Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Η Δυτική Ελλάδα «πιλότος» για το αναπτυξιακό μοντέλο-Τι εισέπραξε η Φώφη Γεννηματά από τους εκπροσώπους παραγωγικών και άλλων φορέων

Δημοσιεύθηκε

στις

Την «ασφυξία» που δημιούργησε στην οικονομία και την κοινωνία η υγειονομική κρίση του κορωνοϊού, τα αδιέξοδα και την αβεβαιότητα για την επόμενη μέρα εισέπραξε από τους εκπροσώπους των αυτοδιοικητικών, παραγωγικών κι άλλων φορέων της Δυτικής Ελλάδος η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ. Φώφη Γεννηματά στην ψηφιακή συνδιάσκεψη που έγινε το απόγευμα της Δευτέρας.

Το κεντρικό θέμα της συνδιάσκεψης ήταν το Ταμείο Ανάκαμψης και η ανάγκη να ξεκινήσει άμεσα διαβούλευση προκειμένου οι διαθέσιμοι πόροι να αξιοποιηθούν με αποτελεσματικότητα. «Εμείς αναδείξαμε την περιοχή της Δυτικής Ελλάδας πιλότο για το αναπτυξιακό μας μοντέλο από το 2017, αναγνωρίζοντας ότι έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα, αλλά και θέματα τα οποία πρέπει να αξιοποιηθούν και δείξαμε και σε ποια κατεύθυνση», ανέφερε η κα Γεννηματά επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα πρέπει να διεκδικήσει να μονιμοποιηθεί το πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης και να μην αφορά αυτή την περίοδο της πανδημίας, διότι είναι φανερό ότι το ΕΣΠΑ δεν αρκεί», τόνισε και προσέθεσε πως «το πρόγραμμα αυτό δεν μπορεί να αφεθεί σε έναν σχεδιασμό εν κρυπτώ από το Μαξίμου. Γι’ αυτό ανοίγουμε το διάλογο γιατί πρέπει να ακουστεί η φωνή των τοπικών κοινωνιών. Πρέπει να ενημερωθούν οι τοπικές κοινωνίες για τις δυνατότητες και τις προοπτικές που ανοίγονται και πρέπει να διαμορφωθούν τοπικές συμμαχίες που θα διεκδικήσουν πλέον αυτό το σοβαρό και ουσιαστικό διάλογο στο επίπεδο της Βουλής, αλλά και των τοπικών εταίρων και της τοπικής αυτοδιοίκησης, διότι αυτό το πρόγραμμα ξεπερνά την θητεία της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και δεν μπορεί να το διαχειριστεί εν λευκώ».

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΤΕΘΗΚΑΝ

Μεταξύ άλλων η κα Γεννηματά έδωσε και απαντήσεις σε θέματα που τέθηκαν. Για τα Πανεπιστήμια ανάφερε ότι θα μπορούσαν να γίνουν ισχυροί εκπαιδευτικοί πόλοι σε κάθε περιφέρεια και να συνδεθούν όχι μόνο με την αναπτυξιακή ταυτότητα κάθε περιοχής, αλλά και με την παραγωγή και έρευνα. Για τον πρωτογενή τομέα εστίασε στην ανάγκη εκπαίδευσης των αγροτών και παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών. Για την επέκταση του αρδευτικού δικτύου του Πηνειού ζήτησε να υλοποιηθεί μελέτη που υπήρχε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2010, ενώ για την σεισμική θωράκιση των κτηρίων που τέθηκε από το Τεχνικό Επιμελητήριο ανέφερε ότι είναι ένα σοβαρό θέμα που θα επεξεργαστεί το ΚΙΝ.ΑΛ. Για τα Βιομηχανικά Πάρκα τόνισε πως θα συμβάλουν στην ώθηση στην εξαγωγή των παραγομένων προϊόντων, ενώ για τις ενεργειακές κοινότητες επεσήμανε πως το ΚΙΝ.ΑΛ. υποστηρίζει τις δράσεις για τη μείωση του κόστους παραγωγής της ενέργειας. Στα θέματα εμπορίου τόνισε πως η κυβέρνηση θα έπρεπε έγκαιρα να δώσει στους εμπόρους τις δυνατότητές, τους πόρους και τα κίνητρα έτσι ώστε μέσα από το ΕΣΠΑ να μπορέσουν να μπουν σε eshop, ενώ επανέλαβε πως το Κίνημα Αλλαγής εξαρχής ήταν αντίθετο με το νέο πτωχευτικό κώδικα.
«Θα πρέπει να επανέλθουμε και ζητώ από την οργάνωση να επανέλθει, διότι θα πρέπει οι προτάσεις να εξειδικευτούν. Να δούμε τα μεγάλα έργα υποδομών που πρέπει κατά προτεραιότητα να στηρίξουμε στην περιοχή. Θα υπάρξει συνέχεια στην επαφή του Κινήματος Αλλαγής μαζί σας και μέσω της οργάνωσή μας και μέσω του βουλευτή μας στην περιοχή, του πρώην Πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου», κατέληξε.

Ροή ειδήσεων

Advertisement