Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Κορονοϊός: Οι μεταλλάξεις «κλείνουν» τα Ανώγεια της Κρήτης – Σκληρό lockdown αποφάσισαν οι ειδικοί

Δημοσιεύθηκε

στις

Μεγάλη ανησυχία προκαλεί στις αρμόδιες υγειονομικές αρχές η εξάπλωση της βρετανικής μετάλλαξης σε όλη τη χώρα και ειδικά στη Μεγαλόνησο, όπου τα μεταλλαγμένα εντοπίζονται πλέον στο 96% των θετικών κρουσμάτων. Η ανεξέλεγκτη αύξηση των νέων θετικών περιστατικών φέρνουν σκληρό lockdown στα Ανώγεια.

Μετά το Ηράκλειο και τα Ανώγεια της Κρήτης μπαίνουν σε σκληρό lockdown και σε καθεστώς πολύ αυξημένου κινδύνου, εξαιτίας της ραγδαίας εξάπλωσης του βρετανικού μεταλλαγμένου κορονοϊού. Αυτό αποφάσισαν στην πολύωρη συνεδρίασή τους οι επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, ενώ στις 6 το απόγευμα στο ίδιο καθεστώς περιοριστικών μέτρων αναμένεται να ανακοινωθεί ότι θα εισέλθουν και άλλες περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ, στο Ηράκλειο εντοπίστηκαν 34 νέες μολύνσεις, στα Χανιά 19, στο Ρέθυμνο 15 και στο Λασίθι.

ΕΟΔΥ: 1755 μεταλλαγμένα κρούσματα εντοπίστηκαν σε όλη τη χώρα

Το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2 ανακοίνωσε χθες ότι υπάρχει ισχυρή παρουσία του μεταλλαγμένου βρετανικού ιού σχεδόν σε 40 περιοχές της χώρας και συγκεκριμένα 1.755 κρούσματα. Τα 702 από αυτά εντοπίστηκαν πρόσφατα στις Περιφέρειες: Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Ιονίων Νήσων, Θεσσαλίας, Κρήτης, Αττικής και τις Περιφερειακές Ενότητες Φθιώτιδας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Κορινθίας, Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Μυτιλήνης και Σύρου.

Από τον έλεγχο των 702 στελέχών με μεταλλάξεις ειδικού ενδιαφέροντος (variants of concern),

  • τα 677 βρέθηκαν με τη βρετανική μετάλλαξη Β.1.1.7/UK lineage (Variant VOC_202012)
  • 21 στελέχη βρέθηκαν με τη μετάλλαξη της νότιας Αφρικής Lineage B.1.351/South Africa (Variant 501V2)

Συνολικά έχουν ταυτοποιηθεί 1.667 θετικά για την παρουσία μετάλλαξης της Μεγάλης Βρετανίας Β.1.1.7/UK lineage (Variant VOC_202012)  και 48 θετικά για την παρουσία μετάλλαξης της Νότιας Αφρικής B.1.351/South Africa (Variant 501V2) από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS- CoV-2 έως σήμερα.

Τα 48 θετικά για την παρουσία νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης Lineage B.1.351/South Africa (Variant 501V2) είναι όλα εγχώρια, εκ των οποίων 41 προέρχονται από την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης2 από την Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων και 5 από την Περιφέρεια Αττικής.

Δείτε αναλυτικά την κατανομή των μεταλλαγμένων κρουσμάτων σε όλη την Ελλάδα:

Ροή ειδήσεων

Advertisement