Παρασκευή 16 Απριλίου 2021
Connect with us

Μαγειρική

  Ομελέτα μπριάμ

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Υλικά (για 4 άτομα)

100ml ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι μεγάλο, σε λεπτές φέτες

2 σκελίδες σκόρδο

500γρ. πατάτες, σε μικρούς κύβους

1 μεγάλη μελιτζάνα φλάσκα, σε μικρούς κύβους

1 μεγάλο κολοκύθι, σε μικρούς κύβους

2 πιπεριές Φλωρίνης, σε λεπτές λωρίδες

8 αβγά ελαφρώς χτυπημένα

½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

½ κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά

αλάτι, πιπέρι

Για το σερβίρισμα

κατίκι Δομοκού ή γαλοτύρι

φύλλα μαϊντανού

Εκτέλεση

Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι διαμέτρου 24εκ. που μπαίνει και στο φούρνο και στη συνέχεια ρίχνετε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Μόλις σοταριστούν προσθέτετε σιγά-σιγά όλα τα λαχανικά, την πάπρικα, αλάτι και πιπέρι. Όταν μαλακώσουν τα λαχανικά ρίχνετε τα αβγά, το μαϊντανό και κουνάτε για να πάνε παντού. Σε αυτό το σημείο μπορείτε να ψήσετε την ομελέτα με 2 τρόπους: Την αφήνετε ως έχει στο τηγάνι και την ψήνετε πρώτα από τη μια πλευρά και μετά με τη βοήθεια ενός πιάτου ή καπάκι κατσαρόλας τη γυρνάτε και την ψήνετε και από την άλλη πλευρά. Εναλλακτικά, όπως είναι τη μεταφέρετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC και την ψήνετε για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να ψηθεί το αβγό και να πάρει χρώμα. Σερβίρετε την τορτίγια ζεστή, χλιαρή ή κρύα, μαζί με το κατίκι και πασπαλίζετε με μαϊντανό.

Περισσότερα
Advertisement

Μαγειρική

Πικάντικα ρεβίθια με κουσκούς και πετιμέζι 

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

2 φλιτζάνια ρεβίθια βρασμένα

2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα

2-3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

1½ φλιτζάνι κουσκούς αραβικό (έτοιμο σε πακέτο του εμπορίου)

½ φλιτζάνι πετιμέζι

3½ φλιτζάνια ζωμό λαχανικών ή νερό

½ κουτ. γλυκού μπαχάρι τριμμένο

2 κουτ. γλυκού θυμάρι αποξηραμένο

½ κουτ. γλυκού ρίγανη

1 κουτ. γλυκού μαντζουράνα αποξηραμένη

⅔ φλιτζανιού ελαιόλαδο

2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Σοτάρετε στο λάδι τα κρεμμύδια για 10 λεπτά σε σιγανή φωτιά, να πάρουν χρυσαφί χρώμα. Προσθέτετε το σκόρδο και το σοτάρετε να μαλακώσει λίγο. Ρίχνετε τα ρεβίθια, το ζωμό ή νερό και το πετιμέζι. Αλατοπιπερώνετε. Σκεπάζετε το φαγητό και αφήνετε να σιγοβράσει για 20 λεπτά. Ανακατεύετε το μπαχάρι, το θυμάρι, τη ρίγανη και τη μαντζουράνα και τα προσθέτετε στο φαγητό. Αφήνετε να βράσουν για 5 λεπτά. Προσθέτετε το κουσκούς στα ρεβίθια, αφήνετε να βράσει για 3 λεπτά, προσθέτετε το λεμόνι, ανακατεύετε και σβήνετε τη φωτιά. Τοποθετείτε χαρτί κουζίνας ή πετσέτα πάνω από την κατσαρόλα και κλείνετε με το καπάκι. Αφήνετε για 15-20 λεπτά μέχρι να φουσκώσει το κουσκούς. Ανακατεύετε το φαγητό με πιρούνι για να ξεχωρίσει το κουσκούς και να γίνει σπυρωτό. Το φαγητό σερβίρεται ζεστό ή κρύο.

 

 

Περισσότερα

Μαγειρική

Πέννες φούρνου με κοτόπουλο

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

700γρ. στήθος κοτόπουλου ψημένο, σε κύβους

150γρ. πέννες μίνι (μικρές) βρασμένες, λαδωμένες με 1 κουτ. σούπας

75γρ. βούτυρο

50γρ. αλεύρι

800ml ζωμό κότας

1 πρέζα μοσχοκάρυδο

1 φύλλο δάφνης

ξύσμα από 2 λεμόνια

300ml κρέμα γάλακτος

50γρ. αμύγδαλα φιλέ

ελαιόλαδο

150γρ. γραβιέρα

100γρ. παρμεζάνα

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

Σε κατσαρόλα ζεσταίνετε το βούτυρο και προσθέτετε το αλεύρι. Μαγειρεύετε για 3 λεπτά και προσθέτετε τον ζωμό. Φέρνετε τη σάλτσα σε βρασμό και προσθέτετε το μοσχοκάρυδο και τη δάφνη. Βράζετε για 6 λεπτά ακόμη. Απομακρύνετε από τη φωτιά και προσθέτετε την κρέμα και το ξύσμα λεμόνι. Πετάτε το φύλλο δάφνης. Αναμιγνύετε τη σάλτσα με το κοτόπουλο και τις πέννες και αλατοπιπερώνετε ανάλογα. Τοποθετείτε το μίγμα σε ένα ταψί και από πάνω πασπαλίζετε με τη γραβιέρα και τη παρμεζάνα. Ψήνετε στο φούρνο, στους 180οC για 30 λεπτά. Αφήνετε το φαγητό 5 λεπτά να κρυώσει ελαφρώς πριν σερβίρετε.

Περισσότερα

Μαγειρική

Χταπόδι κοκκινιστό με πατάτες

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

1 χταπόδι μεσαίο

1 κιλό πατάτες κομμένες κυδωνάτες

1 φλιτζανάκι του καφέ ξίδι

½ κουτ. γλυκού πιπέρι κόκκινο

½ κουτ. γλυκού πιπέρι γλυκό

2 κουτ. σούπας πελτέ τομάτας

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα με δύο ποτήρια νερό βάζετε το χταπόδι ολόκληρο, προσθέτετε λίγο ξίδι και το αφήνετε να ζεματιστεί. Το αποσύρετε από τη φωτιά, βγάζετε το χταπόδι και το κόβετε σε κομματάκια. Ξαναρίχνετε το χταπόδι στην κατσαρόλα, προσθέτετε τα δύο είδη πιπεριού, τον πελτέ τομάτας, το ελαιόλαδο και αφήνετε να βράσει για περίπου 2 ώρες. Προσθέτετε τις πατάτες και αφήνετε να βράσει το σύνολο για άλλα 30 λεπτά περίπου μέχρι να πιει τα υγρά του. Σερβίρετε το φαγητό ζεστό στα πιάτα.

Περισσότερα
Advertisement
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα