Δευτέρα 12 Απριλίου 2021
Connect with us

Διεθνή

Ξένοι τουρίστες από το Πάσχα στην Ελλάδα με όχημα τους εμβολιασμούς

Δημοσιεύθηκε

στις

Με τους εμβολιασμούς να εξελίσσονται ικανοποιητικά στην Ελλάδα (ξεπέρασαν το 1 εκατ,) στόχος της κυβέρνησης πλέον είναι η επίτευξη του πρώτου τείχους ανοσίας μέχρι το Πάσχα.

Η επίτευξη του πρώτου τείχους ανοσίας το Πάσχα, το οποίο θα «χτιστεί» με τον εμβολιασμό όλων των ηλικιών άνω των 60 ετών, αλλά και των ευπαθών ομάδων, όχι μόνο θα μειώσει την πίεση στο σύστημα υγείας και θα οδηγήσει στην ασφαλή άρση των μέτρων, αλλά θα ξεκινήσει και την αντίστροφη μέτρηση στην επανεκκίνηση του τουρισμού.

Οι προϋποθέσεις για άνοιγμα των συνόρων σε τουρίστες το Πάσχα
Σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι της κυβέρνησης είναι να ανοίξει τα σύνορά της υπό προϋποθέσεις σε μερίδα τουριστών ακόμη και το Πάσχα.

Ωστόσο για να γίνει κάτι τέτοιο πρέπει να έχουν εκπληρωθεί μία σειρά κριτηρίων.

Πρώτο βασικό κριτήριο είναι όπως αναφέρθηκε παραπάνω η επίτευξη του τείχους ανοσίας. Οι παραδόσεις εμβολίων που θα φτάσουν στη χώρα μας τον επόμενο μήνα, οι οποίες θα ξεπεράσουν το 1.000.000, αποτελούν βασικό γρανάζι για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Ωστόσο αυτό δεν είναι αρκετό από μόνο του. Για τον λόγο αυτό η ελληνική κυβέρνηση πιέζει την υιοθέτηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού από την ΕΕ.

Υπενθυμίζεται πως η ελληνική στρατηγική είναι δύο ταχυτήτων καθώς εκτός από την συζήτηση του πιστοποιητικού σε ευρωπαϊκό επίπεδο, συνεχίζονται και οι διμερείς συζητήσεις με άλλες χώρες.

Σε κάθε περίπτωση η πρόταση για το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα παρουσιαστεί στη Κομισιόν στις 17 Μαρτίου, με την Ελλάδα να έχει στο πλευρό της τόσο την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, όσο και την Γερμανία, η οποία παρά τις αρχικές επιφυλάξεις, πλέον δηλώνει πρόθυμη.

Οι διμερείς σχέσεις πάντως με άλλες χώρες, όπως την Βρετανία αλλά και το Ισραήλ, αποτελεί ακόμη ένα μεγάλο όπλο της Ελλάδας, καθώς είναι πολύ πιθανό οι πρώτοι ξένοι τουρίστες στη χώρα μας να φτάσουν από εκεί.

Ισραηλινοί οι πρώτες τουρίστες στην Ελλάδα

Σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr, εφόσον υπάρξουν θετικές εξελίξεις, η κυβέρνηση επιδιώκει στη διευκόλυνση των ταξιδιών προς την Ελλάδα για όσους τουρίστες έχουν εμβολιαστεί, από το Πάσχα κιόλας.

Πρώτη χώρα στη λίστα της Ελλάδας βρίσκεται το Ισραήλ, το οποίο επιστρέφει ήδη στην κανονικότητα με όπλο τον μαζικό εμβολιασμό.

Επομένως η κυβέρνηση θα επιδιώξει να εντείνει τις επαφές της με την χώρα το επόμενο διάστημα, προκειμένου οι εμβολιασμένοι Ισραηλινοί να μπορέσουν να επισκεφτούν την χώρα μας από τον Μάιο.

Η επιλογή του Ισραήλ πάντως δεν είναι τυχαία από πολλές απόψεις.

Γιατί πρώτο το Ισραήλ;

Εκτός ότι η χώρα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμών παγκοσμίως, με αποτέλεσμα η ιατρική κοινότητα να αναμένει με αγωνία την μείωση των κρουσμάτων και των νεκρών, είναι γνωστό πως οι δύο χώρες έχουν παραδοσιακά καλές σχέσεις.

Αυτό άλλωστε φαίνεται και από τον αριθμό των Ισραηλινών τουριστών που επιλέγουν κάθε χρόνο τη χώρα μας.

Μάλιστα η Ελλάδα κατατάσσεται ως 3ος σε προτίμηση τουριστικός μεσογειακός προορισμός, μετά τη Γαλλία και την Ιταλία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία Τραπέζης Ελλάδος το 2019 επισκέφτηκαν την Ελλάδα πλέον των 680.000 πολιτών του Ισραήλ.

Τη διετία 2018-2019 καταγράφηκε αύξηση 26% των ισραηλινών επισκεπτών ενώ σε σχέση με το 2013 έχουν διπλασιαστεί.

Ειδικότερα το 2018 σημειώθηκε μεγάλη άνοδος, άνω του 13%, σε σχέση με το 2017 στις αφίξεις Ισραηλινών στην Ελλάδα, καθώς ξεπέρασαν για πρώτη φορά τις 600.000.

Το 2019 νέα υψηλή αύξηση ως και 16% καταγράφηκε ακόμη και από τις προκρατήσεις και τον προγραμματισμό των αεροπορικών πτήσεων.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Τουρισμού Ισραήλ, δίχως να έχουν δημοσιευτεί σχετικά στοιχεία, οι επισκέπτες από το Ισραήλ για το 2019 προς την Ελλάδα ξεπέρασαν το 1 εκ.

Δυστυχώς όπως ήταν αναμενόμενο ο κοροναϊός χάλασε τα σχέδια πολλών Ισραηλινών για διακοπές το 2020 ειδικά όταν το περασμένο Φεβρουάριο, το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ προέτρεψε τους Ισραηλινούς να εξετάσουν σοβαρά το ενδεχόμενο να αποφύγουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, καθώς η χώρα αποφάσισε τότε να λάβει μέτρα απομόνωσης καθώς το νέο ξέσπασμα της πανδημίας εξαπλωνόταν ταχύτατα σε όλο τον κόσμο.

Μπορεί λοιπόν πέρσι αρκετοί Ισραηλινοί να μην κατάφεραν να επισκεφτούν τη χώρα μας, ωστόσο στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να μπορέσουν να ταξιδέψουν μέχρι εδώ από τον Μάιο και όλο το καλοκαίρι.

Τα covid-free νησιά μπαίνουν στο σχέδιο
Μάλιστα, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του «ΤΑ ΝΕΑ» και η Ελένη Ευαγγελοδήμου, ήδη η κυβέρνηση καταστρώνει ένα ακόμη σχέδιο τριών σημείων για νησιά χωρίς κοροναϊό (covid free island) ακόμα και πριν το Πάσχα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η κυβέρνηση θέλει όλους τους νησιώτες εμβολιασμένους μέσα στο επόμενο δίμηνο, ακόμα και εάν μείνουν ως μεμονωμένες εκκρεμότητες τα μεγάλα νησιά, όπως προφανώς η Κρήτη ή η Ρόδος και η Κέρκυρα. Εξ ού και βρίσκονται στα σκαριά τα επόμενα βήματα, όπως ευθέως δείχνει η πρόσφατη αποστροφή του γενικού γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριου Θεμιστοκλέους ότι με βάση τον προγραμματισμό μέχρι το τέλος Απριλίου «θα έχουν εμβολιαστεί όλοι οι κάτοικοι στα νησιά με εξαιρέσεις ίσως στα μεγάλα».

Είναι σαφές λοιπόν πως αν η Ελλάδα έχει καταφέρει να πραγματοποιήσει μαζικούς εμβολιασμούς σε ορισμένα νησιά, δημιουργώντας ένα τοίχος ανοσίας εκεί, αλλά και έχει στα χέρια της το πιστοποιητικό εμβολιασμού, τότε θα έχει όλα τα φόντα να πετύχει μία διμερής συμφωνία με το Ισραήλ για την ασφαλή επανεκκίνηση του τουρισμού πριν το καλοκαίρι.

www.in.gr

Διεθνή

Ένα βήμα πριν από την ανοσία της αγέλης η Βρετανία – Με το τρίτο κύμα πανδημίας παλεύει η Ευρώπη

Δημοσιεύθηκε

στις

Βγαίνει από τον «κυκλώνα» της πανδημίας η Βρετανία που δείχνει να ξεπερνά την υγειονομική κρίση και να χτίζει το επιδιωκόμενο τείχος ανοσίας.

Ύστερα από το σφοδρό σφυροκόπημα που υπέστη η Γηραιά Αλβιώνα, κατά το δεύτερο κύμα της πανδημίας, τον χειμώνα, τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα από τους εμβολιασμούς έχουν χαρίσει τις πολυπόθητες ανάσες ελευθερίας.

Η σημαντική πτώση του ιικού φορτίου και η θωράκιση μεγάλου μέρους του πληθυσμού έχει οδηγήσει τη Βρετανία ένα βήμα πριν από τον στόχο, την ανοσία της αγέλης.

Σύμφωνα με μελέτη του βρετανικού πανεπιστημίου UCL, η Αγγλία θα ανήκει από τη Δευτέρα στις χώρες που έχουν κατακτήσει την ανοσία, καθώς πάνω από 70% του κόσμου έχει, είτε μέσω χορήγησης δόσης είτε λόγω προηγούμενης μόλυνσης από κορωνοϊό, ανοσία.

Σε μια περίοδο που οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης δίνουν τιτάνια μάχη με το τρίτο κύμα της πανδημίας, που έχει οδηγήσει σε μια άνευ προηγουμένου ασφυξία στα νοσοκομεία, η Βρετανία εισέρχεται σε μια ζώνη μερικής ελευθερίας, καθώς είναι θέμα ωρών να ανοίξουν παμπ, κομμωτήρια, γυμναστήρια και άλλες υπηρεσίες.

Η αρνητική πορεία της Βρετανίας, θέμα που πρωταγωνίστησε σε όλα διεθνή δίκτυα λόγω των πρωτόγνωρων συνθηκών που βίωσε το σύστημα υγείας της χώρας, μετατρέπεται σε success story.

Τα στοιχεία μαρτυρούν την επιτυχία: Πάνω από το 50%
του αγγλικού πληθυσμού διαμένει σε περιοχές όπου δεν καταγράφονται κρούσματα.

Εντυπωσιάζει, ακόμη, το γεγονός ότι η Βρετανία από εκεί που κατείχε τα αρνητικά πρωτεία της Γηραιάς Ηπείρου, όσον αφορά στις μολύνσεις, με πάνω από 50.000, σε ημερήσια βάση, πλέον μετρά καθημερινά περί τα 3.000 περιστατικά.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα έχουν επιτρέψει στην Ντάουνινγκ Στριτ την εφαρμογή σχεδίου χαλάρωσης, ωστόσο ο Μπόρις Τζόνσον εξακολουθεί να απευθύνει κάλεσμα για τήρηση των μέτρων.

Στοίχημα αποτελεί, όπως είναι λογικό, το άνοιγμα των δραστηριοτήτων και η συμπεριφορά των Βρετανών.

Όπως και στην περίπτωση του Ισράηλ, που η ταχεία διενέργεια εμβολιασμών επέτρεψε την άρση των περιορισμών, έτσι και στη Βρετανία ακολουθείται η ίδια συνταγή.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, πάνω από 32 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν λάβει την πρώτη δόση, που σημαίνει ότι επιτεύχθηκε ο αρχικός στόχος του Λονδίνου.

Σε αριθμό ρεκόρ κινήθηκε, παράλληλα, και ο αριθμός όσων έλαβαν τη δεύτερη δόση. Συγκεκριμένα, πάνω από το 10% του πληθυσμού έχει θωρακιστεί πλήρως, με τη δεύτερη δόση να έχει χορηγηθεί σε περίπου 7 εκατομμύρια κόσμου.

Την ώρα που στη Βρετανία μιλούν για επιτυχή έκβαση της εκστρατείας που θα χαρίσει την ελευθερία από τα δεσμά της πανδημίας, η Ευρώπη παλεύει με τις δόσεις.

Οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις, τα μέτωπα με τις φαρμακευτικές εταιρείες που αθέτησαν τις υποσχέσεις τους, το γενικότερο κλίμα ανησυχίας γύρω από σκευάσματα όπως με αυτό της AstraZeneca, όλα έχουν δημιουργήσει έναν φανερό εκνευρισμό στους κόλπους της ΕΕ.

Ακόμη και ηγέτες όπως ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, παραδέχθηκε ότι στη διαδικασία διανομής των εμβολίων έγιναν λάθη από την Ένωση.

Δεν είναι λίγες και οι χώρες που εκφράζουν ανοιχτά παράπονα για τη διαδικασία κάτω από την οποία κυκλοφορούν τα σκευάσματα.

Την οργή του έχει εκφράσει και ο καγκελάριος της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, ενώ η Ουγγαρία έχει υμνήσει τη Βρετανία για την αυτόνομη πορεία της, που δεν εξαρτάται από την ΕΕ για τη χορήγηση των δόσεων.

Γρίφος παραμένει, τη δεδομένη χρονική στιγμή, εάν η Κομισιόν θα καταφέρει να κατακτήσει τον στόχο της και να εμβολιάσει το 70% εώς το καλοκαίρι.

Τα σενάρια είναι πολλά, το σίγουρο είναι όμως ότι η Γηραιά Ήπειρος έχει δρόμο ακόμη μπροστά της, καθώς τα ημερήσια κρούσματα αποδεικνύουν ότι βρίσκεται στο έλεος του ιού.

www.protothema.gr

Περισσότερα

Διεθνή

Πρίγκιπας Φίλιππος : Κανονιοβολισμοί από το Λονδίνο έως το Γιβραλτάρ για το θάνατό του

Δημοσιεύθηκε

στις

Χαιρετισμοί όπλων σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο σηματοδότησαν το θάνατο του πρίγκιπα Φιλίππου, ένα έθιμο που χρονολογείται από τον 18ο αιώνα.

Τα όπλα ήχησαν το μεσημέρι του Σαββάτου, ένας πυροβολισμός ανά λεπτό, στο Λονδίνο, το Εδιμβούργο, το Κάρντιφ και το Μπέλφαστ, καθώς και στο Γιβραλτάρ, αλλά και από τα πλοία του Βασιλικού Ναυτικού. Σύμφωνα με δήλωση του Υπουργείο Άμυνας, «μια στιγμή για να τιμήσουμε τη στρατιωτική του θητεία, την ενεργό θητεία του στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και τιμητικές στιγμές που ακολούθησαν πολλές δεκαετίες μετά».

Αργότερα, το Παλάτι αναμένεται να ανακοινώσει λεπτομέρειες σχετικά με τις επόμενες ημέρες και την κηδεία του δούκα του Εδιμβούργου.

Η βασιλική εταιρεία College of Arms έκανε γνωστό πως δεν θα τελεστεί κρατική κηδεία, ούτε θα οργανωθεί λαϊκό προσκύνημα, λόγω των περιορισμών κατά του κοροναϊού.

«Η σορός του θα μεταφερθεί στο Κάστρο του Ουίνδσορ στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, ενώ η ταφή αναμένεται να γίνει στους Κήπους του Frogmore, όπου είναι επίσης θαμμένοι η βασίλισσα Βικτωρία και ο σύζυγός, της πρίγκιπας Αλβέρτος.

Αν και το Παλάτι έχει ζητήσει από τους πολίτες να αποφύγουν τις συγκεντρώσεις, καθώς διατίθεται στον ιστότοπο της βασιλικής οικογένειας εικονικό βιβλίο συλλυπητηρίων, χιλιάδες μπουκέτα με λουλούδια έχουν ήδη γεμίσει το κάστρο του Ουίνσδορ και το Παλάτι του Μπάκινγχαμ, αφού οι Βρετανοί θέλουν να δείξουν το πένθος τους και τη συμπαράστασή τους στη βασίλισσα.

Το βράδυ της Παρασκευής, το BBC πρόβαλε ένα αφιέρωμα, όπου τα παιδιά του πρίγκιπα Φιλίππου μοιράστηκαν τις σκέψεις τους για τη ζωή του πατέρα τους, με τον πρίγκιπα της Ουαλίας να αποκαλεί την κληρονομιά του «εκπληκτικό επίτευγμα».

Ο πρίγκιπας Κάρολος είπε: «Η ενέργειά του ήταν εκπληκτική στη στήριξη της μητέρας μου και το έκανε για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα και με έναν εξαιρετικό τρόπο».

Η πριγκίπισσα Άννα είπε ότι ο δούκας «αντιμετώπιζε όλους ξεχωριστά και τους έδειχνε το σεβασμό του».

Ο πρίγκιπας Κάρολος μετέβη στο Κάστρο του Ουίνσδορ, για να επισκεφτεί τη μητέρα του την Παρασκευή το απόγευμα.

Επίσης, οι πολιτικοί σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο απέδωσαν φόρο τιμής στο δούκα, ενώ τα κόμματα ανέστειλαν την εκστρατεία τους για τις δημοτικές εκλογές στις 6 Μαΐου.

Το Κοινοβούλιο θα τιμήσει τον δούκα τη Δευτέρα, με τη Βουλή των Κοινοτήτων να συνεδριάζει στις 14:30 ώρα Αγγλίας.

www.in.gr

Περισσότερα

Διεθνή

Πρίγκιπας Φίλιππος: Ο άνθρωπος που ήθελε να γίνει Βασιλιάς – Ο «Έλληνας» που έζησε στην σκιά της Ελισάβετ

Δημοσιεύθηκε

στις

Μια ζωή βγαλμένη από παραμύθι. Η φυγή από την Ελλάδα μέσα σε ένα καφάσι. Οι τραγωδίες της ζωής του. Ο γάμος με την Βασίλισσα Ελισάβετ. Η μητέρα που δεν έζησε και ο ρόλος του στον γάμο του Καρόλου και της Νταϊάνας. Λίγο πριν συμπληρώσει έναν αιώνα ζωής, ο Πρίγκιπας Φίλιππος «έφυγε» αφήνοντας πίσω του την αγαπημένη του Λίλιμπετ με την οποία ήταν μαζί 73 ολόκληρα χρόνια.

Ο Φίλιππος από τα πρώτα λεπτά που ήρθε στην ζωή είχε βαριά κληρονομιά. Ήταν μέλος του οίκου των Γλίξμπουργκ της Δανίας, Πρίγκιπας της Ελλάδας και της Δανίας και διάδοχος και των δυο θρόνων.

Ο Φίλιππος είχε τέσσερις αδερφές. Την Μαργαρίτα, την Θεοδώρα, την Σεσίλ και την Σοφία. Βαφτίστηκε χριστιανός ορθόδοξος στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο παλιό φρούριο της Κέρκυρας.

Ο Φίλιππος γεννήθηκε σε μια πολύ ταραγμένη εποχή για την Ελλάδα. Λίγο μετά την γέννησή του πέθανε ο παππούς του από την μεριά της μητέρας του ο Πρίγκιπας Λούις Μαουντμπάτεν στο Λονδίνο. Αφού επέστρεψαν στην Αθήνα από την κηδεία βρήκαν μια διαφορετική κατάσταση.

Ο θείος του Φίλιππου ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος ο 1ος και αρχηγός του Στρατού κατηγορήθηκε για την ήττα από τους Τούρκους και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τον θρόνο στις 27 Σεπτεμβρίου 1922. Συνελήφθη επίσης ο πατέρας του Πρίγκιπας Ανδρέας. Τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς αποφασίστηκε να εξοριστεί ο Πρίγκιπας Ανδρέας.

 

Η ζωή στην Γαλλία

Η οικογένεια βρέθηκε στην Γαλλία στο προάστιο Σεν Κλοντ στο Παρίσι σε ένα σπίτι που τους παραχώρησε η πλούσια θεία του Πριγκίπισσα Γεωργία της Ελλάδας και της Δανίας.

Ο Φίλιππος δεν έμαθε ποτέ του ελληνικά και το 1992 ο ίδιος είχε πει ότι μπορούσε να καταλάβει λίγα πράγματα. Η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν αισθάνθηκε Έλληνας αλλά Δανός. Η οικογένειά του μιλούσε Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά. Καθώς μεγάλωνε γινόταν ένας όμορφος νέος ο οποίος γοήτευε τον γυναικείο πληθυσμό.

Πήγε σχολείο στο Παρίσι και στην συνέχεια τον έστειλαν στο Λονδίνο όπου έμενε με την γιαγιά του Βικτώρια Μάουντμπατεν στο Παλάτι του Κένσινγκτον και τον θείο του Τζορτζ Μάουντμπατεν.

Ήταν μόλις 8 ετών με τις αδερφές του να μένουν και να κάνουν οικογένειες στην Γερμανία και την μητέρα του Αλίκη να κλείνεται σε άσυλο αφού είχε διαγνωσθεί με σχιζοφρένεια αλλά και τον πατέρα του να ζει στο Μόντε Κάρλο.

Το 1933 τον έστειλαν σε σχολείο στην Γερμανία αλλά με την άνοδο του ναζισμού αναγκάστηκε να φύγει και από εκεί και να βρεθεί στην Σκωτία.

 

Η μια τραγωδία μετά την άλλη

Σε ηλικία 16 ετών μια από τις αδερφές του, ο σύζυγός της και τα τρία τους παιδιά σκοτώθηκαν σε αεροπορικό δυστύχημα. Ο Φίλιππος συντετριμμένος βρέθηκε στην κηδεία τους και έναν χρόνο αργότερα αποχαιρετούσε για πάντα τον κηδεμόνα του και θείο του Λόρδο Μίλφορντ Χέιβεν από καρκίνο.

Ο στρατός και η Αθήνα

Το 1939 ο νεαρός Φίλιππος αποφοίτησε από το Βασιλικό Ναυτικό Κολλέγιο στο Ντάρμουθ και επέστρεψε στην Ελλάδα όπου έζησε για έναν μήνα με την μητέρα του Αλίκη στην Αθήνα. Τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς επέστρεψε στην Βρετανία όπου ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή του στο Βρετανικό Πολεμικό Ναυτικό. Στα ταραγμένα χρόνια του Β Παγκοσμίου Πολέμου ο Φίλιππος ήταν στην πρώτη γραμμή. Υπηρέτησε στην Μεσόγειο, βρέθηκε στην Μάχη της Κρήτης και του απονεμήθηκε μετάλλιο γι’ αυτό.

Ήταν παρών στην εισβολή των συμμαχικών δυνάμεων στην Σικελία το 1943 και μάλιστα έσωσε το πλοίο στο οποίο υπηρετούσε από βομβαρδισμό.

Ο γάμος με την Ελισάβετ

Το ειδύλλιο που κατέληξε σε έναν από τους μακροβιότερους βασιλικούς γάμους ανάμεσα στον Φίλιππο και την Ελισάβετ ξεκίνησε όταν εκείνη σε ηλικία μόλις 13 ετών τον ερωτεύτηκε σφόδρα. Από την πρώτη στιγμή που γνωρίστηκαν άρχισαν να αλληλογραφούν.

Και φτάσαμε στο καλοκαίρι του 1946 όταν ο Φίλιππος ζήτησε το χέρι της Ελισάβετ από τον πατέρα της, Βασιλιά Γεώργιο. Ο όρος που έβαλε ο βασιλιάς ήταν η κόρη του να έχει κλείσει το 21ο έτος της ηλικίας της. 

 

Τον Μάρτιο του 1947 ο Φίλιππος απαρνήθηκε τους τίτλους του και υιοθέτησε το επίθετο Μάουντμπατεν και έγινε βρετανός υπήκοος. Ο αρραβώνας τους ανακοινώθηκε επίσημα στις 10 Ιουλίου 1947.

Την ημέρα του γάμου τους ο Φίλιππος χρίστηκε Δούκας του Εδιμβούργου και Βαρώνος του Γκρίνουιτς.

Παντρεύτηκαν στο Αββαείο του Γουεστμίνστερ και ο γάμος τους μεταδόθηκε από το ραδιόφωνο του BBC σε 200 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Στον γάμο που έγινε λίγα χρόνια μετά τον πόλεμο δεν ήταν επιτρεπτό να κληθούν Γερμανοί υπήκοοι και έτσι οι 3 αδερφές του Φίλιππου δεν ήταν παρούσες στην τελετή.

Η στέψη της Βασίλισσας

Ένα από τα προβλήματα που ανέκυψαν με την στέψη της Ελισάβετ ήταν το όνομα του οίκου της. Τυπικά, έπρεπε να πάρει το επίθετο του συζύγου της. Όμως, αυτό δεν άρεσε ούτε στην γιαγιά της Ελισάβετ, ούτε και στην ίδια μάλλον και με παρέμβαση του τότε πρωθυπουργού Ουίνστον Τσόρτσιλ αποφασίστηκε να ονομαστεί Οίκος των Γουίνδσορ.

Ο Φίλιππος παραπονέθηκε λέγοντας ότι αισθάνεται σαν αμοιβάδα. «Είμαι ο μόνος άνδρας στην χώρα που δεν θα πάρουν τα παιδιά του το επίθετό του», φέρεται να είπε.

Ήταν 8 Φεβρουαρίου του 1960 και αφότου είχαν πεθάνει τόσο η γιαγιά της όσο και ο Τσόρτσιλ η Βασίλισσα Ελισάβετ με διάταγμα δήλωνε ότι η ίδια και οι γιοί της θα έχουν το επίθετο Μαουντμπάτεν – Γουίνδσορ.

 

Η Ελισάβετ πάντα αντιμετώπιζε τον Φίλιππο ως ίσο σε όλες της τις υποχρεώσεις που απόρρεαν από τον θρόνο. Και η αγάπη και ο σεβασμός που είχαν ο ένας για τον άλλον κράτησαν ως το τέλος. 73 ολόκληρα χρόνια.

Το 1976 με την τότε Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ Μπέτι Φορντ στην Ουάσινγκτον
Με τον Ρίτσαρντ Νίξον στο Μπάκινγχανμ το 1969
Με τον JFK και την Τζάκι Κέννεντι στο Μπάκινγχαμ το 1961

Μαζί απέκτησαν 4 παιδιά: Τον Κάρολο, την Άννα, τον Άντριου και τον Έντουαρντ.

Ο Φίλιππος ήταν επικεφαλής 800 οργανώσεων που κυρίως ασχολούνταν με το περιβάλλον, την βιομηχανία, τα σπορ και την εκπαίδευση.

Ο Κάρολος και η Νταϊάνα

Ήταν αρχές του 1981 όταν ο Φίλιππος έγραψε στον μεγάλο του γιο Κάρολο ένα γράμμα. Σε αυτό του έλεγε ότι πρέπει να πάρει μια τελική απόφαση. Είτε να κάνει πρόταση γάμου στην Λαίδη Νταϊάνα Σπένσερ, είτε να διακόψει την σχέση τους. Ο Κάρολος αγχωμένος από την πίεση του πατέρα του έκανε πρόταση γάμου στην νεαρή Νταϊάνα και την παντρεύτηκε 5 μήνες μετά.

Ο γάμος αυτός δεν κράτησε πολλά χρόνια. Το 1992 ήρθε ο χωρισμός και πριν συμβεί αυτό ο Φίλλιππος και η Ελισάβετ προσπάθησαν σε μια συνάντηση που είχαν οι 4 τους να τους πείσουν να μην χωρίσουν.

Φυσικά απέτυχαν και τότε ο Φίλιππος έγραψε μια επιστολή στην Νταϊάνα με την οποία της ζητούσε συγγνώμη για την συμπεριφορά του Καρόλου και την εξωσυζυγική του σχέση με την Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς. Βέβαια της ζητούσε επίσης να κάνει τα στραβά μάτια. Η Νταϊάνα φυσικά δεν μπόρεσε να το κάνει αυτό αλλά εκτίμησε ότι ο Φίλιππος ενεργούσε με καλή πρόθεση.

Μετά τον θάνατο της Νταϊάνας το 1997, ο Φίλιππος έχοντας πικρή πείρα από οικογενειακές τραγωδίες έκανε ό,τι μπορούσε για να προστατεύσει τους δυο εγγονούς του, Γουίλιαμ και Χάρι. Ήταν εκείνος που επέμεινε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Κάρολος, ο Γουίλιαμ, ο Χάρι και ο αδερφός της Νταϊάνας, θα περπατούσαν πίσω από το φέρετρο της αδικοχαμένης πριγκίπισσας σε όλη την διάρκεια της πομπής που έμεινε στην ιστορία.

Και ήταν εκείνος που βρέθηκε στο στόχαστρο του πατέρα του Ντόντι Αλ Φαγέντ, Μωχάμεντ, ο οποίος κατηγόρησε τον ίδιο τον Φίλιππο ότι είχε διατάξει την εκτέλεση της Νταϊάνας και του Ντόντι.

Ο πρίγκιπας που δεν κάθισε ποτέ στ’ αυγά του

Στα 96 του πια, το 2017 ο αεικίνητος Πρίγκιπας αποφάσισε ότι πρέπει να αποσυρθεί από τα επίσημα καθήκοντά του. Από το 1952 είχε πάρει μέρος σε 22.219 εκδηλώσεις.

Έναν χρόνο αργότερα ενεπλάκη σε τροχαίο που προκάλεσε ο ίδιος με αποτέλεσμα η ίδια η Ελισάβετ να του απαγορεύσει να ξαναπιάσει τιμόνι. Ο ίδιος ζήτησε συγγνώμη και παρέδωσε για πάντα το δίπλωμά του.

Στις 16 Φεβρουαρίου εισήχθη στο νοσοκομείο King Edward VII μετά από αδιαθεσία και σύσταση των γιατρών του.

Λάτρης των σπορ και με χιλιάδες ώρες πτήσης

Ο Φίλιππος έπαιζε πόλο έως το 1971. Λάτρευε επίσης την ιστιοπλοΐα αλλά και τις πτήσεις. Του άρεσε επίσης να ζωγραφίζει, ενώ ήταν και συλλέκτης κόμικ που μάλιστα κοσμούσαν τους τοίχους των Παλατιών της οικογένειας.

Ως χαρακτήρας ήταν ευθύς και αυτό του είχε στοιχίσει πολλές φορές αφού είχε υποπέσει και σε γκάφες. Αλλά είχε τόσο χιούμορ που πολλές φορές έκανε την αυτοκριτική του.

 

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα