Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Σε συναγερμό η ΕΛ.ΑΣ. για τρομοκρατικό χτύπημα–Με επείγον σήμα στο Πεντάγωνο προειδοποιεί για νέο «Συκούριο»

Δημοσιεύθηκε

στις

Συναγερμός έχει σημάνει τις τελευταίες ημέρες στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας μετά την αποστολή κατεπείγοντος εμπιστευτικού εγγράφου της ΕΛ.ΑΣ. που προειδοποιεί για επιθέσεις σε στρατιωτικούς στόχους και ενδεχόμενη αρπαγή βαρέος οπλισμού όπως ρουκετοβόλα και εκρηκτικά, σε μια επανάληψη της πολύκροτης υπόθεσης κλοπής οπλισμού την οποία πραγματοποίησε η 17 Νοέμβρη το 1989 από το στρατόπεδο του Συκουρίου στη Λάρισα.

Με βάση τις εξελίξεις στην υπόθεση της απεργίας πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα, οι επιτελείς της Ελληνικής Αστυνομίας φοβούνται το ενδεχόμενο τροφοδότησης μιας νέας γενιάς τρομοκρατών, ιδιαίτερα στην περίπτωση που ο καταδικασμένος για τις δολοφονίες της 17 Νοέμβρη απεργός πείνας δεν υποχωρήσει και συμβεί το απευκταίο.

Οι επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. επισημαίνουν τον σοβαρό κίνδυνο να αναβιώσει -μετά από δύο χρόνια σιωπής- το λεγόμενο αντάρτικο πόλης με ανταποδοτικές, αιματηρές επιθέσεις. Το ενδεχόμενο για το οποίο προειδοποιεί η Ελληνική Αστυνομία το Πεντάγωνο θυμίζει τις κλοπές οπλισμού που έγιναν το 1989 από το στρατόπεδο του Συκουρίου στη Λάρισα και το 1977 από εκείνο της Ελευθερούπολης Καβάλας, με τα όπλα να καταλήγουν στην κατοχή μελών του ΕΛΑ, της 17 Νοέμβρη και άλλων οργανώσεων.

Παράλληλα, υπενθυμίζεται και η πρόσφατη υπόθεση της κλοπής αντιαρματικών όπλων και χειροβομβίδων από ναυτική βάση στη Λέρο τον Σεπτέμβριο του 2019 η οποία ήδη έχει ουσιαστικά μπει στο αρχείο, χωρίς όμως να να διαπιστωθεί τι ακριβώς συνέβη.

Όπως αναφέρουν τα ΝΕΑ, το έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ. συντάχθηκε στις 26 Φεβρουαρίου 2021, περίπου στην 50ή ημέρα της απεργίας πείνας του «Λουκά» της 17 Νοέμβρη, κι έχει το τίτλο «Εντατικοποίηση μέτρων ασφαλείας περιμετρικά στρατιωτικών μονάδων, εγκαταστάσεων, σχηματισμών και κτιρίων».

Όπως αναφέρεται στο έγγραφο, «ενόψει της επικρατούσας και εξελισσόμενης εσωτερικής επικαιρότητας παρακαλείσθε όπως από της λήψεως της παρούσης και για όσο χρονικό διάστημα κρίνετε αναγκαίο εντείνετε κι αυξήσετε τα αστυνομικά μέτρα περιμετρικά των στρατιωτικών μονάδων, εγκαταστάσεων (αποθήκες οπλισμού, πυρομαχικών κ.λπ.), σχηματισμών έως και στρατιωτικών κτιρίων που βρίσκονται εκτός αυτών προς πρόληψη και αποτροπή οποιασδήποτε έκνομης ενέργειας εις βάρος του υπηρετούντος εκεί προσωπικού και των εν λόγω κτιρίων κι εγκαταστάσεων ή πράξης ακτιβιστικού χαρακτήρα».

Το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. απευθύνεται προς τις αρμόδιες αστυνομικές υπηρεσίες επισημαίνεται «σε συνεργασία με τις κατά τόπο αρμόδιες στρατιωτικές Αρχές προς επίτευξη του επιδιωκόμενου σκοπού εκδηλώσετε και οποιοδήποτε κατά την κρίση σας πρόσθετο μέτρο το οποίο θα συμβάλει στην επαύξηση του βαθμού ασφαλείας των στρατιωτικών εγκαταστάσεων».

Σύμφωνα με πληροφορίες των ΝΕΩΝ, υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη φοβούνται ότι ενδεχόμενη αρνητική κατάληξη της απεργίας πείνας μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία μιας νέας τρομοκρατικής οργάνωσης που μπορεί μάλιστα να λάβει το όνομά της από τον ίδιο, και να επιχειρήσει να περπατήσει στα χνάρια της 17 Νοέμβρη.

Οι αξιωματικοί της αντιτρομοκρατικής θεωρούν ως πιθανότερη τη δημιουργία μιας νέας ένοπλης ομάδας και όχι την επαναδραστηριοποίηση των παλαιότερων, καθώς οι ένοπλες οργανώσεις που έχουν εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια, όπως π.χ. ο Επαναστατικός Αγώνας, η Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών, η Επαναστατική Αυτοάμυνα, η Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς και άλλες έχουν εξαρθρωθεί ή αδρανοποιηθεί. Σε αυτή τη βάση εδράζεται και η ανησυχία που εκφράζεται στο κατεπείγον έγγραφο, καθώς μια νέα τρομοκρατική οργάνωση θα είχε ως πρώτο μέλημά της την απόκτηση οπλισμού.

Συναγερμός για την προστασία αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. και δικαστικών
Η Ελληνική Αστυνομία έχει εντείνει τα μέτρα προστασίας υψηλόβαθμων αξιωματικών αλλά και δικαστικών υπό τον φόβο μιας αιματηρής τρομοκρατικής επίθεσης εναντίον τους.

Διοικητές κρίσιμων υπηρεσιών ή δικαστικοί έχουν προμηθευθεί -κυρίως ιδιωτικά – αλεξίσφαιρα γιλέκα ή ειδικούς θωρακισμένους χαρτοφύλακες για την προστασία τους από μια επίθεση με όπλα ή βόμβες. Επιπλέον νέες εντολές έχουν δοθεί για ελέγχους της αλληλογραφίας με τον φόβο αποστολής δεμάτων βομβών. Σε ένα αυξανόμενο κλίμα ανησυχίας και με την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. να ζητά γενική επιφυλακή, αύξηση των περιπολιών, φρούρηση των αστυνομικών υπηρεσιών και αποφυγή τηλεφωνημάτων-παγίδες στο επιχειρησιακό κέντρο της ΓΑΔΑ.

Η λήψη ισχυρών μέτρων προστασίας κρίθηκε επιβεβλημένη μετά το μπαράζ επιθέσεων και άλλων ενεργειών τις τελευταίες ημέρες από υποστηρικτές του απεργού πείνας.

Αποκορύφωμα αυτών ήταν η επίθεση με βόμβες μολότοφ που πραγματοποίησαν άγνωστοι (περίπου 20 άτομα) κατά του αστυνομικού τμήματος της Καισαριανής την Κυριακή. Οι δράστες, εκτιμούν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. έδειξαν ότι ήθελαν να προκαλέσουν τραυματισμό αστυνομικού, όπως φάνηκε και στο βίντεο – ντοκουμέντο της επίθεσης.

Σε αυτό φαίνονται οι νεαροί να φτάνουν έξω από την πόρτα του Τμήματος, να πετούν πέτρες και να ρίχνουν κάτω τις μηχανές των αστυνομικών και αμέσως μετά να πετούν βόμβες μολότοφ επάνω στους αστυνομικούς της ΔΙ.ΑΣ. που εκείνη την ώρα ήταν στην είσοδο του Τμήματος.

Οι δράστες προχώρησαν σε ρίψη μολότοφ και εξαφανίστηκαν, χωρίς να υπάρξει κάποια προσαγωγή.

Από την επίθεση προκλήθηκαν υλικές ζημιές σε δύο μηχανές της ΕΛ.ΑΣ, ενώ δεν υπήρξε κάποιος τραυματισμός.

Της επίθεσης με μολότοφ στο ΑΤ Καισαριανής είχε προηγηθεί πλήθος επιθέσεων, όπως στο Ίδρυμα «Κωνσταντίνος Μητσοτάκης» με γκαζάκια, στο πολιτικό γραφείο του υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη στο Ηράκλειο το οποίο οι δράστες έκαναν γυαλιά – καρφιά, οι μολότοφ στο υφυπουργείο Μακεδονίας – Θράκης με μολότοφ, οι ζημιές στο πολιτικό γραφείο του βουλευτή της ΝΔ Χρ. Κέλλα, ακόμα ο εμπρηστικό μηχανισμός στα γραφεία της εταιρείας Zeus+Dione που ανήκε στη σύζυγο του πρωθυπουργού, Μαρέβα Μητσοτάκη.

Μεταξύ των σοβαρών επιθέσεων του τελευταίου διαστήματος περιλαμβάνεται και το τρομοκρατικό χτύπημα εναντίον του βουλευτή της ΝΔ Κωνσταντίνου Μπογδάνου καθώς οι άγνωστοι δράστες τοποθέτησαν εκρηκτικό μηχανισμό το σπίτι και τα αυτοκίνητά του ίδιου και της συζύγου του.

Αντιεξουσιαστές σε ρόλο… αστυφύλακα
Ο κίνδυνος που επικρατεί για τη ζωή και την ασφάλεια των αστυνομικών αποτυπώθηκε και στο περιστατικό που σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας στου Ζωγράφου, όπου… ομάδα ατόμων βγήκε από την Πανεπιστημιούπολη και προχώρησε σε… έλεγχο ταυτοτήτων των διερχόμενων οδηγών.

Οι «αντιεξουσιαστές» δικαιολόγησαν την πράξη τους αυτή λέγοντας ότι ψάχνουν για αστυνομικούς! Χρειάστηκε η επέμβαση δυνάμεων των ΜΑΤ, της ΔΙΑΣ και της ομάδας ΔΡΑΣΗ, που ωστόσο δεν κατάφεραν να συλλάβουν κάποιον από τους αυτόκλητους αστυνομικούς οι οποίοι έσπευσαν να κρυφτούν στον χώρο του πανεπιστημίου και στα γύρω στενά.

www.in.gr


Ροή ειδήσεων

Advertisement