Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2021
Connect with us

Ελλάδα

Πιερρακάκης: Πολύ μεγάλη η πρόκληση του Ταμείου Ανάκαμψης για την Ελλάδα

Δημοσιεύθηκε

στις

Η πρόκληση του Ταμείου Ανάκαμψης για την Ελλάδα είναι πολύ μεγάλη» τόνισε ο ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης στο συνέδριο με θέμα «Ποιος κυβερνά το διαδίκτυο» που οργανώνει η Νομική Βιβλιοθήκη και το νομικό περιοδικό «Δίκαιο Τεχνολογίας και Επικοινωνίας» σε συνεργασία με τον Όμιλο Economia και τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με την υποστήριξη της Ελληνικής Ένωσης Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και Ιδιωτικότητας.

Όπως υπογράμμισε ο υπουργός, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, «θα οριστούν και θα οριοθετηθούν πολύ μεγάλα έργα πληροφορικής, τηλεπικοινωνιών […] Νομίζω ότι όσο καλύτερα θεμελιώνεται η νομοθετική και ρυθμιστική προσέγγιση, όπως γίνεται τώρα με τον Κανονισμό, τόσο καλύτερα γίνεται θα οριοθετηθεί και η δική μας στρατηγική ως προς το πώς θα δημιουργήσουμε οικοσυστήματα δεδομένων γύρω από όλα τα έργα».

Ο κ. Πιερρακάκης είπε πως «δημιουργήσαμε μια νέα πύλη ανοιχτών δεδομένων το data.gov.gr στην οποία η προστιθέμενη αξία καταρχήν σε κρατικά δεδομένα είναι οι διεπαφές, είναι το γεγονός ότι μπορεί κανείς να τραβήξει αυτά τα δεδομένα, είναι επεξεργάσιμα, προφανώς είναι ανώνυμα. Θα έλεγα ότι η όλη διαχείριση της πανδημίας δημιούργησε τις δικές της προκλήσεις κι ευκαιρίες. Υπάρχει η επιδίωξη ενός συγκερασμού. Από την μια πλευρά, της προστασίας προσωπικών δεδομένων, προστασίας απορρήτου κι από την άλλη πλευρά της δημιουργίας αξίας που έχει πολλές εκφάνσεις όπως τη διαφάνεια, την παραγωγικότητα».

Επεσήμανε μάλιστα ότι η συζήτηση η οποία αναδύεται έχει να κάνει με το πώς το σκεπτικό του αλτρουισμού δεδομένων μπορεί ευρύτερα να μην αφορά μόνο στενά στον δημόσιο τομέα αλλά μπορεί να μπει στην ιδιωτική σφαίρα, στους κάθετους τομείς της οικονομίας με έναν πιο συστηματικό τρόπο και «να γεννηθεί μια μεγάλη αξία με την δημιουργία των κοινών ευρωπαϊκών χώρων δεδομένων. Ενόψει της τρέχουσας πρότασης γενικού κανονισμού προστασίας δεδομένων είναι πολύ καλό να έχουμε κατοχυρωμένες απόψεις για αυτά τα ζητήματα όσο πιο νωρίς γίνεται για να μπορούμε, όσο είναι δυνατόν, να επηρεάσουμε και την κατεύθυνση προς την οποία πηγαίνουν. Νομίζω ότι η πρόταση κανονισμού θεμελιώνει αυτό το οποίο περιγράφουμε πολύ συχνά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να είναι μια ρυθμιστική υπερδύναμη όπως κατοχυρώθηκε με το GDPR κι όπως αυτό σε πολύ μεγάλο βαθμό έγινε σαφές στο σύνολο των τεχνολογικών συστημάτων όχι μόνο στην Ευρώπη». Ο κ. Πιερρακάκης υπογράμμισε ότι «πράγματι η εμπιστοσύνη στη συλλογή των δεδομένων έρχεται και κατοχυρώνεται σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό».

Από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Μενουδάκος, πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα τόνισε ότι «μέσα στην συνεχιζόμενη πανδημία οι ψηφιακές τεχνολογίες εξελίσσονται με αλματώδη ρυθμό. Τα δεδομένα βρίσκονται στον πυρήνα του λεγόμενου ψηφιακού μετασχηματισμού αφού έχουν ήδη αποκτήσει θεμελιώδη σημασία για όλους τους τομείς της οικονομίας και της κοινωνίας. Ο τρόπος επεξεργασίας και αποθήκευσης δεδομένων αναμένεται να αλλάξει ριζικά την επόμενη πενταετία».

Κεντρικό στοιχείο της μεταρρυθμιστικής δέσμης για την προστασία των δεδομένων είναι ο γενικός κανονισμός για την προστασία των δεδομένων. Ο κανονισμός αυτός προσαρμόζει στα νέα δεδομένα και εκσυγχρονίζει τις αρχές που θεσπίστηκαν με την οδηγία του 1995 για την προστασία των δεδομένων. Καθορίζει τα δικαιώματα των φυσικών προσώπων και τις υποχρεώσεις όσων επεξεργάζονται τα δεδομένα, καθώς και όσων είναι υπεύθυνοι για την επεξεργασία αυτών. Καθορίζει επίσης τις μεθόδους για την εξασφάλιση της συμμόρφωσης καθώς και τις κυρώσεις για όσους παραβιάζουν τους κανόνες.

Ελλάδα

ΟΑΕΔ: Λήγουν οι αιτήσεις για τον δεύτερο κύκλο επιδότησης 4.800 νέων θέσεων εργασίας

Δημοσιεύθηκε

στις

Τη Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου και ώρα 23:59 λήγει η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων επιχειρήσεων για τον Β’ κύκλο του προγράμματος δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, με συνολικά 4.800 θέσεις για ανέργους 30 ετών και άνω στις Λιγότερο Ανεπτυγμένες Περιφέρειες της χώρας (Αν. Μακεδονίας και Θράκης, Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου, Θεσσαλίας και Κεντρικής Μακεδονίας), με έμφαση σε μακροχρόνια ανέργους και ανέργους 50 ετών και άνω.

Όπως αναφέρει ο  ΟΑΕΔ: «Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, η διάρκεια της επιδότησης είναι 12 μήνες και τα ποσά της μηνιαίας επιχορήγησης μισθού και ασφαλιστικών εισφορών για την πρόσληψη ανέργων σε νέες θέσεις πλήρους απασχόλησης έχουν ως εξής:

473 ευρώ για τους ανέργους ηλικίας έως και 49 ετών

568 ευρώ για τους ανέργους ηλικίας 50 ετών και άνω

615 ευρώ για τους μακροχρόνια ανέργους

710 ευρώ για τους μακροχρόνια ανέργους 50 ετών και άνω

Σκοπός της δράσης είναι η προώθηση της απασχόλησης, ιδιαίτερα για τους μακροχρόνια ανέργους και τους ανέργους μεγαλύτερων ηλικιών των οποίων η συνεχόμενη ανεργία δυσχεραίνει την επανένταξή τους στην αγορά εργασίας. Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 44.000.000 € και συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) μέσω του Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014-2020».

Επισημαίνεται ότι δεν υπάρχει δέσμευση απασχόλησης μετά το τέλος του προγράμματος και προβλέπονται απλουστευμένες και ταχύτερες διαδικασίες ένταξης και αποπληρωμής. Στην επιχορήγηση του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους συμπεριλαμβάνονται και τα αντίστοιχα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και επιδόματα αδείας.

Περισσότερα

Ελλάδα

Freedom Pass: Για πέντε μήνες ενεργά τα 50 GB για τους νέους 15-17 ετών που εμβολιάζονται

Δημοσιεύθηκε

στις

Το δωρεάν πακέτο των 50 GB για χρήση ίντερνετ που θα χορηγείται στους νέους 15-17 ετών που θα εμβολιαστούν με τουλάχιστον μία δόση ή τη μοναδική δόση κατά του κορονοϊού, θα παραμένει ενεργό για πέντε μήνες, αντί για τρεις που προβλεπόταν αρχικά.

Τη σχετική νομοτεχνική βελτίωση κατέθεσε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, που αφορά την αναδιάρθρωση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Παράλληλα, ο κ. Γεωργαντάς τόνισε ότι το μέτρο του freedom pass λειτούργησε θετικά στους νέους.

Όπως σημείωσε ο ίδιος, από τους 434.000 νέους ηλικίας 18-24 οι οποίοι εμβολιάστηκαν, οι 383.133 ενεργοποίησαν το freedom pass, ενώ οι 323.000 εξ αυτών έχουν προβεί σε έστω μία συναλλαγή.

Περισσότερα

Ελλάδα

Κρούσματα κορονοϊού: Έκλεισε και τρίτο τμήμα σχολείου στην Κορινθία

Δημοσιεύθηκε

στις

Το τρίτο τμήμα σχολείου που κλείνει λόγω κρουσμάτων κορονοϊού σε μαθητές είναι στο χωριό Μούλκι του δήμου Σικυωνίων, στην Κορινθία.

Πρόκειται για το τμήμα ΣΤ’2, που θα παραμείνει σε αναστολή από σήμερα, 24/09, έως τις 3 Οκτωβρίου.

Τα δύο πρώτα τμήματα σχολείου που μπήκαν σε αναστολή λόγω κορονοϊού ήταν στη Θεσσαλονίκη, στο 10ο Δημοτικό Σχολείο Νεάπολης-Συκεών.

 

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα