Connect with us

Ελλάδα

Όλοι οι νέοι κανόνες

Published

on

Νέοι κανόνες για ηλεκτρικά πατίνια, μοτοποδήλατα, ρόλερ, σκέιτμπορντ, οδηγούς σε κούριερ και ντελίβερι, αλλά για τα ΚΤΕΟ, προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας και τη Μικροκινητικότητα

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων θεσπίζονται κανόνες για κυκλοφορίας για τα οχήματα μικροκινητικότητας (ηλεκτρικά πατίνια, τροχοπέδιλα/rollers, τροχοσανίδες/skate boards, αυτοεξισορροπούμενα οχήματα), ορίζονται κανόνες για την οδήγηση οχημάτων και μέσων (πχ μοτοποδήλατα), καθορίζονται ισοδυναμίες μεταξύ κατηγοριών αδειών οδήγησης.

Μάλιστα, στο νομοσχέδιο ορίζεται ότι δεν απαιτείται η κατοχή άδειας οδήγησης για την οδήγηση μοτοποδηλάτων με μέγιστη εκ κατασκευής ανώτατη ταχύτητα έως 25 km/h.

Ειδικότερα, τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου συνοψίζονται στα εξής:

ΣΧΕΔΙΑ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ (ΣΒΑΚ)

Με τη θεσμοθέτηση των ΣΒΑΚ, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) θα καταρτίζουν σχέδια για την ασφαλή και φιλική προς το περιβάλλον κινητικότητα των πολιτών.
Υποχρέωση κατάρτισης ΣΒΑΚ έχουν:
– ΟΤΑ Α΄ βαθμού, με πληθυσμό άνω των 30.000 κατοίκων
– Το σύνολο των ΟΤΑ Β΄ βαθμού.
Σκοπός είναι να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα των αστικών μεταφορών στην περιοχή ευθύνης των ΟΤΑ, με την υλοποίηση έργων που θα αποσκοπούν σε:
– Βελτίωση της οδικής ασφάλειας,
– Προώθηση της μικροκινητικότητας,
– Διευκόλυνση της ηλεκτροκίνησης,
– Ανάπτυξη ευφυών συστημάτων μετακίνησης,
– Ενίσχυση των δημόσιων συστημάτων μεταφοράς,
– Μέριμνα για τη βελτίωση της προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία

Ροή ειδήσεων

Advertisement