζεται να έχει την έγκριση της κινεζικής κυβέρνησης και διαφημίζεται έντονα πως όσοι επενδύουν τα χρήματά τους σε αυτό, θα τα πολλαπλασιάσουν.
Επίσης, γνωστός επιχειρηματίας της παγκόσμιας οικονομίας διατείνεται ότι θα πουλάει τα προϊόντα του με αντίκρισμα boitcoin. Δεν γνωρίζουμε αν θα δεχόταν να ανταλλάξει τα ηλεκτρικά του αυτοκίνητα με δικά μας αντίστοιχα προϊόντα αγροτικής παραγωγής, όπως μαρούλια, ελιές, πορτοκάλια.
Ζούμε σε μια περίοδο που όλος ο κόσμος, λόγω του COVID-19, περνάει πολλές ώρες στον χώρο του κι αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, να ασχολείται περισσότερο με τα «σόσιαλ μίντια» και ενδεχομένως να παρασύρεται, ρισκάροντας τις όποιες οικονομίες του.
Οφείλουμε να επισημάνουμε όμως πως θέλει ιδιαίτερα μεγάλη προσοχή κάθε τέτοιο εγχείρημα.
Υπάρχουν εταιρείες που σου προτείνουν να καταθέσεις ένα μικρό ποσό (250€ για παράδειγμα), υποσχόμενες ότι θα δει ο επενδυτής σύντομα το ποσό αυτό να πολλαπλασιάζεται. Υπάρχουν άλλες που λειτουργούν ως «πυραμίδες». Σου προτείνουν να καταθέσεις τα 250€ και αν φέρεις και άλλον καταθέτη στην πλατφόρμα, τότε το αρχικό ποσό κατάθεσης αυξάνεται με «μπόνους» κατά 200%, με σκοπό να δημιουργήσει μεγαλύτερες επιτυχίες. Ενώ στον υποδεικνυόμενο καταθέτη, κάνουν δώρο «μπόνους» 100% της κατάθεσής του αντίστοιχα.
Όλα αυτά όμως, δεν είναι ούτε τόσο απλά, ούτε τόσο εύκολα, ούτε και τόσο… ακίνδυνα. Ο κίνδυνος απώλειας χρημάτων, έστω και λίγων αλλά αναγκαίων, για τον μέσο πολίτη είναι μεγάλος. Και δυστυχώς, το χαοτικό τοπίο των social media είναι τόσο μεγάλο που ο πραγματικός έλεγχος είναι πολύ δύσκολος ή και αδύνατος.
Σύμφωνα με καταγγελία συγκεκριμένου επενδυτή που ρισκάρισε το ποσό των 250€, τα χρήματά του σε 14 μόλις μέρες έγιναν 680€. Αλλά… δεν είναι και διαθέσιμα! Ο συγκεκριμένος πολίτης, έχοντας κάποια στοιχεία προσέγγισης με την εταιρεία και τους «συμβούλους» της, κάνει προσπάθεια αποκατάστασης της ζημίας του, όχι τόσο γιατί πιστεύει πως θα βρει άκρη, αλλά κυρίως για να αναδείξει στη συνέχεια την εμπειρία του και να προσπαθήσει να προστατεύσει άλλους πολίτες.
Πιστεύουμε όμως ότι και η Πολιτεία, με τις αρχές ελέγχου που έχει, οφείλει να παρέμβει, να διερευνήσει και να ελέγξει όλες τις διαφημίσεις που «αναρτώνται» στα δημοφιλή social media.
Ωστόσο, μία απλή συμβουλή είναι η εξής: Όταν ακόμα και παγκοσμίως θεσμοθετημένα επενδυτικά «εργαλεία», όπως τα Χρηματιστήρια, ξέρουμε καλά ότι μπορούν να δημιουργήσουν «φούσκες», τότε οι πολλοί και διάφοροι «κρυπτοεπενδυτές» του διαδικτύου, μάλλον δημιουργούν… «τσιχλόφουσκες».
Όλες οι εταιρείες υποχρεούνται να αναφέρουν στην εμφάνιση του προφίλ τους, τον αριθμό άδειας λειτουργίας τους ώστε ο καθένας να γνωρίζει με ποιόν συνεργάζεται. Όχι λοιπόν στις «κρυπτοεταιρείες χωρίς ταυτότητα».
Όλα, όμως, επαφίονται και στην ατομική ευθύνη του καθενός. Όπως και η προστασία από τον covid-19…


Ροή ειδήσεων

Advertisement