Τρίτη 16 Απριλίου 2024
Connect with us

Χωρίς κατηγορία

Παυλάκης: Τίμιο και αυστηρό lockdown δύο εβδομάδων -Ξεχάστε για την ώρα εστίαση και σχολεία

Δημοσιεύθηκε

στις

Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα έχει ελπίδες για ένα πιο φυσιολογικό Πάσχα και καλοκαίρι με την επιβολή ενός αυστηρού lockdown, αλά Μαρτίου, εξέφρασε ο καθηγητής Γιώργος Παυλάκης.

Ερωτηθείς για την αύξηση των κρουσμάτων και τη μεγάλη πίεση που δέχεται το ΕΣΥ, ο ερευνητής και επικεφαλής του Τμήματος Ανθρωπίνων Ρετροϊών στο Εθνικό Ινστιτούτο Ερευνών για τον Καρκίνο στις ΗΠΑ, δρ Γιώργος Παυλάκης υποστήριξε, μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega», ότι «είναι σίγουρο πως η Ελλάδα τα έχει πάει πολύ καλά σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν και πολλαπλάσιους πόρους. Να έχουμε εμπιστοσύνη στις δυνάμεις της Ελλάδας, στον λαό και στην κυβέρνηση, ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε την κρίση».

Σχετικά με τη συζήτηση που έχει ανοίξει για την αποδοτικότητα των μέτρων, ο κ. Παυλάκης σημείωσε ότι «θα πρέπει να συνεχίσουμε να κάνουμε τα σωστά. Άλλες χώρες έχουν σταματήσει την επιδημία στα σύνορά τους, μόνο με καραντίνα. Εμείς τώρα έχουμε και το εμβόλιο. Πρέπει να βρούμε τρόπους να τα πάμε καλύτερα. Το να κατηγορούμε όμως τα μέτρα, που είναι το μόνο πράγμα που έχει σώσει την Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο, είναι κακό, είναι τελείως λάθος. Τα μέτρα λειτουργούν. Δείτε Πορτογαλία, Ισραήλ και άλλες χώρες που δεν τα κατάφεραν».

Ο καθηγητής επισήμανε ότι «χρειάζεται πειθαρχία ακόμα. Η επιδημία θα κοπάσει. Αν χάσουμε το κουράγιο και την υπομονή μας, θα είναι το χειρότερο που μπορεί να γίνει. Αυτοί που θέλουν να ανοίξουν ας σκεφτούν ότι αν ανοίξει τώρα η Ελλάδα, με τα κρούσματα να ανεβαίνουν στην Αττική, σε δύο εβδομάδες θα γίνει καταστροφή. Αυτό δεν πρέπει ούτε να το λέμε. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι, αντί να συζητάμε για άνοιγμα, να κλείσει η Ελλάδα πραγματικά, όπως την άνοιξη, για δύο εβδομάδες. Να γίνει ένα τίμιο lockdown και να κρατηθεί από όλους. Τότε αν αρχίσουν και πέφτουν θεαματικά τα κρούσματα και δεν υπάρχει η ίδια πίεση στα νοσοκομεία, τότε μπορούν να προσδοκούν ένα λογικό ανοιγματάκι για το Πάσχα».

Ο δρ Παυλάκης στη συνέχεια προσέθεσε:

«Μη μετράτε Καθαρές Δευτέρες, κοιτάξτε την επιδημία. Τα νοσοκομεία στην Αττική είναι ένα βήμα πριν από την καταστροφή, κατά τη γνώμη μου. Αν συνεχίσει αυτή η πορεία και αυτή την εβδομάδα είναι τα κρούσματα πάλι ψηλά ή ανεβαίνουν, αυτό πρέπει να το κοιτάξουν οι επιτροπές πολύ σοβαρά. Χρειάζεται να γίνει κάτι. Αντί να ζητάμε για άνοιγμα, ας κάνουμε το σωστό».

Το άνοιγμα των σχολείων μπορεί να φέρει τσουνάμι κρουσμάτων
Κληθείς να αναλύσει την εισήγησή του για αυστηρό lockdown, ο καθηγητής είπε ότι θα πρέπει να είναι «όλα κλειστά, ό,τι μπορεί να κλείσει, να το επιβάλλει η κυβέρνηση για δύο εβδομάδες. Και να πει ότι αν πέσουν τα κρούσματα, ιδίως στην Αττική που είναι πολύ επικίνδυνη, με όλα αυτά τα καινούργια στελέχη και την κατάσταση που βλέπουμε στα νοσοκομεία, τότε ανοίγουμε προσεκτικά για το Πάσχα».

Σχετικά με την εστίαση ο δρ Παυλάκης ήταν κατηγορηματικός: «Την εστίαση ξεχάστε την. Αν δεν ανοίξει ο καιρός και δεν πέσουν τα κρούσματα, η εστίαση θα πρέπει να είναι το τελευταίο πράγμα. Οι εσωτερικοί χώροι είναι κίνδυνος θάνατος. Αν κλείσουν οι δουλειές, εργοστάσια κ.λπ., η κυβέρνηση θα πρέπει να χρησιμοποιήσει αυτόν τον χρόνο, να μπορέσει να βάλει κανόνες σε όλους τους εργασιακούς χώρους, για πολύ εντονότερη ατομική προστασία. Αυτό δεν τηρείται και φέρνει περισσότερα κρούσματα».

Καταλήγοντας, ο καθηγητής ρωτήθηκε για τα σχολεία και τα σενάρια για το άνοιγμά τους και είπε:

«Η κατάσταση δεν είναι σταθερή και διαχειρίσιμη. Οποιαδήποτε στιγμή γίνει ακόμα και εικονικό χαλάρωμα, π.χ. αν πει ότι ανοίγει τα σχολεία, θα δοθεί το μήνυμα για περαιτέρω χαλάρωση και θα υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για τσουνάμι στην Αττική. Να κλείσουν περισσότερο (τα σχολεία). Να δούμε τα άλλα μοντέλα που υπάρχουν παγκόσμια, να δώσουμε κι άλλο χρόνο στα εμβόλια να δουλέψουν. Να μην κάνουμε τα ίδια λάθη».
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/ellada/paylakis-hreiazetai-timio-aystiro-lockdown-dyo-ebdomadon

Ροή ειδήσεων

Advertisement