Τρίτη 20 Απριλίου 2021
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Παγώνει» το έργο Σε βάρος του ΑΔΜΗΕ η απόφαση του Πρωτοδικείου Καλαβρύτων 

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε βάρος του ΑΔΜΗΕ κινήθηκε η δικαιοσύνη στα Καλάβρυτα «παγώνοντας» από χθες, οριστικά, τη διέλευση του νέου δικτύου με τους πυλώνες υπερυψηλής τάσης, πλησίον της Μονής Αγίων Θεοδώρων Αροανίας.

Οι δύο πυλώνες που έχει σχεδιαστεί να διέλθουν σε απόσταση 500 μ. από την Μονή αποτελούν το τελευταίο τμήμα του «δυτικού διάδρομου», το μεγαλύτερου σε εξέλιξη έργου του ΑΔΜΗΕ.
ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Από το περασμένο Φθινόπωρο με τα ασφαλιστικά μέτρα που είχε καταθέσει η μοναστική κοινότητα των Αγίων Θεοδώρων κατά του ΑΔΜΗΕ, τέθηκαν ενστάσεις στην τοπική δικαιοσύνη σχετικά με την χάραξη του δικτύου πυλώνων που ακολουθούν μέσω του δάσους της Κάνισκας μέσα από τα ‘Λαπατοχώρια’.
Οι αντιδράσεις για τη διέλευση των πυλώνων ήσαν αρκετές όμως μόνο οι Μοναχές της Αροανίας όρθωσαν ισχυρή αντίσταση, θέτοντας, αρχικώς, το 2018 και φραγμούς σωματικούς, στα συνεργεία του ΑΔΜΗΕ!
Ακολούθησαν συζητήσεις και διαβουλεύσεις με διαμεσολάβηση της Ιεράς Μητρόπολης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, του Δήμου Καλαβρύτων αλλά και της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας που δεν επέφεραν, όπως εκ των υστέρων αποδείχθηκε, τον αναγκαίο συμβιβασμό.
Αρχές του περασμένου Νοεμβρίου η Μονή κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα κατά του ΑΔΜΗΕ τα οποία συζητήθηκαν στις 27/11/2021 παράλληλα με την διαταγή η οποία δικαίωσε τις μοναχές και πάγωσε, προσωρινά, την εξέλιξη του έργου. Τα ασφαλιστικά μέτρα συζητήθηκαν στις 19 Ιανουαρίου με παρόντες νομικούς του Δήμου Καλαβρύτων που στήριξαν το αίτημα της Μονής.
Η ΑΠΟΦΑΣΗ
Χθες Πέμπτη 4/3/2021 εκδόθηκε η απόφαση του Πρωτοδικείου Καλαβρύτων με την εντολή για παύση των εργασιών όσον αφορά τη διέλευση των πυλώνων. Το δικαστήριο δίνει προθεσμία 60 ημερών για την άσκηση τακτικής αγωγής από τον ΑΔΜΗΕ.
Σύμφωνα με την απόφαση, απαγορεύεται προσωρινά εγκατάσταση «στα πλαίσια υλοποίησης του έργου ‘ΚΥΤ Πάτρας – ΚΥΤ Μεγαλόπολης’, των με αριθμούς 146 και 147 πυλώνων στήριξης της εναέριας γραμμής μεταφοράς ενέργειας, στον περιβάλλοντα χώρο της Ι. Μ. Αγίων Θεοδώρων Αροανίας, κατά τρόπο που να προκαλεί αισθητική βλάβη στο πολιτιστικό και φυσικό περιβάλλον της».
Το δασικό περιβάλλον όπου έχουν χωροθετηθεί οι πυλώνες (θέσεις α) «Σέρφουλα», σε απόσταση 500 μ. βορειοδυτικά από το κτίριο του μοναστηριού και β) «Άγιος Κωνσταντίνος», σε απόσταση 370 μ. δυτικά από το Παλαιομονάστηρο) και η Μονή «τελούν σε αδιάσπαστη ενότητα» αναφέρει το δικαστήριο.
Το Πρωτοδικείο καθορίζει χρηματική ποινή ύψους 2.000 ευρώ για κάθε ημέρα πιθανής παράβασης της απαγόρευσης. Δικηγόροι της Ιεράς Μονής ήταν οι Σπυρίδων Ζερβόπουλος και Νικολάος Ζαφειρόπουλος και συμπαραστάτης ο Δήμος Καλαβρύτων με το Δήμαρχο και το δικηγόρο Τάκη Χριστοδούλου.
Ο ΔΗΜΟΣ
Την πρόταση να συμπαρασταθεί ο Δήμος στην Μονή έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο μετά από πρόταση του συμβούλου Γ. Τσενέ.
Στις 29/7/2020 η ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας, με επιστολή του στον Υπουργό Ενέργειας εξέφρασε σοβαρούς προβληματισμούς σχετικά με τα έργα του ΑΔΜΗΕ. Σύμφωνα με την ΠΕΔ «ο ΑΔΜΗΕ ΑΕ με το έργο του κατέστρεψε δάση και σπάνια οικοσυστήματα, αχρήστεψε την τοπική οδοποιία, υποβάθμισε πλήρως τα υπέροχα τοπία μας» εντός των οικισμών Μπούμπουκα, Κέρτεζης, Ανάστασης Καλαβρύτων, Ρακίτας Ερυμάνθου, Μικρόνι Αιγιάλειας, Κάτω Καστρίτσι και Μαγούλα» και «απαξιώνει μεγάλα ιστορικά μνημεία όπως της ΙΜ των Αγίων Θεοδώρων Αροανείας και τον Αρχαίο Ναό της Αρτέμιδος, του 9 π.Χ. αιώνα στη θέση ‘Ρακίτα’». Το έργο που έχει ολοκληρωθεί σήμερα σε ποσοστό πάνω από 96% αφορά στην ενεργειακή αυτονομία σε Πελοπόννησο και Δυτική Ελλάδα με τη διασύνδεση του συστήματος υπερυψηλής τάσης (400kV) Πάτρα – Μεγαλόπολη.
ΠΑΝ. ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΣ

 

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πάτρα: “Ξήλωσαν” το περίπτερο

Δημοσιεύθηκε

στις

Έστω και μετά από αρκετούς μήνες από τη στιγμή που έχουν κατατεθεί αιτήματα από περιοίκους, η αρμόδια αρχή προχώρησε στο ξήλωμα περιπτέρου από τη συμβολή των οδών Καποδιστρίου και Μπενιζέλου Ρούφου.

Τα «Αιχμηρά» εδώ και αρκετό καιρό είχαν αναφερθεί στο ζήτημα με το κλειστό περίπτερο το οποίο εμπόδιζε τη διέλευση των πεζών και ειδικά μαμάδων που μετά βίας περνούσαν με το καρότσι από το σημείο την στιγμή που ακριβώς μπροστά λειτουργεί παιδικός σταθμός.
Εδώ και λίγες μέρες το περίπτερο έφυγε από εκεί και απομένει τώρα να τοποθετηθούν πλακίδια που θα συνθέτουν το πεζοδρόμιο, χωρίς κανένα μπάλωμα που θα εγκυμονεί κινδύνους για τους διερχόμενους.

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Μείωση της τάξης του 30% στα λύματα της Πάτρας

Δημοσιεύθηκε

στις

Απογοητευτικά είναι τα αποτελέσματα από το ιικό φορτίο κορονοϊού στα λύματα ιδίως στην Αττική και στον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης. τα δείγματα ελήφθησαν από τις 12 έως τις 18 Απριλίου 2021. Στην Αττική τα λύματα εκτοξεύθηκαν κατά 171% και στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης κατά 360%.

Τα δείγματα προέρχονται από την Περιφέρεια Αττικής και τις πόλεις της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας, του Βόλου, του Ηρακλείου, των Χανίων, του Ρεθύμνου, του Αγίου Νικολάου Λασιθίου, της Πάτρας, της Ξάνθης και της Αλεξανδρούπολης.

Ποσοστιαία μεταβολή στη μέση εβδομαδιαία συγκέντρωση του ιικού φορτίου του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα ανά 100.000 κατοίκους την εβδομάδα 12-18 Απριλίου 2021 σε σχέση με την εβδομάδα 5 – 11 Απριλίου 2021.

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Άνοδος κρουσμάτων στην Αχαΐα-Αναλυτικά η κατανομή

Δημοσιεύθηκε

στις

Την ώρα που οι επιδημιολόγοι συνεδριάζουν για να αποφασίσουν τα μέτρα που θα εισηγηθούν στην κυβέρνηση για τις μέρες του Πάσχα, κι ενώ η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ήδη ανακοίνωσε την δική της πρόταση για το πώς θα λειτουργήσουν την Μεγάλη Εβδομάδα οι εκκλησίες, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη, 20 Απριλίου 2021, τα ευρήματα του τελευταίου 24ώρου για τον κορονοϊό: 3789 κρούσματα, 847 διασωληνωμένοι και 87 θάνατοι.

 

Δείτε αναλυτικά την κατανομή ανά περιφέρεια, σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία του ΕΟΔΥ:

 

Περισσότερα
Advertisement
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα