Παρασκευή 16 Απριλίου 2021
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Εστίαση: Ένας χρόνος στην εντατική!!!

Δημοσιεύθηκε

στις

Στην εντατική εξαιτίας της πανδημίας είναι εδώ και έναν χρόνο ο κλάδος της εστίασης.

Με τις τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις να έχουν ήδη βάλει λουκέτο, πορεύεται σε ένα σκοτεινό τούνελ, ενώ οι παράγοντες της αγοράς προειδοποιούν για τα χειρότερα εάν σύντομα δεν βρεθεί τρόπος η αγορά να ανοίξει, αλλά και εάν δεν ληφθούν νέα μέτρα οικονομικής στήριξης για τις επιχειρήσεις οι οποίες είναι οι πλέον πληττόμενες από την πανδημία.
Δρόμοι της Πάτρας, αλλά και άλλων πόλεων της χώρας που έσφυζαν από ζωή, με δεκάδες επιχειρήσεις εστίασης και καφέ καθημερινά να φιλοξενούν χιλιάδες καταναλωτές, είναι εδώ και έναν χρόνο έρημοι, με τους επιχειρηματίες και τους εργαζομένους να βρίσκονται σε απόγνωση.
Μόνο τη χρονιά που πέρασε οι απώλειες στον κλάδο ξεπέρασαν τα 30 εκατ. Ευρώ, όπως πιστοποιούν και τα στοιχεία που δημοσίευσε πρόσφατα η «Γ». Όπως λένε οι επιχειρηματίες, χάθηκε η περίοδος των εορτών των Χριστουγέννων, χάνονται για δεύτερη χρονιά, οι Απόκριες και η Καθαρή Δευτέρα, η ελπίδα που έμεινε είναι να μη χαθεί και το Πάσχα και να μπορέσουν έστω και με αυστηρότερα μέτρα σύντομα να «στρώσουν» τραπέζια.
ΤΑ 2/5 ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΕ ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), Γιώργος Καββαθάς, αναφερόμενος στον Γολγοθά που «ανεβαίνει» η εστίαση και οι άνθρωποί της τονίζει ότι βιώνουν από τον περασμένο Μάρτιο του 2020 ένα αδιέξοδο. Ο τζίρος έχει κατακρημνιστεί, οι επιχειρήσεις έχουν αποκλειστεί από τον τραπεζικό δανεισμό, ενώ η ρευστότητα είναι μηδενική για περίπου τα 2/5 των επιχειρήσεων, ενώ ακόμα και τα δάνεια που δόθηκαν σε επιχειρήσεις του κλάδου ανήλθαν μόλις στο 0,5% του συνόλου των δανείων που εκταμίευσαν οι τράπεζες.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι υποχρεώσεις που έχουν συσσωρευτεί είναι πολλές και τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση δεν ήταν ικανά να δώσουν διέξοδο, ενώ φοβάται την επόμενη ημέρα εάν δεν υπάρξει σωστός σχεδιασμός από την πολιτεία.

ΝΕΑ ΕΡΕΥΝΑ ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΟΚ

Στοιχεία νέας έρευνας της ΓΣΕΒΕΕ που θα δημοσιοποιηθεί τις επόμενες ημέρες δείχνει ότι περίπου 30.000 επιχειρήσεις εστίασης βρίσκονται στα κόκκινα, ενώ το 75,3% αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα αναφορικά με την επανεκκίνηση, καθώς δεν θα μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες τους για να γεμίσουν τα ψυγεία τους και να ξεκινήσουν. Σε ό,τι αφορά την Αχαία, υπολογίζεται ότι περίπου 600 επιχειρήσεις εστίασης κινδυνεύουν πολύ σοβαρά με λουκέτο και ενδεχομένως να μην μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν.

200.000 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΑΝΑΣΤΟΛΗ

Σε απόλυτα νούμερα εκτιμάται ότι περίπου 200 χιλιάδες εργαζόμενοι στον κλάδο βρίσκονται σε αναστολή. Οι θέσεις αυτές είναι σε επισφάλεια από την αβεβαιότητα που υπάρχει ως προς το πότε τελικά θα μπορέσει να ανοίξει η αγορά. «Κλείνει ένας χρόνος και ο κλάδος είναι στον γύψο. Δυστυχώς και τα δικά μας στοιχεία προς αυτή την κατεύθυνση κλείνουν. Εμείς προβλέπουμε πως από τους 330.000 εργαζομένους που είναι αυτή τη στιγμή στον αέρα τουλάχιστον οι 100.000 δεν θα επιστρέψουν στην εργασία τους. Εγιναν λάθη, αστοχίες και αυτή τη στιγμή χρειάζονται γενναία μέτρα στήριξης τόσο των επιχειρήσεων όσο και των εργαζομένων για να υπάρξει επόμενη ημέρα. Έχουμε ξεκαθαρίσει πως η οργανωμένη εστίαση θα έπρεπε να έχει αντιμετωπιστεί αλλιώς» τονίζουν επιχειρηματίες του κλάδου.

ΤΟ ΘΟΛΟ ΤΟΠΙΟ ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΜΕΡΑΣ

«Η επανεκκίνηση, όποτε κι αν γίνει, θα είναι δύσκολη» λένε οι επιχειρηματίες υπενθυμίζοντας ότι και μετά το πρώτο lockdown τον περασμένο Ιούνιο χρειάστηκε χρόνος ώστε οι καταναλωτές να «επιστρέψουν», ιδιαίτερα στα καταστήματα της αμιγούς εστίασης.
Μάλιστα ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο οι εκπρόσωπο του κλάδου, έχουν τονίσει ότι μετά το lockdown θα πρέπει να ληφθούν μέτρα ουσιαστικής στήριξης, όπως:
-Πρόγραμμα χρηματοδότησης για την επανεκκίνηση (κεφάλαιο κίνησης).
-Επιδότηση εργασίας και όχι ανεργίας με την επιδότηση του 100% των ασφαλιστικών εισφορών για 6μηνο μετά την επανεκκίνηση.
-Κούρεμα των οφειλών που γεννήθηκαν μέσα στην κρίση και ρύθμιση 120 δόσεων.
-Απαλλαγή από δημοτικά τέλη και φόρους κατά την διάρκεια των lockdown και μείωση αυτών για 6μηνο μετά την επανεκκίνηση.
-Επιδότηση ενοικίων, παράταση εμπορικών μισθώσεων και απαγόρευση εξώσεων.
-Ένταξη του Κλάδου σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ.
-Μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στο 6%.
ΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑ ΚΑΙ Η ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ
Σε βρόχο στον λαιμό για τις επιχειρήσεις εστίασης εξελίσσεται το ζήτημα των ενοικίων και των επαγγελματικών μισθώσεων, παρά τα μέτρα που έχει ήδη ανακοινώσει η κυβέρνηση, με την επέκταση της μη καταβολής ενοικίου για τις επιχειρήσεις που έχουν κατεβάσει ρολά με κρατική εντολή έως και τον μήνα Μάρτιο. Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι επιχειρηματίες οι οποίοι έχουν συσσωρεύσει οφειλές από τους προηγούμενους μήνες και λένε ότι δέχονται πιέσεις από μερίδα ιδιοκτητών ενόψει της λήξης των μισθωτηρίων συμβολαίων να εγκαταλείψουν τα ακίνητα. Σε άλλες περιπτώσεις επιχειρηματίες που εξυπηρετούσαν κανονικά τα ενοίκιά τους επειδή λήγουν τα συμβόλαια έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με παράλογες απαιτήσεις ιδιοκτητών που ζητούν αυξήσεις ακόμα και «αέρα» για να ανανεώσουν τις μισθώσεις.
ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΛΕΙΔΙΩΝ ΣΤΙΣ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ
Όπως ανακοινώθηκε χθες ο κλάδος στις 31 Μαρτίου σε οργανωμένη κίνηση διαμαρτυρίας θα παραδώσει τα κλειδιά των καταστημάτων, έξω από το Μέγαρο Μαξίμου,

— ΠΙΝΑΚΑΣ —

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΩΝ ΑΠΩΛΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΧΑΪΑ
ΕΣΤΙΑΣΗ (ΚΛΑΔΟΣ 56): Οι 2.198 επιχειρήσεις είχαν το 2019, κύκλο εργασιών, 109.454.378 ευρώ και το 2020, 79.621.156 ευρώ. Συνολικά χάθηκαν 29.833.222 ευρώ (Μείωση 27,3%).
ΕΣΤΙΑΣΗ (ΚΛΑΔΟΣ 56):
Γ’ Τρίμηνο 2019: 32.242.664 ευρώ
Γ’ Τρίμηνο 2020: 31.034.890 ευρώ
ΜΕΙΩΣΗ 3.7%
Δ’ Τρίμηνο 2019: 28.314.892 ευρώ
Δ’ Τρίμηνο 2020: 16.239.918 ευρώ
ΜΕΙΩΣΗ: 42,6 %
-ΚΥΚΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΕ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΗΡΗΣΗΣ ΔΙΠΛΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΣΤΙΑΣΗ
-Νοέμβριος 2019: 1.341.647ευρώ
-Νοέμβριος 2020: 577.681 ευρώ
ΜΕΙΩΣΗ : 56,9%
-Δεκέμβριος 2019: 1.499.013 ευρώ
-Δεκέμβριος 2020: 519.318 ευρώ
ΜΕΙΩΣΗ: 65,4 %

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πάτρα: “Μπλόκο” σε 22 κιλά κοκαΐνη στο Λιμάνι-Συνελήφθη ο οδηγός που τα μετέφερε

Δημοσιεύθηκε

στις

Στο πλαίσιο των συστηματικών και εντατικών ελέγχων που πραγματοποιούν τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής για την καταπολέμηση των οργανωμένων μορφών εγκληματικότητας, συνελήφθη μεσημβρινές ώρες χθες, 42χρονος ημεδαπός, οδηγός Φ/Γ οχήματος, εντός του λιμένα Πατρών, από στελέχη της Περιφερειακής Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών (Π.Ο.ΔΙ.Ν.) του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πάτρας, για παράβαση του νόμου 4139/2013 ”περί εξαρτησιογόνων ουσιών”.

Συγκεκριμένα, μετά από αστυνομικό έλεγχο που διενήργησαν μεσημβρινές ώρες χθες τα παραπάνω στελέχη, με τη συνδρομή αστυνομικού σκύλου ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ΄΄ΑΙΚ΄΄ στην πύλη εξόδου οχημάτων του νότιου λιμένα Πατρών σε Φ/Γ όχημα (τράκτορας-επικαθήμενο), το οποίο είχε εκφορτωθεί από Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο προερχόμενο από τον λιμένα Ανκόνα Ιταλίας, βρέθηκε σε χώρο του φορτίου και συγκεκριμένα στο επάνω μέρος ξυλοκιβωτίου που περιείχε ένα ψυγείο, μία πλαστική μαύρη σακούλα, εντός της οποίας υπήρχαν είκοσι (20) πλαστικές συσκευασίες περιέχουσες συνολικά είκοσι δύο κιλά, πεντακόσια γραμμάρια και επτά δέκατα του γραμμαρίου (22,500.7kg) ναρκωτική ουσία του είδους κοκαΐνη.

Σε περαιτέρω νομότυπη κατ’ οίκον έρευνα , παρουσία εισαγγελικού λειτουργού στην οικία του 42χρονου στον Άλιμο Αττικής, βρέθηκαν δύο (02) κινητά τηλέφωνα και τρεις (03) κάρτες SIM.

Το προσδοκώμενο όφελος από την πώληση των κατασχεθέντων ποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών υπολογίζεται σε εννιακόσιες πενήντα έξι χιλιάδες και διακόσια πενήντα (956.250 €) ευρώ.

Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πάτρας, ενώ συνολικά κατασχέθηκαν η ανευρεθείσα ποσότητα ναρκωτικών ουσιών η οποία θα αποσταλεί στην Χημική Υπηρεσία Πατρών, το Φ/Γ όχημα (τράκτορας και επικαθήμενο), έξι (06) κινητά τηλέφωνα, τρεις (03) κάρτες SIM και μία (01) συσκευή πλοήγησης .

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Σταθεροποιείται ο αριθμός κρουσμάτων στην Αχαΐα-Αναλυτικά η κατανομή

Δημοσιεύθηκε

στις

81 νέες περιπτώσεις κορωνοϊού κατέγραψε η Αχαΐα, με τον αριθμό των νέων μολύνσεων να παραμένει σταθερός για μια ακόμη ημέρα.

Οι ειδικοί αισιοδοξούν,  αλλά παράλληλα εκφράζουν τον προβληματισμό τους για τα φαινόμενα συνωστισμού που παρατηρούνται σε διάφορα σημεία της Πάτρας,  μεταξύ άλλων και στα Ψηλά Αλώνια.

 

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

3.067 νέα κρούσματα-91 θάνατοι και 824 στις ΜΕΘ

Δημοσιεύθηκε

στις

Ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ σήμερα, Παρασκευή 16 Απριλίου 2021, 3.067 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας, εκ των οποίων 13 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 311.033 (ημερήσια μεταβολή +1.0%), εκ των οποίων 51.3% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 57 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.990 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 91, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 9.330 θάνατοι. Το 95.5% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 547 (ημερήσια μεταβολή +3.99%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 514 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Περισσότερα
Advertisement
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα