Connect with us

Οικονομία

Επιστολή του Επιμελητηρίου Αχαΐας στο Πρωθυπουργό-Να εγκριθούν όλες οι αιτήσεις του «Εξοικονομώ- Αυτονομώ»

Published

on

Το Επιμελητήριο Αχαΐας απέστειλε χθες επιστολή προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με την οποία ζητά να ενταχθούν στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ- Αυτονομώ» και οι περίπου 50.000 αιτήσεις που δεν… πρόλαβαν λόγω συμπλήρωσης του ποσού της επιδότησης.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή «στον πρόσφατο κύκλο αιτήσεων του επιτυχημένου ενεργειακού προγράμματος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», υποβλήθηκαν 86.421 αιτήσεις από τις οποίες μόνο οι 36.369 εγκρίθηκαν, αφήνοντας εκτός διαδικασίας πολλούς πολίτες, η πλειοψηφία των οποίων ικανοποιούσε τα ενεργειακά κριτήρια.
Πολλοί μάλιστα είχαν υποβάλλει αίτηση και σε προηγούμενους κύκλους χωρίς να τύχουν έγκρισης, καθόσον το σύστημα First In First Served δεν αποτελεί δίκαιο και αντικειμενικό ενεργειακό κριτήριο και προκαλεί αίσθημα αδικίας και στρεβλώσεων στην κοινωνία. Παράλληλα δε, δεν βοηθά την πολιτική εξοικονόμησης ενέργειας αλλά και την επίτευξη των στόχων που έχει θέσει η χώρα μας.
Κατόπιν των ανωτέρω, προτείνουμε να δοθεί η δυνατότητα και στις περίπου 50.000 αιτήσεις/οικογένειες που δεν εγκρίθηκαν λόγω εξάντλησης των κονδυλίων και του συστήματος επιλογής FIFS, να ολοκληρώσουν τις αιτήσεις και ενταχθούν εφόσον πληρούν τα ενεργειακά κριτήρια.
Σε συνδυασμό δε με την δεδομένη βούλησή σας να στηρίξετε τις επιχειρήσεις αλλά και τις μεγάλες και άμεσες ανάγκες που έχει η αγορά για εισροή πόρων.
-Θα ενισχυθεί η επιχειρηματική κοινότητα καθώς
Θα εισρεύσουν στην Οικονομία επιπλέον 800 εκ. euro άμεσης ρευστότητας εντός του 2021 και όχι το 2022 όποτε και όταν εγκριθεί ο επόμενος κύκλος αιτήσεων.
-Παράλληλα θα ωφεληθούν οι πολίτες καθώς
Αυτές οι 50.000 οικογένειες θα προλάβουν να θωρακίσουν ενεργειακά την κατοικία τους πριν τον επόμενο χειμώνα και βέβαια
Θα αποφευχθούν περαιτέρω έξοδα προετοιμασίας για τον επόμενο κύκλο αιτήσεων για όλους αυτούς τους πολίτες.
Και το κυριότερο
– Θα αποκατασταθεί το περί δικαίου αίσθημα απέναντι στους πολίτες επί της διαδικασίας που δεν εντάχθηκαν για διαδικαστικούς λόγους και όχι ουσίας.
Κ. Πρωθυπουργέ, σε πρόσφατη συνέντευξή σας, αναφερόμενος στο Ταμείο Ανάκαμψης, δηλώσατε πως «μια φορά στη γενιά μας έχουμε τέτοια ευκαιρία, δεν πρέπει να την αφήσουμε να πάει χαμένη».
Επομένως είναι καθήκον μας να χρησιμοποιήσουμε όλους τους τρόπους και εργαλεία που υπάρχουν στη διάθεσή μας προκειμένου να ενεργοποιήσουμε τις αγορές, και το πρόγραμμα «Eξοικονoμώ – Αυτονομώ» είναι το πλέον κατάλληλο εργαλείο έτσι ώστε η οικονομία να πάρει μπροστά με ταχείς ρυθμούς και χωρίς καθυστερήσεις».
ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΘΗΤΕΙΕΣ ΤΩΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ
«Καταθέσαμε την τροπολογία για παράταση κατά ένα έτος των θητειών των επιμελητηρίων, διότι εν μέσω πανδημίας, καραντίνας και κλειστών καταστημάτων, δεν είναι δυνατόν να διεξαχθούν ομαλά οι εκλογές των επιμελητηρίων»εξήγησε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης, για τους λόγους που η κυβέρνηση προχωρά στην παράταση της θητείας τους.
Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις δημόσιες συμβάσεις λεια, ο κ. Γεωργιάδης ενημέρωσε επίσης τη Βουλή ότι με διάταξη που φέρνει η κυβέρνηση «δεν θα προσμετράται, για την επανεκλογή του προέδρου επιμελητηρίου, θητεία διανυθείσα, από εκλογή σε αντικατάσταση, για οποιονδήποτε λόγο, του αρχικώς εκλεγέντος προέδρου, ανεξαρτήτως διάρκειας αυτής». Όπως είπε ο υπουργός, υπάρχουν κάποιοι πρόεδροι επιμελητηρίων, οι οποίοι είτε ανέλαβαν στην πρώτη τους θητεία κατόπιν πολιτικής συμφωνίας, διαδεχόμενοι άλλον πρόεδρο, είτε πήραν τη θητεία τους μετά από την εκδημία του προκατόχου τους και «είναι αδικία αυτοί οι πρόεδροι να μην μπορούν να ξαναβάλουν υποψηφιότητα, δεδομένου ότι δεν είχαν δύο πλήρεις θητείες».
Αναφερόμενος στην δυνατότητα παράτασης κατάθεσης των ισολογισμών των επιμελητηρίων, είπε ότι αφαιρείται το πρόστιμο διότι πολλά επιμελητήρια δεν έχουν καταφέρει να καταθέσουν τους ισολογισμούς τους εγκαίρως και πλέον τους δίνεται παραπάνω χρόνος για να εκπληρώσουν αυτή την υποχρέωση που έχουν.
Ο κ. Γεωργιάδης ενημέρωσε επίσης τη Βουλή ότι με διάταξη που εισάγεται προς ψήφιση, «θέση μέλους του Δ.Σ. που έμεινε κενή, συμπληρώνεται από τον πίνακα επιλαχόντων του ίδιοι συνδυασμού. Αν δεν υπάρχουν επιλαχόντες ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων διορίζει τα ελλείποντα μέλη του ΔΣ, επιλέγοντας αυτά, μεταξύ 5 έως 10 προσώπων, τα οποία όμως υποδεικνύει το ΔΣ, από προτεινόμενο κατάλογο του οικείου συνδυασμού». Όπως επισήμανε ο υπουργός, υπάρχουν δύο περιπτώσεις Επιμελητηρίων που έχουν σοβαρό πρόβλημα λειτουργίας και γι΄ αυτό ρυθμίζεται το θέμα.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement