Connect with us

Ελλάδα

Lockdown : Πιο σκληρά μέτρα εισηγούνται οι ειδικοί – Τι θα γίνει με τη μετακίνηση 6

Published

on

Δυναμώνουν οι φωνές των ειδικών για πιο σκληρά μέτρα στην Αττική, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως οδηγούμαστε και σε lockdown όπως το περσινό όπου είχαν απαγορευτεί τα πάντα.

Την ώρα δηλαδή που τα νοσοκομεία της Αττικής βρίσκονται σε οριακό σημείο, ενώ τα κρούσματα την Κυριακή ξεπέρασαν τα 1.000 και σήμερα αναμένεται να είναι πάνω από 2.000, οι ειδικοί θεωρούν πως πρέπει να υπάρξει μία αυστηροποίηση του υπάρχοντος συστήματος, ώστε να μην βγει η κατάσταση εκτός ελέγχου.

Στο τραπέζι των ειδικών έχουν πέσει μία σειρά από προτάσεις με σκοπό την αυστηρή τήρηση του lockdown για ακόμη μία εβδομάδα, ώστε να πέσουν οι κρίσιμοι δείκτες και να γίνει άρση των μέτρων μετά τις 15 Μαρτίου.

Μία πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι είναι να μην γίνεται χρήση πια του αριθμού 6 για βόλτες στην παραλία και εξερεύνηση στο βουνό.

Έτσι δεν αποκλείεται οι ειδικοί να εισηγηθούν η χρήση του αριθμού 6 να γίνεται αυστηρώς για σωματική άσκηση και όχι για βόλτες σε άλλους δήμους και γενικότερα μακριά από το σπίτι του πολίτη.

Επομένως στο μικροσκόπιο των ειδικών είναι η χρήση του αριθμού 6 στο 13033 να έχει την έννοια που είχε στο πρώτο lockdown, τον Μάρτιο, όπου εκεί ο καθένας έβγαινε έξω μόνο για να ασκηθεί ή να βγάλει βόλτα το κατοικίδιο του.

Σε κάθε περίπτωση λόγω της κακής επιδημιολογικής κατάστασης ιδιαίτερα στην πρωτεύουσα, οι ειδικοί αναμένεται να ζητήσουν επίσης την σκληρότερη επιτήρηση των αρμόδιων οργάνων και την αύξηση των ελέγχων των πολιτών.

Σκέψεις για απαγόρευση από τις 9 το βράδυ και τα Σαββατοκύριακα (και όχι από τις 6)
Ακόμη ένα θέμα που αναμένεται να εξεταστεί είναι η διατήρηση ή μη του μέτρου απαγόρευσης της κυκλοφορίας στις 6 το απόγευμα τα Σαββατοκύριακα.

Σύμφωνα με πληροφορίες η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, θα αξιολογήσει το συγκεκριμένο μέτρο και δεν αποκλείεται να εισηγηθεί η απαγόρευση κυκλοφορίας να πάει στις 9 το βράδυ και να πάψει η ισχύς του μέτρου από τις 6.

Στόχος του συγκεκριμένου μέτρου πάντως είναι πρωτίστως η μείωση της κοινωνικής κινητικότητας ιδιαίτερα το Σαββατοκύριακο που παρατηρείται συνωστισμός σε παραλίες και πάρκα.

Έτσι αφού είναι αδύνατος ο έλεγχος των μαζώξεων σε σπίτια, όπου σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι και η βασική αιτία αύξησης των κρουσμάτων, οι αρμόδιοι προσπαθούν να βρουν μερικές λύσεις προκειμένου οι πολίτες να βοηθήσουν με τον τρόπο τους στη μάχη που δίνει αυτή τη στιγμή το ΕΣΥ και συγκεκριμένα οι γιατροί στις ΜΕΘ.

Σαρηγιάννης: Δύσκολο το άνοιγμα του λιανεμπορίου μέχρι την Καθαρά Δευτέρα

Την ίδια ώρα αδύνατο θεωρεί το άνοιγμα του λιανεμπορίου έως την Καθαρά Δευτέρα ο καθηγητής υγειονομικής και περιβαλλοντικής μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

«Είναι δύσκολο να ανοίξει το λιανεμπόριο» με τόσα πολλά κρούσματα ανέφερε και εκτίμησε ότι μέχρι την Καθαρά Δευτέρα η εικόνα θα είναι λίγο καλύτερη σε σχέση με τώρα. «Μέχρι το τέλος Μάρτη θα έχουμε μια αποκλιμάκωση, η οποία θα είναι ικανοποιητική για να μπορούμε να συζητάμε για άνοιγμα» τόνισε στο MEGA.

Όπως υποστήριξε θα μπορούσαμε να είχαμε ανοίξει τα καταστήματα αν ήταν υπήρχαν και λειτουργούσαν τα μηχανήματα που καθαρίζουν τον αέρα. «Κοστίζουν από 350-1.000 ευρώ, έχω δωρίσει στο νηπιαγωγείο που πάνε οι δύο κόρες μου δύο τέτοια μηχανήματα. Παρέχουν μείωση του φορτίου από 50-96%» είπε.

Στην ιδέα ενός ολικού lockdown δύο εβδομάδων, που πρότεινε ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, μιλώντας χθες στο MEGA, ο κ. Σαρηγιάννης είπε ότι είναι μια λύση που μπορεί να δώσει αποτέλεσμα. Ωστόσο, όλες οι λύσεις εξαρτώνται από το κατά πόσο εφαρμόζονται. «Όταν είμαστε σε ημικλείσιμο, να προετοιμαζόμαστε για να ανοίγουμε καλύτερα και πιο οργανωμένα» τόνισε.

Για τα σχολεία είπε ότι αν η διασπορά στην κοινότητα είναι χαμηλή τότε τα σχολεία μπορούν να ανοίξουν με μια σχετική ευκολία, όπως συμβαίνει σε άλλες περιοχές.

Το σημαντικό είναι, υποστήριξε, ότι θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το χρόνο που είμαστε σε lockdown ώστε να ανοίξουμε με μεγαλύτερη ασφάλεια.

Τέλος, για την κατάσταση που επικρατεί στη Θεσσαλονίκη, είπε πως ακολουθεί μια ήπια αυξητική πορεία, αλλά είναι ελεγχόμενη, αν και τυπικά βρίσκεται στο κόκκινο. Αυτό που ανησυχεί είναι τα μεταλλαγμένα στελέχη και γι’ αυτό πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών.

www.newsit.gr

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement